Ezelshemel-tocht, Holthees te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Ezelshemel-tocht, te Holthees

Wandeltocht langs een bedevaartsplaats, door landbouwgebied en twee natuurgebieden, het landgoed Geijsteren en de Ezelshemel. Het bedevaartsplaatsje Smakt, een heel klein kerkdorpje aan de Limburgse zijde van de provinciegrens is bekend als bedevaartsoord van de heilige St. Jozef. Omdat in 1648 het plaatsje juist over de toenmalige grens in het Spaans Opper-Gelre lag waar katholieke erediensten waren toegestaan is na 1648 in het plaatsje een grenskerk gebouwd ten behoeve van de inwoners van het Brabantse Holthees. In 1699 werd de Sint-Jozefkapel gebouwd voor de inwoners van Smakt en Holthees. Na 1877 groeide Smakt uit tot een bedevaartplaats. Landgoed Geijsteren is een gevarieerd natuurgebied met bos, weide en akkers dat doorsneden wordt door het beekdal van de Oostrumse Beek. Tijdens dit deel van de wandeltocht komt men langs de Willibrorduskapel uit de 16e eeuw en een watermolen. Na verlaten van dit gebied gaat de wandeltocht via Maashees naar Vierlingsbeek. In dit deel van de wandeltocht komt men langs een iets of wat verscholen kapelletje Op de Hei, het kapelletje is zeker een bezoekje waard. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens de slag om Overloon schuilden in directe omgeving van dit kapelletje 127 mensen in zelf gegraven schuilkelders. Niet ver van het kapelletje komt men een luchtwachttoren 8J2 Maashees. Deze toren maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten die tussen 1951 en 1956 verspreid over het land zijn geplaatst voor het spotten van vijandige vliegtuigen tijdens de koude oorlog die lager vlogen dan de radars konden waarnemen. Voor Vierlingsbeek komt men langs de tweede watermolen. In de Tweede Wereldoorlog is de molen verwoest, het waterrad is gelukkig gespaard gebleven. Het nog werkende waterrad wordt aangedreven door het water van de Molenbeek. Na verlaten van Vierlingsbeek gaat de wandeltocht door de Ezelshemel, een beek begeleidend loofbos dat zijn naam dankt aan het feit dat er de ezels van kasteel Makken begraven werden. Als laatste bezienswaardigheid komt men langs een grote witte kapel, de Mariakapel. 60% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-10-2014, laatst bijgewerkt op: 8-1-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.

Station Vierlingsbeek als startpunt: Met de rug naar station RD richting restaurant, vervolgens bij T-splitsing voor het restaurant LA. Voorbij sportvelden RA, kn79 volg 86, verhard fietspad. Bij kruising RD, het fietspad ca. 250m verder volgen tot plantsoen met enkele speeltoestellen, verharde zijpaden negeren. Voor het plantsoen RA, grindpad, wn route. Na ca. 80m het grindpad met bocht naar links verder volgen, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, iets verder passeert men aan rechterhand een picknicktafel, het grindpad verder volgen tot T-splitsing iets voorbij een brugje. Begin de routebeschrijving bij punt 9.1ste regel.

