Door Landgoed De Rietwiel, Middelrode te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Door Landgoed De Rietwiel, te Middelrode

Wandeling door het beekdal van de Aa met daarin o.a. het landgoed Seldensate, het landgoed Heeswijk met kasteel Heeswijk en het landgoed De Rietwiel. Het beekdal van de Aa heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan. De Aa, die in het verleden gekanaliseerd was met het oog op een snellere afvoer van water, heeft daardoor haar vrije loop weer teruggekregen. De beek, in Middelrode uitgegroeid tot een klein riviertje, slingert weer binnen een brede natuurstrook, bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes, afgewisseld met oude meanders en poelen. In het landgoed Seldensate staan nog de restanten van een kasteeltje. Het bijbehorende poortgebouw met duiventoren staat nog overeind. Dit poortgebouw is momenteel in gebruik als verenigingsgebouw van de bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius. Het landgoed Heeswijk met het gelijknamige kasteel bestaat uit een oud loofbos dat doorsneden wordt door lanen, houtwallen en singels. De eeuwenoude lanen hebben een totale lengte van 5 km en zijn beplant met zomereiken en beuken, soms wel drie rijen dik. Het imposante kasteel is een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Landgoed De Rietwiel is een particulier landgoed met bloemrijke graslanden. Houd er rekening mee dat honden op dit landgoed niet zijn toegestaan. Omdat grote delen van de wandeling door het beekdal lopen, zijn goede en vooral waterdichte wandelschoenen aan te raden. Bij hoogwater van de Aa is een alternatieve looproute beschikbaar. Dit alternatief is ook een optie als je de eventuele grote grazers in het gebied wilt vermijden. Verder moet je rekening houden met enige geluidsoverlast van de N279. Deze weg loopt namelijk langs het beekdal. 86% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 21-9-2020, laatst bijgewerkt op: 9-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
# Hoogwater alternatief, met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken weg aan overzijde van het parkeerterrein links van de doorgaande weg volgen, deze weg volgen tot zijweg “Het Gewat” aan linkerhand. Bij deze weg LA, “Het Gewat”, deze weg volgen tot bocht naar rechts, zijwegen negeren. Iets voorbij deze bocht LA, verhard fietspad richting brugje. Voor het brugje RA door klaphek, pad over graskade, iets verder door een 2de klaphek. Ga verder bij punt 2 2de regel.

Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, “Brugstraat”, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna eveneens RA door het klaphek met BL bordje Aa-dal en het grasland inlopen, de linkerzijde van het grasland met afrastering aan linkerhand volgen richting doorgang in bosschages, voor de doorgang rechts aanhouden richting beek de Aa, bij de beek het gras-pad aan rand van hoger gelegen grasland met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verhard fietspad direct na een klaphek.
2.
Bij deze kruising RD door klaphek, direct daarna door een 2de klaphek.
T.h.v. stuw, graskade met bocht naar rechts verder volgen, voorbij deze bocht direct na het klaphek links aanhouden (bij hoogwater het alternatief volgen), de graskade afdalen door het beekdal lopen met de beek aan linkerhand, de beek aan linkerhand volgen tot klaphek, voorbij dit klaphek buigt het pad naar links gaat door de rand van een landbouwperceel (grasland) met bosschages aan linkerhand, na ca. 90m buigt het pad door de rand van het landbouwperceel met flauwe bocht naar rechts.
# Hoogwater alternatief, voorbij het klaphek de graskade verder richting klaphek volgen, na verlaten van het beekdal, bij T-splitsing LA, verharde weg. RD, weg “De Haasekker” aan rechterhand negeren. In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, vervolgens voor overgang van verharde weg naar grind-/fietspad RA, onverhard pad met grasveld aan linkerhand. Bij T-splitsing LA, pad door bosrand met het grasveld aan linkerhand, het pad volgen tot Y-splitsing bij grindpad. Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad, vervolgens RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, direct daarna voor kleine witte woning LA, smalle klinkerweg, wn route. Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, “Westakkers 42-44-44a-46”, weg aan rechterhand negeren, kn28 volg 27. RD, weg “Westakkers 42” aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. woning nr.44 LA, de wn route wordt verlaten, voorbij woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad. Aan einde van landbouwperceel (grasland) het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar links en passeert men een klaphek, de graskade volgen tot kruising met verharde weg. Ga verder bij punt 3 2de regel.
3.
Voorbij het landbouwperceel RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links en gaat door een klaphek, voorbij het klaphek de graskade met picknicktafel volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA de brug over, verharde weg, direct daarna aan overzijde LA, onverhard pad over graskade met beekdal aan linkerhand.
RD, pad over graskade aan rechterhand negeren.
T.h.v. bosschages aan linkerhand, bij 3-sprong RA, pad met bank en percelen grasland aan linkerhand, verderop voor een bankje buigt het pad naar links.
Ca. 180m voorbij deze bocht LA, pad met geel routepaaltje door strook grasland met bomen, voorbij deze strook grasland buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht LA, vervolgens na ca. 20m RA, smal grindpad met open plek aan linkerhand, verderop het brugje over.
4.
Voorbij het brugje links aanhouden, iets verder voor gracht rond kasteelruïne buigt het pad naar rechts richting poortgebouw, bij poortgebouw door de poort.
# Poortgebouw bij kasteelruïne Seldensate. Voor een beter zicht op de kasteelruïne zelf, voor het poortgebouw even links aanhouden tot aan linkerhand de kasteelruïne met een informatiepaneel.
Voorbij het poortgebouw het pad RD volgen tot 4-sprong voorbij poort, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, “Assendelfseweg”, kn33 volg 36.
Bij T-splitsing LA, kn36 volg 38, direct daarna voor de beek RA door klaphek met BL bordje “Aa-dal”, gras-pad, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m in bocht naar rechts van de lage graskade de graskade verlaten (bij hoogwater het alternatief volgen), de beek verder door het lager gelegen grasland volgen met de beek aan linkerhand, verderop voorbij een klaphek de beek verder aan linkerhand richting uitkijktoren in de verte volgen tot kruising met grindpad iets voorbij de uitkijktoren.
# Hoogwater alternatief, voor de meander van de beek de iets hoger gelegen graskade met ruime bocht naar rechts verder te volgen tot men het gebied weer via een klaphek verlaat. Voorbij het klaphek LA, de graskade volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing LA, ventweg met beekdal aan linkerhand, de ventweg volgen tot grindpad aan linkerhand iets voorbij uitkijktoren. Bij dit grindpad LA. RD brug over, grind-/fietspad aan rechterhand negeren, het grindpad volgen tot bocht naar links. Ga verder bij punt 5. 2de regel.
5.
Bij deze kruising LA de brug over, grindpad, het pad volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RD richting lage zuilen, onverhard pad, direct daarna bij kruising voor de zuilen RA, het pad volgen tot T-splitsing bij smalle klinkerweg.
Bij deze T-splitsing LA, kn25 volg 22, de smalle klinkerweg/laan geheel uitlopen tot T-splitsing voor poortgebouw, zijpaden negeren
Bij deze T-splitsing RA, kn22 volg 23, smalle klinkerweg met gracht aan linkerhand.
# Kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw.
Voorbij het kasteel, bij kruising RD, “Aalmoezenier Francis L. Sampsonlaan”, kn23 volg 24, verderop buigt de smalle klinkerweg naar links.
Voor kruising met verharde weg LA het fietspad langs de weg volgen, de wn route wordt verlaten.
6.
Bij kruising LA, het grindpad richting het kasteel inlopen.
Voor gracht rond het kasteel RA, smal grindpad met gracht aan linkerhand.
Voor parkeerterrein, bij kruising LA, verharde weg met gracht aan linkerhand.
In bocht naar links van de weg RA, iets verder smal grindpad, voorbij de gracht buigt het grindpad naar rechts.
Direct na deze bocht het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het grind verder volgen tot 3-sprong iets voorbij houten afsluitboom, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong RD, breed grindpad richting witte Looz Corswarem Hoeve.
# Verderop in de wandeltocht wordt door Waterschap Aa en Maas gewerkt aan project herstel natte natuurparel Heeswijk, gedurende deze werkzaamheden voor de hoeve, bij T-splitsing RA, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs de weg volgen tot kruising met een beek. Voorbij de beek LA, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot brugje over de beek. Bij het brugje RD de beek verder volgen. Ga verder bij punt 7 2de regel laatste deel beginnend bij vervolgens na ca. 40m RA.

