Gimmerse Ronde, Gemert te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Gimmerse Ronde, te Gemert

Wandeltocht rond Gemert met onder anderen als bezienswaardigheden het kasteel van Gemert en het Boerenbondsmuseum. Kasteel van Gemert is een imposant gebouw waarvan de bouw begonnen is in 1391, het werd bewoond door de ridders van de Duitse Orde. De wandeltocht gaat over landweggetjes met een grote lus om Gemert maar ook over grindpaden aan de rand van de plaats. Ook worden er enkele beken gevolgd zoals de Peelsche Loop, de Esperloop en de Snelle Loop. In het noorden van Gemert gaat de wandeltocht langs het weer meanderende beekje de Peelsche Loop door een mooie strook natuur. In het zuiden van Gemert langs de Esperloop in de Grotelsche Heide en langs de Snelle Loop met een historische landweer en de in 2020 herstelde deel van de landweer. De Snelle Loop is geen natuurlijke beek, maar een gegraven waterloop die deel uitmaakte van een in de veertiende eeuw opgeworpen landweer. Landweren zijn vaak kilometerslange verdedigingswerken of vormde een grens die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw en bestaat uit een enkele of dubbele aarden wal. De landweer langs de Snelle Loop bestaat uit een dubbele aarden wal en is ergens tussen 1350 en 1380 aangelegd als barrière op de grens tussen vorstendom Gemert en de dorpen Bakel Aarle-Rixtel en Beek en Donk die toen tot het hertogdom Brabant behoorden. 64% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld op: 16-8-2012, laatst bijgewerkt op: 14-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de rand van het Ridderplein en met de rug naar het kasteel LA vertrekken, de weg volgen tot voetpad “Kerkenpad” aan linkerhand direct na de kerk.
Bij dit voetpad LA richting de begraafplaats, doorlopen tot 3-sprong voor de begraafplaats.
Bij deze 3-sprong LA, weg met begraafplaats aan rechterhand, iets verder buigt de weg naar rechts en gaat over in een grindpad, “Ridder Rutgerlaan”.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting doorgaande weg, vervolgens bij kruising met de doorgaande weg RD, de verharde weg “Jezuietenlaan” inlopen.
Voor woning nr.105, bij T-splitsing RA, direct daarna de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rehterhand negeren.
Voorbij woning nr.75 LA, “Kleikampen”, verderop gaat de weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een poel ruim voorbij twee draaipoortjes.
2.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, pad aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong links aanhouden door klaphek richting kapel, kn51 volg 26, het pad buigt naar links, het pad verder volgen tot een parkeerterrein direct na NCB gebouw.
Voor het parkeerterrein RA, breed grindpad, vervolgens voor verlaten van het parkeerterrein LA naar het onverharde pad met houten poort aan rechter achterzijde lopen, vervolgens dit pad volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets verder RA, onverhard pad, wn route.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, iets verder LA, “Groenesteeg”, direct daarna de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Esdonksedijk” aan linkerhand negeren.
Na ca. 600m, direct na kruising met brede waterloop LA, onverhard pad met de waterloop aan linker- en bosschages aan rechterhand, wn route.
3.
Voorbij brugje RA, pad met het beekje aan rechterhand en iets verder een voorde (doorwaadbare plaatsen).
Ruim voorbij de 4de voorde RD, grind-/fietspad, grindpad aan linkerhand negeren.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, kn3 volg 53, fietspad langs doorgaande weg richting rotonde, voor de rotonde RA, het grindpad met klaphek aan overzijde van de weg inlopen, “Jan van Gemertpad”, wn route, het pad ca. 250m volgen tot 2de boomstam brugje.
Bij dit boomstam brugje RA het brugje over, aan overzijde links aanhouden, het smalle pad met het beekje aan linkerhand volgen tot kruising met aan linkerhand een brug.
Bij deze kruising RA, direct daarna RD  het grindpad met klaphek en veerooster inlopen, het grindpad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, iets verder RD, fietspad “De Lebben” aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.24 LA, fietspad, “Heipad”, wn route.
4.
Bij kruising RA, verharde weg met plantsoen met enkele speeltoestellen aan linkerhand, wn route.
Bij kruising RD, verhard voetpad met vijver aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het voetpad, bij 3-sprong links aanhouden, “Lieverman”, wn route, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA het brugje over, wn route, aan overzijde bij T-splitsing RA, verhard voetpad, wn route.
RD, brugje aan rechterhand negeren, iets verder RA, verharde weg met sportpark aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, brede weg door het sportpark, de wn route wordt verlaten, aan einde van de weg RD het fietspad volgen.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA fietspad langs doorgaande weg.