1.
Met de rug naar het plein LA vertrekken, “Gildestraat”, de weg volgen tot weg “Loobeekweg” aan linkerhand voorbij spoorwegovergang, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Loobeekweg”, kn5 volg 2.
Voorbij woning nr.8, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, kn2 volg 1, gras-pad, voorbij brugje het smalle pad met landbouwperceel aan rechterhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een spoorwegovergang.
# Aan overzijde van de spoorwegovergang ligt het kleine plaatsje Smakt, een bedevaartsplaats met een kapel en horecagelegenheid.
Bij deze 4-sprong RD, kn1 volg 6, “Pelgrimslaan” verharde weg met verderop een begraafplaats aan linkerhand.
Bij kruising LA, “Lobeek”, kn8 volg 11, de weg volgen tot spoorwegovergang.
Direct na de spoorwegovergang RA, smal onverhard pad tussen afrasteringen parallel aan het spoor met spoor aan rechterhand, wn route.
Voor bosrand LA, wn route, gras-pad met de bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, kn11 volg 37/23, de verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
2.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, kn37 volg 23, men passeert parkeerterreintje en informatiepaneel “Boshuizerbergen”, het pad dat verderop voor een metalen afsluitboom opsplitst volgen tot pad met klaphek aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA door het klaphek, kn23 volg 24.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, het bredere pad ca. 300m volgen tot smal pad aan rechterhand met wit en wn routepaaltje ca 50m voorbij een houten poort met klaphek eveneens aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, wn route, vervolgens iets voor afrastering het doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
3.
RD, klaphek aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 20m LA, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, iets breder pad, wn route.
Na ca. 130m, direct na lage metalen “grondwatermeetpunt” buis RA, pad door de bosrand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 6-sprong bij kapel, zijpad negeren.
Bij deze 6-sprong 3de pad aan linkerhand inlopen, kn24 volg 25, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren
# De Willibrorduskapel stamt uit de 16e eeuw.
4.
Bij deze kruising LA, kn25 de wn route wordt verlaten, brede beukenlaan door open plek in het bos.
Aan einde van de beukenlaan, bij 4-sprong RA brugje over, grindpad, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg verder volgen tot T-splitsing
Bij deze T-splitsing LA, “Sint Wilbertsweg 24-30”, kn32 volg 13.
# Iets verder passeert men een watermolen, voor een bezoek direct na het brugje LA een stukje het weiland inlopen.
Bij 3-sprong LA, “St. Wilbertsweg no 30”, wn route, iets verder gaat de weg over in een grindpad, vervolgens voor het bosperceel, bij splitsing rechts aanhouden, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, wn route.
5.
Ca. 70m voorbij kombord “Maashees”, bij kruising LA, “Raaijveldweg”, wn route, weg met horecagelegenheid “De Bolle Buik” aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, “Mgr. Geurtsstraat”, wn route.
Na ca. 120m, voorbij woning nr.60 LA, “Touwbaan”, kn13 volg 97, na ca. 300m gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad dat verderop voorbij een bosperceel naar rechts buigt volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn97 volg 12.
Ca. 120m voorbij flauwe bocht naar rechts RA door klaphek, kn12 volg 7, begrazingsgebied, midden door het perceel grasland richting de overstap aan overzijde lopen, voorbij de overstap doorlopen naar klaphek en bankje aan overzijde van het 2de perceel.
6.
Na verlaten van 2de perceel grasland, bij T-splitsing RA, wn route.
RD, pad richting kapel aan rechterhand negeren, verharde weg, wn route, de weg buigt naar links.
# Voor een bezoek aan kapelletje Op de Hei en informatiepaneeltje over schuilplaats een klein stukje het pad aan rechterhand inlopen.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, de weg met verderop kn20 volg 18 volgen tot witte woning aan linkerhand, zijpaden negeren.
# Iets voorbij deze woning staat links van de weg de luchtwachttoren 8J2 Maashees, een van de 256 wachtposten. 
Voor deze woning LA, onverhard pad met de woning aan rechterhand, kn18 volg 92.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor witte woning nr.30 RA, wn route, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop buigt het pad voor een bosperceel aan rechterhand naar links, het pad door het bosperceel negeren, wn route.
Voor bosperceel aan rechterhand, bij kruising RA, wn route.
7.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Iets voor doorgaande weg de weg met bocht naar links verder volgen, “Op den Bosch”, kn92 volg 93, de weg volgen tot weg aan linkerhand direct na woning nr.2, zijpaden negeren.
Bij deze weg LA, “Vliegenberg”, wn route.
Iets voorbij bosrand, voorbij omheind perceel aan rechterhand RA, kn93 volg 89, smal bospad, na verlaten van bos buigt pad naar links met de bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, wn route, pad door landbouwgebied.
Voorbij witte woning RD, weg aan rechterhand negeren, kn89 volg 88.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn88 volg 83, vervolgens bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, “Grotestraat”, wn route.
# Aan rechterhand passeert men de Beekse Watermolen, deze watermolen is in 1970 gebouwd als herinnering aan de door oorlogsgeweld verwoeste Vierlingsbeekse watermolen.
8.
Voorbij woning nr.110 LA, “Hulder”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 130m, voorbij inrit woning nr.10 LA, onverhard pad met omheining aan linkerhand, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, verderop buigt het pad naar rechts en gaat over in een verharde weg.
Bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing LA, “Beekstraat”, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA, verhard fiets-/voetpad met voetgangerssluis, de smalle klinkerweg volgen tot 4-sprong voor een metalen voetgangerssluis
Bij deze 4-sprong LA, onverhard pad, “Makkenpad”, het pad ca. 200m volgen tot gras-pad aan rechterhand met een insectenhotel t.h.v. kn86 routepaaltje.
# Naar station Vierlingsbeek, Ga bij het gras-pad RA, kn86 volg 79, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, het grindpad met verderop een picknicktafel aan linkerhand volgen tot 3-sprong voorbij bosschages. Bij deze 3-sprong links aanhouden, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verhard fiets-/voetpad. Bij deze T-splitsing LA, het verhard pad volgen tot T-splitsing voorbij de sportvelden, zijpaden negeren. Bij deze T-splitsing LA, kn79 volg 78, de weg volgen tot het station aan rechterhand, het startpunt.

