Engelenstede-tocht, Vinkel te Noord-Brabant
Wandeltocht door het natuur- recreatiegebied Engelenstede, het bosgebied Hooge Heide, langs de Groote Wetering ook wel Barrièrewetering genoemd en door het Vinkelsebos. Het Stadsgewest ‘s-Hertogenbosch heeft in 1980 in de Hooge Heide bos- en landbouwgronden aangekocht voor recreatieve doeleinde waarna het aangekochte gebied genoemd werd naar een boerenhoeve die in 1760 aan de rand van de toenmalige veel grotere Hoge Heide stond. De eigenaar van de boerderij, de heer van Engelen, had aan de zijkant van zijn boerderij een engel ingemetseld. In het aangekochte gebied de Engelenstede zijn landbouwgronden bebost, open plekken gemaakt in het bestaande bos, wandel- en ruiterpaden aangelegd en er is in het zuiden een de waterplas gegraven. Omdat het gebied onderdeel is van Stadsgewestpark ‘s-Hertogenbosch zijn er betonnen en stalen elementen geplaatst om een relatie met ‘stad’ en ‘park’ te verkrijgen. De Groote Wetering is een voornamelijk gegraven waterloop waarvan de bovenloop ten oosten van Nistelrode in het natuurgebied Maashorst als bron heeft. De waterloop is vermoedelijk in de 13e eeuw gegraven door monniken uit Vinkel en werd vroeger Monniksgraeve genoemd. De huidige Groote Wetering is in het begin van de 20e eeuw verder uitgegraven om het omringende gebied te ontwateren en mondt in ‘s-Hertogenbosch uit in het riviertje de Aa. In de jaren 30 van de 20ste eeuw tijdens de economische crisis is de Hooge Heide ontgonnen en omgevormd tot een productiebos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het bos omgehakt, eerst door de Duitsers en later ook door de Engelsen. Na de oorlog is een deel herplant, ook weer met naaldhout. De huidige Hooge Heide en het Vinkelsebos, een deelgebied van de Hooge Heide worden door beheer geleidelijk omgevormd tot een meer natuurlijk bos. Als bezienswaardigheid passeert men aan het begin en aan het einde van de wandeltocht molen De Zwaan. De molen heeft tot in de tweede wereldoorlog op de wind gemalen. In 1944 kwam hier een abrupt eind aan door beschadigingen veroorzaakt door gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Het maalgedeelte heeft, ondersteund door een dieselmotor, nog wel jaren gefunctioneerd echter een vergoeding voor de oorlogsschade heeft de molenaar nooit gekregen en in 1964 de molen verkocht. De molen is gedemonteerd en verscheept naar Amerika en in de plaats Holland in de staat Michigan als stellingmolen herbouwd. Na jaren van voorbereiding en plannen maken is eind 2014 gestart met de bouw van de huidige molen. Op 20 september 2020 is de molen feestelijk geopend. 84% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de kerk LA vertrekken, de weg met plein/parkeerterrein aan rechterhand volgen, vervolgens voorbij het plein aan rechterhand, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Brugstraat”.
Voorbij woning nr.9 LA, “Platanenstraat”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, “Kastanjelaan”, weg “Bieze aan rechterhand negeren.
Voorbij woning nr.42, bij 3-sprong RA, “Kastanjelaan”, de weg buigt naar links , vervolgens voorbij woning nr.30 RA, het verhard voetpad tussen woning nr.30 en nr.28 inlopen.
Aan achterzijde van de woningen, bij splitsing rechts aanhouden, half verhard pad met langwerpige plas aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, breed pad richting de molen, t.h.v. de molen het verhard pad aan rechterhand richting brugje volgen, iets verder het brugje over.
Aan overzijde van het brugje, bij T-splitsing RA, verhard pad met brede waterloop aan rechterhand, kn78 volg 43.
Bij kruising LA, kn43 volg 49, het fietspad langs de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpad en zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Kaathoven”, kn49 volg 13, vervolgens na ca. 30m RA, “Kaathoven 21-41”, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. inrit direct na boerderij nr.23 RA, “39-41”, verderop gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
Bij kruising met verharde weg RD, bospad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, het pad buigt naar links, vervolgens bij 5-sprong het 1ste pad aan rechterhand volgen, rood-gele (routepaaltjes met rood en geel geschilderde ring of betonnen paaltjes met rood en gele cirkel) route, voorbij 2de flauwe bocht naar links gaat het pad door de bosrand.
Bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen, rood-gele route, het pad kruist een ATB pad, men loopt weer dieper het bos in.
Bij T-splitsing LA, de rood-gele route wordt verlaten.
Iets voor houten afsluitboom, bij kruising RA, rood-gele route, verderop gaat het pad door de linkerzijde van een grasrijke open plek.
3.
Voorbij de open plek, bij kruising met grindpad en aan rechterhand op enige afstand betonnen elementen RD, iets verder bij 4-sprong met aan rechterhand een ruiterpad links aanhouden, rood-gele route.
