Dorperheide-tocht, Wellerlooi te Limburg

22 km Wandelroute Dorperheide-tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door Landgoed de Hamert, de Dorperheide en het bosgebied de Boerenheide. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied. De wandeltocht start in het bekendste deel van dit gebied, een ongeveer 250 ha groot heideveld met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen en vennen en een gerestaureerde oude grafheuvel. Vanuit dit z.g. Vorstengraf en de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater. Aan de rand van Landgoed de Hamert wordt het "beekje" het Geldernsch-Niers kanaal gevolgd. Het Geldernsch-Niers kanaal is vroeger gegraven om de Duitse landbouwgebieden te ontwateren. Momenteel lijkt het door Nederland stromende deel meer op een beekje dan op een kanaal. In het tweede deel van de wandeltocht gaat men via een rustig landweggetje naar de Walbeckerheide, een plassengebied dat ontstaan is door zandwinning. Vervolgens gaat de wandeltocht richting de Dorperheide, de Dorperheide is eveneens een zandwinningsgebied, ook dit gebied is een plassengebied maar waarin de natuur zich al verder ontwikkeld heeft. Aan de rand van het gebied wordt aan de Duitse zijde van de grens Schloss Walbeck bezocht, waarna men door een gevarieerd bosgebied tegen het plaatsje Walbeck terugkeert naar Nederlands grondgebied.. Op de terugweg gaat de wandeltocht door de Boerenheide. De Boerenheide is een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen goed herkenbare stuifduinen. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-11-2015, laatst bijgewerkt op: 7-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar Jachthut op den Hamer RA vertrekken, verharde weg, vervolgens na ca. 30m rechts aanhouden, grindpad, kn45 volg 46, het pad buigt naar links en volgt hert diep uitgegraven Geldernsch-Niers kanaal aan rechterhand.
# Het Geldernsch-Niers kanaal is een in 1770 gegraven kanaal om de natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is verval groot waardoor het water zo snel stroomt dat door de ontstane geul het kanaal meer op een beek lijkt dan een kanaal.
T.h.v. uitzichtpunt met bankje en informatiepaneel LA, kn46 volg 60, iets verder bij 4-sprong met verharde weg RD, grindpad, het grindpad ca. 200m volgen tot onverhard pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, wn route, verderop voorbij een klaphek gaat het pad door open gebied.
Bij Y-splitsing links aanhouden, wn route, pad met bankje, het pad volgen tot kruising, smal zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, kn60 volg 59, het pad met verderop aan linkerhand een WOII herdenkingsplaats aan linkerhand volgen tot kruising.
# Bij het herdenkingsmonument, het kruisbeeld Monument der Gevallenen werden op 2 mei 1943 zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
2.
Bij deze kruising RA, kn59 volg 57, voor de heuvel (grafheuvel) buigt het pad naar links.
# De grafheuvel is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Voorbij de grafheuvel het pad met bocht naar links verder volgen, beide smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, dalend pad.
Voorbij bankje, bij kruising RA, wn route.
Ruim voorbij schuilhut, in flauwe bocht naar links RA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna LA, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij Y-splitsing met aan linkerhand een veerooster rechts aanhouden, het pad volgt de voet van de heuvel, verderop passeert men bij een houten poort een klaphek, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot de 3de bocht naar rechts voor een metalen afsluitboom.
Bij deze bocht RD langs de afsluitboom naar de verharde weg lopen, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, kn58 volg 53.
Na ca. 550m, voor flauwe bocht naar rechts van de weg, bij kruising RA, ruiterpad, de wn route wordt verlaten.
3.
T.h.v. ruïne, bij 3-sprong RA, ruiterpad, verderop voor het Geldernsch-Niers kanaal buigt het pad naar links.
# De ruïnes zijn de resten van een oude grindwasserij met zeefinstallaties van groeve Blok een voormalige grindgroeve. 
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg.
Voor woning met grote stallen, bij kruising RA, breed grindpad, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, smalle verharde weg, wn route.
Voorbij metalen afsluitboom LA, smal grindpad met iets verder een smal veerooster, wn route.
# Voordat men LA het grindpad inloopt, een klein stukje RD is een plateau met mooi uitzicht over het plassengebied.
Na verlaten van het gebied, bij T-splitsing RA, “Heerenvenweg”, fietspad langs verharde weg, wn route, verderop kruist het fietspad de weg, “Heerenvenweg” en gaat over in “Dorperheideweg”, het fietspad ca. 200m verder volgen tot grindpad met houten poort en klaphek aan linkerhand.
4.
Bij het grindpad LA door het klaphek, kn43 volg 41, iets verhoogd grindpad door begrazingsgebied, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voor poel, bij 3-sprong LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voor houten poort met klaphek het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, het pad ca. 130m verder volgen tot 3-sprong voorbij 2de poel aan rechterhand.
