Geelders-route, Liempde te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Geelders-route, te Liempde

De route start in het bosrijke natuurgebied De Geelders en loopt dan via voornamelijk agrarisch gebied naar de Leemskuilen. Vervolgens via het gehucht Langenberg naar de Dommel waarvan de oever een stuk wordt gevolgd om dan richting Gemonde te gaan. Let hier eens op de hoogte van de akkers t.o.v. het pad. Na Gemonde gaat het weer richting de Geelders via een ommetje langs een gerestaureerd daglonershuisje waaraan duidelijk te zien is dat mensen vroeg een stuk kleiner waren. Het laatste stuk van de route voert door een waterwingebied en daarna weer door de Geelders terug naar het startpunt.
Onderweg komt men door een bosgebied, akkers, weilanden, boomkwekerijen en loopt men langs de Dommel en een restant van de spoorlijn Boxtel – Wesel, beter bekend als het “Duitse lijntje”.

Opgesteld door: Lennard, op: 11-2-2013, laatst bijgewerkt op: 28-7-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandelroute werd oorspronkelijk uitgezet en uitgegeven door de VVV in de serie “Wandelroutes de Meierij”. Als gevolg van de komst van de wandelnetwerken worden deze routes niet meer onderhouden en zijn de markeringen hiervan in veel gevallen in verval geraakt of zelfs verwijderd. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze ter behoud omgezet naar een beschrijving waarbij het oorspronkelijke traject hier en daar is aangepast aan de huidige omstandigheden. Tevens zijn ze vastgelegd in de vorm van gps-tracks.