# Het recreatiegebied vormt een onderdeel van Stadsgewestpark ’s-Hertogenbosch, de betonnen elementen staan symbool voor ‘stad en park’.
Na enkele meters, bij kruising met smal pad RD, rood-gele route, iets verder bij 3-sprong RA, rood-gele route.
Bij 4-sprong LA, rood-gele route, iets verder RD de grasrijke open plek oversteken, rood-gele route.
Bij kruising met eikenlaan RD, rood-gele route, direct daarna LA, rood-gele route, verderop RD de open strook oversteken en doorlopen tot T-splitsing voor een langwerpig ven, rood-gele route.
Bij deze T-splitsing RA, rood-gele en wn route, het gras-pad met het langwerpig ven aan linkerhand volgen tot smalle zijde van het ven, pad aan rechterhand negeren.
4.
T.h.v. de smalle zijde het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, het pad langs de smalle zijde van het ven negeren, rood-gele route.
Bij kruising met eikenlaan RD, rood-gele en wn route, iets verder gaat het pad door de linkerzijde van de grasrijke open plek, vervolgens voor bankje LA, rood-gele en wn route, iets verder in de open plek met poelen buigt het pad naar rechts.
Voorbij de open plek het pad achtereenvolgens met bocht naar links en rechts verder volgen, zijpaden negeren, rood-gele en wn route, vervolgens bij kruising RD, rood-gele en wn route, iets verder links aanhouden, doorlopen tot 6-spong voorbij twee schrikhekken, zijpaden negeren.
Bij deze 6-sprong het 3de pad aan rechterhand inlopen, het pad met houten voetgangerssluis en rechts van het pad een betonnen rood-geel routepaaltje volgen tot T-splitsing bij grindpad voor de betonnen en metalen elementen (schuilhut) in de open plek, rood-gele en wn route.
5.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het grindpad met iets verder aan linkerhand een picknicktafel op een heuveltje en voorbij het heuveltje een bankje volgen tot 5-sprong in bocht naar rechts van het grindpad.
Bij deze 5-sprong 2de pad aan rechterhand inlopen, rood-gele en wn route, direct daarna links aanhouden, rood-gele en wn route, iets verder gaat het pad tevens ATB pad een klein stukje door de rand van een open plek met de open plek aan linkerhand, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links terug naar de open plek.
Na voor de tweede keer een klein stukje de rand van de open plek gevolgd te hebben, bij splitsing rechts aanhouden, rood-gele en wn route, de ATB route wordt verlaten.
Bij 3-sprong RA, rood-gele en wn route, iets verder bij kruising met ruiterpad RD richting de verharde weg, rood-gele en wn route.
6.
Bij kruising met verharde weg RD het smalle bospad met houten voetgangerssluis aan overzijde van de weg links van de picknicktafel inlopen, geel-blauwe (routepaaltjes met geel en blauw geschilderde ring of betonnen paaltjes met geel-blauwe cirkel) en wn route, het pad loopt aan linkerhand parallel aan de verharde weg.
Na ca. 100m het pad met bocht naar rechts verder volgen, geel-blauwe en wn route, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij kruising met smal pad RD, pad met houten voetgangerssluis, geel-blauwe en wn route.
Bij kruising met grindpad RD, geel-blauwe en wn route, iets verder bij T-splitsing LA, rood-blauwe (routepaaltjes met rood en blauw geschilderde ring of betonnen paaltjes met rood-blauwe cirkel) en wn route.
Bij kruising RD, rood-blauwe en wn route.
7.
Voorbij voetgangerssluis, bij 4-sprong RD, rood-blauwe en wn route, het pad met voetgangerssluis volgen tot de rand van het grote grasveld, op de rand LA het bospad met rood-blauw routepaaltje aan linkerhand inlopen, rood-blauwe en wn route.
Voorbij parkeerplaats RA, het grind-/fietspad langs de weg met de weg aan linkerhand volgen, wn route.
De weg bij de fietsersoversteekplaats oversteken, aan overzijde in de bocht naar rechts van het fietspad RD het smalle bospad inlopen, rood-blauwe route, direct daarna het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, ruiterpad aan linkerhand negeren, rood-blauwe route.
Bij kruising met laan “D’n Overlaast” RD, rood-blauwe en wn route, het pad gaat door de rechterzijde van een kleine grasrijke open plek.
Voorbij de kleine open plek, bij kruising met smal pad RD, rood-blauwe en wn route, iets verder gaat het pad door de linkerzijde van een grasrijke open plek, in de open plek kruist het pad een ruiterpad, rood-blauwe en wn route.
8.
Voorbij de open plek, bij splitsing met aan linkerhand een picknicktafel rechts aanhouden, pad met houten voetgangerssluis, rood-blauwe en wn route.
Bij kruising met aan rechterhand een ruiterpad RD, direct daarna bij 4-sprong LA, rood-blauwe en wn route, het pad loopt aan linkerhand parallel aan de laan.