Na ca. 130m, bij deze 3-sprong RA, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, het pad volgen tot grote waterplas aan linkerhand, de waterplas aan linkerhand met ruime bocht naar links volgen tot klaphek aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij het klaphek RA door klaphek, direct daarna bij kruising RD, smal bospad, vervolgens na ca. 40m bij 4-spong RD.
5.
Bij 4-sprong RD, iets verder open plek aan rechterhand met lage begroeiing.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, bospad.
Voorbij een grote boom die dicht bij de grond opsplitst in meerdere stammen, bij kruising RD, het pad volgen tot T-splitsing voor een metalen poort, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met houten omheining aan rechterhand, op enige afstand is de achterzijde van schloss Walbeck te zien.
Bij T-splitsing RA, de omheining aan rechterhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, men passeert de voorzijde van het kasteel.
# Schloss Walbeck, ook Haus Walbeck genoemd, is een waterburcht in Walbeck. In 1403 wordt voor het eerst Haus Walbeck vernoemd.
T.h.v. ingang van het kasteel RD, “Am Schloss Walbeck”, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij woning aan linkerhand, bij 4-sprong RA, iets verder buigt de smalle weg naar links, de weg ca. 250m verder volgen tot breed grindpad aan rechterhand door het bos.
6.
Bij dit pad RA, “In den Honnen”, het brede grindpad ca. 800m volgen tot 3-sprong van brede paden voorbij twee bankjes, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising RD richting “Arcen 4,4km, “In den Honnen”.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Voor landbouwperceel aan linkerhand, bij 4-sprong RA, bospad, het pad volgen tot een kruising direct na een metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, “Grensweg 9-11-15”, het pad dat verderop voorbij een bungalowpark naar rechts buigt volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, “Dorperheideweg”, fietspad langs verharde weg, wn route.
Voorbij witte woning nr.18 aan linkerhand, bij kruising RA, breed onverhard pad, kn41 volg 40.
7.
Voorbij de bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna voor brugje RA, kn40 volg 44, pad met beekje aan linkerhand.
Bij kruising met aan linkerhand een smal brugje RA, kn44 volg 68, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, “Brandemolen”, wn route.
Voorbij omheining rond woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar links het bos in, wn route.
Bij kruising RA, het linker pad inlopen, de wn route wordt verlaten.
Iets voor rand van het bos rechts aanhouden richting de bosrand, direct daarna het smalle pad met de bosrand aan linker- en waterplas aan rechterhand volgen.
8.
Voor bosschages aan rechterhand links aanhouden, iets verder bij 3-sprong LA het bos inlopen, direct daarna voor de lage heuvel rechts aanhouden, het pad met ruime bocht naar links langs de heuvel volgen, smal pad aan rechterhand negeren, voorbij de heuvel het pad verder volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn68 volg 69, het pad ca. 200m volgen tot 3-sprong met wn routepaaltje en iets verder chalets op een bungalowpark.
Bij deze 3-sprong LA, wn route, pad dat iets verder over een langgerekte heuvel gaat met aan rechterhand uitzicht over het bungalowpark, na ca. 400m buigt het pad in een 2de dalletje naar links weg van het bungalowpark, wn route, het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot ingang van het bungalowpark met naast de ingang een restaurant, zijpaden negeren.
9.
Bij deze ingang 2de weg aan linkerhand volgen, weg aan rand van groot parkeerterrein, kn69 volg 72.
Na verlaten van het parkeerterrein RA door poort van “Missionarissen van Marrianhill”, de verharde weg met gebouwen aan linkerhand volgen tot metalen afsluitboom, voorbij de metalen afsluitboom gaat de verharde weg over in een onverhard pad en iets verder over een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met het beekje aan rechterhand, G-R route.
Ca. 150m voorbij deze bocht het pad met bocht naar links de heuvel oplopen, G-R route, aan overzijde van de heuvel buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een wit routepaaltje.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, G-R route.
Bij 3-sprong LA, G-R route, verderop passeert men een klaphek.
10.
Ca. 100m voorbij het klaphek LA, G-R route, het pad dat tussen twee hoge heuvels loopt volgen tot kruising voorbij een klaphek.
Bij deze kruising RA, pad met afrastering aan rechterhand, G-R route, verderop buigt het pad naar links weg van de afrastering.
Bij T-splitsing RA, G-R route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, het pad dat verderop voor een klein omheind perceeltje grasland naar rechts buigt verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij T-splitsing LA, smal grindpad, wn route.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens voorbij dal met Geldernsch-Niers kanaal rechts aanhouden, grindpad, aan het einde van het pad is aan rechterhand Jachthut op den Hamer, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
G-R = streekpad met geel-rode routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Jachthut op den Hamer gelegen aan parkeerterrein P1, Twistedenerweg 2, 5856 CK te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op parkeerterrein P1 bij Landgoed de Hamert aan de Twistedenerweg zijweg van de N271 in Wellerlooi.