Ruim voorbij boerderij nr. 33, voor klein parkeerterrein LA, “Groeskuilen”, de weg ca. 600m volgen tot weg “Wingerd” aan linkerhand ca. 80m voorbij een bocht naar rechts.
Bij deze weg LA, “Wingerd”.
5.
RD, weg aan rechterhand negeren, iets verder RD het voetpad pad inlopen, het grind-/voetpad buigt naar rechts en loopt parallel aan de doorgaande weg.
Aan einde van het grindpad RA, verharde weg, “Slenk”, vervolgens t.h.v. woning nr.102 LA, verhard fietspad.
Aan einde van het fietspad, in bocht naar rechts van de weg LA, het grindpad dat naar rechts buigt volgen tot kruising met een verhard fietspad.
Bij deze kruising LA de doorgaande weg oversteken en het fietspad aan overzijde inlopen, let op drukke weg!!!!, vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg, “Paashoefsedjk”.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, “Anthoniusstraat”, het fietspad volgen tot weg “Kastanjelaan” aan linkerhand iets voor de kerk.
Bij deze weg LA, “Kastanjelaan”, weg langs de achterzijde van de kerk.
Bij kruising RD, “Pastoor v.d. Eindestraat”, wn route.
Bij kruising LA, “Abtshof”, wn route.
In bocht naar rechts van de weg RD, smal half verhard pad, wn route.
6.
Voorbij laatste woning nr.6 RD, grindpad aan rechterhand negeren, Truttensteeg”, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts, voorbij deze bocht het grind-/fietspad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RA, “Nachtegaallaan”, kn91 volg 97, het onverharde pad geheel uitlopen tot doorgaande weg, zijpaden negeren, ruim voor de doorgaande weg wordt de wn route verlaten.
Bij de doorgaande weg LA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, wn route, vervolgens voor bosrand RA, “Bakelseweg nr.33-35-35z”, wn route.
RD, onverhard pad, ATB aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met pad en met grind-/fietspad RD, kn98 volg 22, het pad volgen tot kruising met breed pad en grind-/fietspad, ruim voor deze kruising buigt het pad t.h.v. een open plek met gras met een flauwe bocht naar links, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising RD, pad door bosrand met houten afsluitboom en SBB bordje, de wn route wordt verlaten.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, men loopt dieper het bos in.
Voor beekje, bij T-splitsing LA, smal pad met het beekje aan rechterhand.
RA het metalen brugje bij de stuw over, kn22 volg 23, direct daarna aan overzijde LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden, door rechterzijde van het begrazingsgebied richting de bosrand lopen, voorbij een poel en een bankje gaat het pad door het bos.
Voor houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop verlaat men het bos, het pad verder volgen tot smal pad voor een beekje aan rechterhand iets in het bos voorbij het open gebied.
Bij dit pad RA, smal pad met het beekje aan linkerhand, de wn route wordt verlaten verderop buigt het pad naar links met aan beide zijde van het pad een beekje, voorbij deze bocht het beekje aan rechterhand volgen met t.h.v. een stuw een klaphek.
8.
Bij kruising met verharde weg RD door houten voetgangerssluis, het pad buigt iets naar links met de twee zandwallen (landweer) aan rechterhand, verderop voorbij een boomstam brugje het smalle pad met de beek aan rechterhand volgen tot een houten brugje, iets voor het brugje buigt het pad naar links met iets verder een waterloop aan rechterhand.
Bij kruising RA het brugje over, aan overzijde RD smalle weg richting houten poort, kn89 volg 88.
Voorbij het poort LA, onverhard pad, “Derde Steeg”, wn route.
Na ca. 400m RA, kn88 volg 86, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voor bankje, bij Y-splitsing LA richting “Beek & Donk” de wn route wordt verlaten.
Bij rotonde RD (aan rechterzijde van de rotonde) het fietspad langs de weg “West Om” richting “Gemert” inlopen, let op drukke weg!!!, het fietspad en verderop een stukje de weg parallel aan de doorgaande weg “West Om” volgen tot weg “Heuvel” aan rechterhand iets voor sculptuur.
Bij deze weg RD de weg rechts van het sculptuur parallel aan de doorgaande weg “West Om” volgen.
9.
Voorbij bosschages aan rechterhand, t.h.v. verhard fietspad aan linkerhand RA, grind-/fietspad.
In flauwe bocht naar links RA, grindpad met aan rechterhand knotwilgen, vervolgens bij T-splitsing LA, iets verder buigt het grindpad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht RD, smal pad door het bosperceel aan linkerhand negeren.
RD, pad aan rechterhand negeren, pad met volkstuin aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong LA, de smalle klinkerweg die voorbij woning nr.9 naar links buigt en overgaat in een smal klinkerpad met kasteelmuur aan rechterhand volgen kruising ruim voorbij een bocht naar rechts, zijpaden negeren, zijwegen en zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij T-splitsing RA, pad met poortgebouw aan linkerhand, verderop voorbij de poort is aan linkerhand het Ridderplein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ridderplein., Ridderplein 43, 5421 CX te Gemert. Plan Route

