Eckart Ommetje, Nuenen te Noord-Brabant
Een wandeling vanuit buurtschap Opwetten, via veldwegen naar landgoed Eckart. Waar via smalle (struin)paadjes geruime tijd de meanderende Dommel wordt gevolgd. Na het verlaten van de Dommel komt de wandeling langs de waterzuivering van Eindhoven en door het Eckartbos. In het bos worden struin- en bospaadjes gevolgd. Na het verlaten van het bos gaat de wandeling via veldwegen verder om uiteindelijk weer bij de watermolen, het startpunt, uit te komen.
Startpunt van de wandeling is de Opwettense Watermolen. De Opwettense watermolen is een watermolen in de Kleine Dommel. In de elfde eeuw stond hier al een molen gebouwd door monniken van de abdij van Sint-Truiden. De huidige molen dateert uit 1765. De molen is een dubbele onderslagmolen die heeft gefungeerd als koren-, olie- en zaag- en volmolen. De molen heeft twee waterraderen. Het grootste rad, dat van de korenmolen, heeft een doorsnee van 9,3 m en is het grootste rad in Brabant. Vincent van Gogh schilderde de watermolen tijdens zijn verblijf in Nuenen.
Daarnaast komt de wandeling voorbij het kasteel Eckart. Eckart was een kleine heerlijkheid die sinds 1920 deel uitmaakt van de gemeente Eindhoven. Oorspronkelijk was Eckart een eiland, dat begrensd werd door de Dommel en een voormalige bedding van deze rivier, ‘Den Doyen Graeff’ genaamd. Dit eiland is gedurende langere tijd bewoond geweest. De oudste vondsten stammen uit 10.000 – 9.000 v.Chr. Ook uit de IJzertijd en vooral uit de Romeinse tijd zijn tal van vondsten en ook resten van nederzettingen aangetroffen. Eckart werd voor het eerst vermeld in 1312 als leengoed met een versterkte hoeve met de naam Eykart. Het huidige kasteel werd in 1695 gebouwd en ligt op de plaats van de oorspronkelijke hoeve. In 1937 werden kasteel en landgoed gekocht door de ‘Broeders van Liefde’, die de verzorging van patiënten met een verstandelijke beperking op zich namen. Nadat in 1980 de broeders afscheid namen, werd de zorginstelling voortgezet. Een functie die het kasteel en landgoed nog altijd heeft.
Let op! Tijdens de tocht worden meerdere malen ruige (struin)paadjes gevolgd, het dragen van een lange broek en stevige wandelschoenen is aan te bevelen.
Ca. 90% van de tocht is onverhard.
Routebeschrijving
Met de rug naar de ingangspoort van de watermolen RA vertrekken.
Na ca. 30m bij kruising LA, ‘Vorsterdijk’. Deze weg ca. 500m volgen tot aan kruising voorbij huisnr. 16. Bij deze kruising LA, onverhard pad, ‘Dorenweg’. Onverhard pad gaat verderop over in een graspad, het pad verder volgen tot 3-sprong ter hoogte van 2de hoogspanningslijnen (de hoogspanningslijnen met een kleinere mast). Bij deze 3-sprong links aanhouden, verderop iets voor een houten poort buigt het pad naar rechts.
Na deze bocht bij T-splitsing LA. Na bocht naar rechts bij verhard fietspad LA. Fietspad blijven volgen tot na brug over de Dommel. Direct na de brug LA, bordje ‘Opengesteld’. Het pad gaat naar links omlaag richting de Dommel, het paadje naar rechts met vlonder negeren. Het struinpad met de Dommel aan linkerhand buigt verderop langs de Dommel met een ruime bocht naar rechts met voorbij deze bocht een bankje. Ruim voorbij het bankje buigt het struinpad voorbij hoogspanningslijnen naar rechts weg van de Dommel en loopt vervolgens parallel aan de hoogspanningslijnen, doorlopen tot het pad naar rechts onder de hoogspanningslijnen door buigt, zijpaden negeren. Voor deze bocht LA, smal pad met wandelmarkering GR. Voorbij afrastering bij T-splitsing LA en na ca. 10m RA. Pad met vijver aan linkerhand en bankje aan rechterhand. Direct hierna bij T-splitsing LA en na ca. 25m voorbij bankje bij 3-sprong RA, via boslaan richting kasteel lopen.
Bij 5-sprong RD en via de poort het kasteelpark inlopen. In het park RD (zowel het pad links als rechts in het gazon kan genomen worden). Voor de brug over de kasteelgracht LA, klinkerweg.
Bij 4-sprong RD met aan linkerhand de voormalige kasteelhoeve. Klinkerweg blijven volgen tot aan T-splitsing. Aan de rechterhand passeert men een kapelletje.
Bij deze T-splitsing LA, smalle asfaltweg (GR). Weg gaat verderop over in een grindpad.
