Door het Oventje, Zeeland te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Maashorst en buurtschap het Oventje. De Maashorst bestaat uit een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap. Men loopt door gevarieerde bossen, heideveld, over indrukwekkende stuifduinen. In het gebied grazen exmoorpony's, tauros runderen en wisenten. Het begrazingsgebied van de wisenten is niet toegankelijk, op een paar plaatsen wordt een pad gevolgd pal naast de afrastering van het begrazingsgebied met wat geluk krijgt men de wisenten ook nog te zien.. Na het verlaten van het gebied gaat de wandeltocht via het buurtschap het Oventje weer terug naar het plaatsje Zeeland. Het buurtschap Oventje is een kern die slechts bestaat uit enkele tientallen huizen en boerderijen. Als bezienswaardigheden komt men langs de molens De Dageraad in Zeeland en de bijzonder mooie Sint Victor in het buurtschap Oventje. 78% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot groot parkeerterrein aan rechterhand.
Bij dit parkeerterrein RA, kn58 volg 30, naar de linker achterzijde van het parkeerterrein lopen, vervolgens in deze hoek de rechter weg inlopen, weg met oplopende huisnummers 5, 7 enz.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij molen De Dageraad, bij T-splitsing RA, wn route, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
# Molen De Dageraad is een beltmolen gebouwd in 1814-1815.
Bij deze kruising LA, “Pastoor Janssenstraat”, kn30 volg 31, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Kapelweg”, wn route, de weg volgen tot bocht naar rechts van de weg ruim voorbij de kapel, zijweg en zijpad aan linkerhand negeren.
In deze bocht RD, onverhard pad, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, aan overzijde het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door een bosperceel.
Ruim na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, kn31 volg 59.
Bij bosperceel aan linkerhand LA, smal grindpad richting open plek, wn route, vervolgens in de open plek met trimtoestellen en bankjes, bij T-splitsing RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising RA, wn route, iets verder verlaat men het “Schoolbosje” weer.
Bij 6-sprong links aanhouden het onverhard pad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn59 volg 60, het pad volgen tot 3-sprong op een heuvel (beboste stuifduin) in het bos iets voorbij een houten voetgangerssluis.
Bij deze 3-sprong RA, kn60 volg 53, het pad over de heuvel volgen, vervolgens na ca. 50m LA richting het lager gelegen pad lopen, wn route, bij het lager gelegen pad rechts aanhouden, direct daarna het pad met bocht naar links verder richting de voet van de heuvel volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad dat een klein stukje een ATB route volgt volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, iets verder RA, wn route.
Voor afrastering, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, het pad met de afrastering aan rechterhand volgen tot 4-sprong in bocht naar links van het pad met aan rechterhand een klaphek, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA door het klaphek, men loopt het begrazingsgebied in, na ca. 120m buigt het pad naar links en gaat vervolgens slingerend verder door het bos.
Bij T-splitsing RA, verderop gaat het pad door de rand van open grasland met het grasland aan rechterhand.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, het pad met gescheiden verhard fietspad en afrastering aan rechterhand met verderop een houten poort met klaphek en veerooster volgen tot kruising met verhard fietspad “Slingerpad”.
4.
Bij deze kruising RA richting “Bedaf”, “Slingerpad”, het verharde fietspad volgen tot pad aan linkerhand bij een ruime bocht naar rechts van het fietspad met aan beide zijde beukenbomen iets voor een bankje.
Bij dit pad links aanhouden, onverhard pad, direct daarna bij 3-sprong RA, wn route (zie achterzijde routepaaltje), het pad loopt parallel aan het fietspad.
Iets voor T-splitsing RA richting het fietspad, wn route, direct daarna bij 5-sprong RD het onverharde pad aan overzijde van het fietspad inlopen, wn route.
Na ca. 90m LA, wn route, het pad buigt naar rechts en gaat slingerend verder.
Bij T-splitsing LA, wn route, men loopt weer richting het fietspad.
Bij kruising met verhard fietspad RA, verhard fietspad, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising RA, onverhard pad, wn route.
5.
Bij 5-sprong 1ste pad aan linkerhand inlopen, wn route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand een houten poort LA, breed pad, wn route, iets verder bij kruising met verhard fietspad RD, wn route, vervolgens na ca. 20m RA, wn route, het pad loopt parallel aan het fietspad, verderop buigt het pad naar links weg van het fietspad.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad gaat door de rand van het bosperceel met veel (kleine) berken.