Met de auto

Op het Ridderplein zijn parkeerplaatsen met beperkte parkeertijd, het beste kan men parkeren kan op het parkeerterrein Hofgoed aan de Komweg in de directe nabijheid van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Komweg in Gemert, aanlooproute: Vanuit de bushalte met de rug naar de begraafplaats LA vertrekken. Bij kruising LA de weg “Jezuietenlaan” inlopen. Start bij punt 1 voorlaatste regel van de routebeschrijving.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel van Gemert Kasteel van Gemert
Boerderij bij het Boerenbondsmuseum Boerderij bij het Boerenbondsmuseum
Gebouw op het Boerenbondsmuseum Gebouw op het Boerenbondsmuseum
De Peelsche Loop De Peelsche Loop
De Mortelse toren De Mortelse toren
De nieuw herstelde landweer De nieuw herstelde landweer
De historische landweer De historische landweer
De Snelle Loop De Snelle Loop
Nogmaals de Snelle Loop Nogmaals de Snelle Loop
Brugje over de Snelle Loop Brugje over de Snelle Loop
Pad aan de rand van Gemert Pad aan de rand van Gemert
Het poortgebouw bij Kasteel van Gemert Het poortgebouw bij Kasteel van Gemert

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart gimmerse-ronde.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Gemert en de MortelErvaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 17 april 2023 om 16:30

  14 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden bij de beek zijn afgerond zie reactie van Riny Weerts op 3 januari 2023. Er is een tweede boomstam brugje bijgekomen en op een plek met in het verleden stapstenen zijn de stenen verwijderd. Op dat punt de wandeltocht iets gewijzigd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Riny Weerts 3 januari 2023 om 19:17

  vandaag de route gelopen 3-1-2023 mooie afwisselende route, wel enkele foute wegnamen gebruikt en een stuk wat afgesloten is.
  bij punt 1 kapelpad, moet zijn kerkenpad. ook bij punt 1 heikampen, moet zijn kleikampen en bij punt 3 heiweg is heipad.
  verder bij punt 8 waar je voorbij het boomstambrugje moet lopen en dan de beek aan de rechterhand zou moeten hebben, dit lukt niet door graafwerkzaamheden is daar geen doorgangsmogelijkheid meer, wij zijn nu over het boomstambrugje gegaan en de beek aan de linkerkant gehouden, verderop bij het brugje hebben we de route weer opgepikt.

