Elslooërbos-tocht, Elsloo te Limburg

13 km Wandelroute Elslooërbos-tocht, te Elsloo

Wandeltocht door het prachtige Elslooërbos en het Bunderbos. Het Elslooërbos en het Bunderbos zijn smalle hellingbossen ten zuiden van Elsloo en strekt zich uit tot aan Bunde. Kenmerkend zijn de vele bronbeekjes die van de hellingen af komen. Aan het einde van de wandeltocht wordt de kasteeltuin van kasteel Elsloo bezocht en over de dijk gelopen langs het Julianakanaal. Kasteel Elsloo is gelegen aan de voet van de Maasberg direct aan de Hemelbeek en het Julianakanaal. Het is in de 17de eeuw gebouwd en diende als vervangen voor een kasteel dat veel dichter bij de Maas stond. Dit laatste kasteel raakte in verval doordat een sterk stroomde Maas het kasteel ondermijnde. Fundamenten van dit kasteel zijn nog zichtbaar bij een lage waterstand van de Maas. Op een aantal plaatsen wordt er gelopen over smalle paden die wat ruig kunnen zijn hierbij is het dragen van een lange broek verstandig. Ook zitten er een aantal klimmetjes en dalingen in waarbij enige oefening wel nodig is. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-9-2022, laatst bijgewerkt op: 6-5-2024