Voorbij het perceel, bij T-splitsing RA, kn25 volg 22.
Ruim voor het verhard fietspad LA, iets verder breed pad met aan beide zijde beuken, wn route.
Bij kruising met breed pad RD, wn route, het pad volgen tot kruising met een verhard fietspad.
6.
Bij deze kruising RD, het pad volgen tot pad met klaphek aan rechterhand iets voor een kruising met verhard fietspad met aan rechterhand een houten poort met klaphek, wn route.
Bij het klaphek RA door het klaphek, wn route, na ca. 80m rechts aanhouden, het pad met verhard fietspad ca. 350m volgen tot een brede beukenlaan aan linkerhand met aan rechterhand een bankje en kn22 routepaaltje.
Bij dit pad LA, brede beukenlaan, kn22 volg 21, het pad volgen tot T-splitsing bij een grindpad.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad, wn route, verderop buigt het grindpad naar links.
Ruim voor klaphek LA, bospad, wn route, verderop voor een halfopen plek met ven buigt het pad naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot 3-sprong bij verhard fietspad.
Bij deze 3-sprong RA, “Karlingerweg”, wn route, verhard fietspad met verderop een houten poort met veerooster en klaphek.
7.
Voorbij het klaphek en bankje LA, onverhard pad met metalen afsluitboom en SBB bordje, kn21 volg 88, verderop iets voorbij een poel en een houten vlonder buigt het pad naar links en gaat door bosschages, wn route, voorbij deze bocht het pad met verderop een klaphek verder volgen tot pad aan rechterhand op de top van een heuvel.
Bij dit pad RA, witte (paaltjes) route, de wn route wordt verlaten, het pad over de heuvel volgen tot pad aan linkerhand ca. 50m voorbij een draaihekje, overige dalende zijpaadjes negeren, voorbij het draaihekje loopt men iets onder top van heuvel met voor het pad een bankje op de top van de heuvel.
Bij dit pad LA de heuveltop over, witte route, voorbij de heuveltop dalend pad met traptreden richting klaphek aan voet van de heuvel volgen.
Aan de voet van de heuvel RD door klaphek, zanderig pad met bosrand aan rechterhand, de witte route worden verlaten.
8.
Bij T-splitsing RA, eveneens zanderig pad met iets verder bosrand aan rechterhand.
Na ca. 150m, bij kruising LA richting solitaire berk.
Direct na deze berk (met twee stammen), bij splitsing links aanhouden.
Voor lage stuifzandheuvel aan rechterhand, bij T-splitsing LA, gele(7) (paaltjes) route, het zanderige pad volgen tot 4-sprong bij verhard fietspad iets voorbij een houten poort met klaphek en aan rechterhand een picknicktafel tegen de bosrand.
Bij deze 4-sprong RD, het onverharde pad aan overzijde van het fietspad inlopen, wn route, vervolgens op een lage heuvel, bij ruime 4-sprong RD, het pad kruist een ATB pad, gele en wn route.
Iets voor half open strook met hoogspanningslijnen, bij 4-sprong LA, gele en wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij grindpad.
9.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad, gele route, kn4 volg 88, het grindpad met verderop aan rechterhand een smalle open plek aan voet van een heuvel volgen tot pad aan rechterhand in een flauwe bocht naar links iets voor het verhard fietspad.
Bij dit pad RA, onverhard pad, gele en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links richting het fietspad.
Bij kruising met het fietspad RD door klaphek, gele en wn route, vervolgens na ca. 50m, bij 4-sprong RA, gele en wn route, pad met verderop aan rechterhand een poel.
Aan voet van heuvel het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, gele route, kn88 volg 23, het pad buigt met flauwe rechts met een bankje aan rechterhand richting een klaphek.
Voorbij het klaphek links aanhouden het pad met picknicktafels en een overkapping met informatiepanelen aan rechterhand volgen tot 4-sprong voorbij de overkapping, de wn route wordt even verlaten.
10.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, pad met nog steeds de overkapping aan rechterhand, vervolgens bij T-splitsing LA, verhard fietspad, “Vijverweg”, wn route, direct daarna rechts aanhouden het pad met verhard fietspad richting “Uden” volgen tot T-splitsing bij verharde weg voorbij parkeerterrein “Udensedreef” aan linkerhand.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route, verderop t.h.v. kn9 volg 29 gaat de weg over in een breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, het pad volgen tot kruising met “Bosdreef”.
Bij deze kruising RA, breed onverhard pad, “Bosdreef”, wn route.