Bij het gras-pad RD, gras-pad richting grindpad aan rechterhand negeren, kn86 volg 87.
Aan einde van het pad RD, grindpad, verderop buigt het grindpad naar links.
9.
Iets voorbij brugje, bij T-splitsing RA, kn87 volg 94, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan rechterhand een brug, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
# Een klein stukje naar rechts is de voorburcht te zien, het laatst overgebleven gedeelte van het voormalige kasteel Makken.
Iets voorbij ruime bocht naar rechts, bij kruising LA, “Koesteeg”, kn94 volg 9.
Bij kruising RA, verharde weg, kn9 volg 16.
Bij T-splitsing LA, “Kapelstraat”, kn16 volg 96.
T.h.v. kapel RD, “Kapelstraat”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
#Witte kapel, Mariakapel.
Bij T-splitsing RA, “Gildestraat”, kn96 volg 5, de weg volgen tot het “Meester Theo Plein”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Meester Theo Plein aan de Gidestraat, het schoolplein bij de basisschool, Gildestraat 25-27, 5824 AA te Holthees. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Meester Theo Plein aan de Gildestraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Rodermansstraat aan de Gildestraat in Holthees. Ga in westelijke riching op Gildestraat naar Broek. U vindt uw bestemming links.
De wandelroute is eventueel ook te starten vanaf het station Vierlingsbeek, zie hiervoor de routebeschrijving.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Beekse watermolen in Vierlingsbeek Adrie: Beekse watermolen in Vierlingsbeek
Beekse watermolen in Vierlingsbeek Adrie: Beekse watermolen in Vierlingsbeek
De Oostrumse Beek Adrie: De Oostrumse Beek
Watermolen de Holtmeulen Adrie: Watermolen de Holtmeulen
Willibrorduskapel uit de 16e eeuw Adrie: Willibrorduskapel uit de 16e eeuw
kapelletje Op De Hei Adrie: kapelletje Op De Hei
Schuilkelder, is helaas afgebroken Adrie: Schuilkelder, is helaas afgebroken
Mariakapel Adrie: Mariakapel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ezelshemel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eetcafé B & B Trefpunt Holthees

Gildestraat 40
5824 AB Holthees
Bezoek website

Café Restaurant ‘t Pelgrimshuis

St. Jozeflaan 52
5817 AD Smakt-Venray
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 12 december 2023 om 18:21

  De wandeltocht is iets gewijzigd, nieuw is een pad dat de mogelijkheid biedt om het bedevaartsplaatsje Smakt te bezoeken. Smakt is vooral bekend als bedevaartsoord van de heilige St. Jozef. De kleine St. Jozefkapel in het plaatsje wordt vooral rond zijn naamdag op 19 maart veel bezocht. In het plaatsje is ook een horecagelegenheid, een extra pauze mogelijkheid.