1.
Vanuit de horecagelegenheid richting de spoorwegovergang lopen, direct na de spoorwegovergang RD (kn30v29), “Savendonksestraat”, onverhard pad aan rechterhand negeren, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand ongeveer 100 m voorbij oprijlaan naar woning nr.4.
Bij dit pad RA (kn29v82), onverhard pad met bankje en metalen poort “De Geelders”, “Schutsstraat”.
Voorbij houten afsluitboom met SBB bordje “Geelders”, bij 4-sprong RD, na ongeveer 20m RA, smal bospad met informatiepaneeltje nr.3 door bosrand, verderop t.h.v. informatiepaneeltje nr.5 buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een klaphek en rechts van het pad informatiepaneeltje nr.7, gaat over een vlonder, door 2de klaphek met informatiepaneeltje nr.8 en over 2de vlonder.
Direct na de 2de vlonder, bij 3-sprong LA.
Bij 3-sprong met informatiepaneeltje nr.9 LA, eveneens smal bospad.
T.h.v. informatiepaneeltje nr.10 RD, pad aan linkerhand negeren, pad met open plek aan rechterhand.
2.
Voorbij de open plek en informatiepaneeltje nr.11, bij T-splitsing RA, vervolgens na. 55m en iets voor houten afsluitboom LA, iets verder gaat het pad door de rand van een open plek met de open plek aan linkerhand en passeert men bijna aan het einde van de open plek een bankje.
Bij splitsing RA (vGR, vbw), direct daarna buigt het pad naar links met na de bocht een vlonder en verderop een bankje, het pad verder volgen tot 3-sprong iets voorbij metalen grondwatermeetbuis B45D0123 links van het pad.
Bij deze 3-sprong LA (vGR), het pad met iets verder een veerooster volgen tot kruising direct na een grote beuk en aan linkerhand een gedeeltelijk dicht gegroeid pad, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising RA, recht pad.
Direct na houten afsluitboom LA (vGR), smal pad door de bosrand, verderop buigt het pad voorbij 2de greppel naar links.
Bij T-splitsing RA breed pad, iets verder bosrand aan linkerhand.
Na afsluitboom LA langs volgende afsluitboom (kn15v14), verderop passeert men klaphek en ruim daarna een klein brugje, ruim voorbij het brugje buigt het pad t.h.v. de bosrand naar rechts richting een houten poort met klaphek, via het klaphek het begrazingsgebied verlaten (vwn).
Bij T-splitsing RA (kn14v18), verharde weg, direct daarna in bocht naar links van de weg rechts aanhouden (vwn), onverhard pad, “Hoogstraat”.
4.
Bij 3-sprong rechts aanhouden (kn18v13).
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing RA (vwn), verharde weg.
RD (vwn), weg “Geelderseweg” aan rechterhand negeren.
Voor loodsen LA (vwn), “De Vennekens”, verderop voor inrit woning nr.1 buigt de route naar rechts (vGR, vwn) aan gaat over in een onverhard pad.
Iets voor doorgaande weg, bij 3-sprong LA richting woning, “Schijndelsedijk”.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, “Kanaaldijk”.
5.
Voorbij viaduct, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, gras-pad met kanaal aan linkerhand.
Na ongeveer 300m, iets voorbij rand 2de strook bosschages aan rechterhand RA de talud oplopen, smal pad, iets verder de verharde weg volgen, verderop voorbij boerderij nr.9 buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing LA (vwn), vervolgens in bocht naar rechts van de weg links aanhouden (vwn), onverhard pad, “Groensteeg”.
Bij splitsing links aanhouden (vwn), “Gemondsebeemd”.
Pad met bocht naar rechts verder volgen (vwn), “De Schoonberg”, metalen draaihekje aan linkerhand negeren.
Voor een mooi uitzicht over het water is het de moeite waard om ongeveer 100 m achter het draaihekje een kijkje te nemen.
6.
Bij 3-sprong rechts aanhouden (kn89v87), verharde weg.
RD, onverhard pad “Groensteeg” aan rechterhand negeren.
Voorbij woning nr.2, in bocht naar rechts van de weg LA (vwn), breed grindpad, “Kriekelaar”.
Doorgaand grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen (kn87v88), pad “Hultert” aan rechterhand negeren.
Bij bosschages aan rechterhand RA (kn88v86), smal pad met het riviertje de Dommel aan linkerhand.
Na ongeveer 700 m RA door klaphek richting draaihekje aan overzijde van het grasland (kn86v72), voorbij het draaihekje het smalle pad volgen, verderop wordt het pad breder.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij verharde weg rechts aanhouden (kn72v73), “Kerkeind”.
Bij 3-sprong LA, “Lariestraat”.
7.
Bij kruising RA, “Kruisstraat”.
RD, “Kruisstraat”, weg aan linkerhand negeren, aan linkerhand staat een kunstwerk met bankjes.
Bij kruising RA richting de kerk.
RD, weg “Twijnmeer” aan linkerhand negeren, men passeert de kerk, voorbij de kerk gaat “Dorpsstraat” over in “St. Lambertusweg”.
Weg met bocht naar links verder volgen (kn73v75), zowel weg voor pleintje als voorbij het pleintje aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot woning nr.84, zijwegen negeren.
8.
Voorbij deze woning LA, “Het Hof”, wn-route, direct daarna buigt de weg naar rechts.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna in bocht naar links van de weg rechts aanhouden (vwn), grindpad, “Het Hof”.
Bij T-splitsing LA (kn75v77), verharde weg, “Koudenbergstraat”.
RD (vwn), weg “Koudenberg” aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing RA (vwn), “Twijnmeer”, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing met aan linkerhand kapelletje RA (kn77v78), “Besselaar”.
RD (vwn), weg “Vossenholen” aan rechterhand negeren.
9.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA (vwn), doodlopende weg, “Beekseweg”, verderop voorbij inrit woning nr.5 gaat de weg over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA, “Besselaar 26”.
Na brug over “Beeksche Waterloop” RD (kn79v80), iets verder RD, weg “Beek 16-16A” aan rechterhand negeren, verderop voorbij woning nr.14 buigt de weg naar rechts.
Iets voorbij deze bocht passeert men aan rechterhand een gerestaureerd daglonershuisje.
T.h.v. zijweg “Beek 7 t/m 9a” aan linkerhand RA, onverhard pad, ruiterpad.
10.
Bij T-splitsing LA (kn80v49), pad met bosrand aan linkerhand, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
# Leuk alternatief langs een waterloop: Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg dat overgaat in “Eekhoorn” volgen tot onverhard pad met gele poort “De Geelders” aan linkerhand. Bij dit pad LA door de voetgangerssluis, onverhard pad door de rand van het bosperceel, voorbij het bosperceel door de rechterzijde van een perceel grasland, aan overzijde van het perceel buigt het pad naar links, direct na deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen met een waterloop aan rechterhand, de waterloop aan rechterhand volgen tot afsluitboom bestaande uit stukje vangrail, voorbij de afsluitboom de andere zijde van de waterloop volgen. In bocht naar rechts van de waterloop met aan rechterhand een stuw RD de smallere waterloop aan linkerhand volgen. Bij kruising RA, de weg “Achterste Hermalen” die verderop overgaat in “Hofstad” volgen tot pad aan rechterhand voor spoorwegovergang van het voormalig Duits Lijntje, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 11 1ste regel.

Bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Na ongeveer 80 m RA door metalen voetgangerssluis (kn49v48), grindpad door waterwingebied, verderop buigt het grindpad met ruime bocht naar links.
Voorbij metalen voetgangerssluis RA (kn48v15), verharde weg.
Bij kruising met aan rechterhand een onverhard pad RD, de weg “Achterste Hermalen” die verderop overgaat in “Hofstad” volgen tot pad aan rechterhand voor een spoorwegovergang, zijpaden negeren.
11.
Bij dit pad RA (kn15v30), “Hoge Beek”, verderop loopt het pad een gedeelte parallel aan het spoor, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA (vwn), verharde weg.
Na ongeveer 70 m LA (vwn), onverhard pad, “Gilders”.
Pad met bocht naar links verder volgen (vwn), gras-pad aan rechterhand negeren, men passeert metalen afsluitboom, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg iets voorbij volgende metalen afsluitboom en een metalen poort, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA aan overzijde van de spoorweg overgang is de horecagelegenheid, het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn751v76 = knooppunt 75, volg 76
vwn = volg wandelroutenetwerk
vbw = volg blauw-witte routemarkeringen van SBB wandelroute
vGR = volg geel-rode routemarkeringen van streekpad.
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor routepaaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden e.d. zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, 5298 NV te Liempde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het Café 't Groene Woud op een klein parkeerterreintje van SBB aan overzijde van de spoorwegovergang, er zijn beperkte parkeerplaatsen. Het parkeerterreintje t.h.v. het café voor de spoorwegovergang is gereserveerd voor gasten van het café.

Openbaar vervoer

Bushalte Vicaris van Alphenlaan, Boxtel. Loop richting rotonde, RD, Schijndelseweg. Rotonde RD, Schijndelsedijk. Na viaduct eerste weg aan rechterhand RA, direct daarna RA. Route oppikken bij laatste regel van punt 4.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (5)

Geelders Lennard: Geelders
Geelders Lennard: Geelders
Dommel Lennard: Dommel
Oude Dommelarm Lennard: Oude Dommelarm
Werp ook eens een blik achter je... Lennard: Werp ook eens een blik achter je...

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart geelders-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café 't Groene Woud

Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde

In de plaats GemondeErvaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 28 juli 2023 om 17:33

  Het pad door het Waterwingebied Schijndel is weer open, de werkzaamheden zijn beëindigd. Wat ik toen als omleiding had beschreven heb ik laten staan als alternatief. Ook in deze periode is het gras-/onderhoudspad langs de Beeksche Waterloop dat nu in de routebeschrijving als alternatief beschreven is prima te belopen. En zoals ik in mijn vorige reactie al gemeld heb het is een leuk gevarieerd pad om te lopen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 28 december 2022 om 16:46

  Tot eind juni 2023 vinden er werkzaamheden plaats in waterwingebied Schijndel, er worden nieuwe waterwinputten gerealiseerd. Gedurende deze periode is het pad door het waterwingebied gesloten. Er is een omleiding zowel in de routebeschrijving, het GPX bestand en de kaarten beschikbaar. Deze omleiding is misschien zelfs gevarieerder om te lopen heeft een nadeel gaat voor een gedeelte over een gras-/onderhoudspad langs een waterloop.

  Reageren
 3. Frans 10 oktober 2020 om 20:00

  Gelopen 9-10-2020 met routebeschrijving en GPS.
  Een mooie route met veel afwisseling.
  een opmerking, bij 5 (talud oplopen) is moeilijk te zien.
  Verder als te volgen.
  Bedankt

  Reageren
 4. Ad & Cor 20 november 2019 om 19:25

  Vandaag samen met mij zwager Cor deze route gelopen , is weer zoals zoveel van de route”s zeer zeer mooi we hadden ook geluk met het weer was windstil en zonnig.De beschrijving is duidelijk door iemand anders geschreven deze is wat minder veel moeten zoeken en alles wel twee keer moeten lezen maar petje af heb wel commentaar maar kan het zelf niet beter denk ik.

  Reageren
 5. Jos de Ridder 5 augustus 2019 om 18:30

  Een prachtige tocht, dank voor de uitstekende beschrijving.
  In de Geelders zijn de smalle paadjes in hoogzomer heel erg smal.

  Reageren
 6. Adrie 6 mei 2019 om 07:35

  Gisteren 5 mei 2019 de wandelroute gecontroleerd. In het natuurgebied de Geelders is een pad dat door omgewaaide bomen minder belopen wordt en geleidelijk buiten gebruik raakt uit de wandelroute gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)