Door het Oventje-de kleine tocht, Zeeland te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Door het Oventje-de kleine tocht, te Zeeland

Wandeltocht door De Maashorst en buurtschap het Oventje. Deze wandeltocht is een kleinere variant van de 22 kilometer lange tocht “Door het Oventje”. De wandeltocht start in het plaatsje Zeeland en gaat vervolgens naar het natuurgebied De Maashorst. De Maashorst bestaat uit een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap. In het gebied grazen tauros runderen en wisenten. Het begrazingsgebied van de wisenten is niet toegankelijk, in het gebied wordt een pad gevolgd langs de afrastering met wat geluk krijgt men de wisenten ook nog te zien. Na het verlaten van het gebied gaat de wandeltocht via het buurtschap het Oventje weer terug naar het plaatsje Zeeland. Het buurtschap Oventje, is een kern die slechts bestaat uit enkele tientallen huizen en boerderijen en bij een aantal van deze boerderijen staat ook een hooiberg die gebouwd zijn ter verfraaiing van het platteland. Aan het einde van de wandeltocht komt men door een leuk wijstgebiedje, "Wijst" is een verschijnsel dat kan optreden bij een geologische breuk in de bodem. Als bezienswaardigheden komt men langs de molens De Dageraad in Zeeland en de bijzonder mooie Sint Victor in het buurtschap Oventje. 68% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-11-2017, laatst bijgewerkt op: 10-10-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, doorgaande weg volgen tot parkeerterrein aan rechterhand.
Bij dit parkeerterrein RA, kn58 volg 30, naar linker achterzijde van het parkeerterrein lopen, vervolgens in deze hoek de rechter weg inlopen, weg met oplopende huisnummers 5, 7 enz.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij molen, bij T-splitsing RA, wn route, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
#Molen De Dageraad.
Bij deze kruising LA, “Pastoor Janssenstraat”, kn30 volg 31, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Kapelweg”, wn route, de weg volgen tot bocht naar rechts ruim voorbij de kapel, zijweg en zijpad aan linkerhand negeren.
In deze bocht RD, onverhard pad, wn route.
2.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, aan overzijde bij 3-sprong LA, wn route, iets verder gaat het pad door een bosperceel.
Ruim na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, kn31 volg 59.
Bij bosschages aan linkerhand LA, smal grindpad, wn route, vervolgens in open plek met trimtoestellen en picknicktafels, bij T-splitsing RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising RA, wn route, iets verder verlaat men het “Schoolbosje” weer.
Bij 6-sprong schuin naar links het onverhard pad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn59 volg 60, het pad volgen tot 3-sprong op een heuvelrug in het bos.
Bij deze 3-sprong RA, kn60 volg 53, pad over heuvelrug, vervolgens na ca. 50m LA richting lager gelegen pad, wn route, bij het lager gelegen pad rechts aanhouden, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder richting de voet van de heuvelrug volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad dat een klein stukje tevens een ATB pad is volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RA, wn route.
3.
Voor afrastering, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, vervolgens het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, de afrastering verder volgen, het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een klaphek, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA door het klaphek, men loopt het begrazingsgebied in, na ca. 120m buigt het pad naar links en gaat vervolgens slingerend verder door het bos.
Bij T-splitsing RA, verderop gaat het pad door de rand van open grasland met het grasland aan rechterhand.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, pad met gescheiden verhard fietspad en met afrastering aan rechterhand, verderop passeert men houten poort met klaphek en veerooster, het pad verder volgen tot kruising met verhard fietspad “Slingerpad”.
Bij deze kruising RD, “Zevenhuizerweg”.
4.
Bij kruising LA, breed pad, “Corsicanerweg”, direct daarna LA, smal slingerend bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, vervolgens bij kruising RA, verhard fietspad, de wn route wordt verlaten, het fietspad volgen tot verhard fietspad aan rechterhand t.h.v. informatiepaneel “Vluchtoord Uden”, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij dit verhard fietspad RD, fietspad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong het verhard fietspad met bocht naar rechts verder volgen.
Bij kruising met verhard fietspad RD, direct daarna bij kruising voor verharde weg LA, onverhard pad met metalen afsluitboom en aan linkerhand picknicktafels.
RD, pad aan rechterhand negeren, men passeert informatiepaneel “IBN de basis voor groei”.
Bij kruising met “Grensweg” RD, vervolgens het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, pad met een lage heuvel aan rechterhand, let op het pad is tevens ATB pad, het pad volgen tot T-splitsing.
5.
Bij deze T-splitsing LA, de ATB route wordt weer verlaten.
Bij kruising RA, verhard fietspad met ruiterpad, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand een bankje RD, het fietspad verder volgen, wn route.
Bij kruising RD, het fietspad met ruiterpad verder volgen, wn route.
Na ca. 100m, voor wn routepaaltje RA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot splitsing aan voet van een heuvelrug, zijpad negeren, let op het laatste stukje is een ATB pad.
Bij deze splitsing links aanhouden, de heuvelrug oplopen, direct daarna op de heuvelrug bij 3-sprong LA, het pad over heuvelrug met na ca. 130m passeert men een betonnen bak aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle dalende zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voor rotonde rechts aanhouden, kn29 volg 32, via fietspad de doorgaande weg oversteken, aan overzijde bij splitsing links aanhouden richting “Zeeland”, “Udenseweg”, kn32 volg 58, vervolgens doorlopen tot weg aan rechterhand voor horecagelegenheid “De Pannekoekenbakker”.
6.
Bij deze weg RA, “Udenseweg 33A”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, “Brand 75 t/m 81”, vervolgens na ca. 60m LA, breed grindpad.
Voor bosperceel LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn33 volg 38, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, ruim voor de verharde weg wordt de wn route weer verlaten, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, “Boekelsedijk”.
T.h.v. woning nr.6 RA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, wn route, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, men passeert kn62 volg 69 en kn69 volg 78, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Voor Oventje”, kn78 volg 70.
7.
Bij 3-sprong links aanhouden, fietspad richting molen, “Verbindingsweg”, kn70 volg 16, het fietspad volgen tot verharde weg aan linkerhand ruim voorbij de molen.
# Aan linkerhand is horecagelegenheid, iets verder passeert men molen de Sint Victor.
Bij deze weg LA, “Verbindingsweg 5-7”, wn route.
RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens voorbij woning met hooimijt eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
In flauwe bocht naar links LA, smal pad door bosschages, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, vervolgens bij kruising RD, kn57 volg 67.
Bij kruising RD, verharde weg, kn67 volg 9.
Bij kruising RA, onverhard pad door bosschages, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal pad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, onverhard pad.
Bij T-splitsing LA richting dor.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij kleine woonboerderij nr.13 RA, onverhard pad, kn9 volg 8.
8.
Voor weiland met achter in het weiland een stalletje LA, smal pad met het weiland aan rechterhand, wn route, verderop voor een poel buigt het pad naar rechts.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, pad met bijenhotel, voorbij waterloop rechts aanhouden, vervolgens voor landbouwperceel (grasland) het pad met bocht naar links verder volgen richting metalen poort, wn route, voor de poort buigt het pad naar links, voorbij een bocht naar rechts passeert men een vlonder iets verder een 2de vlonder.
Aan einde van het pad LA, het fietspad langs de weg volgen, “Langenboomseweg”, kn8 volg 77.
Voorbij woning nr.59 RA, verhard voetpad, kn77 volg 64.
Bij 4-sprong LA, verhard voetpad met speelveldje aan linkerhand, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, het pad met iets verder een smalle vijver aan rechterhand volgen tot T-splitsing iets voorbij volgende bocht naar rechts.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, verhard voetpad met de vijver aan rechterhand, wn route.
Voetpad met flauwe bocht naar links verder volgen, brugje aan rechterhand negeren, iets verder bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij Y-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA, “Kerkstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 39, 5411 EA te Zeeland. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de direct omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Gemeentehuis, Kerkstraat, Zeeland.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Hooiberg in buurtschap 't Oventje Adrie: Hooiberg in buurtschap 't Oventje
Molen Sint Victor Adrie: Molen Sint Victor
Boerderij in omgeving van Zeeland Adrie: Boerderij in omgeving van Zeeland
De Maashorst, afrastering rond gewenningsgebied Adrie: De Maashorst, afrastering rond gewenningsgebied
De Maashorst Adrie: De Maashorst
De Maashost, donker naaldbos Adrie: De Maashost, donker naaldbos
Poel in het Wijstbos Adrie: Poel in het Wijstbos
Molen De Dageraad Adrie: Molen De Dageraad

