Geijsteren en de Boschhuizerbergen, Geijsteren te Limburg
Wandeltocht rond Geijsteren, door landgoed Geijsteren en de Boschhuizerbergen. Landgoed Geijsteren is een gevarieerd natuurgebied met bos, weide en akkers, door het gebied stroomt de Oostrumse Beek met op de beek watermolen de Rosmolen. De Rosmolen is geen rosmolen en is dat ook nooit geweest. Omdat in de nabijheid van deze watermolen ooit een boerderij heeft gestaan met een rosmolen werd het gebied waar de huidige molen staat werd Aan de Rosmolen genoemd. De rosmolen is in 1863 door brand verwoest en de naam is overgegaan naar de huidige watermolen. Midden in het bos staat de Willibrorduskapel uit de 16e eeuw. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de heilige bron en een grenspaal. De grenspaal is in 1551 geplaatst om de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel aan te geven. De Boschhuizerbergen bestaat voornamelijk uit dennenbos met een fraaie jeneverbesstruweel in een ingesloten stuifzandgebied. In 1931 dreigde de Boschhuizerbergen geheel ontgonnen te worden, ook het toen al unieke jeneverbesstruweel liep gevaar. Het redden van dit unieke landschap was een van de aanleidingen voor de oprichting van Stichting het Limburgs Landschap. Aan het begin van de wandeltocht wordt de recent gerestaureerde kasteelruïne Geijsteren bezocht. Het oorspronkelijk kasteel dateert uit 1200 en is in 1944 door een Brits bombardement verwoest. 92% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Bij de verharde weg met de rug naar het parkeerterrein LA vertrekken, kn20 volg 33, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand voor inrit van hoveniersbedrijf links van de weg.
Bij dit pad RA, onverhard pad, “nr.15”, kn33 volg 29/3.
Voorbij woning nr.15 het pad met bocht naar links verder volgen, pad met houten afsluitboom aan rechterhand negeren, kn3 volg 29.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, wn route.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, iets verder RA de doodlopende weg “Nieuwlandsestraat” aan rechterhand inlopen, kn29 de wn route wordt verlaten, het smalle pad door het bos aan rechterhand negeren.
Voor bosperceel aan linkerhand LA, verderop buigt het pad aan einde van het bosperceel naar links met bosschages aan rechterhand.
Voorbij kapelletje, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 80m LA richting hoeve, wn route, voor de hoeve buigt de weg naar links en gaat met een boog om de hoeve.
Voor smal beekje “De Voort” RA, smalle weg met bord “doodlopend weg”, wn route, vervolgens na ca. 40m RA, grindpad, wn27, iets verder buigt het grindpad naar rechts en loopt parallel aan de verharde weg.
Bij kruising met de verharde weg RD trapje af en iets verder het brugje “Bej Sjeng” over.
Iets voor de gracht rond gedeeltelijk herbouwd kasteel, bij 3-sprong RA, wn route, het grindpad rond het kasteel volgen tot poort.
# Het oorspronkelijk kasteel Geijsteren dateert uit 1200 en is in 1944 door een Brits bombardement verwoest.
Iets voorbij de poort RD, grindpad aan linkerhand negeren, kn27 volg 26.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, “Dorpstraat”, kn26 volg 31, direct daarna voorbij kruisbeeld met picknicktafel bij kruising RA, “Alde Pastorie”, weg over dijk, verderop voor bordje “Eigen weg Privé terrein” rechts aanhouden, grindpad dat iets verder de dijk aan linkerhand volgt, aan einde van het pad eveneens rechts aanhouden en het brede grindpad over de dijk volgen.
3.
Bij kruising met verharde weg RD, kn31 volg 25, het onverharde pad met bosrand aan linkerhand volgen tot 3-sprong in het bos, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, iets verder buigt het smalle bospad naar rechts en volgt een lage langgerekte lage heuvel aan rechterhand, wn route, verderop buigt het pad naar links richting een brugje.
Voorbij het houten brugje RD richting open plek, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RA, brede beukenlaan door de open plek, kn25 de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een brugje LA, grindpad met aan linkerhand de open plek richting kapel in de verte.
# De Willibrorduskapel stamt uit de 16e eeuw.
Bij 6-sprong met de kapel het 2de pad aan rechterhand volgen, het pad voorbij 2de picknicktafel, witte (wit geschilderde rechthoekige routepaaltjes) en wn32 route, verderop buigt het pad voor een landbouwperceel (grasland) naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing met metalen “grondwatermeetpunt” buis LA, witte en wn route.
Na ca. 130m RA, verderop buigt het pad naar links, witte en wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, de witte route wordt verlaten.
Voor afrastering, bij T-splitsing RA, iets verder RD, klaphek aan linkerhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad langs afrastering aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens bij T-splitsing LA, wn route.
Bij kruising mat aan linkerhand een houten poort met klaphek RD, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 300m verder volgen tot pad met klaphek aan linkerhand ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts.