Na ca. 110m links aanhouden (2de pad aan linkerhand) het bospad met wn routepaaltje inlopen, kn29 volg 5, smal licht slingerend bospad, wn route.
Bij kruising met eveneens een smal pad RD, wn route, het pad buigt naar links, voorbij een bocht naar rechts het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren, wn route.
Bij deze T-splitsing LA, iets breder pad, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens bij kruising RA, breed pad met aan beide zijde beuken, kn5 volg 3.
11.
Voorbij bankje, bij kruising RA, kn3 volg 8.
Ruim voor verlaten van het bos LA, smal slingerend bospad, kn8 volg 7.
Bij kruising met ATB pad RD, W-R (zie wit-rode markering van een LAW pad op een beukenboom) en wn route.
Bij Y-splitsing links aanhouden, W-R en wn route, na ca. 50m het pad met bocht naar rechts verder volgen, W-R en wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, de W-R route wordt verlaten, vervolgens na ca. 50m LA, wn route.
Bij kruising LA, breed pad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met breed pad “Corsicanerweg”.
Bij deze kruising RA, direct daarna LA, smal slingerend bospad, W-R en wn route.
Bij T-splitsing LA, breed pad, W-R en wn route, vervolgens bij kruising RA, verhard fietspad, W-R route, de wn route wordt verlaten, het fietspad volgen tot verhard fietspad aan rechterhand t.h.v. informatiepaneel “Vluchtoord Uden”, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
12.
Bij dit verhard fietspad RD, fietspad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong het verhard fietspad met bocht naar rechts verder volgen.
Bij kruising met verhard fietspad RD, iets verder bij kruising voor verharde weg LA, het onverharde pad met metalen afsluitboom en aan linkerhand picknicktafels en verderop aan rechterhand informatiepaneel “IBN de basis voor groei” volgen tot kruising met “Grensweg”, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, pad met een lage heuvel aan rechterhand, let op het pad is tevens ATB pad, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de ATB route wordt weer verlaten.
Bij kruising RA, verhard fietspad met ruiterpad, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand bankje RD, het fietspad en ruiterpad verder volgen, wn route.
Bij kruising RD, het fietspad verder volgen, wn route.
13.
Na ca. 100m, voor wn routepaaltje RA, bospad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot splitsing aan voet van een heuvel, zijpad negeren, let op het laatste stukje is tevens een ATB pad.
Bij deze splitsing links aanhouden de heuvel oplopen, op de heuvel bij 3-sprong LA, het pad over de heuvel met na ca. 130m aan rechterhand een betonnen bak volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle dalende zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voor rotonde rechts aanhouden, kn29 volg 32, via fietspad de doorgaande weg oversteken, aan overzijde bij splitsing links aanhouden richting “Zeeland”, “Udenseweg”, kn32 volg 58, vervolgens doorlopen tot zijweg voor horecagelegenheid “De Pannekoekenbakker”.
Bij deze weg RA, “Udenseweg 33a”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, “Brand 75 t/m 81”, vervolgens na ca. 60m LA, breed grindpad.
14.
Voor bosperceel LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn33 volg 38, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, ruim voor de verharde weg wordt de wn route weer verlaten.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg Boekelsedijk.
T.h.v. woning nr.6 RA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, wn route, het pad met verderop kn62 volg 69 en kn69 volg 78 en overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren
Bij deze T-splitsing LA, “Voor Oventje”, kn78 volg 70.
Bij 3-sprong links aanhouden, fietspad richting molen, “Verbindingsweg”, kn70 volg 16, het fietspad met aan linkerhand een horecagelegenheid volgen tot verharde weg aan linkerhand ruim voorbij de molen Sint Victor.
# Molen de Sint Victor werd in 1938 in het Oventje geplaatst, Deze molen is de vervanger van een zeskante molen die op 10 augustus 1925 door een wervelstorm werd verwoest..
Bij deze weg LA, “Verbindingsweg 5-7”, wn route.
15.
RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens voorbij woning met hooiberg eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 220m LA, smal pad door bosschages, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, vervolgens bij kruising RD, kn57 volg 67.
Bij kruising RD, verharde weg, kn67 volg 9.
Bij kruising RA, onverhard pad door bosschages, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal pad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA, onverhard pad.
Bij T-splitsing LA richting dorp.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij kleine woonboerderij nr.13 aan rechterhand RA, onverhard pad, kn9 volg 8.
16.
