Door het Mariahof, Stramproy te Limburg

15 km Wandelroute Door het Mariahof, te Stramproy

Wandeltocht door de Stramprooierheide, Sint-Maartensheide en De Luysen in het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek, op de grens van Nederland en België. De Stramprooierheide is een bosgebied met hoofdzakelijk grove den. De Luysen is een moerasgebied, waarbij vooral De Luysen-Mariahof bijzonder waterrijk is. In De Luysen-Mariahof staan drie vogelkijkhutten met een prachtig uitzicht over het waterrijk gebied. Een gedeelte van de tocht gaat langs de beek Abeek. Als bezienswaardigheden komt men langs twee watermolens. Op het Belgisch grondgebied De Voorste Luysmolen en op Nederlands grondgebied de Broekmolen. De Broekmolen is alleen op afspraak te bezoeken. Deze tocht is onderdeel van de 25km lange wandeling "Het Kempen-Broek rondje". 93% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-11-2012, laatst bijgewerkt op: 2-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein RA verlaten, “Lochtstraat”, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, ww155 volg bv.
Bij 4-sprong RA, ww154 volg bv, het doorgaande bospad ca. 1,3km volgen tot kruising voor een klein kapelletje t.h.v. de bosrand, zijpaden (ATB) negeren, ruim voor de kruising wordt de bv route verlaten.
Bij deze kruising RA met het kapelletje aan linkerhand, direct daarna bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand volgen, breed pad tussen landbouwpercelen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij woning nr.5 RA, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, “Grensweg 2-8”, grindpad met gescheiden verhard fietspad.
# Voor bocht naar links passeert men aan rechterhand de Broekmolen (watermolen), alleen te bezoeken op afspraak.
2.
Iets voorbij bocht naar links RA, ww144 volg bv, het doorgaande pad volgen tot brugje, zijpaden negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
# Voor bocht naar rechts passeert men aan rechterhand een zwerfsteen die in 1989 geplaatst is ter gelegenheid van 150 jaar scheiding tussen de Nederlandse en Belgische Limburgen.
RD het brugje over, pad met grenspaal aan linkerhand negeren, direct daarna aan overzijde bij kruising RA, ww192 volg rd, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot betonnen brugje aan rechterhand.
RA het brugje over, direct daarna aan overzijde LA, pad met de beek aan linkerhand, ww177 volg rd.
LA de hoge houten brug over, rd route, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over een brede kade met een waterloop aan linkerhand.
3.
Ca. 120m voorbij deze bocht LA, pad over kade, ww178 volg gz, verderop buigt het pad naar links.
Ruim voor vogelkijkhut IJsvogel RA, gz route, het pad over kade verder volgen, verderop voor een klein gebouwtje buigt het pad naar rechts, men verlaat de kade, pad met klein gebouwtje aan linkerhand, ruim voorbij het gebouwtje passeert men een veerooster.
Bij kruising met aan linkerhand een metalen poort RD het brugje over, gz route, vervolgens t.h.v. informatiepaneeltje “Vogelkijkhut Wielewaal”, bij 3-sprong RA, gz route.
Voor landbouwperceel, bij 3-sprong LA, gz route, voorbij een bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat een klein stukje door de rand van een landbouwperceel, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand vogelkijkhut de Roerdomp voorbij een kort brugje en een brugje met traptreden.
4.
Bij deze T-splitsing RA, gz route.
Voorbij waterplas met eilandje, bij 3-sprong rechts aanhouden, ww189 volg gz, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, gz route, verharde weg die direct daarna overgaat in een grindpad.
Voor bosrand aan rechterhand RA, smal pad langs de bosrand, ww187 volg gz, na verlaten van het bos wordt het pad breder, ruim voorbij een metalen afsluitboom passeert men ww186 volg gz, voor een bosperceel buigt het doorgaande pad naar rechts, gz route, het doorgaande pad verder volgen tot een smal pad aan rechterhand voorbij een landbouwperceel (grasland) ca. 500m voorbij bocht naar links, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met bosschages aan linkerhand tussen landbouwpercelen, gz route.
5.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, gz route, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, direct daarna voorbij informatiepaneel “Kempen Broek”, bij kruising eveneens LA, gz route, het pad dat verderop door de bosrand gaat volgen tot kruising met verharde weg, ruim voor de kruising passeert men ww183 volg gz, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, verharde weg, ww182 volg gz, verderop buigt de weg naar links, de weg verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, gz route.
Voor beek RA, gras-pad met beek aan linkerhand, ww181 volg gz.
# Aan overkant van de beek is “De Voorste Luysmolen”, deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515.
6.
Bij T-splitsing met aan linkerhand betonnen brugje RA, grindpad, gz route, verderop buigt het pad naar links, voorbij deze bocht passeert men ww185 volg gz, het pad verder volgen tot een pad aan linkerhand voor een veerooster, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad RD het veerooster over, ww179 volg gz, pad met aan linkerhand perceel met cascade vijvers.
RD, pad aan rechterhand negeren, ww178 volg oc, verderop buigt het pad naar links richting het hoge brugje.
Voorbij het hoge brugje, bij T-splitsing RA, oc route, pad over kade met de beek aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een betonnen brugje LA, ww177 volg oc route.
7.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, oc route.
T.h.v. bord “Nieuw Vosseven” LA, ww158 volg oc, het grindpad met gescheiden verhard fietspad volgen tot 2de bocht naar links, zijpaden (klaphekken) negeren.
In deze bocht rechts aanhouden door opening in afrastering, het smalle pad door de bosrand voorbij 2de opening inlopen, de oc route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel en rd = rode driehoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Startpunt Nieuw Vosseven. Voor wandelaars is parkeren van de auto alleen toegestaan op de parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven, dit is de eerste parkeerplaats vanaf Stramproy.
Startpunt Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: het parkeerterrein RA richting de watermolen verlaten, voorbij de beek LA. Start routebeschrijving bij punt 5 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Broekmolen Adrie: De Broekmolen
De grens alleen nog maar een streep Adrie: De grens alleen nog maar een streep
Tauros in het Kempenbroek Adrie: Tauros in het Kempenbroek
De Abeek Adrie: De Abeek
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
De Abeek Adrie: De Abeek
Vistrappen in de Abeek Adrie: Vistrappen in de Abeek
De Voorste Luysmolen Adrie: De Voorste Luysmolen
Boerderij bij de Voorste Luysmolen Adrie: Boerderij bij de Voorste Luysmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-mariahof.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Boshuis Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