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-oventje-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats ZeelandPannekoekenbakker

Udenseweg 31
5411 SB, Zeeland
Bezoek website

Eeterij d’n Oven

Verbindingsweg 1
5411 NP, Zeeland
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 14 maart 2022 om 19:36

  Gisteren 13 maart 2022 de wandeltocht samen met de 22 kilometer lange wandeltocht Door het Oventje gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 18 december 2020 om 15:48

  op 16 december 2020 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Let ook eens op de hooibergen die men tijdens deze wandeltocht te zien zijn. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Krista 18 augustus 2019 om 18:24

  Een prachtige, gevarieerde wandeling! Enige minpunt: bij punt 1 tot aan de molen vonden wij verwarrend omschreven. Het benoemen van straatnamen in dit stuk zou enorm helpen. En bij punt 3 hebben we behoorlijk lopen zoeken (en een stuk fout gelopen) vanaf de tekst ‘T.h.v. klaphek “Tijdelijke Wandelpoort” (niet kunnen vinden). Bij begin van punt 4 wordt gerefereerd aan een metalen afsluitboom, maar die is er niet.

  Reageren
  1. Adrie 19 augustus 2019 om 06:08

   Krista bedankt voor de reactie! Straatnamen zijn vermeld indien aanwezig, het kan zijn dat er inmiddels enkele nieuwe straatnaambordjes zijn aangebracht. Uit de andere opmerkingen kan ik opmaken dat er weer het een ander is gewijzigd in de Maashorst, tijd om de tocht weer eens te controleren.

  2. Adrie 22 augustus 2019 om 16:28

   Gisteren 21 augustus 2019 de wandelroute gecontroleerd. In dorp waren enkele nieuwe straatnaambordjes aangebracht inmiddels ook in de routebeschrijving vermeld. Bij het door Krista beschreven klaphek is het bordje “Tijdelijke wandelpoort” verdwenen en het klaphek open voor wandelaars. Op dat punt de wandelroute iets gewijzigd, het klaphek is opgenomen in de wandelroute na een klein stukje het pad gevolgd te hebben loopt men over een recent nieuw aangelegd slingerend pad door het bos. Zowel de metalen afsluitbomen bij punt 3 als 4 stonden er niet meer. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)