Voor weiland met achter in het weiland een stalletje LA, smal pad tussen knotwilgen en afrastering met het weiland aan rechterhand, wn route, iets voorbij het weiland buigt het pad naar rechts met een poel aan linkerhand, wn route.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, pad met bijenhotel, vervolgens voorbij een waterloop bij T-splitsing RA, wn route.
Voor landbouwperceel (grasland) het pad met bocht naar links verder volgen richting een metalen poort, wn route, voor de poort buigt het pad naar links met een schuur aan rechterhand, na ca. 50m buigt het pad naar rechts.
Aan einde van het pad LA, het fietspad langs de verharde weg volgen, “Langenboomseweg”, kn8 volg 77.
Voorbij woning nr.59 rechts van de weg RA, verhard voetpad, kn77 volg 64.
Bij 4-sprong LA, grindpad met veldje met speeltoestellen aan linkerhand, wn route, vervolgens voor verharde weg RAs, het grindpad met iets verder een langwerpige vijver aan rechterhand volgen tot T-splitsing ca. 60m voorbij de een bocht naar rechts.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA, verhard voetpad met vijver aan rechterhand verder volgen, wn route.
Het voetpad met flauwe bocht naar links verder volgen, brugje aan rechterhand negeren, iets verder bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij Y-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA, “Kerkstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Jacobus de Meerdere kerk, Kerkstraat 53, 5411 EA te Zeeland. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan in de direct omgeving van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Gemeentehuis, Kerkstraat, Zeeland.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-oventje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Zeeland
De Pannekoekenbakker
Udenseweg 31
5411 SB, Zeeland (Nbr)
Bezoek website
Eeterij d’n Oven
Verbindingsweg 1
5411 NP Zeeland (Oventje)
Bezoek website
Afgelopen maandag 16 september 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Bij het informatiepunt was de afrastering van het begrazingsgebied iets gewijzigd. De routebeschrijving is hierop aangepast. Tijdens de wandeltocht stonden de wisenten bij de afrastering, mooi om te zien. Op een paar plaatsen was nog goed te zien dat delen van het gebied last heeft gehad van de vele neerslag eind 2023 en begin 2024, op enkele plekken stond nog steeds delen van het gebied onderwater. De paden waren prima te belopen. Veel wandelplezier!
Gisteren 13 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Deze keer had ik wat meer geluk en waren de wisenten te zien al was het op enige afstand. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Naar aanleiding van reactie Elly gaan kijken wat er veranderd is. Het begrazingsgebied voor taurossen langs het gebied met de wisenten is fors uitgebreid met als gevolg dat er paden gesloten zijn. Ook is men bezig het wandelnetwerk te wijzigen. Er zijn knooppuntpaaltjes verplaatst en op een aantal plaatsen tussen twee knooppunten nieuwe knooppunten tussengevoegd. Begrijpelijk dat Elly bij kn22 de fout in gegaan is. Men moet nu 21 volgen i.p.v. 20. Het knooppuntpaaltje 20 staat nu op een andere plek. Wel moet men de komende tijd nog rekening houden dat nog niet alle klaphekken er staan. De afrastering is geplaatst met op een aantal plaatsen al wel de openingen in de afrastering maar de klaphekken moeten nog geplaatst worden. Ook zijn de veranderingen in het wandelnetwerk nog niet klaar, bij twijfel vooral kijken naar de andere verwijzingen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
17 november 2018
Heb deze wandeling geprobeerd om te lopen maar ben 2x de weg kwijt geraakt . Wel verhoogd uitzichtpunt gezien maar geen grintpad want bij kn22 staat volg 20 en dit is rechtdoor dan kom je geen grintpad tegen. Ook bij punt 7 voor bosrandbij kruising met verhard fietspad RD gele en wn route, ook hier is een afrastering geplaatst dus loopt hier geen pad meer!!! Na de weg gevraagd te hebben ben ik maar het slingerpad uitgelopen terug naar het beginpunt. Nu heb wel genoten en het was ook heerlijk weer !!!!! Ga deze route nog wel een keer lopen maar dan hopelijk helemaal !!!
Elly bedankt voor het melden! Uit uw opmerkingen kan ik opmaken dat er veranderingen zijn in dat deel van de Maashorst. De wandelroute is tijdelijk gesloten, ik ga binnenkort kijken.
Het voorstel van Hans van der Aalst is in de routebeschrijving en de op de kaarten verwerkt. Verder zijn enkele kleine wijzigingen van het wandelnetwerk in de routebeschrijving verwerkt. Ook is de indeling van punten iets gewijzigd, de in vorige reacties genoemde punten komen niet meer overeen met huidige. Hans van der Aalst nogmaals bedankt voor de suggestie, het is inderdaad een mooi stukje natuur.