De Luysmolen

Luysenweg 2
Bocholt (België)
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. E&A 2 juni 2023 om 14:01

  Vandaag deze zeer mooie wandelroute gelopen. Een aanrader!

  Reageren
 2. Adrie 24 maart 2022 om 18:26

  Gisteren 23 maart 2022 de wandeltocht samen met de wandeltochten Door het Grootbroek en het Kempen Broek-rondje gecontroleerd. De wandeltocht ook iets gewijzigd deze bestaat nu uit twee lussen. Het gedeelte over de Stramproyerweg, een verharde weg door landbouwgebied aan Belgische zijde van de grens is komen te vervallen. Men loopt nu langer door het natuurgebied over een pad van ca. 700m over een kade langs de ABeek met mooi uitzicht zowel op de heenweg als op de terugweg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 15 december 2020 om 18:13

  Inmiddels naar de verandering gaan kijken. Men heeft een nieuw pad meer naar de rand van het gebied gelegd. Zowel de kaarten als de routebeschrijving zijn aangepast. Het pad gaat nu niet meer langs de vogelkijkhut Wielewaal, voor een bezoek er staat een bordje met verwijzing naar deze vogelkijkhut.

  Reageren
 4. Adrie 14 december 2020 om 08:38

  Een wandelaar heeft gemeld dat in de Luysen-Mariahof is een knuppelbrugje niet meer toegankelijk is. Bij punt 3 laatste regel is de routebeschrijving voorlopig wat minder gedetailleerd volg tussen wandelwissel 190 en 189 de gele-zeshoek (gz) route. Binnenkort ga ik kijken naar de verandering.

  Reageren
 5. Petra 15 november 2020 om 16:15

  Erg mooi natuur gebied, afwisselend met beekjes, bruggetjes, vennen, bos.
  Wel oppassen in de zomer met de eikenprocessierups.
  Zeker voor nog een keer te wandelen, vlakke route. Mooi gemaakt, Adrie.
  Op naar de volgende route !

  Reageren
 6. Adrie 16 januari 2020 om 16:02

  De wandeltocht kan weer gelopen worden. De Luysen heeft een flinke verandering ondergaan, de vijvercascade voor het zuiveren van het water dat van de Abeek komt is flink uitgebreid. Verder zijn er kades aangelegd en het gebied is veel opener geworden. Geheel afgerond zijn de werkzaamheden nog niet, op diverse plaatsen ontbreken de routepaaltjes nog mogelijk dat er nog andere kleine veranderingen doorgevoerd worden.

  Reageren
 7. Adrie 27 september 2019 om 14:38

  In het wandelgebied St. Maartensheide-de Luysen zijn vanaf half augustus grootschalige werkzaamheden gestart door Natuurpunt. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een voorzuiverende vijvercascade, verlengen en herstellen van de buitendijken en opnieuw aanleggen en ophogen van wandelpaden. Hierdoor is een deel van St. Maartensheide door de werkzaamheden niet toegankelijk. De wandelroute kan tijdelijk niet gelopen worden.

