Geleenbeekdal-tocht, Geleen te Limburg

18 km Wandelroute Geleenbeekdal-tocht, te Geleen

Wandeltocht door het beekdal van de Geleenbeek. De Geleenbeek is een zijrivier van de Maas, ontspringt op de noordflank van het Plateau van Ubachsberg ten zuidwesten van Heerlen en stroomt in noordwestelijke richting Geleen en mondt vervolgens uit in de Maas. Het dal Geleenbeekdal bestaat uit een diversiteit aan landschappen zoals steile hellingbossen, kleinschalige graslanden en hoogstamboomgaarden. In het Geleenbeekdal gaat de wandeltocht langs en over de Danikerberg, door het Stammenderbos en over de Krekelberg alle drie hellingbossen. Als bezienswaardigheden komt men langs kasteel Terborgh, een zeventiende-eeuwse gesloten hoeve. Voor het kasteel ligt aan een aftakking van de Geleenbeek watermolen Terborgh of Borgermolen. Het huidige molenhuis stamt uit de achttiende, de geschiedenis van de molen is veel ouder. De Borgermolen was de banmolen voor de inwoners van de heerlijkheid Schinnen. Verder komt men langs twee kapellen, de Sint Annakapel en op de Krekelberg de Mariakapel, deze kapel is in 1939 gebouwd. In de Mariakapel werd in de Tweede Wereldoorlog veel gebeden voor de vrede vandaar de kapel ook Vredeskapel wordt genoemd. 85% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 4-12-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar het station aan zijde van perron 1 LA vertrekken, weg parallel aan het spoor, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij kruising LA, doorgaande weg, “Nassaustraat”, iets verder eveneens LA, “Danikerstraat”, voorbij de spoorwegovergang buigt de weg naar links, de weg verder volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht links aanhouden, grindpad.
In bocht naar links van het pad RA brugje over, aan overzijde buigt het pad naar links, iets verder naar rechts.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder RD, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij voormalige steenoven aan linkerhand, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, doodlopende weg, vervolgens voorbij woning nr.5 LA, half verhard pad met NM bordje “Danikerbos”, iets verder gaat het half verhard pad over in een onverhard pad.
Iets voorbij houten poort aan linkerhand RA, hol pad, voorbij bocht naar links volgt het pad een landbouwperceel aan linkerhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van het landbouwperceel met een dalletje aan linkerhand, doorlopen tot kruising met aan linkerhand een pad door het dalletje.
2.
Bij deze kruising RD, het stijgend pad met nog een klein stukje het dalletje aan linkerhand volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden richting de top van de heuvel.
Bijna op de top van de heuvel, bij Y-splitsing links aanhouden, vervolgens op de top het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met iets verder aan rechterhand een bankje en NM bordje door de bosrand volgen tot pad schuin naar links voorbij flauwe bocht naar rechts.
Bij dit pad links aanhouden, pad door de bosrand met aan linkerhand aan overzijde van het dal het plaatsje Sweikhuizen.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing LA, het pad met bosrand aan rechterhand en iets verder een bankje volgen tot dalend pad aan rechterhand bijna aan het einde van een smal perceeltje grasland aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
3.
Bij dit pad RA, dalend pad met verderop aan linkerhand mooi uitzicht over Geleen.
Bij T-splitsing LA, men volgt nog steeds het perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij het 2de perceel grasland aan linkerhand, bij 6-sprong scherp LA, pad met iets verder aan beide zijde perceeltjes grasland.
Bij kruising RD, pad met omheining rond dorpsboerderij Daniker aan rechterhand.
Pad met bocht naar rechts langs de omheining verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij het omheinde perceel RD, beide zijpaden aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot 4-sprong met een brugje aan rechterhand.
Bij deze 4-sprong LA, pad met de heuvel aan linkerhand, verderop wordt het bos verlaten, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand met een bankje bij overgang naar verhard pad, zijpad aan linkerhand negeren.
4.
Bij dit pad RA, voor haag met daarachter een woning buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van het landbouwperceel, voorbij het landbouwperceel gaat het onverharde pad over in een verharde weg met begraafplaats aan rechterhand.
Aan einde van de weg scherp RA, de dalende weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand direct na de weg “Sleijerweg” aan linkerhand met aan begin van deze weg inrit van woning nr.2.
Bij dit pad LA, onverhard pad, na ca. 60m buigt het pad naar links.
T.h.v. bankje RD, smal pad aan rechterhand negeren.
Voor bosrand aan linkerhand LA, smal pad tussen afrastering en bosrand met de afrastering aan linkerhand, iets verder buigt het pad langs de afrastering aan links.
Voorbij perceel met fruitbomen aan linkerhand, bij 3-sprong LA door draaihekje, door de rand van het perceel richting draaihekje aan de overkant lopen.
5.
Voorbij het draaihekje, bij 4-sprong RD, het pad met verderop een landbouwperceel aan linkerhand volgen tot 4-sprong met bankje voorbij een klein landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad door het bos met NM bordje “Stammerderbos”, iets verder bij 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen, het pad dat parallel loopt aan de bosrand ca. 400m volgen tot vier dicht na elkaar opvolgende smalle dalletjes.
In het 3de dalletje voor een steile helling links aanhouden richting bosrand, na klein klimmetje bij 3-sprong rechts aanhouden, het smalle pad nog een stukje door de bosrand en iets verder met de bosrand aan rechterhand volgen tot Y-splitsing bij verharde weg.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, de verharde weg volgen tot T-splitsing voor boerderij “Stammerhof”, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA.