  Reageren
  1. Adrie 3 januari 2023 om 19:32

   Riny Weerts bedankt voor het melden van de foutieve straatnamen! Deze zijn inmiddels aangepast. Wat de werkzaamheden betreft deze zijn vermoedelijk tijdelijk van aard, voor volgende wandelaars voorlopig even de route volgen langs de andere zijde van de beek.

 3. Hondenlangeafstandwandelgroep o.l.v. Rene de Veth 29 augustus 2022 om 18:14

  Vorige week deze route gelopen met 11 baasjes en 8 honden. Heerlijk wandelweer 22 graden en (soms) een licht briesje..
  Wij vonden de route erg leuk, er zit heel veel variatie in en de stukken verhard (bebouwd) die namen wij voor lief.
  Erg veel beken en poelen waar de honden prima in konden zwemmen! Ik heb geen fouten in de route kunnen ontdekken! Prima gedaan!

  Reageren
 4. Jan 14 augustus 2022 om 18:21

  Vandaag deze route gewandeld met Ton en Adrie.Gpx gedownload en zonder problemen gelopen.Bij de Mortel geruime tijd door bossen.Een prima tocht.

  Reageren
 5. Adrie 30 oktober 2021 om 13:55

  De wandeltocht wordt al een poosje niet meer onderhouden door de routemaker. De wandeltocht op diverse punten flink gewijzigd waaronder ook de looprichting en in het tweede deel flink wat meer onverharde paden door de natuur in de wandeltocht verwerkt zie ook de reactie van Geert van Elten 1 juni 2019. Ten noorden van Gemert gaat de wandeltocht door een mooie natuurstrook met de meanderende Peelsche Loop. In het gedeelte bij de sportvelden en de rand van Gemert naar de Mortel zijn er weinig mogelijkheden wat het geluid betreft van de best wel drukke N272 zonder door de wijken te lopen. Gevolgd wordt een grindpad dat parallel loopt aan de N272 hier dus rekening houden met wat verkeersgeluid van deze weg. De wandeltocht is ongeveer 1 kilometer langer geworden met een aanzienlijk hoger percentage onverhard. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Ans 28 oktober 2021 om 08:56

  Hoi Adrie, deze route lijkt mij wel leuk maar twijfel hoeveel % onverhard is het door al die wijzigingen dacht ik misschien toch een groot stuk natuur groetjes

  Reageren
  1. Adrie 28 oktober 2021 om 13:19

   Hallo Ans, het percentage onverhard weet ik niet aan de kaart te zien is deze best laag. Vooral in het buitengebied bij de Mortel wordt er best veel verharde weg gevolgd. De wandeltocht wordt niet meer actief onderhouden door de routemaker en staat al wat langer op mijn lijstje om te controleren en eventueel op een aantal punten te herzien.

 7. Geert van Elten 1 juni 2019 om 16:07

  Een paar mooie stukjes. Veel verkeer, weinig onverharde paden, veel bebowde kom. Geen aanrader voor natuurzoekers.

  Reageren
 8. Adrie 16 februari 2015

  Rene de Veth (Hondenwandelvoetjes.nl) bedankt voor het melden! Het verbetervoorstel is in de routebeschrijving opgenomen.

  Reageren
 9. Hondenwandelvoetjes.nl 15 februari 2015

  Vandaag stond het Gimmerse Rondje op ons programma. Met 8 baasjes en 5 honden hebben we deze wandeling in gelopen. Het was perfect weer, zonnig een graadje of 8, staalblauwe hemel!
  Deze wandeling biedt van alles wat, bos, wat water, verharde en onverharde wegen, de tvtoren, het kasteel en de stukken graskades.
  We hebben genoten!
  Er zaten geen fouten in de beschrijving. Wel hebben we een aanvulling:
  Tekst: Negeer paadje links bij de kruising met de Oude Bakelsedijk rechtdoor
  Dit moet zijn: Negeer paadje links en blijf de groene pijl (wr) volgen.
  Bij de kruising Oude Bakelsedijk rechtdoor.
  Deze route is geschikt voor honden.