Openbaar vervoer

Bushalte Walbeckerweg, Wellerlooi.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Landgoed de Hamert Adrie: Landgoed de Hamert
Pad over een paraboolduin bij Pikmeeuwenwater Adrie: Pad over een paraboolduin bij Pikmeeuwenwater
Landgoed de Hamert Adrie: Landgoed de Hamert
Landgoed de Hamert, omgeving Heerenven Adrie: Landgoed de Hamert, omgeving Heerenven
Landgoed de Hamert, ruïne Adrie: Landgoed de Hamert, ruïne
Dorperheide, voormalig zandwinningsgebied Adrie: Dorperheide, voormalig zandwinningsgebied
Konikpaarden op de Dorperheide Adrie: Konikpaarden op de Dorperheide
Poortgebouw kasteel Walbeck Adrie: Poortgebouw kasteel Walbeck
Kasteel Walbeck nu in een ander jaargetijden Adrie: Kasteel Walbeck nu in een ander jaargetijden
Lingsforterbeek Adrie: Lingsforterbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dorperheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Restaurant De Kloosterhoeve

Klein Vink 4
5944 EX Arcen

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Hennie 10 april 2023 om 09:00

  Op donderdag 6 april de Dorperheide-tocht gelopen met Adrie die me alle details over de bezienswaardigheden wist te vertellen. Het is een heel mooie en gevarieerde tocht door een prachtige omgeving met specifieke kenmerken en leuke doorkijkjes. Het meest opvallend was de rust in het gebied. Zonder storende achtergrond geluiden van verkeer konden we genieten van de stilte en het gezang van vogels. Deze tocht is een aanrader voor iedereen van de natuur en rust wil genieten. Adrie, bedankt voor deze mooie tocht!

  Reageren
 2. Adrie 7 april 2023 om 15:12

  Gisteren 6 april 2023 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Nieuw in de wandeltocht is een bezoek aan het Monument der Gevallen en een mooiere aanlooproute naar het vorstengraf de Scherpenzeelheuvel. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Bert Bruggeman 6 mei 2021 om 22:04

  Vandaag deze prachtige route met een kleine aanpassing gelopen. Een enorme variatie aan vegetatie en gebiedjes met de daarbij horende vogels en plantjes. Ivm de coronaregels voor Duitsland hebben we het stuk in Duitsland niet gelopen, maar hebben met GPX de grens gevolgd, ook een mooi stuk overigens. Gelukkig was het terras bij de Kloosterhoeve geopend en smaakte het biertje heerlijk. Hostellerie de Hamert was helemaal leeg en stond te koop, kan dus voorlopig uit het verhaal verwijderd worden. Een prachtige wandeling wederom en een aanrader.

  Reageren
 4. Adrie 4 maart 2021 om 09:16

  Zondag 28 februari 2021 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Op de Dorperheide hebben de machines voor het winnen van grind, zie foto linksboven uit 2016, plaatsgemaakt voor ontwikkeling van nieuwe natuur. De plek is inmiddels ingenomen door een kudde landgeiten. In de loop van de tijd kan het nog kale deel zich nu ontwikkelen tot het eerder vrijgegeven deel, zie foto rechtsonder. De wandeltocht gaat nu ook door het nieuw vrijgeven deel van de Dorperheide. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 27 februari 2017 om 13:07

  De Dorperheidetocht is vernieuwd, het natuurontwikkelingsgebied de Walbeckerheide is in de tocht opgenomen. Voor degene die de 22 kilometer wat lang vinden er is ook een kortere de Dorperheide de kleine tocht van 16 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Frans 9 oktober 2016

  Vandaag gelopen met mooi wandelweer
  Een mooie afwisselende route, door rustig gebied.
  bedankt

  Reageren
 7. Lennard 1 januari 2016

  Vandaag gelopen met heel rustig weer: weinig wind en overwegend zonnig.

  Ik vond het een mooie en behoorlijk afwisselende route. Deze loopt bovendien voor een groot deel in lekker rustig gelegen gebied. De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)