6.
Na ca. 200m RA, onverhard pad met bankje.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RD, het smalle pad met NM bordje “Terborgh” aan overzijde van de weg met het landbouwperceel aan linkerhand inlopen, verderop hol pad dat door de bosrand gaat volgen tot pad aan rechterhand met traptreden.
Bij dit pad RA, pad met traptreden, boven aangekomen RD, pad met landbouwperceel aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad met NM bordje “Stammerderveld”.
Bij T-splitsing LA, pad met verderop de beek aan rechterhand.
Iets voor brug rechts aanhouden, onder de brug door, vervolgens voorbij de brug bij Y-splitsing eveneens rechts aanhouden, iets verder buigt het pad naar links weg van de beek.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting woningen aan linkerhand negeren, verderop volgt het pad de beek weer aan rechterhand.
7.
Bij splitsing rechts aanhouden, iets verder de beek weer aan rechterhand volgen.
Iets voorbij klaphek bij 4-sprong (het pad kruist een verhard fietspad) RD, het verhard voetpad met vijver aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij fietspad.
Bij deze T-splitsing RA, verhard fietspad.
Bij kruising met verharde weg LA, iets verder direct na woning nr.26 RA, verhard voetpad met iets verder een metalen voetgangerssluis, voorbij de sluis onverhard, verderop weer verhard, aan einde van het pad RA richting de verharde weg lopen.
Bij de weg rechts aanhouden, de verharde weg met de hoger gelegen kerk aan linkerhand volgen tot pad aan linkerhand richting “Mariakapel”.
Bij dit pad LA, het 1ste pad aan linkerhand met bosrand aan rechterhand volgen.
Iets voor klaphek aan linkerhand RA door draaihekje, pad met traptreden en NM bordje “Krekelberg”.
Bij 3-sprong LA, pad met traptreden richting kapel, voor de kapel links aanhouden, na verlaten van het bos door een klaphek richting een klaphek aan de overzijde van een perceel grasland lopen.
8.
Voorbij het klaphek, bij 4-sprong RD, pad door bosperceel, na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts.
Voorbij bocht naar links, direct na bordje “Landgoed De Krekelberg”, bij 3-sprong scherp RA.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren.
Het pad met bocht naar links verder langs perceel grasland verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg en aan rechterhand een horecagelegenheid.
Bij deze kruising RD het brugje over richting plas “Mulderplas”, vervolgens voor de plas bij T-splitsing RA, grindpad met de plas aan linkerhand.
Na ca. 100m, in bocht naar links van het pad rechts aanhouden, de plas wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verhard voet-/fietspad met de beek aan linkerhand.
Bij kruising LA de brug over, verharde weg.
T.h.v. vluchtheuvel op de weg, bij kruising RA, verhard voet-/fietspad.
9.
Ruim voorbij brugje RD, beide fietspaden aan rechterhand negeren, verharde weg, vervolgens in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, het onverharde stijgend pad met NM bordje “Kern Schinnen” volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij de beek, bij kruising LA, smal pad met de beek aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, men passeert iets verder een bankje.
Bij kruising met aan linkerhand pad naar een parkeerterrein RD, vervolgens bij kruising met aan linkerhand oprijlaan naar kasteel “Ter Borgh” RD.
# Kasteel Terborgh is een zeventiende-eeuwse gesloten hoeve, het gebouw links van het kasteel is watermolen Terborgh of Borgermolen.
Bij 4-sprong met aan rechterhand verharde weg links aanhouden.
Voor bosrand aan linkerhand LA door klaphek, “Oliemolender voetpad”, na ca. 100m buigt het pad naar rechts het bos in, verderop een brugje over.
Ca. 140m voorbij het brugje, bij 3-sprong met aan linkerhand klaphek en daarachter de Mariakapel RA.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RD door klaphek het grasland inlopen, verderop een brugje over richting klaphek.
10.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA, onverhard pad, vervolgens na ca. 60m, in ruime bocht naar rechts scherp LA het 1ste pad (een uitgespoeld pad) aan linkerhand volgen.
Bij 4-sprong links aanhouden, dalend pad met restant van een metalen poortje, het pad volgen tot 3-sprong met in het pad aan rechterhand het restant van een metalen poortje ruim voorbij het kloostergebouw aan linkerhand.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het pad met het poortje inlopen, het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, licht stijgend pad door de bosrand, vervolgens na ca. 40m, bij 4-sprong LA, men verlaat het bos.
Bij 3-sprong links aanhouden, verderop voorbij een draaihekje RD door de rand van het grasland lopen tot volgend draaihekje.
Voor het draaihekje LA, dalend pad met traptreden, iets voorbij bocht naar rechts passeert men een draaihekje.
Bij splitsing met aan rechterhand een omheind perceel links aanhouden.
Bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, het pad parallel aan de beek met de beek aan linkerhand.
11.
Voorbij draaipoortje, bij T-splitsing LA, verharde weg, de brug over, aan overzijde RA, onverhard pad met metalen afsluitboom en beek aan rechterhand.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en brugje aan rechterhand negeren.
Bij volgend brugje RA het brugje over, aan overzijde bij kruising LA, pad met nu de beek aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot brugje.
LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, pad met de beek aan rechterhand.
Na ca. 200m het pad met bocht naar links verder volgen, pad langs de beek aan rechterhand negeren.
Voor spoorlijn, bij T-splitsing RA, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, vervolgens bij 3-sprong LA de spoorwegovergang over.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, iets verder bij kruising eveneens RA, “Stationsstraat” richting het station, het startpunt

