Fossa Eugeniana-tocht, Arcen te Limburg

19 km Wandelroute Fossa Eugeniana-tocht, te Arcen

Wandeltocht langs de Maas en door de Boerenheide, het Straelens Broek, Leeremarksche heide en Barbara's Weerd, de laatste drie behoren tot Landgoed Arcen in het Nationaal Park De Maasduinen. Een wandeltocht met een grote verscheidenheid aan verschillende landschappen. Bij de Maas word een pad langs de Eikenweerd gevolgd, een natuurontwikkelingsgebied in de uiterwaarden van de Maas. Op de Boerenheide is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden geen heide te vinden, het is een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen hoogte verschillen door beboste stuifduinen. In het Straelens Broek zijn in 2011 graslanden afgegraven en is het Straelens Schuitwater hersteld, een groot ondiep water. Aan de oostzijde van het Straelens Broek is een historisch fenomeen zichtbaar. Hier zijn wallen te vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van de Fossa Eugeniana. Fossa is latijn voor gracht of kanaal waarvan nog delen in het landschap zichtbaar zijn. Tijdens de Tachgjarige Oorlog heeft de Spaanse landvoogdes Isabella Clara Eugenia, dochter van Filips II, geprobeerd het kanaal aan te leggen. Men heeft het project nooit kunnen voltooien. Via de Leeremarksche heide, ook een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen hoogte verschillen door beboste stuifduinen, gaat de wandeltocht door een stukje uiterwaarden van de Maas, het Barabara's Weerd, dit gebied is een natuurontwikkelingsgebied bestaande uit bos en graslanden. Als overige bezienswaardigheden komt men langs het doolhof “De Dolgaard” een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e/begin 18e eeuw, een ijskelder, kasteel Arcen met zijn tuinen en de watermolen, De Wymarse Molen of Kasteelmolen. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-11-2015, laatst bijgewerkt op: 26-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein LA verlaten, de doorgaande weg volgen.
Voor bushalte LA, “Burgemeester Linderspromenade”, verhard voetpad, kn50 volg 78, voor de Maas buigt het voetpad naar rechts, het voetpad volgen tot bocht naar rechts, halverwege passeert men kn78 volg 48.
Voorbij deze bocht LA, grindpad, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn48 volg 49.
T.h.v. pont, in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, grindpad met de Maas aan linkerhand, kn49 volg 71, verderop na ca. 1km buigt het grindpad naar rechts weg van de Maas.
T.h.v. bankje RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt de weg naar rechts, voorbij deze bocht de weg verder volgen tot kruising, zijpaden negeren.
2.
Bij deze kruising LA, fietspad richting rotonde, kn71 volg 72, direct daarna RA de doorgaande weg oversteken, kn72 volg 69, let op drukke weg!
Aan overzijde, bij T-splitsing RA, fietspad, direct daarna bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, vervolgens de weg met bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij omheind perceel, bij splitsing rechts aanhouden, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad, het grindpad volgen tot kruising iets voorbij flauwe bocht naar links.
Bij deze kruising LA, wn route.
3.
Iets voor vakantiepark het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting bungalowpark aan linkerhand negeren, wn route, het pad stijgt licht, het pad over de heuvelrug met bungalowpark aan linkerhand volgen tot T-splitsing, smalle zijpaadjes aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 90m LA, stijgend pad, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
In laagte RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verderop buigt het pad naar rechts om een lage heuvel heen, aan achterzijde van de heuvel richting de rand van het bosgebied lopen, bij de rand het gras-pad met bosrand aan rechter- en waterplas aan linkerhand volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RD, men loopt het bosgebied weer in, direct daarna links aanhouden, het bospad verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, wn route, verderop t.h.v. rand bosgebied buigt het pad naar rechts.
4.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voorbij woning nr.50 LA, “Nieuwe Ervenweg”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor smal brugje, bij kruising LA, kn44 volg 40, het pad met het beekje aan rechterhand volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een stenen brugje.
Bij deze T-splitsing LA, kn40 volg 41, direct daarna eveneens LA, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn route, vervolgens t.h.v. rand bosperceel eveneens rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met verharde weg RD, breed grindpad, “Walbeckerweg 37-39”, kn41 volg 73.
Doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Ruim voor witte woning RA, smal bospad, wn route.
5.
Voor omheining rond bungalowpark, bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot bosgebied aan linkerhand ruim voorbij woning nr.8, zijpaden negeren.
Voor dit bosgebied LA, kn73 volg 36, onverhard pad met bosrand aan rechterhand.
RD, bospad langs lage heuvelrug aan rechterhand negeren, blauwe route, de bosrand verder volgen.
In bocht naar links van pad RD, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, blauwe en wn route, direct daarna eveneens RD, smal pad aan rechterhand negeren.
