Efkes zitten-de kleine tocht, Moergestel te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Efkes zitten-de kleine tocht, te Moergestel

Wandeltocht door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Oude Hondsberg en langs de beek de Reusel. Een grootste deel van de wandeltocht gaat door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit heel populaire wandelgebied is vooral bekend om zijn vele vennen, de wandeltocht gaat dan ook langs diverse vennen. Enkele van de vennen hebben een aanzienlijke omvang en zijn aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige oevers en kleine eilandjes. Door het gebied stroomt het beekje de Rosep, voordat de vennen bezocht worden gaat de tocht langs het mooie meanderend beekje. Na verlaten van het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen gaat de wandeltocht door de Oude Hondsberg, dit gebied bestaat uit landbouwgronden, naald- en loofbossen. Langs het beekje de Reusel gaat de tocht weer terug naar Moergestel. Deze wandeltocht is een ingekorte variant van de 20km lange wandeltocht "Efkes zitten". 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-10-2015, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
In de “Kerkstraat”, met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, via plein naar de achterzijde van de kerk lopen.
Aan achterzijde RA, de smalle weg tussen kerk en horecagelegenheid inlopen, kn78 volg 1, direct daarna links aanhouden, het smalle voetpad “Pastoorspaadje” inlopen, wn1.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing LA, klinkerweg, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.5 RA, smal onverhard pad, “Simonnepaadje”.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, wn route.
Voor beek RA, kn79 volg 76, smal onverhard pad met beek aan linker- en omheining aan rechterhand, voorbij de omheining gaat het pad over een kade, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een stuw.
Bij deze T-splitsing LA de stuw over, kn76 volg 75, aan overzijde buigt het pad naar links met de beek aan linkerhand, na ca. 100m buigt het pad naar rechts weg van de beek, wn route.
Iets voorbij klaphek met metalen poort RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop aan rechterhand negeren, kn75 volg 74, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
2.
Bij T-splitsing RA, kn74 volg 73.
Voorbij ruime bocht naar links van de weg rechts aanhouden, smalle klinkerweg met gescheiden fietspad, “Hildsven”, wn route.
T.h.v. overgang naar onverhard pad RD, pad aan rechterhand negeren, kn73 volg 72.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn72 volg 64, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Allemansven”, onverhard pad met beekje de Rosep aan rechterhand, kn64 volg 1, verderop voor inrit nr.2 buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad door de bosrand.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, na ca. 30m bij 3-sprong LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, het pad door de bosrand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
3.
Bij deze T-splitsing RA, kn1 volg 2, het fietspad aan overzijde van de weg volgen tot verhard fietspad aan linkerhand voor brug over het beekje de Rosep, zijpaden negeren.
Bij dit fietspad LA, verhard fietspad, kn2 volg 85, het fietspad volgen tot pad aan rechterhand direct na een waterloop, zijpad negeren.
Bij dit pad RA, onverhard pad met NM bordje en de waterloop aan rechterhand, wn route, verderop mondt de waterloop uit in het beekje de Rosep.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn85 volg 88, het pad met het beekje aan rechterhand verder volgen.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een brugje RD, kn88 volg 36, rode (routepaaltjes met rode NM pijlen voor de richting) route.
Bij T-splitsing LA, wn en rode route, pad met verderop aan rechterhand het bankje met opschrift “Efkes zitten”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, kn36 volg 38, rode route.
Bij Y-splitsing RA, wn en rode route.
4.
Na ca. 110m scherp LA, ruiterpad, de wn en rode route worden verlaten.
Bij kruising RD, de ruiterroute wordt weer verlaten.
Na ca. 150m, bij 3-sprong RA, verderop volgt het pad een ven aan rechterhand.
Iets voorbij bankje RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 38, het pad buigt naar rechts.
Bij 4-sprong RD, wn route, het pad kruist een ruiterpad.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad RD volgen tot verharde weg voor horecagelegenheid Boshuis Venkraai, iets voor de verharde weg wordt de wn route verlaten.
Bij de verharde weg RA, vervolgens pal voor de wit houten afsluitboom eveneens RA, onverhard pad, direct daarna links aanhouden, kn38 volg 39, gele (routepaaltjes met gele NM pijlen voor de richting) route.
Voor het ven Voorste Goorven het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn en gele route, het pad met het ven aan linkerhand verder volgen tot 4-sprong gescheiden door een houten afsluitboom voorbij het ven.