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Geleen Oost, Stationsstraat 20, 6166 CB te Geleen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station op P&R

Openbaar vervoer

Station Geleen Oost

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Pad over Danikerberg Adrie: Pad over Danikerberg
Grasrijke helling op de Danikerberg Adrie: Grasrijke helling op de Danikerberg
Pad met in de verte het Stammenderbos Adrie: Pad met in de verte het Stammenderbos
Kerkje in Sweikhuizen Adrie: Kerkje in Sweikhuizen
Uitzicht over Sweikhuizen Adrie: Uitzicht over Sweikhuizen
De Geleenbeek Adrie: De Geleenbeek
Kerk van Schinnen Adrie: Kerk van Schinnen
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Watermolen Terborgh of Borgermolen Adrie: Watermolen Terborgh of Borgermolen
Poortgebouw kasteel Terborgh Adrie: Poortgebouw kasteel Terborgh
Vergezicht Adrie: Vergezicht
Vergezicht met in de verte Geleen Adrie: Vergezicht met in de verte Geleen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart geleenbeekdal-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SchinnenGasterij Kasteel Terborgh

Heisterbrug 119
6365 CC Schinnen
Bezoek website

Restaurant Biesenhof

Biesenweg 1
6164 RB Geleen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Gerard van Lottum 20 januari 2024 om 08:39

    Op vrijdag 19 januari 2024 met schitterend weer en een dik pak sneeuw, deze mooie wandeling gelopen. Gedurende de hele 18 km genoten van de natuur, uitzichten en bezienswaardigheden!

    Reageren
  2. Petra 17 december 2023 om 19:26

    Op deze zonnige decemberdag hebben wij genoten van deze prachtige, afwisselende route. Heuveltje op en af, dan krijg je wel mooie vergezichten. Voor herhaling zeker, voor elk jaargetijde. Adrie, weer mooi gemaakt, onze dank.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)