Voorbij laag gelegen brugje, op heuvelrug het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, blauwe en wn route, verderop daalt het pad.
# De waterplas aan rechterhand is Fossa Eugeniana, een kanaal dat vanaf het jaar 1625 gegraven is op initiatief van de Spanjaarden, maar nooit is voltooid.
6.
Voor hoge heuvelrug, bij T-splitsing LA, blauwe en wn route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad met hoge heuvelrug aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
# De hoge heuvels langs dit pad zijn de resten van een Spaans fort, dat is aangelegd in 1626, plaatselijk staat het bekend als Fort Hazepoot. De enige zichtbare restanten zijn de dubbele aarden wallen met vier bastions en droge grachten. Voor een bezoek aan het fort, voorbij bocht naar rechts is een pad naar de heuveltop.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van verharde weg volgen, rode en wn route, de bp route wordt verlaten.
In flauwe bocht naar rechts van weg LA, onverhard pad met SLL bordje en houten afsluitboom, rode en wn route.
# Na ca. 150m is aan linkerhand mooi uitzichtpunt over het Straelens Broek.
Voorbij houten afsluitboom bij 3-sprong RA, rode en wn route, pad buigt naar links.
7.
Voorbij grenspaal 486 RD, verbindingspad aan linkerhand negeren, rode route.
Het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad met grenspaal 485D aan linkerhand negeren, rode route, kn36 volg 35.
Iets voor betonnen brugje RA, gras-pad met beekje aan linkerhand, rode en wn route, verderop voor houten hek het beekje oversteken en andere zijde volgen.
Voorbij klaphek RD, verharde weg of gras-pad rechts van de weg volgen, weg aan linkerhand negeren, rode route, kn35 volg 34.
Iets voorbij uitkijktoren de weg met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rode route, kn34 volg 79.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts van de weg LA, zanderig pad met SLL bordje en houten afsluitboom door half open strook inlopen, rode route, kn79 volg 67, verderop t.h.v. lage heuvel buigt het pad naar links richting goed herkenbare routepaaltjes.
8.
T.h.v. deze routepaaltjes, bij T-splitsing RA, rode en wn route, het pad volgen tot T-splitsing, ruim voor de T-splitsing wordt de wn route verlaten.
Bij deze T-splitsing LA, rode route.
Bij kruising RA, rode route.
Bij 4-sprong LA, rode route, het pad volgen tot 5-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong het 3de pad aan linkerhand inlopen, rode route, kn67 volg 65.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, rode route, de wn route wordt weer verlaten.
Bij 6-sprong 1ste pad aan rechterhand inlopen, stijgend pad, men passeert een heuvelrug, rode en wn route.
9.
Voor zandwalletje, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met doolhof aan linkerhand, rode en wn route, verderop voorbij het doolhof buigt het pad naar links.
# Het doolhof “De Dolgaard” aan rechterhand is het restant van een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e/begin 18e eeuw. De paden in het doolhof worden gescheiden door grondwallen.
Iets voorbij deze bocht, direct na bankje RA, rode route, kn66 volg 65.
# Iets verder passeert men aan de linkerhand een ijskelder.
Voorbij afsluitboom, iets voor de T-splitsing LA, ruiterpad parallel aan het brede pad inlopen, de rode en wn route worden verlaten.
Bij Y-splitsing scherp RA, direct daarna bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 80m RA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, verderop na ca. 140m buigt het pad naar links.
Voorbij beukenlaan RD, breed gras-pad aan linkerhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij bankje het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn63 volg 62.
10.
RD, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn62 volg 57, direct daarna het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, wn route, het doorgaande pad verder volgen tot wit metalen afsluitboom, iets voorbij 2de bocht naar links.
Voorbij deze afsluitboom RD, verhard voetpad, iets verder buigt het voetpad naar rechts, direct na deze bocht de doorgaande weg t.h.v. voetgangerssluizen oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde via klaphek het grasland inlopen.
Voorbij het klaphek LA richting bosgebied, verderop voorbij perceel berkenbomen buigt het gras-pad naar rechts richting de Maas.
11.
Iets voor de Maas, bij 3-sprong RA, gras-pad met de Maas aan linkerhand volgen, kn57 volg 56.
Na ca. 500m RA, stijgend gras-pad, men passeert bord “HSV De Brasem”, wn route.
Na verlaten van het grasland via klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
# Langs deze weg passeert men aan linkerhand watermolen De Wymarse Molen of Kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd, aan rechterhand zijn de kasteeltuinen van kasteel Arcen te zien.
Iets voorbij woning naast de watermolen LA door klaphek, kn56 volg 50, het gras-pad over dijk volgen tot parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
blauwe en rode route = routepaaltjes van SLL wandelroutes.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De parkeerplaats bij de Schanstoren, Schans 23, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de Schans aan de rand van het dorp.

