Duivelsberg, Berg en Dal te Gelderland

6 km Wandelroute Duivelsberg, te Berg en Dal

Schitterende route van 6km door het bos in de Gelderlandse omgeving, precies op de grens met Duitsland. Veel interessante zichten en historische punten.

Opgesteld door: Antony en Silvia op: 31-12-2007

Routebeschrijving

Tijdens deze wandeling beklimt u 4 “bergen” die voor nederlands begripen behoorlijk stel zijn. Ze zijn vele duizenden jaren geleden opgestuwd door een dik pakket ijs dat hier tot stilstand kwam. Ook de bossen op de heuvels lijken oeroud, maar schijn bedriegt: tot 1800 lagen er vooral akkertjes, boomgaarden en heidevelden  op de hellingen. Pas daarna vond bebossing plaats. Op de eerste deel van de route passeert u onder meer een leemgroeve, waar in het begin van de jaartelling romeinse soldaten al klei wonnen. Even verder heeft de Filosofenbeek een diep dal uitgesleten tussen twee bergen.

De Duivelsberg: Op de terugweg beklimt u de Wylerberg en de Duivelsberg. Deze laatste berg is 76m hoog en biedt een weids uitzicht over de Ooijpolder. Niet verwonderlijk dus dat in de vroege middeleeuwen een graf juist hier uitzichtheuvel met een houten versterking lied bouwen. De met de hand opgeworpen heuvel is er nog, net als een extra uitzichtheuvel een stukje verderop. Bedenk dat er in de periode veel minder bomen stonden, dus dat de graaf de vijand van alle kanten kon zien aankomen.

De start is op de parkeerplaats langs de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal circa 100m van de toegangsweg naar pannenkoeken restaurant de Duivelsberg. Vanaf de parkeerplaats wandelt u het bos in. Even verder volgt u de groene markeringen van de N70 natuurroute naar links. Eenmaal bij de Van Randwijckweg snijd u een deel van deze langeafstandsroute af om op een tocht van 6km uit te komen

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Duivelsberg van Staatsbosbeheer aan de Oude Kleefsebaan, Oude Kleefsebaan, 6572 AZ te Berg en Dal. Plan Route

Met de auto

De parkeerplaats Duivelsberg van Staatsbosbeheer aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is ca 200m oostelijk van woning met huisnummer 429 postcode 6572 AZ. Met naast deze woning is een zijweg naar het pannenkoeken restaurant de Duivelsberg Oude Kleefsebaan 1.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (1)

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart duivelsberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg

Duivelsberg 1
6572 BE Berg en Dal
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (15)

 1. Marianne Alebeek van 9 augustus 2021 om 14:09

  Graag wil ik weten of de start bij pannenkoekhuis de heksendans is want die bevindt zich op oude kleefsebaan 425.
  Pannenkoekhuis de duivelswerk bevindt zich volgens Google op duivelsverzen 1.

  Reageren
  1. Adrie 9 augustus 2021 om 16:15

   Beste Marianne bedankt voor de reactie! De routemaker heeft het over pannenkoeken restaurant de Duivelsberg en niet pannenkoekhuis de Heksendans. Het startpunt is de parkeerplaats Duivelsberg van Staatsbosbeheer aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal ca 200m oostelijk van woning met huisnummer 429 postcode 6572 AZ. Dichtbij deze woning is een zijweg naar het pannenkoeken restaurant de Duivelsberg Oude Kleefsebaan 1. Ik heb de omschrijving van het startpunt en met auto bij de bereikbaarheid iets aangepast, hopelijk wordt het duidelijker.

 2. Carol 28 mei 2021 om 21:13

  Schitterende route! Echt genoten, met als afsluiter pannenkoeken! Als niet ervaren wandelaars wel bijna het deel gemist waarbij je de route afsnijdt. Je loopt naar het bordje Nederland Duitsland met een bankje ernaast. Met het bankje aan je linkerhand loop je door (30m?) tot het smalle pad aan je rechterhand voor het witte grote huis Dat paadje inlopen en de groene paaltjes weer volgen. De route is 6km.

  Reageren
 3. Ineke 12 januari 2021 om 20:30

  omdat ik weinig richtinggevoel heb, is het wel handig een kaartje te printen met de straatnamen erbij. De opmerking van Adrie is handig. Bedankt. Ik hoop binnenkort de route te kunnen lopen.

  Reageren
 4. Erwin 22 november 2020 om 18:09

  Prachtige wandeling, erg genoten! Lekker klimmen en mooie bosrijke omgeving. Aanrader!

  Reageren
 5. Nanda 3 november 2019 om 20:39

  Vandaag deze route met de hond gelopen. Hele mooie route met ook wat aardige beklimmingen. Prachtig uitzicht!

  Reageren
  1. Nanda 3 november 2019 om 20:40

   Ik heb er trouwens een uur en een kwartier over gelopen.

 6. Ingrid 18 februari 2019 om 16:54

  Hoe lang loop je gemiddeld over deze 6 km? dit even om te kijken of we ervoor of erna kunnen lunchen.

  Reageren
  1. Adrie 18 februari 2019 om 17:02

   Beste Ingrid,
   Gemiddeld met zo’n 4 km/uur dan loop je de tocht in anderhalf uur, met wat pauzes ertussen twee uur.

 7. Johan 15 december 2018 om 15:47

  Is deze route gemarkeerd met rode paaltjes?

  met vriendelijke groet Johan

  Reageren
  1. Adrie 15 december 2018 om 16:16

   Beste Johan,
   Deze wandelroute is een deel van de populaire N70 natuurwandelroute met groene bewijzering.

 8. Ceciel v.d Heijden 16 maart 2014

  Prachtige route, met wel wat stijgen en dalen. Hond mag mee, maar moet aan de lijn.

  Reageren
 9. Adrie 11 oktober 2012

  Vandaag 11-10-2012 de complete N70 natuurroute gelopen, een aanrader. Het Duivelberg deel heeft de meeste hoogte verschillen, persoonlijk vindt ik dit deel het mooiste deel van de N70 natuurroute. De lengte van het Duivelberg deel was volgens mijn GPS niet 9km maar bijna 6km. Het genoemde punt bij de Van Randwijckweg is eenvoudig te herkennen. Nadat pad uitkomt bij een klein parkeerterreintje langs een doorgaande weg met op linkerhand bord bebouwde kom “Berg en Dal” is men op het genoemde punt. Hier moet men RA, vervolgens na ongeveer 50 meter weer RA smal pad met groen paaltje langs omheining volgen.

  Reageren
  1. joost 8 november 2018 om 13:22

   is het geen 9km :O dat wordt wel steeds tegen mij gezegt iig

  2. Adrie 8 november 2018 om 14:28

   De tocht van Antony en Silvia is bijna 6 kilometer en niet 9 kilometer zoals gesuggereerd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)