Dorperheide-de kleine tocht, Wellerlooi te Limburg

16 km Wandelroute Dorperheide-de kleine tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door de Walbeckerheide, Dorperheide, een bosgebied bij het Duitse plaatsje Walbeck en de Boerenheide. De Walbeckerheide en Dorperheide, beide plassengebieden zijn ontstaan door zandwinning, zijn natuurontwikkelingsgebieden. De Walbeckerheide is nog niet zolang geleden opengesteld, de Dorperheide al wat langer. Dat de natuur zich in de Dorperheide al wat langer heeft kunnen ontwikkelen is heel goed te zien. Na verlaten van de Dorperheide gaat de tocht de Duitse grens over door een gevarieerd bosgebied naar het kasteel Walbeck aan de rand van het plaatsje Walbeck. Het laatste deel van de tocht gaat door de Boerenheide. De Boerenheide is eveneens een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen goed herkenbare stuifduinen. Ondanks dat in de naam van de drie gebieden heide voorkomt zal men weinig heide te zien krijgen. Voor degene die de Dorperheide-tocht reeds gelopen heeft is in deze wandeltocht weinig nieuws te ontdekken. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-2-2017, laatst bijgewerkt op: 6-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar Jachthut op den Hamer LA vertrekken, direct daarna het grindpad links van de weg inlopen.
Aan het einde van het grindpad links aanhouden, fietspad langs de doorgaande weg, vervolgens voorbij het Geldernsch Nierskanaal eveneens links aanhouden, grindpad, wn route, verderop buigt het pad met flauwe naar links en volgt op enige afstand een verharde weg aan rechterhand.
Ruim voorbij deze bocht RA, pad aan overzijde van de verharde weg inlopen, wn route, pad met metalen afsluitboom en SLL bordje.
T.h.v. metalen poort het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 300m, voorbij 2de flauwe bocht naar links LA, wn route, verderop iets voorbij open strook met hoge heuvels buigt het pad naar rechts.
2.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, smalle verharde weg, wn route.
Voorbij metalen afsluitboom LA, smal grindpad met iets verder een smal veerooster, wn route.
# Voordat men LA het grindpad inloopt, een klein stukje RD is een plateau met mooi uitzicht over het plassengebied.
Na verlaten van het gebied, bij T-splitsing RA, “Heerenvenweg”, fietspad langs verharde weg, wn route, verderop kruist het fietspad de weg, “Heerenvenweg” en gaat over in “Dorperheideweg”, het fietspad ca. 200m verder volgen tot grindpad met houten poort en klaphek aan linkerhand.
3.
Bij het grindpad LA door het klaphek, kn43 volg 41, iets verhoogd grindpad door begrazingsgebied dat verderop door bosschages gaat, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voor poel, bij 3-sprong LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
In bocht naar links van het pad RD door klaphek.
RD, pad met poort aan rechterhand negeren.
Voorbij woning, bij 4-sprong LA, men passeert grenspaal 498, het pad volgen tot kruising met aan linkerhand een klaphek ca. 30m voorbij de kleine grenspaal 498A, twee klaphekken aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RA, smal bospad, vervolgens na ca. 40m bij 4-sprong RD.
4.
Bij 4-sprong RD, iets verder open plek aan rechterhand met lage begroeiing.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, bospad.
Voorbij een opvallende boom met dicht aan de grond meerdere vertakkingen, bij kruising RD, het pad volgen tot T-splitsing voor een metalen poort, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met houten omheining aan rechterhand, op enige afstand is de achterzijde van “schloss Walbeck” te zien.
Bij T-splitsing RA, de omheining aan rechterhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, men passeert kasteel Walbeck.
# Schloss Walbeck, ook Haus Walbeck genoemd, is een waterburcht in Walbeck. In 1403 wordt voor het eerst Haus Walbeck vernoemd.
T.h.v. ingang van het kasteel RD, “Am Schloss Walbeck”, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij woning aan linkerhand, bij 4-sprong RA, iets verder buigt de smalle weg naar links, de weg ca. 250m verder volgen tot breed grindpad aan rechterhand door het bos.
5.
Bij dit pad RA, “In den Honnen”, het brede grindpad volgen tot 3-sprong van brede paden voorbij twee bankjes, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising RD richting “Arcen 4,4km, “In den Honnen”.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Voor landbouwperceel aan linkerhand, bij 4-sprong RA, het bospad volgen tot een kruising direct na een metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, “Grensweg 9-11-15”, het pad dat verderop voorbij een bungalowpark naar rechts buigt volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, “Dorperheideweg”, fietspad langs verharde weg, wn route.
Voorbij witte woning nr.18 aan linkerhand, bij kruising RA, breed onverhard pad, kn41 volg 40.
6.
Voorbij bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna voor brugje RA, kn40 volg 44, pad met beekje aan linkerhand.
Bij kruising met aan linkerhand een smal brugje RA, kn44 volg 68, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, “Brandemolen”, wn route.
Voorbij omheining rond woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar links het bos in, wn route.
Bij kruising RA, het linker pad inlopen, de wn route wordt verlaten.
Iets voor rand van het bos rechts aanhouden richting de bosrand, direct daarna het smalle pad met de bosrand aan linker- en waterplas aan rechterhand volgen.
7.
Bij bosschages aan rechterhand links aanhouden, pad voor de bosschages aan rechterhand negeren, iets verder bij 3-sprong LA het bos inlopen, direct daarna voor de lage heuvel rechts aanhouden, het pad met ruime bocht naar links langs de heuvel volgen, het smalle pad aan rechterhand negeren, voorbij de heuvel het pad verder volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn68 volg 69, het pad ca. 200m volgen tot 3-sprong met wn route paaltje en iets verder huisjes op een bungalowpark.
Bij deze 3-sprong LA, wn route, pad dat iets verder over een langgerekte heuvel gaat met aan rechterhand uitzicht over het bungalowpark, verderop na ca. 400m buigt het pad in een 2de dalletje naar links weg van het bungalowpark, wn route, het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot ingang van het bungalowpark met naast de ingang een restaurant, zijpaden negeren.
8.
Bij deze ingang 2de weg aan linkerhand volgen, weg aan rand van groot parkeerterrein, kn69 volg 72.
Na verlaten van het parkeerterrein RA door poort van “Missionarissen van Marrianhill”, de verharde weg met gebouwen aan linkerhand volgen tot metalen afsluitboom, voorbij de metalen afsluitboom gaat de verharde weg over in een onverhard pad met iets verder een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met het beekje aan rechterhand, G-R route.
Ca. 150m voorbij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, de heuvel over, G-R route, aan voet van de heuvel buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een wit routepaaltje.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, G-R route.
Bij 3-sprong LA, G-R route, verderop passeert men een klaphek.
9.
Ca. 100m voorbij het klaphek LA, G-R route, het pad dat tussen twee hoge heuvels loopt volgen tot kruising voorbij een klaphek.
Bij deze kruising RA, pad met afrastering aan rechterhand, G-R route, verderop buigt het pad naar links weg van de afrastering.
Bij T-splitsing RA, G-R route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, het pad dat verderop voor een klein omheind perceeltje grasland naar rechts buigt verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij T-splitsing LA, smal grindpad, wn route.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens voorbij het Geldernsch Nierskanaal rechts aanhouden, grindpad, aan het einde van het pad is aan rechterhand Jachthut op den Hamer, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
G-R = streekpad met geel-rode routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Jachthut op den Hamer gelegen aan parkeerterrein P1, Twistedenerweg 2, 5856 CK te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Volg de N271 naar parkeerterrein P1 bij Landgoed de Hamert aan de Twistedenerweg in Wellerlooi.