Bij dit pad LA door het klaphek met SLL bordje.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, kn23 volg 99, het pad volgen tot een houten poort met klaphek.
Ca 150m voorbij het klaphek het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, het pad verder volgen tot bocht naar rechts, zijpaden negeren.
5.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens voor afrastering bij T-splitsing LA, kn99 volg 7, direct daarna RA door klaphek, wn route, het zanderige pad door stuifduinengebied volgen, verderop t.h.v. een hoge stuifduin buigt het pad naar links met een bankje aan linkerhand, voorbij deze bocht het pad ca. 600m met op enige afstand een spoorlijn aan rechterhand volgen tot een klaphek, let op de witte en wn-routepaaltjes en loop niet de afkortingen aan de linkerhand in.
Iets voorbij het klaphek, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn7 volg 6, pad met verderop een houten poort met klaphek.
T.h.v. een kleine parkeerstrook RD, pad met wit metalen afsluitboom aan linkerhand negeren, wn route, het brede grindpad volgen tot pad aan linkerhand voorbij landbouwperceel.
Bij dit pad LA, kn6 volg 9, voorbij een wit metalen afsluitboom gaat het pad door het bos.
6.
Voor houten afsluitboom met aan linkerhand een SLL bord, bij kruising RA, pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, kn9 de wn route wordt verlaten.
RD, pad richting bosrand aan rechterhand negeren, iets verder eveneens RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, pad met perceel eiken aan rechterhand.
Bij kruising met aan linkerhand een wn routepaaltje RD.
T.h.v. bosrand, bij 4-sprong met verharde weg LA, breed pad door de bosrand met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Geijsteren”.
In flauwe bocht naar rechts van het pad, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, vervolgens bij T-splitsing LA.
Na ca. 100m RA, het smallere pad met houten afsluitboom ca. 220m volgen tot pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, het pad volgen tot breed pad aan rechterhand voorbij een houten afsluitboom en wit routepaaltje, overige zijpaden negeren.
7.
Bij dit RD, het brede pad aan rechterhand negeren, witte route, vervolgens na ca. 45m rechts aanhouden, smal bospad met houten afsluitboom, witte route, iets verder eveneens rechts aanhouden.
Bij 3-sprong RA, witte route, iets verder passeert men een brugje van boomstammen met aan rechterhand een stuw.
Voorbij molenaarshuis aan linkerhand, bij T-splitsing LA, breed pad, wn11/20, het pad volgen tot smal bospad aan linkerhand ca. 60m voorbij de watermolen en iets voor open plek aan rechterhand.
# De Rosmolen aan linkerhand is geen rosmolen en is dat ook nooit geweest. De oorspronkelijke rosmolen die in de buurt heeft gestaan is in 1863 door brand verwoest en de naam is overgegaan naar de huidige watermolen.
Bij dit pad LA, smal bospad met houten afsluitboom en verderop het beekje aan linkerhand, witte route, kn11 volg 22.
Na klein klimmetje, bij 3-sprong links aanhouden, witte en wn route, het pad met het beekje aan linkerhand volgen tot boomstam brugje over de beek met iets voor het brugje dicht na elkaar twee kleinere brugjes.
Via het boomstam brugje het beekje oversteken, aan overzijde bij 3-sprong RA, witte route, kn22 volg 21, iets voorbij een bankje buigt het pad naar links weg van het beekje.
Bij kruising RA, witte en wn route, breed pad.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, kn21 volg 20, breed pad met iets verder een brugje, verderop buigt het pad naar rechts met iets verder het parkeerterrein, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerterrein Landgoed Geijsteren, Oostrumseweg, 5862 AP te Geijsteren. Plan Route
Met de auto
Vanaf Geijsteren is het parkeerterrein ca. 150 meter voorbij tuincentrum Oostrumseweg 32, 5862 AP Geijsteren.
Alternatief startpunt: Parkeren kan aan de rand van het dorp op een met gras begroeide P-plaats (driehoekig plein met bomen eromheen ten oosten van Geijsteren aan de Voortweg die naar de horecagelegenheid Hoeve de Boogaard leidt.
Aanlooproute: Richting de witte hoeve vertrekken. Voorbij smal beekje “De Voort” LA. Start de routebeschrijving bij punt 2 1ste regel 2de deel bij: smalle weg met bord “doodlopend weg”……….
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk, Geijsteren.
Aanlooproute: Met de rug naar de kerk LA vertrekken, vervolgens bij kruising RD.
Voorbij kombord “Einde bebouwde kom Geijsteren” rechts aanhouden richting witte hoeve. Voorbij smal beekje “De Voort” LA. Start de routebeschrijving bij punt 2 1ste regel 2de deel bij: smalle weg met bord “doodlopend weg”……
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart geijsteren-en-de-boschhuizerbergen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Hoeve de Boogaard
Wanssumseweg 1
5862 AA Geijsteren
Bezoek website
Op kleine loopafstand in de plaats Geijsteren
Schrijf een bericht