Een oud landschap-de kleine tocht, Vierlingsbeek te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Een oud landschap-de kleine tocht, te Vierlingsbeek

Deze wandeltocht is een tot 13 kilometer ingekorte wandeltocht van de 19 kilometer lange "Door een oud landschap". Voor degene die de wandeltocht van 19 kilometer reeds gelopen heeft is er niets nieuws te ontdekken. De wandeltocht gaat eveneens door een uniek Maasheggen landschap. Karakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoorn heggen. De heggen zijn zo dicht in elkaar gevlochten dat ze een ondoordringbare afscheiding vormen. In het verleden diende ze dan ook als natuurlijke afrastering voor vee. Tevens vormen de dichte heggen een prima broedplaats voor vogels. Verder gaat de wandeltocht door een klein bosgebied de Groeningsche Bergen met een mooi uitzichtpunt over het Maasheggenlandschap. 64% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-3-2016, laatst bijgewerkt op: 5-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de kerk aan zijde van de kerktoren en met de rug naar de ingang LA vertrekken, direct daarna RA, “Spoorstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Grotestraat”, direct daarna RA, “Achter de Heuf”.
T.h.v. ingang naar begraafplaats RD, “D’n Umloop”, weg aan rechterhand negeren, verderop buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA.
Ca. 60m voorbij bocht naar links RA, fietsroute “Maasroute”.
Iets voor de Maas gaat de smalle weg over in een verhard fietspad, direct daarna het fietspad met bocht naar links verder volgen, na ca. 1,1km buigt het fietspad naar links weg van de Maas, het fietspad verder volgen tot een bocht naar rechts.
2.
Ca. 50m voorbij deze bocht RD, breed onverhard pad, verhard fietspad aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Na ca. 500m het doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 240m, in flauwe bocht naar links RA, kn56 volg 25.
RD, pad met SBB bordje en houten afsluitboom aan linkerhand negeren.
Voor SBB bordje RA, smal fietspad, kn25 volg 36.
Aan einde van fietspad het pad met bocht naar links verder volgen, breed grindpad parallel aan de Maas, wn route, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong LA, verharde weg, kn36 volg 35.
Na ca. 500m RA, kn35 volg 32, onverhard pad met SBB bordje en houten afsluitboom rechts van poel met bankje, “Peter Edward RAW pad”, wn32, verderop voor een ingang naar een perceel grasland buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, smalle verharde weg, kn32 volg 23.
3.
Bij T-splitsing LA, kn23 volg 33/28, direct daarna voorbij waterloop LA, wn33, het smalle pad langs perceeltjes grasland volgen tot bocht naar rechts in een bos, men passeert vier draaihekjes, wn route, tussen 3de en 4de draaihekje gras-pad aan rechterhand negeren.
# Voor een bezoek aan horecagelegenheid De Schutskooi tussen het 3de en 4de draaihekje het perceel grasland aan rechterhand inlopen, de rechterzijde volgen tot een draaihekje, na verlaten van het perceel RA.
Direct na deze bocht LA, wn route, smal stijgend pad met IVN informatiepaneeltje over de langwerpige heuvel (stuifduin) in het bos, verderop wordt de heuvel verlaten.
Voorbij bankje en aan linkerhand een perceel grasland, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn33 volg 28.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 80m RA, onverhard pad met SBB bordje en houten afsluitboom.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn26 volg 27, vervolgens voorbij houten afsluitboom LA, verharde weg, kn27 volg 54.
4.
RD, verhard fietspad aan linkerhand negeren, het brede  onverharde pad parallel aan het fietspad volgen, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad ca. 1,1km verder volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, smalle weg met metalen afsluitboom, kn54 volg 58.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar rechts LA, onverhard pad met lager gelegen bos aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Direct na deze bocht, bij 4-sprong RD, G-R route.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing RA, G-R route, iets verder stijgt het pad en buigt naar rechts, op heuveltop passeert men een bankje met mooi uitzicht over het maasheggenlandschap, het pad door de bosrand verder volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
5.
Bij deze T-splitsing RA, verhard fietspad, G-R route, kn57 volg 58.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, onverhard pad, wn route, na ca. 60m, t.h.v. open plek met heide buigt het pad naar links het bos in, G-R route.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, de G-R route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Doorgaand grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn58 volg 80, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, iets verder buigt de weg naar rechts, vervolgens de weg volgen tot kruising in het dorp, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Burggraaf”, iets verder voorbij muur rond woning aan linkerhand LA, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
G-R = geel/rode routemarkeringen van streekpad.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. laurentius kerk, Pastoor Jansenstraat 1-2, 5821 AZ te Vierlingsbeek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Spoorstraat ter hoogte van de kerk

Openbaar vervoer

Station Vierlingsbeek. Met de rug naar station RD richting restaurant vertrekken, vervolgens bij T-splitsing voor restaurant LA. Aan einde van sportpark RD, kn79 volg 80. Weg met bocht naar rechts verder volgen, wn route. Bij 4-sprong RD, "Spoorstraat", vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Pad door de Maasheggen Adrie: Pad door de Maasheggen
Bloemrijk grasland Adrie: Bloemrijk grasland
Bloemrijk grasland Adrie: Bloemrijk grasland
Aan de oever van de Maas Adrie: Aan de oever van de Maas
Aan de Maas met zicht op het kerkje van Bergen Adrie: Aan de Maas met zicht op het kerkje van Bergen
Maasheggenlandschap Adrie: Maasheggenlandschap
Maasheggenlandschap Adrie: Maasheggenlandschap
Maasheggenlandschap Adrie: Maasheggenlandschap
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
Zicht op de kerktoren van Vierlingsbeek Adrie: Zicht op de kerktoren van Vierlingsbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart een-oud-landschap-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café-Restaurant De Wildeman

