Galgenberg-tocht, Heeze te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Galgenberg-tocht, te Heeze

Wandeltocht door het beekdal van de Kleine Dommel of Rul, de Braakhuizense Heide, Strabechtse Heide en de Herbertusbossen. De Braakhuizense Heide is een mooi heidegebied afgewisseld met bos met diverse vennen zoals het Grootven, het Slootjesven, het Kiezelven en het Scheidingsven. De Strabrechtse Heide is een groot heidegebied met in het midden een stuifzandgebied. Op het stuifzandgebied met stuifduinen waar de wind nu vrij spel heeft was een paar eeuwen geleden een justitieplaats. Op een wat hogere stuifduin de Galgenberg werden misdadigers opgehangen. Na het verlaten van de Strabrechtse Heide gaat de wandeltocht richting de Herbertusbossen. Herbertusbossen is de naam van een oud soortenrijk bos met enkele zeer imposante oude bomen. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-8-2014, laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk, LA vertrekken, de doorgaande weg ca. 140m volgen tot winkel nr.19A aan rechterhand, zijwegen negeren.
Voorbij deze winkel RA, “De Beemden”, de weg volgen tot kruising in het bos, iets voor deze kruising gaat de verharde weg over in een onverhard pad, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, pad met t.h.v. een poel een bankje.
RD, pad aan linkerhand negeren, voor bankje buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
Voorbij duiventoren, bij T-splitsing LA, verharde weg (oprijlaan).
Bij T-splitsing RA, “Kapelstraat”, de doorgaande weg door Heeze volgen tot klein plantsoen met eiken aan rechterhand.
2.
Voor dit plantsoen RA, “Strabrecht”, de weg die verderop met een flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot woonboerderij nr.4 bijna aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
T.h.v. deze boerderij links aanhouden, de smalle weg tussen de twee woonboerderijen inlopen, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
# Omleiding zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart: RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, kn7 volg 4. Iets voorbij Rioolgemaal “Heeze Engelse tuin” bij 3-sprong LA, verharde weg, wn route. Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot splitsing van brede paden voor enkele gebouwen waaronder een schaapskooi ruim voorbij een parkeerterrein aan rechterhand. Bij deze splitsing links aanhouden, kn48 volg 49, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad en verderop kn49 volg 46 volgen tot bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 5 1ste regel.

RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn7 volg 47.
Voor houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad Rulselaarzenpad door grasland aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, iets voorbij 2de bocht naar links langs paaltjes met SBB bordje “Klein Dommeldal” het grasland inlopen, het pad buigt naar rechts, verderop buigt het pad naar links richting 2de perceel grasland, in het 2de perceel de rechterzijde volgen.
3.
RD, brugje met draaihekje over, iets verder buigt het pad naar links met de Kleine Dommel aan rechterhand, voorbij 2de brugje de beek aan linkerhand volgen en iets verder afrastering aan rechterhand.
Voorbij metalen poort in afrastering en aan linkerhand een steiger RD, pad langs afrastering aan rechterhand negeren, het beekje verder aan linkerhand volgen, iets voorbij een ruime bocht naar links en aan rechterhand open grasland buigt het pad naar rechts naar de overzijde van het grasland, na verlaten van het grasland een betonnen brugje over en de rand van het volgende perceel volgen.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot weg “de Zegge” voorbij woning nr.10, overige zijwegen negeren.
4.
Bij deze weg RA, “de Zegge”, kn4 volg 40.
Na ca. 140m, voorbij flauwe bocht naar links RA, onverhard pad, wn route.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor flauwe bocht naar links van het pad RA, kn40 volg 49, na ca. 200m, voorbij draaihekje buigt het pad naar links en gaat door een smalle strook grasland richting een brugje aan overzijde, wn route, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts, wn route.
Na het verlaten van het grasland links aanhouden richting picknicktafel, smal pad aan rechterhand negeren, voor de picknicktafel bij Y-splitsing LA, kn49 volg 46, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot bosrand aan rechterhand, zijpad aan linkerhand negeren.
5.
Bij de bosrand RA, het grind-/fietspad (1ste pad aan rechterhand) met afrastering aan rechterhand volgen tot kruising met aan linkerhand een verharde weg met metalen afsluitboom, wn route, ruiterpaden negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
# Voor pauze de verharde weg aan linkerhand inlopen, er is een horecagelegenheid bij Manage Meulendijks. Na bezoek terugkeren naar dit punt en bij de kruising LA.
Bij kruising met ruiterpad RD.
In het bos, voorbij bosperceel met berken aan linkerhand LA, direct daarna kruist het pad een ruiterpad, iets voorbij het ruiterpad gaat het pad door brede open strook in het bos, voor open gebied buigt het pad naar rechts met iets voorbij deze bocht een bankje aan rechterhand.
Het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen richting knuppelbrugje, pad aan rechterhand negeren.
6.
Ruim voorbij 2de knuppelbrugje, t.h.v. bosschages RA, licht slingerend pad door de bosrand, wn route.
# Een klein stukje RD kijkt men aan linkerhand uit over een mooi ven. Het ven dat men aan rechterhand passeert is het SLootjesven, de slootjes zijn ooit gegraven om het ven droog te leggen dit is mislukt. In 2022 zijn de slootjes gedempt om het ven weer in oorspronkelijke staat te brengen.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad met verderop kn45 volg 52 volgen tot 5-sprong voor opener gebied, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen, rw (rode SBB bordjes met witte symbolen voor de richting) route, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising met breed pad en grindpad RD, rw route, pad met aan rechterhand een ven.
Iets voorbij bankje, bij T-splitsing RA, rw en wn route, iets voorbij de schuilhut met picknicktafel buigt het pad naar links, rw en wn route.
Ca. 200m voorbij deze bocht rechts aanhouden, de rw en wn route worden verlaten.
7.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder passeert men een stuifzandgebied.
Bij T-splitsing RA, men kan hier zowel het grind-/fietspad als het naast gelegen pad volgen, kn53 volg 54.
RD, pad met klaphek en metalen hek aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn54 volg 44, pad met grind-/fietspad.
Na ca. 1,6km, t.h.v. picknicktafel en informatiepaneel “Strabrechtse Heide” RD, pad aan rechterhand negeren, kn44 volg 47.
RD, grind-/fietspad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, grind-/fietspad met BL bordje “Herbertusbossen”, kn47 volg 1, verderop passeert men een klein brugje.
In bocht naar rechts van grind-/fietspad LA, onverhard pad, kn1 volg 80, rode (paaltjes) route, het pad ca. 900m volgen tot 2de flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren.
Iets voorbij deze bocht, voorbij bankje LA, pad met aan beide zijden dennen, rode en wn route.
8.
Na ca. 150m RA, rode route, kn80 volg 82.
Voorbij bankje, bij 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, de rode en wn route worden verlaten.
Bij Y-splitsing RA, rode route, pad met bosrand aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rode en wn route.
Bij T-splitsing LA, rode route, breed pad met iets verder een bankje.
Na ca. 100m RA, rode route. het pad volgen tot bocht naar links tussen twee grote beuken, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rode route, het pad verder volgen tot Y-splitsing bij grindpad.
Bij deze Y-splitsing RA, grindpad, direct daarna LA richting bankje, de rode route wordt verlaten.
9.
Voorbij het bankje, bij T-splitsing RA, zowel het smalle pad aan rechterhand als het bredere pad kan gevolgd worden, na ca. 200m komen beide paden samen, het pad verder volgen tot T-splitsing iets voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna voorbij waterloop/greppel RA, na verlaten van het bos passeert men aan rechterhand grasland dat als waterbuffer dienst doet, weer in het bos het beekje de Sterkselsche Aa aan linkerhand volgen, verderop een brugje over.
Iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad.
Bij kruising RA, pad door het bos met BL bordje “Herbertusbossen” met verderop een brugje over de Groote Aa.
Bij kruising LA, direct daarna gaat het onverhard pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeer
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Martinus Kerk, Jan Deckersstraat 24, 5591 HS te Heeze. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Station Heeze, het station aan oostzijde verlaten, vervolgens RA parkeerterrein oplopen richting pad aan rechter achterzijde, onverhard pad met spoor aan rechterhand, het pad volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, verharde weg. LA, Marijkelaan. Bij kruising RA, Molenstraat, de weg volgen tot 4-sprong bij doorgaande weg. Op deze 4-sprong RD, Jan Deckersstraat, richting kerk, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

