Dorperheide-tocht, Wellerlooi te Limburg

22 km Wandelroute Dorperheide-tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door Landgoed de Hamert, de Dorperheide en het bosgebied de Boerenheide. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied. De wandeltocht start in het bekendste deel van dit gebied, een ongeveer 250 ha groot heideveld met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen en vennen en een gerestaureerde oude grafheuvel. Vanuit dit z.g. Vorstengraf en de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater. Aan de rand van Landgoed de Hamert wordt het "beekje" het Geldernsch-Nierskanaal gevolgd. Het Geldernsch-Nierskanaal is vroeger gegraven om de Duitse landbouwgebieden te ontwateren. Momenteel lijkt het door Nederland stromende deel meer op een beekje dan op een kanaal. In het tweede deel van de wandeltocht gaat men via een rustig landweggetje naar de Walbeckerheide, een plassengebied dat ontstaan is door zandwinning. Vervolgens gaat de wandeltocht richting de Dorperheide, de Dorperheide is eveneens een zandwinningsgebied, ook dit gebied is een plassengebied maar waarin de natuur zich al verder ontwikkeld heeft. Aan de rand van het gebied wordt aan de Duitse zijde van de grens Schloss Walbeck bezocht, waarna men door een gevarieerd bosgebied tegen het plaatsje Walbeck terugkeert naar Nederlands grondgebied.. Op de terugweg gaat de wandeltocht door de Boerenheide. De Boerenheide is een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen goed herkenbare stuifduinen. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-11-2015, laatst bijgewerkt op: 1-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar Jachthut op den Hamer RA vertrekken, verharde weg, vervolgens na ca. 30m RA, grindpad, kn45 volg 46, het pad buigt naar links en volgt diep dal aan rechterhand.
T.h.v. uitzichtpunt met bankje en informatiepaneel LA, kn46 volg 60, direct daarna bij 4-sprong met verharde weg RD, grindpad, het grindpad ca. 200m volgen tot onverhard pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, wn route, verderop passeert men een klaphek het gaat het pad door open gebied.
Bij Y-splitsing links aanhouden, wn route, pad met bankje.
Na ca. 70m RD, smal pad aan linkerhand negeren, vervolgens bij kruising RA, kn60 volg 57.
Bij splitsing met aan linkerhand een stijgend pad rechts aanhouden, het doorgaande pad verder volgen.
# Het stijgend pad aan linkerhand gaat naar een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
2.
Voorbij de heuvel het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, verderop voorbij een klaphek gaat het pad over een heuvelrug met het vennengebied Pikmeeuwenwater aan linkerhand, het pad over de heuvelrug volgen tot volgend klaphek.
Voor dit klaphek RA, vervolgens bij Y-splitsing met aan linkerhand een veerooster rechts aanhouden, rode paaltjes route, het pad volgt de voet van de heuvelrug, verderop passeert men bij een houten hek een klaphek, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot bocht naar rechts voor een metalen afsluitboom.
Bij deze bocht RD langs de afsluitboom naar de verharde weg lopen, de rode paaltjes route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 550m, voor flauwe bocht naar rechts van de weg, bij kruising RA, ruiterpad.
T.h.v. van ruïne, bij 3-sprong RA, ruiterpad, verderop voor een beekje buigt het pad naar links.
3.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor woning met grote stallen, bij kruising RA, breed grindpad, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, smalle verharde weg, wn route.
Voorbij metalen afsluitboom LA, smal grindpad, wn route, iets verder passeert men een smal veerooster.
# Voordat men LA het grindpad inloopt, een klein stukje RD is een plateau met mooi uitzicht over het plassengebied.
Na verlaten van het gebied, bij T-splitsing RA, “Heerenvenweg”, fietspad langs verharde weg, wn route, verderop kruist het fietspad de weg, “Heerenvenweg” en gaat over in “Dorperheideweg”, het fietspad ca. 200m verder volgen tot grindpad met houten hek en klaphek aan linkerhand.
4.
Bij het grindpad LA door het klaphek, kn43 volg 41, iets verhoogd grindpad door begrazingsgebied, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA, wn route.
Voor poel, bij 3-sprong LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voor houten hek met klaphek het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, het pad ca. 130m verder volgen tot 3-sprong voorbij 2de poel aan rechterhand.
Na ca. 130m, bij 3-sprong RA, het pad volgen tot grote waterplas aan linkerhand, de waterplas aan linkerhand met ruime bocht naar links volgen tot klaphek aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij het klaphek RA door klaphek, direct daarna bij kruising RD, smal bospad, vervolgens na ca. 40m het pad met flauwe bocht naar links verder volgen
5.
Bij 4-sprong RD, iets verder open plek aan rechterhand met jonge aanplant.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, bospad.