Routebeschrijving

1.
Aan de weg “Terhage”, met de rug naar de parkeerstrook met daarachter een park met grasveld LA vertrekken.
Bij T-splitsing RA, “Kaakstraat” die in bocht naar links overgaat “Heirstraat”.
Iets voorbij de bocht naar links RA, voetpad met enkele traptreden en plantsoen aan linkerhand, voorbij het plantsoen RD, verharde weg.
Bij kruising RA, “Mergelakker”, vervolgens voorbij het viaduct RA, weg met het spoor aan rechterhand.
In bocht naar links van de weg RD, grindpad met het spoor aan rechterhand, verderop buigt het grindpad met ruime bocht naar links weg van het spoor.
Ruim voorbij deze bocht, bij 3-sprong links aanhouden, hol pad met aan beide zijde bosschages.
Aan einde van het pad, bij kruising met veldkruis RA, verharde weg.
RD, weg aan rechterhand negeren, het grindpad met bankje dat verderop smaller wordt volgen tot bocht naar links in het bos, met iets voorbij deze bocht een dalend pad met traptreden, zijpaden negeren.
Iets voorbij de traptreden, bij 3-sprong met iets verder aan rechterhand een brugje LA, het stijgend pad buigt verderop met een ruime bocht naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden aan linkerhand negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, smal pad tussen afrastering en bosrand met bosrand aan rechterhand.
Voor bocht naar links met bordje “Eigen weg” RA, het smalle dalende pad met SBB bordje en met afrastering aan de linkerhand inlopen.
Na ca. 600m links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, hol stijgend pad, voorbij een haag aan rechterhand gaat het pad door de rand van een perceel grasland.
Voorbij het perceel grasland, direct na de bosrand aan rechterhand links aanhouden, het smalle stijgende pad door de bosrand inlopen.
Bij splitsing links aanhouden, pad met afrastering aan linkerhand en verderop een draaihekje, ruim voorbij het draaihekje gaat het pad over in een verharde oprit en buigt naar rechts.
Bij kruising met “Hussenbergstraat” RD, “Steegske”, aan het einde van de verharde weg RD het smalle onverharde voetpad rechts van de metalen poort inlopen, het pad gaat iets verder door de rand van een landouwperceel, voorbij het landbouwperceel smal pad met aan beide zijde een haag.
3.
RD door klaphek, pad aan linkerhand negeren.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot SBB informatiepaneel “Bunderbos” en een picknicktafel op het grasveld aan rechterhand, voorbij de picknicktafel schuin naar rechts het grasveld oplopen naar smal dalend pad aan de overzijde van het grasveld, het dalende pad RD volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD het smalle pad met SBB bordje links pal naast de woning inlopen, vervolgens iets voorbij bocht naar links, bij 3-sprong RA, stevig dalend pad, bijna beneden rechts aanhouden.
Beneden met aan rechterhand zicht op waterbekken bij een watermolen RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts.
# Watermolen De Onderste molen, bouwjaar circa 1850 is de resterende van twee watermolens. De Bovenste watermolen is vermoedelijk eind 19de eeuw afgebroken.
Voorbij draaihekje LA, verharde weg met twee spoortunnels aan rechterhand.
Weg “Moorveld” met bocht naar links verder volgen, weg “Moorveldsberg 2-4-6” aan rechterhand negeren.
Voorbij woning nr.50 RA, het smalle pad met SBB bordje en traptreden inlopen, bij een woonboerderij aan linkerhand gaat het pad over in een grindpad en wordt breder, het grindpad ca. 80m volgen tot smal pad aan rechterhand met SBB bordje in een flauwe bocht naar links en aan linkerhand een open metalen poort.
4.
Bij dit pad RA, smal dalend bospad, vervolgens RD achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, iets verder daalt het pad stevig.
In het dal, bij Y-splitsing rechts aanhouden, vervolgens iets voor stenen muurtje met metalen schuif LA het beekje oversteken, smal stevig stijgend wat lastig herkenbaar pad, na een klein klimmetje buigt het pad naar links en gaat slingerend verder, als het smalle pad weer wat vlakker wordt buigt het naar links en gaat door de bosrand met een landbouwperceel aan linker- en een beboste helling aan rechterhand, het pad met verderop een bouwvallig schuurtje aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, men verlaat het bos, vervolgens bij 3-sprong LA, grindpad richting woningen voor de bosrand, t.h.v. de woningen gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing voorbij een kapelletje, zijpaden negeren.
5.
Bij T-splitsing RA, weg met woningen aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, “Heerenstraat”, weg aan rechterhand negeren.
Voorbij woning nr.8 LA, “Bospad”, verderop gaat de verharde weg voorbij woning nr.4  over in een onverhard pad, na ca. 80m het uitgespoelde pad een klein stukje aan linkerhand volgen vervolgens inlopen en het uitgespoelde pad volgen met iets voorbij een klein perceeltje grasland aan linkerhand een vlonder, voorbij de vlonder het pad ca. 100m verder volgen tot 4-sprong, voor de 4-sprong daalt het pad even stevig en stijgt weer, smalle paden aan rechterhand negeren.
Bij deze 4-sprong LA, pad met heuvelrug aan rechter- en dal met bronbeekje aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links richting het beekje.
Iets voorbij brugje links aanhouden, pad door de bosrand met perceel grasland aan linkerhand, iets verder links aanhouden, stijgend pad aan rechterhand negeren, het pad door de bosrand verder volgen.
6.
Iets voorbij kruising met een bronbeekje, bij 3-sprong links aanhouden.
Voorbij volgend bronbeekje doorlopen tot T-splitsing voor de waterbekken die men eerder gezien heeft, bij deze T-splitsing RA, het steile pad oplopen.
Bijna boven bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij kruising LA, het brede pad volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg het smalle pad met houten afsluitboom aan overzijde van de weg inlopen, het pad volgen tot verharde weg voorbij het grasveld met picknicktafel en het SBB informatiepaneel.
Bij de verharde weg links aanhouden en iets verder de smalle klinkerweg met woning nr.2 aan rechterhand inlopen, bij draaihekje en houten afsluitboom gaat de verharde weg over in een onverhard pad met iets verder een mooi uitzichtpunt met twee bankjes.
7.
Ruim voorbij het uitzichtpunt het pad met bocht naar links en aan rechterhand een bankje verder volgen, stijgend pad aan rechterhand negeren, verderop voorbij een draaihekje en groen metalen afsluitboom doorlopen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA door spoortunnel.
In de ruime bocht naar links van de weg RA richting Elsloo (fietswegwijzer), “Broekhoven 8-9-10”.
Na ca. 70m, voorbij woning nr. 7a links van de weg RA, onverhard pad met SBB bordje, na ca. 500m buigt het pad met ruime bocht naar rechts en bij de daarop volgende bocht naar links met in het pad traptreden.
Iets voorbij de traptreden, bij 3-sprong LA, vervolgens RA de hoge steile metalen trap af.
Beneden bij 3-sprong LA, pad met beekje aan rechterhand.
Iets voorbij bankje rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, het beekje verder aan rechterhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een brugje, breed grindpad aan linkerhand negeren.
8.
Bij deze 3-sprong RA het brugje over, het pad buigt naar links en stijgt met verderop traptreden.
Voorbij de traptreden, bij T-splitsing LA, het pad volgen tot splitsing.
Bij deze splitsing links aanhouden, het pad met iets verder traptreden volgen tot 3-sprong met aan linkerhand stenen traptreden.
Bij deze 3-sprong LA, pad met de stenen traptreden, direct daarna bij T-splitsing LA, aan rechterhand heeft men een mooi uitzicht over de omgeving, het pad met traptreden buigt naar rechts.
Beneden bij T-splitsing RA, pad met verbrede beek aan linkerhand en iets verder een vlonder met bankjes.
Bij 3-sprong LA de vlonder over, verhard voetpad de verbrede beek verder aan linkerhand.
Bij 4-sprong links aanhouden, de waterplas verder aan linkerhand volgen.
Voorbij metalen afsluitboom en voetgangerssluis, bij 3-sprong LA door poort, vervolgens bij kruising met verharde weg RD door klaphek en via de trap de dijk op.
9.
Boven aangekomen bij T-splitsing RA.
Bij half verharde weg aan rechterhand RA, iets verder bij 3-sprong LA, klinkerweg, “Maasberg”.
Na ca. 70m LA de trap op, vervolgens aan het einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, “Op de Berg”, verderop RD bij samenkomst van de hoger en lager gelegen weg, “Dorpstraat”.
Voorbij woning nr.28 RA, “Kaakstraat”, vervolgens t.h.v. woning nr.5 RA door poortje, onverhard pad met SLL bordje en traptreden.
Bij splitsing met aan rechterhand traptreden links aanhouden, pad met iets verder een tunneltje (brugje over het pad).
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand door een grasveld.
Bij dit pad LA, smal pad door de rand van het grasveld.
Bij splitsing rechts aanhouden, pad met groen elektriciteitskastje aan linkerhand, iets verder het grasveld via klaphek verlaten met aan linker- en rechterhand de parkeerstrook, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Terhagen (parkeerstrook), Terhagen 1, 6181 HR te Elsloo. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op ruime parkeerstrook aan de weg Terhagen.

