Door landgoed Hackfort en Vorden, Vorden te Gelderland

18 km Wandelroute Door landgoed Hackfort en Vorden, te Vorden

Wandeltocht door Landgoed Hackfort en Landgoed Vorden beide met een imposant kasteel. Landgoed Hackfort is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een landgoed met een watermolen, diverse boerderijen met akkers en weilanden in een omgeving met bospercelen en houtwallen wat voor de wandelaar een mooie afwisseling van doorkijkjes en vergezichten oplevert. In het gebied stromen de Baakse Beek, de Veengoot en ook het in 1952 gegraven Stroomkanaal van Hackfort ook wel ’t Groene Kanaal genoemd dat bij hoogwater voor afwatering van beide andere beken gebruikt wordt. De drie watergangen liggen als groene linten in het gebied wat de wandeltocht extra aantrekkelijk maakt. De eerste vermelding van het kasteel Hackfort dateert uit 1392. In een leenregister staat een huis tot "Hacforden" met voorburcht en grachten vermeld, het is begonnen als een woontoren. De watermolen bij het kasteel op de Baakse Beek dateert uit het jaar 1700 en is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht. Toen de watermolen in 1981 in handen kwam van de Vereniging Natuurmonumenten werd deze opgeknapt en er weer voldoende water door de Baakse Beek stroomde wordt de molen ook als waterkrachtcentrale in gebruikt en er wordt op vrijwillige basis graan gemalen. Landgoed Vorden met zijn bijna 8 eeuwen oud kasteel is eveneens een oud landgoed met een aantal boerderijen. Het landgoed bestaat uit een afwisselend landschap met bossen, lanen, houtwallen en landbouwgronden. Het kasteel werd al genoemd in de 12e eeuw echter de bouwdatum is onbekend, de eerste vermelding stamt uit 1315. 74% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 2-8-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar het voormalige stationsgebouw naar de kruising aan overzijde van het plein lopen, bij deze kruising RA, de weg “Burgemeester Collestraat” richting “Centrum” volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een plein met plantsoen met daarachter een kerk, zijwegen en zijwegen bij een kruising negeren.
Bij deze 3-sprong LA, “Dorpsstraat”, iets verder LA “Dorpsstraat” richting de kerk, vervolgens t.h.v. van de kerk RA het verhard voetpad links van horecagelegenheid nr.8 inlopen, voetpad met wegwijzer “Berendpad”, witte (NM route met witte pijl voor de richting)  route.
RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, witte route, iets verder brugje over, aan overzijde RA, grindpad met de beek aan rechterhand, witte route.
Direct na overgang naar verharde weg, bij kruising met weg “Nieuwstand” en aan rechterhand een brug RD het “Riet Schagenplein” oplopen met appartementencomplex aan rechterhand, voorbij het appartementencomplex RD het grindpad met de beek aan rechterhand volgen, witte route, het grindpad met verderop een brugje volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een brugje.
2.
Bij deze T-splitsing LA, witte route.
Bij splitsing rechts aanhouden richting brugje, witte route, direct daarna RD het brugje over.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, witte route.
Na ca. 80m LA richting “Hackfort”, witte route, de weg volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA,  onverhard pad met houten afsluitboom en NM bordje, witte route, het pad buigt naar links en verderop een brugje over.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, het onverhard pad links van de weg volgen, witte route, ruim voorbij een bocht naar rechts gaat het pad door een bosperceel.
Voorbij brugje van balken, het pad met bocht naar links verder volgen, pad richting de weg aan rechterhand negeren, witte route.
Bij kruising met verharde weg RD, richting kasteel, direct daarna links aanhouden het grindpad inlopen.
3.
Voor poort LA langs de watermolen en het brugje over, voorbij het brugje rechts aanhouden, iets verder eveneens rechts aanhouden.
Iets verder bij splitsing rechts aanhouden, grindpad met de beek aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, direct daarna het pad met bocht naar links verder volgen.
Voorbij lange bank, bij T-splitsing RA, direct daarna RD, onverhard pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 200m, bij splitsing links aanhouden, het pad buigt met ruime bocht naar rechts door een bosperceel.
RD brugje over, pad aan rechterhand negeren, vervolgens iets voorbij picknicktafel, in bocht naar rechts van het grindpad LA, onverhard pad.
Iets voor verharde weg het pad met bocht naar links verder volgen, het pad dat parallel loopt aan de verharde weg volgen tot doodlopende weg aan linkerhand voor 2de bosperceel eveneens aan linkerhand.
4.
Bij deze weg LA, klinkerweg, “Beckenstraat”, direct daarna onverhard pad aan rechterhand door het bosperceel aan rechterhand negeren, na ca. 500m gaat voorbij een picknicktafel en aan linkerhand een inrit naar een boerderij de klinkerweg over in een grindpad, voorbij brug met stuw over ’t Groene Kanaal buigt het pad naar rechts, voorbij de brug het onverharde pad met houten afsluitboom ca. 300m verder volgen tot pad aan linkerhand.
# Stroomkanaal van Hackfort of groene kanaal van Hackfort, het kanaal werd gegraven in 1952 en is in gebruik genomen in 1955.
Bij dit pad LA, pad met houten afsluitboom en bordje opengesteld, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand en gaat voorbij het bos een brug over de Veengoot over.