Openbaar vervoer

Bushalte Koestraat, Arcen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Landgoed Arcen Adrie: Landgoed Arcen
Brugje over Lingsforterbeek Adrie: Brugje over Lingsforterbeek
Restant van Fossa Eugeniana Adrie: Restant van Fossa Eugeniana
Aan de voet van Fort Hazepoot Adrie: Aan de voet van Fort Hazepoot
Het Straelens Broek Adrie: Het Straelens Broek
IJskelder in landgoed Arcen Adrie: IJskelder in landgoed Arcen
Landgoed Arcen Adrie: Landgoed Arcen
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
De Wymarse Molen Adrie: De Wymarse Molen
Poortgebouw kasteel Arcen Adrie: Poortgebouw kasteel Arcen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart fossa-eugenia-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats ArcenRestaurant Rooland

Roobeekweg 1
5944 EZ Arcen
Bezoek website

Restaurant De Kloosterhoeve

Klein Vink 4
5944 EX Arcen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Marie-Joze 26 maart 2021 om 16:19

  Vandaag deze prachtige route gelopen. Bijna alles goed beschreven maar ik heb helaas nog een paar dingen te melden.

  #Bij punt drie staat één na laatste zin, In deze bocht RD, men loopt het bosgebied weer in, het bospad volgen tot kruising.
  Wilde even door geven dat voor de kruising ook nog een t-splitsing is en daar moet je dan LA.
  Dus eerst het bosgebied weer in lopen dan t-Splitsing LA en dan de kruising.

  #Net voor punt 7 staat dat er een bankje staat met een mooi uitzicht over het Straelens Broek.
  Helaas het bankje is verdwenen.

  #Bijpunt 7 staat, iets voorbij flauwe bocht naar rechts van de weg LA, zanderig pad met SLL bordje en houten afsluitboom.
  Op de route beschrijving zijn de woorden SLL bordje en houten afsluitboom doorgestreept. Dit is niet nodig want het is nog allemaal aanwezig.

  Verder was dit een prachtige tocht met veel afwisseling en zeker de moeite waard van het wandelen.
  Bedankt voor de tocht en hopelijk kan ik er nog veel lopen van klikprintenwandel.
  Groetjes Marie-Joze.

  Reageren
  1. Adrie 26 maart 2021 om 17:33

   Marie-Joze bedankt voor het melden van de veranderingen! Bij punt 3 als men het bos inloopt is er inderdaad een pad aan rechterhand dat door de bosrand gaat. Bij mijn laatste bezoek werd het weinig belopen en minder herkenbaar, waarschijnlijk is het nu weer goed herkenbaar. Aan de zin een extra opmerking bijgevoegd dat je iets in het bos links moet aanhouden. Punt 7 jammer van het bankje, is nu ook verwijderd uit de routebeschrijving. De tekst “SLL bordje en houten afsluitboom” is niet meer doorgestreept. Hoe vaak een wandelroute ook gecontroleerd wordt het is en blijft een momentopname altijd rekening houden met mogelijke veranderingen.

 2. Julia 4 maart 2021 om 11:01

  Gisteren de route gelopen met goed weer mooie afwisselende wandeling goed te lopen met route beschrijving en box.. een keer verkeerd gelopen maar zaten weer snel op de route.
  Foto het niet afgemaakte kanaal …fossa eugenia

  Reageren
 3. Lennard 31 december 2016 om 08:52

  Gisteren gelopen met werkelijk stralend weer.

  Ik vond het een mooie en afwisselende route die, zeker als je wat meer richting de grens met Duitsland komt lekker rustig gelegen is.
  De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)