Voorbij een grote boom met meerdere stammen, bij kruising RD, het pad volgen tot T-splitsing voor een metalen poort, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met houten omheining aan rechterhand, op enige afstand is de achterzijde van schloss Walbeck te zien.
Bij T-splitsing RA, de omheining aan rechterhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, men passeert de voorzijde van het kasteel.
# Schloss Walbeck, ook Haus Walbeck genoemd, is een waterburcht in Walbeck. In 1403 wordt voor het eerst Haus Walbeck vernoemd.
T.h.v. ingang van het kasteel RD, “Am Schloss Walbeck”, weg aan linkerhand negeren.
Voor bebouwing, bij 4-sprong RA, iets verder buigt de smalle weg naar links, de weg ca. 250m verder volgen tot breed grindpad aan rechterhand door het bos.
6.
Bij dit pad RA, “In den Honnen”, breed grindpad, het pad ca. 800m volgen tot 3-sprong van brede paden voorbij twee bankjes, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising RD richting “Arcen 4,4km über Herrensitzroute”, “In den Honnen”.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Voor landbouwperceel aan linkerhand, bij 4-sprong RA, bospad, het pad volgen tot een kruising direct na een metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, “Grensweg 9-11-15”, het pad dat verderop voorbij een bungalowpark naar rechts buigt volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, “Dorperheideweg”, fietspad langs verharde weg, wn route.
Voorbij witte woning aan linkerhand, bij kruising RA, breed onverhard pad, kn41 volg 40.
7.
Na passeren van bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna voor brugje RA, kn40 volg 44, pad met beekje aan linkerhand.
Bij kruising met aan linkerhand een smal brugje RA, kn44 volg 68, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, “Brandemolen”, wn route.
Voorbij omheining rond woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar links het bos in, wn route.
Bij kruising RA, het linker pad inlopen, de wn route wordt verlaten.
Iets voor rand van het bos rechts aanhouden, het bos verlaten, direct daarna het smalle pad met de bosrand aan linker- en waterplas aan rechterhand volgen.
8.
RD, pad door bosschages aan rechterhand negeren, de bosrand verder volgen, iets verder bij 3-sprong LA het bos inlopen, direct daarna voor de lage heuvel rechts aanhouden, het pad buigt met ruime bocht naar links langs de heuvel, voorbij de heuvel het pad verder volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn68 volg 69, het pad ca. 200m volgen tot 3-sprong met wn route paaltje en iets verder chalets op een bungalowpark.
Bij deze 3-sprong LA, wn route, pad dat iets verder over een heuvelrug gaat met aan rechterhand uitzicht over het bungalowpark, verderop na ca. 400m buigt het pad in een 2de dalletje naar links weg van het bungalowpark, wn route, het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot ingang van het bungalowpark met naast de ingang een restaurant, zijpaden negeren.
9.
Bij deze ingang 2de weg aan linkerhand volgen, weg aan rand van groot parkeerterrein, kn69 volg 72.
Na verlaten van het parkeerterrein RA door poort van “Missionarissen van Marrianhill”, de verharde weg met gebouwen aan linkerhand volgen tot metalen afsluitboom, voorbij de metalen afsluitboom gaat de verharde weg over in een onverhard pad en iets verder over een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met het beekje aan rechterhand, G-R route.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, stijgend pad, G-R route, men passeert een heuvelrug, aan voet van de heuvelrug buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een wit routepaaltje.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, G-R route.
Bij 3-sprong LA, G-R route, verderop passeert men een klaphek.
10.
Ca. 100m voorbij het klaphek LA, G-R route, het pad dat tussen twee hoge heuvels loopt volgen tot kruising voorbij klaphek.
Bij deze kruising RA, pad met afrastering aan rechterhand, G-R route, verderop buigt het pad naar links weg van de afrastering.
Bij T-splitsing RA, G-R route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, het pad dat verderop voor een klein omheind perceeltje grasland naar rechts buigt verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij T-splitsing LA, smal grindpad, wn route.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens voorbij dal met Geldernsch Nierskanaal rechts aanhouden, grindpad, aan het einde van het pad is aan rechterhand Jachthut op den Hamer, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
G-R = streekpad met geel-rode routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Jachthut op den Hamer gelegen aan parkeerterrein P1, Twistedenerweg 2, 5856 CK te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op parkeerterrein P1 bij Landgoed de Hamert aan de Twistedenerweg zijweg van de N271 in Wellerlooi.