  Reageren
 8. Adrie 22 september 2019 om 17:55

  De wandelroute is tijdelijk gesloten, er zijn werkzaamheden langs de Abeek.

  Reageren
 9. Ellen 26 maart 2019 om 19:15

  Vandaag deze erg mooie wandeling gemaakt samen met een vriendin. Nooit geweten dat er op slechts 10 km van mijn woonplaats zo’n mooi wandelgebied is. Ik had het gpx- bestand gedownload op mijn smartphone en dat werkte perfect. Ik was toevallig op de website beland en vind het schitterend dat iemand zijn tijd en energie wil steken in het online zetten van vele routes om zo andere mensen te laten meegenieten. Bedankt daarvoor!

  Reageren
 10. Ellen 7 augustus 2018 om 12:38

  Zomer 2018 gelopen. Mooi! (behalve van punt 6 naar punt 7, maar ja, je moet weer naar het beginpunt…). Hete, droge zomer, dus geen last van natte voeten.

  Reageren
 11. Jan en Tonny van der Els 16 juli 2017 om 21:19

  Wederom genoten van deze prachtige wandeling. Vorig jaar en nu weer, altijd imponerend. Voor de natuurliefhebbers zeker een echte aanrader. Van begin tot het eind.
  Theo en Miep liepen deze route voor de eerste keer en Theo vond dit de mooiste route die hij met ons gelopen heeft tot nu toe. Chapeau, chapeau, chapeau.
  Op naar de volgende wandelroute van klik, print en wandel.

  Reageren
 12. Jan en Tonny van der Els 19 juni 2016

  Hele mooie route. Heel indrukwekkend met al die vennen. Als je van vogels houdt kom je hier ook zeker aan je trekken.
  Wij hadden laarzen aan en dat was ook wel nodig na al die regen. Bij de Luysmolen hebben we even aangelegd voor een lekkere trappist. Ook een hele mooie locatie.
  Alles klopte perfect. Zeker de moeite waard om nog eens te lopen.

  Reageren
 13. Adrie 4 november 2015

  De wandelroute op 29 oktober 2015 gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Twan Jansen 18 augustus 2015

  Vandaag nu het weer droog was deze route gelopen en moet zeggen zeer mooi met al dat water, vennen en moeras.
  Echter is er een punt wat voor verwarring zorgt en dat is in de routebeschrijving pnt.2 : Voorbij boerderij "watermolen" RA.
  Dit zou eigenlijk moeten zijn: Voorbij boerderij "Broekmolen" RA.
  Want watermolen staat nergens Broekmolen echter meerdere keren.

  Verder (wederom) een zeer mooie wandeling waarvoor dank Adrie.

  Reageren
  1. Adrie 18 augustus 2015 om 19:27

   Twan Jansen bedankt voor de reactie! De tekst “Broekmolen” is inderdaad een betere keuze, de routebeschrijving is hierop aangepast.

 15. Lennard 2 januari 2015

  Gisteren gelopen met prima en vrij zonnig wandelweer.

  Ik vond het een mooie afwisselende route door een waterrijk en vrij rustig gelegen gebied. Ook in de winter heeft dit gebied zijn charmes.
  Hier en daar was het erg modderig, maar doordat dat nu nog grotendeels bevroren was gaf dat weinig problemen.

  Het meenemen van de hond, ook aan de leiband, is niet aan te raden. Het gebied achter de metalen poort van de laatste zin van punt 3 is met hond nl. niet toegankelijk.

  Reageren
 16. Hilde 29 december 2014

  Even een vraagje over deze wandeling ….
  Honden zijn niet toegelaten wordt er vermeld. Heel erg jammer want ik zou deze route graag lopen met hond. Mogen ze ook niet mee aan de leiband ? Is er een speciale reden waarom honden niet toegelaten zijn ?

  Hilde

  Reageren
 17. Adrie 23 november 2014

  23 november de wandelroute gecontroleerd, op enkele kleine puntjes na klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel, veel wandelplezier!

  Reageren
 18. Mart 4 januari 2014

  Alleraardigste route met veel afwisseling. Goed beschreven. Jammer dat het daagsvoor onze wandeling flink geregend had, waardoor meer dan de helft van de route erg modderig en gliberig was. Goede schoenen in zulke omstandigheden is aan te bevelen. Onze dank !

  Reageren
 19. Johanna 30 september 2012

  Prachtige afwisselende en bijzondere wandelroute. Wij hebben genoten. De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie en ga door met het uitzetten van dit soort wandelroutes. Groeten en voor iedereen veel wandelplezier.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)