Voor de hoeve, bij T-splitsing LA, kn20 volg 25, grindpad met brugje.
7.
In bocht naar links van het grindpad RD door opening in bosschages het grote grasland inlopen, direct na de opening buigt het gras-pad naar rechts met bosschages aan rechterhand, verderop voorbij de bosschages gras-pad met beekje aan rechterhand, het beekje verder volgen tot T-splitsing op graskade voor een beek met iets aan linkerhand een brugje over de beek.
Bij deze T-splitsing LA richting het brugje, vervolgens RA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 40m RA, de graskade verlaten, over een lagere kade door waterbergingsgebied.
Op hogere kade LA, grindpad richting boerderij.
Bij T-splitsing met aan linkerhand de boerderij RA, verharde weg, na ca. 110m buigt de weg t.h.v. boerderij met flauwe bocht naar rechts.
Ca. 140m voorbij deze flauwe bocht, direct na bosschages aan linkerhand LA door klaphek het “Landgoed De Rietwiel” inlopen, gras-pad met bosschages aan linkerhand, oranje paaltjes route.
8.
Voor waterloop rechts aanhouden, gras-pad met waterloop aan linkerhand, oranje route, vervolgens voor bosschages rechts aanhouden, gras-pad met bosschages aan linkerhand, oranje route.
Voorbij de bosschages LA, men passeert een bankje, het gras-pad met ruime bocht naar rechts over graskade volgen richting houten hek met klaphek in de verte, oranje route, via het klaphek het landgoed verlaten.
Na verlaten van het landgoed, bij T-splitsing RA, onverhard pad met de beek aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg, het onverhard pad met houten voetgangerssluis aan overzijde van de weg rechts van het houten hek inlopen, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot klaphek.
T.h.v. het klaphek doorlopen tot verharde weg, direct daarna bij de weg LA de doodlopende weg “Brugstraat” inlopen, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sacramentskerk, Brugstraat, 5258 LE te Middelrode. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Brugstraat in Middelrode. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat, Middelrode

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Aa Adrie: De Aa
Uitzicht over het beekdal Adrie: Uitzicht over het beekdal
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Poortgebouw Adrie: Poortgebouw
De Aa Adrie: De Aa
Laan naar kasteel Heeswijk Adrie: Laan naar kasteel Heeswijk
Leeuw met wapenschild bij de ingang Adrie: Leeuw met wapenschild bij de ingang
Kasteel Heeswijk Adrie: Kasteel Heeswijk
Looz Corswarem Hoeve Adrie: Looz Corswarem Hoeve
Natte graslanden Adrie: Natte graslanden
Brug over de Aa Adrie: Brug over de Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-landgoed-de-rietwiel.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MiddelrodeKasteel Heeswijk, Bij de Barones

Kasteel 4
5473 ZH Heeswijk-Dinther
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

 1. Adrie 9 maart 2021 om 07:21

  Momenteel wordt door het Waterschap Aa en Maas gewerkt aan het beekherstel voor de Aa en het verbeteren van de natuurwaarden van de Natte Natuurparel Kasteel Heeswijk. Een pad is als gevolg van de werkzaamheden niet toegankelijk. Volgens de planning zijn de werkzaamheden in juni 2021 afgerond. In de routebeschrijving is een tijdelijk omleiding opgenomen zie hiervoor ook de de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Erna Poulussen 15 januari 2021 om 10:53

  Prachtige wandeling!
  Afgelopen maandag gewandeld

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)