Ruim voorbij de brug, voor boerderij nr.25, bij T-splitsing LA, het pad buigt direct daarna naar rechts.
Pad met bocht naar links verder richting boerderij volgen, pad door bosperceel aan rechterhand negeren, voor de boerderij buigt het pad naar rechts en gaat over in een breder grindpad met verderop een brug, ca. 150m voorbij de brug passeert men een rustpunt, vervolgens doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg.
5.
Bij deze T-splitsing RA, het onverharde pad aan overzijde van de weg en waterloop parallel aan de weg volgen, verderop een brugje over.
Ca. 120m voorbij beek Veengoot buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van de weg en gaat door de rand van grasland, voorbij het grasland buigt het pad naar links met onder enkele bomen een bankje,  ruim voorbij bocht naar rechts passeert men twee klaphekken  bij een doorgang tussen twee landbouwpercelen, het pad dat iets verder scherp naar links buigt volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 90m, bij 2de bosperceel aan rechterhand RA, onverhard pad met houten afsluitboom door de rand van het bosperceel, verderop buigt het pad naar links met een landbouwperceel (grasland) aan linkerhand, voorbij het landbouwperceel buigt het pad naar links, het pad met landbouwperceel aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
6.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, “Riethuisweg”.
Na ca. 400m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad met houten afsluitboom en NM bordje, verderop een brugje over, ca. 400m voorbij het brugje passeert men een pad aan linkerhand richting een dassenkijkscherm.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Ca. 170m voorbij bocht naar links van de weg RA, onverhard pad met houten afsluitboom en NM bordje en met vlonder, ruim voorbij bosperceel aan linkerhand buigt het pad voor beek de Veengoot naar links met de beek aan rechterhand.
Bij kruising RA de brug over, de verharde weg volgen tot 4-sprong voor woning links van de weg.
Bij deze 4-sprong LA, grindpad, “Veldslagweg”, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg “Hengeloseweg” en aan rechterhand een horecagelegenheid RD, de “Veldslagweg” verder volgen.
7.
Bij kruising met weg “Lindeseweg” RD, onverhard pad, “Veldslagweg”.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, smalle weg.
Bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen, breed grindpad, “Schimmeldijk”.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 50m LA, pad door bosperceel met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Vorden”, verderop buigt het pad voor de Vordense Beek naar links.
Bij kruising met aan rechterhand een brug RD, de beek verder aan rechterhand volgen tot 4-sprong bij volgend brugje.
Bij deze 4-sprong RA het brugje over, aan overzijde bij 3-sprong rechts aanhouden, iets verder voor inrit van woning RA, onverhard pad.
Ca. 70m voorbij het perceel grasland aan rechterhand, bij 4-sprong RD.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met klinkerweg RD, direct daarna bij T-splitsing LA, grindpad met woning nr.7 aan linkerhand en brede waterloop aan rechterhand, verderop wordt het pad smaller.
8.
Voorbij bocht naar rechts, bij T-splitsing RA, smal pad met beek op linkerhand, iets verder buigt het pad naar links en gaat een brugje over, aan overzijde RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing RA, klinkerweg richting kasteel Vorden, vervolgens iets voor witte afsluitboom LA, grindpad langs de voorzijde van het kasteel.
Voorbij brugje, bij 3-sprong LA, onverhard pad met gracht aan linkerhand
RD, pad richting de weg aan rechterhand negeren, het pad dat iets verder parallel loopt aan de weg volgen tot T-splitsing voor doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot vluchtheuvel iets voorbij de 2de weg aan rechterhand.
Bij deze vluchtheuvel RA de doorgaande weg oversteken, aan overzijde LA, iets verder RA, “Groeneweg 1 t/m 10”.
Weg met bocht naar links verder volgen, “Wilhelminalaan, weg met “Verzetsplein” aan rechterhand, vervolgens voorbij het plein RA, “Emmalaan”.
Bij T-splitsing LA, “Enkweg”, de weg volgen tot het station aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Vorden, Stationsweg, 7251 EL te Vorden. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan de Stationsweg.

Openbaar vervoer

Station Vorden

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Hackfortse Molen, Op 't Hoge Adrie: De Hackfortse Molen, Op 't Hoge
Kasteel Hackfort Adrie: Kasteel Hackfort
Watermolen van Hackfort Adrie: Watermolen van Hackfort
Kasteel Hackfort Adrie: Kasteel Hackfort
Een van de vele boerderijen op het landgoed Adrie: Een van de vele boerderijen op het landgoed
De Veengoot Adrie: De Veengoot
Een van de vele boerderijen op het landgoed Adrie: Een van de vele boerderijen op het landgoed
Mooie doorkijk naar een van de boerderijen Adrie: Mooie doorkijk naar een van de boerderijen
Leuk brugje Adrie: Leuk brugje
Nog een boerderij Adrie: Nog een boerderij
Kasteel Vorden Adrie: Kasteel Vorden
Kasteel Vorden Adrie: Kasteel Vorden

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-landgoed-hackfort-en-vorden.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats VordenKeuken Van Hackfort

Baakseweg 6
7251 RH Vorden
Bezoek website

De Vordense Pan

Hengeloseweg 14
7251 PE Vorden
Bezoek website

Bosloods 1873

De Horsterkamp 14
7251 AZ Vorden
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)