Bij deze 4-sprong RD, het linker pad aan overzijde van de afsluitboom inlopen, wn en gele route, het pad RD volgen tot kruising met verhard fietspad, verderop wordt als 1ste de wn route verlaten en vervolgens de gele route, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, verhard fietspad, kn66 volg 6, vervolgens na ca. 40m LA, de wn route wordt weer verlaten, pad met NM bordje en iets verder het ven aan rechterhand.
5.
Bij 3-sprong RA het brugje over, het pad met het ven verder aan rechterhand volgen tot 3-sprong ca. 40m voorbij een stenen monumentje met bankjes.
Bij deze 3-sprong LA, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, kn68 volg 41, gele route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn en gele route, vervolgens bij smalle zijde van langwerpige ven aan linkerhand RD, het smalle pad langs het ven aan linkerhand negeren, wn en gele route.
Bij kruising RD, iets verder buigt het pad voor het ven naar rechts, gele en wn route, verderop aan smalle zijde van het ven passeert men op een lage heuvel aan rechterhand een bankje, het pad met iets voorbij het bankje kn41 volg 38 verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, voor de T-splitsing buigt het pad naar rechts weg van het ven.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, onverhard pad met ven Heiven aan linkerhand, gele route, de wn route wordt verlaten.
Bij 5-sprong het 2e pad aan rechterhand inlopen, gele route, vervolgens ca. 60m bij kruising met verharde weg RD, pad met rij beuken aan rechterhand, gele route.
6.
Na ca. 70m LA, beukenlaan richting bezoekerscentrum, gele route.
Voor speelveldje met aan overzijde het bezoekerscentrum, bij T-splitsing LA, verharde weg, de gele route wordt verlaten.
Bij 5-sprong RD, het onverhard pad aan overzijde van de weg inlopen, gele route, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, kn40 volg 62, gele route, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad.
Bij deze kruising RD, wn route, de gele route wordt verlaten.
Bij kruising RD, licht slingerend bospad, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m bij kruising eveneens RD.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad met ven aan linkerhand ca. 120m volgen tot 3-sprong iets voor een klein bordje “Kolkven” aan linkerhand.
7.
Bij deze 3-sprong RA, het ven wordt verlaten, wn route, iets verder bij 4-sprong links aanhouden, kn62 volg 47, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het onverharde pad met NM bordje en verderop het ven Brandven aan linkerhand volgen tot splitsing aan smalle zijde van het ven, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn47 volg 18/42, vervolgens t.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, iets verder RD, pad door bosschages aan linkerhand negeren, wn42.
Voorbij open plek aan rechterhand, bij kruising LA, pad met BL bordje “Oude Hondsberg”, de wn route wordt verlaten, verderop wordt het bos verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand de witte Hondsberghoeve RA, breed grindpad.
Bij kruising met aan overzijde van het fietspad een bankje LA, verhard fietspad.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts van het fietspad LA, onverhard pad met BL bordje, iets verder kan zowel het pad door het smalle bosperceel als het pad met houten afsluitboom door de rand van het bosperceel gevolgd worden, verderop komen beide paden weer samen.
8.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een pad naar de boerderij RA.
Bij 3-sprong links aanhouden richting draaihekje, pad aan rechterhand negeren, voorbij het draaihekje door de rechterzijde van perceel grasland lopen, verderop voorbij 2de draaihekje het pad over de graskade tussen waterloop en de beek volgen.
Bij kruising RA de brug over, aan overzijde LA, kn17 volg 79, gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand, voorbij de sportvelden gaat het pad over een graskade.
# Voor een pauze op ca. 450m is Health wellness en sport club ilCuore met horeca. Voor een bezoek voorbij de brug RD, kn17A volg 16, de weg volgen tot kruising met onverhard pad “Stokeind”. Bij deze kruising LA, kn16 volg 78, iets verder is aan rechterhand de horecagelegenheid. Na het bezoek terugkeren naar de beek. Voor de beek RA kn17 volg 79.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een brugje RD, grindpad door plantsoen, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn79 volg 78, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint Jans Onthoofding Kerk, Kerkstraat 13, 5066 AS te Moergestel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Raadhuisstraat. Parkeren kan op het plein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisstraat, Moergestel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Groot Goorven Adrie: Groot Goorven
Groot Goorven Adrie: Groot Goorven
Van Esschenven Adrie: Van Esschenven
De herfst in aantocht Adrie: De herfst in aantocht
Witven Adrie: Witven
Van Esschenven Adrie: Van Esschenven
Groot Kolkven Adrie: Groot Kolkven
Rosep Adrie: Rosep
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Boerderij in landgoed De Hondsberg Adrie: Boerderij in landgoed De Hondsberg
Het beekje de Reusel Adrie: Het beekje de Reusel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart efkes-zitten-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MoergestelPartyboerderij 't Draaiboompje