Openbaar vervoer

Bushalte Walbeckerweg, Wellerlooi.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Natuurontwikkelingsgebied de Walbeckerheide Adrie: Natuurontwikkelingsgebied de Walbeckerheide
Konik paarden op de Dorperheide Adrie: Konik paarden op de Dorperheide
De Dorperheide Adrie: De Dorperheide
Schloss Walbeck Adrie: Schloss Walbeck
De Dorperheide Adrie: De Dorperheide
Brugje over de Lingsforterbeek Adrie: Brugje over de Lingsforterbeek
Stuifduinen op de Boerenheide Adrie: Stuifduinen op de Boerenheide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dorperheide-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Hostellerie de Hamert

Hamert 2
5856 CL Wellerlooi

Restaurant De Kloosterhoeve

Klein Vink 4
5944 EX Arcen

Schloß Walbeck

Am Schloß Walbeck 31
47608 Geldern Duitsland
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Petra 15 augustus 2021 om 17:56

  Wat een geweldige route, afwisselend, bos en verschillende vennen. Het stukje in Waldbeck is een plaatje op zich. Wij hebben genoten van deze route, gelopen met GPS en alles klopte. Bedankt Adrie.

  Reageren
 2. Adrie 4 maart 2021 om 09:40

  Zondag 28 februari 2021 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Op de Dorperheide hebben de machines voor het winnen van grind, zie foto linksboven uit 2016, plaatsgemaakt voor ontwikkeling van nieuwe natuur. De plek is inmiddels ingenomen door een kudde landgeiten. In de loop van de tijd kan het nog kale deel zich nu ontwikkelen tot het eerder vrijgegeven deel, zie foto rechtsonder. De wandeltocht gaat nu ook door het nieuw vrijgeven deel van de Dorperheide. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 30 mei 2019 om 15:32

  Naar aanleiding van een melding dat er boswerkzaamheden in het Duitse deel van de tocht zijn geweest de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden hadden weinig gevolgen voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 29 juni 2018 om 17:44

  De wandelroute 24 juni 2018 gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Een nieuw vrijgegeven deel bij grindwinningsgebied is in de wandelroute verwerkt. Hierdoor meer variatie verkregen in dit deel van de Dorperheide. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Hans en Rianne Vogels 11 maart 2017 om 09:07

  9 Maart deze route gelopen. Weer een mooie tocht in het prachtige Maasduinen.
  Route klopt helemaal.
  Een klein minpuntje is het verkeerslawaai in de eerste en laatste kilometers.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)