25 oktober 2017.
Ik heb vandaag de route gelopen met gps. Klopte perfect. Heel mooie, afwisselende route.
Ik heb nog de suggestie om een heel fraai stukje natuur (Wijstgebiedje) op te nemen, zonder de lengte van de route ernstig te beïnvloeden. (Naar mijn mening iets meer dan 400 meter)
Onder 18. zou dan moeten staan:
Bij T-splitsing LA, wn route.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
En dan het nieuwe stukje:
even verderop rechtsaf. Kn9 volg 8, Even verder paadje links; volg wn. Bij verharde weg links(“Langenboomseweg”)kn8, volg 77. Bij kn77 RA, volg 64 verhard voetpad.
De rest van de route blijft hetzelfde.
Hopelijk is deze suggestie van nut.
Met vriendelijke groet,
Hans
Hans van der Aalst bedankt voor de suggestie. Een mooi voorstel, ik heb het voorlopig als keuzemogelijkheid in de routebeschrijving opgenomen maar nog niet verwerkt in de kaarten en in de GPS track. Binnenkort ga ik daar kijken en uw voorstel verder uitwerken zodat het ook op de kaarten en in de GPS track verwerkt is. Wandelaars die deze tocht binnenkort gaan lopen rekening houden met kleine wijzigingen in het wandelnetwerk bij punt 17 en punt 18, routebureau Brabant heeft het wandelnetwerk iets gewijzigd in dat deel van de tocht.
De grens van het wengebied voor de wisent is verlegd naar de noordkant van de Zevenhuizerweg. In feite is het wengebied kleiner gemaakt. De wandeltocht liep aan de zuidkant van de Zevenhuizerweg en is nu ook wat naar het noorden opgeschoven. Gevolgd wordt nu een nieuw ontstaan pad dat langs de omheining van het wengebied loopt. Met een beetje geluk zijn de wisenten te zien. Veel wandelplezier!
Geen wisenten gezien, jammer. Maar het was wel een super mooie wandeling, gelopen met GPS track, dus geen opmerkingen over de routebeschrijving
Ik ben vandaag 16 maart 2016 gaan kijken naar het omheinde gebied. Het is aanzienlijk groter dan eerder in de media vermeld. Ik heb de wandelroute aangepast en gezocht naar paden dicht bij de afrastering, met een beetje geluk krijgt men de wisenten te zien. Veel wandelplezier!
De wandelroute is gewijzigd, een deel van de oorspronkelijke route liep door een begrazingsgebied dat in februari 2016 afgesloten wordt voor het publiek. In maart 2016 worden naar verwachting dertien wisenten, het neefje van de Amerikaanse bizon, geplaatst in dit begrazingsgebied. Als voorbereiding hierop is men al begonnen met het afrasteren. De route loopt nu ten zuiden van dit gebied. Op een tweetal plaatsen komt men langs het begrazingsgebied, mogelijk dat men een glimp kan opvangen van deze dieren. Veel wandelplezier!
Op 2 november 2015 de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
4-1-2015 gelopen prachtige route goede beschrijving
Prachtige route. Beschrijving correct. Bedankt Adrie.
De werkzaamheden in de Maashorst zijn afgerond, het zijn inderdaad grootschalige werkzaamheden geweest. Er is een nieuw struinpad gecreëerd, en op diverse plaatsen zijn paden afgesloten of zelfs geheel verdwenen. De wandelroute volgt nu een deel van het nieuwe struinpad, de routebeschrijving is hierop aangepast. Veel wandelplezier!
Route gelopen. Het was een drama. Door werkzaamheden in het bos kom je echt niet meer uit de route. Er is heel veel veranderd. Paden zijn verlegd. Slagbomen, hekjes ol onverwachte plaatsen.
Jammer dat de wandeltocht zo verlopen is. Er zijn blijkbaar op grotere schaal werkzaamheden uitgevoerd dan in eerder voetnootje aangegeven is. Ik ga binnenkort kijken en de beschrijving hierop aanpassen. Bedankt voor het melden!
In de Maashorst vinden momenteel boswerkzaamheden plaats, er wordt een bosrand gecreëerd om een geleidelijke en natuurlijkere overgang van het open gebied naar het bos te ontwikkelen. Bij punt 4. 2de en 3de regel kan men enige hinder ondervinden als gevolg van deze werkzaamheden.