Grotestraat 38
5821 AG Vierlingsbeek

De Schutkooi

Veerweg 3
5827 AD Vortum-Mullem
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Belinda 16 augustus 2022 om 19:57

  Mooie, afwisselende wandeling. In het begin redelijk veel last van fietsers; aan de kant lopen lukte niet erg door de brandnetels; het was mooi weer dus druk. Gelukkig ging de wandeling vrij snel over op wandelpaden. De wandeling bood ook veel schaduw, wat heel fijn was. Paar opmerkingen n.a.v. de omschrijving: punt 2, 32/34 klopt o.i. niet; moet alleen 32 zijn. Het SBB bordje Maasdal is vernieuwd; er staat geen Maasdal meer op. Punt 3: genoemde informatiepaneeltjes zijn door ons niet aangetroffen; ook een aanwijzing richting boerderijterras de Schutkooi hebben we niet gezien en De Schutkooi hebben we dus gemist. Punt 4: hier zijn we fout gelopen; wij denken dat de kleuraanduidingen GR niet altijd GR zijn maar soms ook GW. Toevallig kwamen we het bankje tegen en zijn we daarna weer goed gelopen. Verder hebben we weinig van de Maas gezien, terwijl de wandeling wel onder de categorie “rivierwandelingen” valt.

  Reageren
  1. Adrie 17 augustus 2022 om 07:29

   Belinda bedankt voor het melden van de veranderingen! Het wandelnetwerknummer en SBB bordje zijn aangepast. Voor een bezoek aan De Schutskooi in de beschrijving vermeld hoe men er kan komen. Het klopt dat er op een paar plaatsen delen van het W-R (LAW pad met wit-rode markeringen) gevolgd worden, deze zijn niet vermeld omdat op die plaatsen deze samenvalt met de G-R (geel-rode markeringen van een streekpad) hier gekozen voor het melden van de markeringen van het streekpad omdat deze over de grootste afstand gevolgd wordt. Dat het onder rivierwandelingen valt is omdat bijna de gehele wandeltocht door de uiterwaarden gaat ook al valt dat niet direct op omdat er vanuit Vierlingsbeek niet een duidelijk herkenbare dijk gepasseerd wordt.

 2. Tiny van Keulen 3 mei 2022 om 17:13

  Een prachtige route! Ondanks dat er nogal wat meidoornheggen ‘geschoren’ zijn en weinig bloemen dragen een fantastische beleving met veel zingende nachtegalen die hun territorium innemen.
  Ook de rustpauze bij de Schutkooi (even van de route af) een aanrader met hele lekkere kroketten!

  Reageren
 3. Adrie 16 februari 2022 om 15:04

  Vandaag 16 februari 2022 op een druilerige dag de wandeltocht samen met de langere wandeltocht Door een oud landschap gecontroleerd. Op diverse plaatsen was het wandelnetwerk verder uitgebreid, de nieuwe knooppuntnummers zijn als extra herkenningspunt in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Petra & Gerrie. 12 september 2020 om 18:34

  Vandaag 13-9-20 de route met gpx gelopen. Mooie route met prachtig weer.

  Reageren
 5. Inge 23 mei 2020 om 13:34

  Vandaag 23-05-2020 deze wandeling gelopen met de hond. Prachtig, heel afwisselend. Route klopt perfect!

  Reageren
 6. Marij Verhoeven 12 mei 2018 om 07:48

  Op vrijdag 11 mei 2018 de route voor de derde keer gelopen. De bloei van de meidoorn was al op zijn retour, maar nog steeds mooi, ook het fluitekruid bloeide volop. Het is een prachtige route met een goede beschrijving.

  Reageren
 7. Adrie 22 juli 2017 om 09:54

  De wandelroute 21 juli 2017 gecontroleerd. Geen bijzonderheden geconstateerd. Wel is er tegenwoordig halverwege de tocht de gelegenheid tot pauze op een boerderijerf “De Schutkooi”. De tocht passeert de achterzijde van deze boerderij, op een informatiepaneel aan de route wordt aangegeven hoe men er via een weiland kan komen. Wel rekening houden met beperkte openingstijden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Marij Verhoeven 14 mei 2017 om 13:28

  Voor de tweede keer deze wandeling gelopen. Prachtig, de meidoorn stond in bloei daar waar hij niet gesnoeid was.

  Reageren
 9. Marij Verhoeven 6 april 2017 om 14:40

  Prachtige wandeling, de meidoorn bloeide nog niet, maar de sleedoorn wel. Geweldig! De routebeschrijving klopte perfect.

  Reageren
 10. Mat Thijssen 28 december 2016 om 11:17

  Als ik het GPX-bestand van Oud Landschap de kleine tocht in Vierlingsbeek download, krijg ik een joekel van een bestand (ruim 2GB). Het lijkt me dat dat niet kan kloppen.

  Reageren
  1. Adrie 28 december 2016 om 11:59

   Mat Thijssen bedankt voor het melden! Het GPS bestand kan weer gedownload worden.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)