  Reageren
 2. Adrie 12 maart 2022 om 18:26

  Gisteren 11 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Aan het einde van de wandeltocht was aan de de rand van Vierlingsbeek een pad achter enkele woningen gesloten. Men loopt nu een klein stukje door de wijk. De routebeschrijving en kaarten zijn weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. H. Hofmans 17 januari 2022 om 16:25

  Deze route vandaag gewandeld met gps. Mooie route, heel afwisselend.
  Geen drassige paden. Echt een aanrader.

  Reageren
 4. Margriet 7 mei 2020 om 18:28

  Vandaag weer heerlijk gewandeld. Volgens ons is de beschrijving bij punt 5 niet helemaal juist:
  Er staat :” bij deze kruising LA, verharde weg, kn 12 volg 7” moet zijn kn 97 volg 12.
  Dan staat er : “ ca 120 m voorbij flauwe bocht naar rechts RA door klaphek” . Dit is kn 12 volg 7.
  Het is een fantastisch mooie route, zeker met dit mooie weer!

  Reageren
  1. Adrie 8 mei 2020 om 06:25

   Margriet bedankt voor het melden! Bij het wijzigen van de routebeschrijving naar aanleiding van reactie geplaatst door Sef Schoeber op 28 maart is er een foutje ingeslopen is inmiddels hersteld.

 5. Sef Schoeber, Horst. 28 maart 2020 om 20:12

  Zaterdag 28 maart 2020: onder punt 5. op bladzijde 3/4 bovenaan kn 97 volg 96 staat een nieuwe paal en moet nu zijn kn 12 volg 7.
  M.b.t. de vereenvoudiging van de routebeschrijving onder punt 1.:
  “met de rug naar het plein LA, spoor over, 1e weg (Loobeekweg) LA, deze geruime tijd volgen tot de volgende spoorwegovergang, oversteken en direct RA graspad tussen spoor en afrastering”.

  Reageren
  1. Adrie 29 maart 2020 om 06:40

   Beste Sef Schoeber bedankt voor het melden van gewijzigd knooppuntnummer en het verbetervoorstel! Punt 1 was inderdaad wat uitvoerig beschreven inmiddels flink ingekort. Om de schrijfstijl wat consistent te houden heb ik het eerste deel van het onverhard pad met verhard fietspad door het bos laten staan. Het knooppuntnummer is aangepast.

 6. Adrie 11 mei 2018 om 16:51

  Vandaag 11 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, wel de routebeschrijving op een paar puntjes wat vereenvoudigd. De routebeschrijving is weer actueel. De watermolen bij Vierlingsbeek blijft leuk voor een bezoek. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 11 september 2016

  8 september 2016 de wandelroute gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. Knooppuntpaaltje 89 was weg, dit is gemeld bij Routebureau Brabant. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Willem 2 november 2015 om 08:01

  Vandaag deze route gelopen met prachtig najaarsweer. Mooie tocht met veel afwisseling. Route is duidelijk beschreven.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Waterrad van de Holtmeulen, Landgoed Geijsteren, Bordje “Land van Cuijk” bij de Wiilibrorduskapel, Bruggetje over de Oostrumse Beek en Brug voorbij Vierlingsbeek op weg naar Holthees.

  Reageren
 9. Gerard 12 april 2015

  De route op een zaterdag gelopen en was als of je alleen op de wereld was. Het was een hele mooie afwisselende route. Alleen was het schrikken toen er 2 jachthonden op me af kwam hollen (schuilhut Maashees). Gelukkig kwam de eigenaar net op tijd!

  Gerard

  Reageren
 10. Lennard 1 november 2014

  Afgelopen dinsdag gelopen met fris maar fraai wandelweer.

  Afgezien van het stukje in het begin langs de A73 ligt de route verder redelijk rustig gelegen. Ondanks dat de route voor het grootste deel door agrarische gebied loopt vond ik het toch een leuke en afwisselende tocht op te lopen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)