Openbaar vervoer

Station Beek-Elsloo. Aanlooproute: Bij het station met de rug naar de parkeerplaats P&R RA vertrekken. Bij T-splitsing RA de spoorwegovergang over, direct na de spoorweg overgang LA, “Stationsstraat”, weg volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een plein met parkeerplaatsen. Bij deze 3-sprong links aanhouden, de weg “Stationsstraat” volgen tot zijweg aan linkerhand voorbij woning nr.72. Bij deze weg LA, “Past. Tissenstraat”. Bij kruising RD, de weg buigt naar rechts en gaat over in “Past. Willemsstraat”. Bij kruising LA, “Mergelakker”. Start bij punt 1 4de regel 2de deel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Zicht op de plaats Elsloo Adrie: Zicht op de plaats Elsloo
Vlonder over een van de bronbeekjes Adrie: Vlonder over een van de bronbeekjes
Hoge stalen trap naar een bronbeekje Adrie: Hoge stalen trap naar een bronbeekje
Watermolen Onderste molen, bouwjaar circa 1850. Adrie: Watermolen Onderste molen, bouwjaar circa 1850.
Zicht op dijk langs het Julianakanaal Adrie: Zicht op dijk langs het Julianakanaal
Uitzichtpunt Adrie: Uitzichtpunt
Een van de bronbeekjes Adrie: Een van de bronbeekjes
Pad met traptreden Adrie: Pad met traptreden
Uitzicht vanuit de plaats Elsloo Adrie: Uitzicht vanuit de plaats Elsloo
Een van de straatjes in Elsloo Adrie: Een van de straatjes in Elsloo
Viaduct in de kasteeltuin Adrie: Viaduct in de kasteeltuin

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart elslooerbos-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats ElslooErvaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 6 mei 2024 om 18:38

    Gisteren 5 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Op een van de hellingen was een pad door meerdere ontwortelde bomen verspert, dit pad is uit de wandeltocht gehaald. Verder waren alle paden prima te belopen waarbij enkele paden smal en ruig zijn, zie hierover ook mijn opmerking in de omschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)