Hild 1
5066 CL Moergestel
Bezoek website

Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

ilCuore Health wellness met horeca, op ca. 450m

Stokeind 11
5066 XA Moergestel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Ad, Cor en nellie 20 december 2023 om 15:26

  Vandaag deze route gelopen. Wat een verademing vergeleken met onze vorige tocht die heel modderig was, want ondanks dat het toch nog veel geregend heeft, gisteren zelfs heel de dag, was de tocht toch goed te doen. Deze keer alleen af en toe wat modder. Verder prachtig uitzicht over Moergestels Broek, heel veel prachtige vennen, maar ook mooie bossen, bankjes en paden.
  Dank weer voor een heerlijke wandeling.

  Reageren
 2. Adrie 28 augustus 2023 om 17:23

  Gisteren zondag 27 augustus 2023 de wandeltocht samen met de langere Efkes zitten wandeltocht gecontroleerd. De wandeltocht op twee plaatsen iets gewijzigd zoals een pad dat nu langs de andere zijde van de Lammervennen gaat met mooi uitzicht over het ven. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Marcel de Coster 28 augustus 2021 om 09:05

  Hallo, even een correctie op deze prachtige tocht. Meteen in het begin wordt verwezen naar knooppunt 76. Dit knooppunt is knooppunt 1 geworden. Dit gaf geen probleem voor het vinden van de route omdat naast het noemen van het knooppunt de situatie goed beschreven is.

  Reageren
  1. Adrie 28 augustus 2021 om 09:29

   Marcel de Coster bedankt voor het melden van de verandering aan het wandelnetwerk! De routebeschrijving is hierop aangepast.

 4. Wies Klaassen 2 mei 2020 om 15:56

  Heb deze tocht vorige week gelopen. Een prachtige tocht. Duidelijk aangegeven. Ga hem zeker nog eens lopen maar dan in een ander seizoen.

  Reageren
 5. Lara Loopt 4 maart 2020 om 20:54

  De Oisterwijkse bossen en vennen zijn altijd prachtig. Maar nog nooit benaderde ik ze vanuit Moergestel. Na de moessonregens van de laatste tijd was deze tocht opvallend goed te doen. Weinig tot geen modder. De tocht begint langs de Reusel en dan door het Moergestels Broek. Mooi stukje. Dan een kilometer of twee die aardig zijn voor een keer maar niet bijzonder. Een andere mogelijkheid is er echter niet om in de Oisterwijkse bossen te komen. Boshuis Venkraai is een fraaie horecagelegenheid, klein maar fijn. Vandaag zat het echter vol dus koos ik toch voor Groot Speijk van Natuurmonumenten. Daar is het altijd goed toeven. Om daarna weer de nodige vennetjes te bewonderen, paden over landgoed Hondsberg die ik niet eerder gehad heb en een mooie grasdijk langs de Reusel terug. Prachtige tocht, veel koppeltjes wilde eenden, brandganzen, en een koppeltje ooievaars gespot.

  Reageren
 6. Adrie 18 september 2017 om 12:13

  Deze wandeltocht en de langere “Efkes zitten” tocht op 17 september 2017 gecontroleerd en tevens vernieuwd. Nieuw zijn twee leuke smalle steegjes in Moergestel en een kennismaking met het Moergestelsbroek een waterbergingsgebied. Verder geen grote veranderingen geconstateerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 2 oktober 2016

  Natuurmonumenten is in begin september gestart met het herstellen van de oevers van het Van Esschenven, Witven en Voorste Goorven. Door bomen en andere begroeiing op de oevers worden verwijderd en de oevers glooiender gemaakt. De werkzaamheden duren een aantal weken, in die periode kunnen wandelpaden rondom deze vennen afgesloten zijn. Voor de zekerheid de wandelkaart meenemen.

  Reageren
 8. Annemieke 25 juli 2016

  Werkelijke prachtige route van begin tot het einde. Heerlijk beschut dus ideaal om te wandelen met warm weer!

  Reageren
 9. Mayke 28 februari 2016

  Wederom een prachtige route. Gelopen in een stralende zon, heerlijk.Hier en daar wat drassig, maar prima te doen. Wij vonden het een toppertje.Fijn dat je halverwege de route even iets kunt eten en/ of drinken.

  Reageren
 10. Lennard 30 oktober 2015

  Gisteren gelopen met in de aanvang stralend weer, wat later kreeg de bewolking de overhand maar was zon toch nog af en toe te zien.

  Mooie afwisselende route met nu veel herfstkleuren. Ook een goed kort alternatief voor als je de "Efkes zitten" route wat te lang vindt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)