Openbaar vervoer

Bushalte Hotel de Hamert, Wellerlooi.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Landgoed de Hamert Adrie: Landgoed de Hamert
Pad over een paraboolduin bij Pikmeeuwenwater Adrie: Pad over een paraboolduin bij Pikmeeuwenwater
Landgoed de Hamert Adrie: Landgoed de Hamert
Landgoed de Hamert, omgeving Heerenven Adrie: Landgoed de Hamert, omgeving Heerenven
Landgoed de Hamert, ruïne Adrie: Landgoed de Hamert, ruïne
Dorperheide, voormalig zandwinningsgebied Adrie: Dorperheide, voormalig zandwinningsgebied
Konikpaarden op de Dorperheide Adrie: Konikpaarden op de Dorperheide
Poortgebouw kasteel Walbeck Adrie: Poortgebouw kasteel Walbeck
Kasteel Walbeck nu in een ander jaargetijden Adrie: Kasteel Walbeck nu in een ander jaargetijden
Lingsforterbeek Adrie: Lingsforterbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dorperheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Restaurant De Kloosterhoeve

Klein Vink 4
5944 EX Arcen

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Bert Bruggeman 6 mei 2021 om 22:04

  Vandaag deze prachtige route met een kleine aanpassing gelopen. Een enorme variatie aan vegetatie en gebiedjes met de daarbij horende vogels en plantjes. Ivm de coronaregels voor Duitsland hebben we het stuk in Duitsland niet gelopen, maar hebben met GPX de grens gevolgd, ook een mooi stuk overigens. Gelukkig was het terras bij de Kloosterhoeve geopend en smaakte het biertje heerlijk. Hostellerie de Hamert was helemaal leeg en stond te koop, kan dus voorlopig uit het verhaal verwijderd worden. Een prachtige wandeling wederom en een aanrader.

  Reageren
 2. Adrie 4 maart 2021 om 09:16

  Zondag 28 februari 2021 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Op de Dorperheide hebben de machines voor het winnen van grind, zie foto linksboven uit 2016, plaatsgemaakt voor ontwikkeling van nieuwe natuur. De plek is inmiddels ingenomen door een kudde landgeiten. In de loop van de tijd kan het nog kale deel zich nu ontwikkelen tot het eerder vrijgegeven deel, zie foto rechtsonder. De wandeltocht gaat nu ook door het nieuw vrijgeven deel van de Dorperheide. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 27 februari 2017 om 13:07

  De Dorperheidetocht is vernieuwd, het natuurontwikkelingsgebied de Walbeckerheide is in de tocht opgenomen. Voor degene die de 22 kilometer wat lang vinden er is ook een kortere de Dorperheide de kleine tocht van 16 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Frans 9 oktober 2016

  Vandaag gelopen met mooi wandelweer
  Een mooie afwisselende route, door rustig gebied.
  bedankt

  Reageren
 5. Lennard 1 januari 2016

  Vandaag gelopen met heel rustig weer: weinig wind en overwegend zonnig.

  Ik vond het een mooie en behoorlijk afwisselende route. Deze loopt bovendien voor een groot deel in lekker rustig gelegen gebied. De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)