De Strabrechtse Heide Adrie: De Strabrechtse Heide
De Strabrechtse Heide Adrie: De Strabrechtse Heide
Kempische Heideschaap Adrie: Kempische Heideschaap
Stuifzandgebied Galgenberg Adrie: Stuifzandgebied Galgenberg
Omgeving beekdal van de Kleine Dommel of Rul Adrie: Omgeving beekdal van de Kleine Dommel of Rul
Herbertusbossen Adrie: Herbertusbossen
Sterkselse Aa Adrie: Sterkselse Aa
Duiventoren bij het kasteel Heeze Adrie: Duiventoren bij het kasteel Heeze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart galgenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats HeezeEetcafé Manege Meulendijks

Strabrechtseheideweg 6
5591 TZ Heeze
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 15 december 2023 om 17:04

  De waterstand van de kleine Dommel staat momenteel (15 december 2023) zo hoog dat het gedeelte dat door het beekdal van de Kleine Dommel gaat niet gelopen kan worden. Als het water in de Kleine Dommel voldoende gezakt is kan het nog dagen/weken duren voordat ook de omgeving weer droog is. Volg gedurende deze tijd de omleiding in de routebeschrijving zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Adrie 26 augustus 2023 om 20:00

  21 augustus 2023 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Nieuw is een extra stukje langs de KLeine Dommel, hierdoor is de wandeltocht aan begin wat gevarieerder geworden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 24 mei 2022 om 20:00

  De werkzaamheden zijn zijn een poosje geleden al afgerond, de slootjes in het Slootjesven zijn gedempt en het gebied rond het ven is wat opener.

  Reageren
 4. Adrie 5 november 2020 om 15:34

  Rekening houden met werkzaamheden op de Braakhuizensche Heide in en rond het Slootjesven en het Meerlomeer. Er worden bomen gekapt rond de vennen, de slootjes in het Slootjesven worden gedicht en het Meerlomeer wordt opgeschoond.

  Reageren
 5. Adrie 14 augustus 2019 om 14:32

  Vandaag 14 augustus 2019 de wandelroute gecontroleerd. Er zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuw brugje over de “Kleine Dommel”. Dit brugje komt op een iets andere plek te liggen. De nieuwe plek heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Marcel de Coster 13 november 2023 om 09:13

   Niet te lopen in de winter. Door wateroverlast kun je er echt niet door waardoor de wandeling afgebroken moet worden

  2. Adrie 13 november 2023 om 10:40

   Beste Marcel de Coster bedankt voor de reactie! Diverse wandeltochten die door beekdalen gaan, zoals deze die door het beekdal van de Kleine Dommel of Rul gaat hebben inderdaad last van drassige paden of zelfs te maken met beken die buiten hun oever zijn getreden door de vele neerslag van de laatste tijd. De weersverwachting voor de komende dagen zien er voor de wandelaar niet al te best uit voor dergelijke wandeltochten. Tip, in de omschrijving is meestal te lezen of men met een wandeltocht te maken heeft die door beekdalen of broekbossen gaat, toch is er nog keuze genoeg uit wandeltochten die ook nu nog goed te lopen zijn. Wat de beekdalen en broekbossen betreft het zal zeker veertien dagen moeten drogen voordat deze weer goed te belopen zijn.

 6. Adrie 28 mei 2016

  Vandaag 28 mei 2016 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine veranderingen in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Lennard 23 oktober 2014

  Afgelopen zaterdag gelopen met zonnig weer dat ietwat getemperd werd door sluierbewolking.

  Ik vond het een mooie route die op een aantal plaatsen echter niet bijzonder rustig gelegen is vanwege de A67.
  De route loopt voor een deel over de Strabrechtse Heide dat voor onze begrippen (ik woon in deze streek) erg weids is. Er is toch ook redelijk wat bosgebied in deze route verwerkt. De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)