Bij ingang van het bos bij kruising RA, grindpad met greppel aan linker- en rechterhand (GR). Iets verderop wordt aan de linkerhand de Dommel weer gevolgd.
Bij kruising met brug aan linkerhand RD (GR). Iets voorbij de brug links aanhouden (GR/GB), graspad met Dommel aan linkerhand en wat verderop een boomgaard aan de rechterhand. Verderop maakt het pad een bocht naar rechts en wordt de Dommel verlaten.
Voorbij dierenparkje bij kruising LA, ‘Eckartse Eikenlaan’ (GR).
Ter hoogte van een metalen poort RD, graspad tussen 2 bomenrijen door, weg naar rechts richting parkeerplaats negeren. Voorbij de rij bomen het smalle pad door de rand van het park volgen tot aan T-splitsing met verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, ‘Eckartdal’ wordt verlaten. Direct hierna bij T-splitsing met Amazonenlaan LA over fietspad. Na ca. 110m bij houten afsluitboom en infobord LA, onverhard pad. Bij Y-splitsing links aanhouden, wn-route (GR/GB). Verderop graspad naar rechts negeren. De Dommel aan de linkerhand volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug, zijpaden negeren. Bij deze T-splitsing met verharde weg LA de brug over, KN40 volg 76 (GR/GB).
3.
Direct na de brug, bij kruising LA, onverhard pad met Dommel aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. RD, pad naar rechts negeren. Het pad verder volgen tot aan T-splitsing met trottoir iets voorbij Scouting-gebouw.
Bij deze T-splitsing LA richting kruising met weg naar ingang waterzuivering. Bij deze kruising RD, grindpad en parkeerterreintje, tot aan metalen afsluitboom. Direct voorbij afsluitboom RA ‘Piet Swaanepad’, smal bospaadje. Verderop buigt het bospaadje naar links en gaat over in een graspaadje.
Bij T-splitsing voor greppel RA. Na ca. 40m LA de greppel oversteken (groene-route), bospaadje vervolgen.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, bospad vervolgen. Bij T-splitsing LA, brede bomenlaan direct daarna RD, pad naar rechts negeren.
Na ca. 180m, ter hoogte van bankje RA (GR).
Bij kruising LA, smal bospad wat verderop bij bordje ‘opengesteld’ breder wordt (GR). Op einde van het pad bij T-splitsing met aan beide zijden een ijzeren paal LA, zijpaden negeren. Na ca. 100m RA, smal bospad met 3 ijzeren palen. Pad volgen tot aan T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, smal bospad. Iets verderop passeert men een primitief knuppelbrugje, zijpad direct hierna naar rechts negeren. Verderop ligt opnieuw een primitief knuppelbrugje.
Bij het verlaten van het bos bij T-splitsing RA, graspad. Pad met hoogspanningsleiding aan linkerhand en bosrand aan rechterhand RD volgen, pad naar rechts negeren. Verderop gaat het pad door de bosrand.
Bij 3-sprong RA, graspad. Pad maakt verderop een bocht naar links en kort daarna een bocht naar rechts.
4.
Bij kruising met houten afsluitbomen LA, KN73 volg 77. Men passeert aan de rechterhand het clubgebouw van het St. Martinus Gilde. Bij het verlaten van het bos buigt grindpad naar rechts, wn-route (GR). Pad met bos aan rechterhand vervolgen.
Bij 3-sprong LA richting hoogspanningsmasten, wn-route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, grindweg met woning en bedrijfshal aan rechterhand, wn-route wordt verlaten. Bij houten afsluitboom RD, graspad.
In bos bij 3-sprong met bankje RD. Graspaden naar links negeren. Door poort RD, graspad richting watermolen, terras aan linkerhand. Voor watermolen RA en direct hierna LA, ingangspoort watermolen, startpunt van de wandeling.
Indien de poort gesloten is, teruglopen naar 3-sprong bij bankje. Hier RA. Bij T-splitsing met doorgaande weg RA richting ingangspoort watermolen, startpunt van de wandeling
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
De Opwettense Watermolen, Opwettenseweg 203, 5674 CK te Nuenen. Plan Route
Met de auto
Ca. 20 meter rechts van de watermolen is een openbare parkeerplaats langs de weg. De parkeerplaats van de watermolen is voor gasten van de horecagelegenheid.
Openbaar vervoer
Opwetten kent geen OV-verbinding. Er is een bushalte in Nuenen-centrum. Van daaruit is het ca. 25 min. lopen naar het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart eckart-ommetje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
De Watermolen van Opwetten
Opwettenseweg 203
5674 AC Nuenen
Bezoek website
Vandaag 23 augustus 2023 de wandeltocht gelopen, een mooie wandeltocht met veel variatie door het landgoed Eckart. Vooral langs de Dommel zijn sommige stukken ruig maar vooral ook mooi. Zoals in de omschrijving staat is het dragen van een lange broek en stevige wandelschoenen zeker aan te bevelen.