Bij 4-sprong RD, het pad aan rechterhand aan overzijde van de laan inlopen, rood-blauwe en wn route, voorbij bocht naar rechts de grasrijke open plek schuin naar links oversteken, rood-blauwe en wn route, in volgende open plek buigt het pad naar rechts volgt een klein stukje de rand vervolgens RD richting het smalle bospad aan overzijde lopen, rood-blauwe en wn route, na verlaten van het bos buigt het pad in een open plek naar rechts en gaat door de rechterzijde, rood-blauwe en wn route, weer in het bos doorlopen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, iets verder RA richting de stuw lopen, rood-blauwe en wn route.
Voorbij stuw, bij T-splitsing met aan rechterhand een brugje LA, rood-blauwe route, kn9 volg 6/47.
9.
Voor bosrand aan rechterhand RA, pad door de bosrand, kn9 volg 6.
Voor tweede landbouwperceel aan linkerhand LA, pad tussen de twee landbouwpercelen, wn route, voor de witte boerderij verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij de boerderij het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, het pad met houten afsluitboom buigt verderop naar rechts en wordt smaller.
Ruim voorbij deze bocht, bij kruising RD.
Bij kruising met smaller pad eveneens RD.
Bij T-splitsing LA richting de boerderij in de verte.
Voor deze boerderij, bij 4-sprong RA, grind-/fietspad richting brugje, vervolgens voor het brugje LA, pad over graskade met brede waterloop de Groote Wetering aan rechterhand.
Bij kruising RA de brug over, verharde weg, “Werstkant”, kn11 volg 69, aan overzijde bij kruising RD, “Veedijk”, kn69 volg 67, de weg volgen tot bocht naar links voorbij witte boerderij nr.1, zijweg aan linkerhand negeren.
10.
In deze bocht rechts aanhouden, half verhard pad, “Vinkelsestraat”, direct daarna in bocht naar rechts RD, bospad, wn route, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, kn67 volg 68, het pad volgen tot kruising met eveneens een smal pad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, wn route.
Bij kruising met ATB pad RD, vervolgens bij T-splitsing RA, grindpad, iets verder voor het bankje buigt het grindpad naar links, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand ruim voorbij een bocht naar rechts met voorbij deze bocht aan rechterhand een open plek met heide, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verderop buigt het verhard fietspad naar rechts met een bungalowpark aan linkerhand.
Ruim voorbij 2de bocht naar rechts RD, fietspad aan linkerhand negeren, kn68 volg 9, direct daarna RD richting brugje, pad aan rechterhand negeren, t.h.v. het brugje RD het pad over de graskade volgen met de brede waterloop de Groote Wetering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
11.
Bij kruising RA de fietsbrug over, aan overzijde bij kruising LA, pad over graskade met de Groote Wetering aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, verhard pad, kn43, volg 39/78
LA het brugje over, kn78 volg 39, aan overzijde RA, de wn route wordt verlaten, onverhard pad met de brede waterloop aan rechterhand en verderop een boom omringd met een bankje.
Voor houten poort het pad met bocht naar links verder volgen, smal richting woningen.
Voor metalen poort, bij 3-sprong rechts aanhouden, verhard voetpad tussen de woningen, aan einde van het voetpad bij 3-sprong RA, verharde weg, de bochtige weg volgen tot bocht naar links voor bosschages en aan rechterhand een speelveldje, in deze bocht gaat de weg over in “Beukenlaan”, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze bocht, de weg “Beukenlaan” met bocht naar links verder volgen, doodlopende weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing met aan rechterhand de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk O.L. Vrouw Rozenkrans, Lindenlaan 26, 5381 GK te Vinkel. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het Pastoor Vogelsplein tegenover de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk in Vinkel
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart engelenstede-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Vandaag deze route gelopen. Heerlijk weer een tocht zonder plassen en modder, zelfs bij het ven in natuurgebied Engelenstede was alleen een beetje modder. Ook een heel mooie tocht door mooie bossen, open stukken en ook langs waterloop de Groote Wetering was het heerlijk lopen. Daarnaast zijn we ook nog getrakteerd op een heerlijk zonnetje. Mijn liefje wat wil je nog meer.
Dank weer voor een fijne wandeling.
Oh ja, kleine opmerking nog. Bij punt 1 staat planetenstraat en dat zou moeten zijn Platanenstraat.
Cor, Ad en Nellie bedankt voor het melden! De straatnaam is inmiddels aangepast in de routebeschrijving.
Beste Adrie,
Omdat dit een nieuwe tocht is vraag ik me af of deze ondanks al de nattigheid de laatste tijd, toch te doen is?
Beste Nellie, Cor en Ad, nog bedankt voor de het melden van de problemen die jullie ondervonden hadden door de wateroverlast in de Maashorst! Ik heb deze tocht een week voor de publicatie nog in zijn geheel gelopen ter controle van de routebeschrijving. Bij het ven in het natuur- recreatiegebied Engelenstede was het wat drassig daar ben ik met een ruimere bocht langsgelopen, voor de rest waren alle paden prima te belopen.
Dank voor je reactie. Dan gaan we deze tocht lopen.