  Reageren
 10. Adrie 28 oktober 2012

  De verbetervoorstellen zijn in de beschrijving verwerkt. Tevens zijn het wijzigingsvoorstellen van Carla definitief gemaakt. Lennard bedankt voor de reactie!

  Reageren
 11. Lennard 27 oktober 2012

  Vandaag deze wandeling met overwegend stralend weer gelopen. Op zich een mooie wandeling, maar persoonlijk vond ik er teveel stukken in zitten die niet verkeersluw zijn.

  Op zich is de route correct, al waren er wel een aantal situaties waarin ik me afvroeg of ik wel goed liep, vandaar een aantal wijzigingsvoorstellen. De wijzigingen van Carla kunnen wat mij betreft definitief gemaakt worden.

  1e alinea, 2e zin: "Bij de ophaalbrug van het Kasteel LA de brug over en vervolgens het paadje langs de oude muur in."
  Veranderen in:
  "Negeer de brug tegenover de ophaalbrug van het Kasteel en ga over de volgende brug LA en vervolgens RD het paadje langs de oude muur in."

  1e alinea, laatste zin: "Volg dit pad tot bij een parkeerplaats aan de linkerkant, hier ga je RA een zandpad in, langs de volkstuintjes."
  Veranderen in:
  "Negeer twee zijpaden op de linkerhand en volg dit pad tot bij een parkeerplaats aan de linkerkant, hier ga je RA een grindpad in, langs de volkstuintjes."

  7e alinea, 1e zin: "Halverwege de Galgeveldseweg ligt een slootje (tientallen meters voor de kassen), ga hier LA en loop verder op de slootkant."
  Veranderen in:
  "Halverwege de Galgeveldseweg ligt een waterloop (vlak voordat de weg onverhard wordt), ga hier LA en loop verder aan de rechterzijde van de waterloop."

  17e alinea, 3e zin: "Volg deze weg, die een bocht naar links maakt tot het einde."
  Veranderen in:
  "RD, negeer weg op linkerhand (Horst) en volg de weg, die een bocht naar links maakt tot het einde."

  22e alinea, 2e en 3e zinnen: "Deze loopt langs het Boerenbondsmuseum en maakt verschillende bochten.
  Het pad verandert in een echt karrenspoor en wat verderop staat een kapelletje."
  Tussen deze twee zinnen voegen:
  "Loop rechtdoor met de parkeerplaats op de rechterhand."

  Reageren
 12. Adrie 15 oktober 2012

  De wijzigingsvoorstellen zijn in de beschrijving verwerkt. De oorspronkelijke tekst is doorgestreept, wil een volgende wandelaar de wijzigingen bevestiging zodat de wijziging definitief gemaakt kan worden. Carla bedankt voor de reactie!

  Reageren
 13. Carla 15 oktober 2012

  15-10-2012 Route gelopen
  Afwisselende route; erg mooi!
  Een paar opmerkingen:
  1. Halverwege de Galgeveldseweg ligt een slootje (tientallen meters voor de kassen), ga hier LA en loop verder op de slootkant.
  Dit pad was erg drassig!
  2. Dit paadje komt uit op de Hemelsbleekweg, waar rechts verderop de oude Televisietoren van De Mortel staat.
  Hier LA en een klein stukje verderop RA de bossen weer in.
  Moet worden: Het is eigenlijk rechtdoor of ik ben verkeerd uitgekomen op de Hemelsbleekweg.
  3. Hier RA de Predikant Swildensstraat in.
  Negeer weg naar rechts en aan het einde LA de Pastoor Gautiusstraat in. Eerste straat RA (Deken van den Heuvelstraat).
  Moet worden: Predikant Swildensstraat gaat over in Overste Suijsstraat. Einde LA – Pastoor Gautiusstraat. Dan tweede straat RA – Deken van den Heuvelstraat.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)