Door het Loobeekdal, Venray te Limburg

15 km Wandelroute Door het Loobeekdal, te Venray

De wandeltocht gaat door het natuurgebied Loobeekdal, en het bosgebied Vlakwater. Het Loobeekdal is een natuurgebied met bloemrijke vochtige graslanden rond het weer meanderende beekje de Loobeek. Na herinrichting een paar jaar geleden is het gebied rond de Loobeek een landschappelijk mooi beekdal geworden. Het bosgebied Vlakwater is een bosgebied dat bestaat uit met bomen beplante stuifduinen. In de 18e eeuw plantte men bomen om te voorkomen dat de huizen verdwenen onder het zand. Een deel van het bosgebied is ingericht als een St. Odapark met eigentijdse kunst. Als bezienswaardigheid komt men langs korenmolen Nooit Gedacht en in het Loobeekdal langs de Weverslose volmolen en de boerenschans de Weverslose Schans,. De korenmolen Nooit Gedacht is een ronde bakstenen beltmolen uit 1867, sinds 1995 is de korenmolen weer maalvaardig. De Weverslose volmolen is een in 2021 nieuw gebouwde volmolen op basis van opgedane kennis bij een molen in Roemenië. In een volmolen werden van schapenwol geweven stoffen gevold tot vilt, dit werd met houten stampers gedaan door dagenlang op het geweven stof in een kuip met aarde, urine en zeep te stampen. De Weverslose Schans is een in 2018 nagebouwde boerenschans met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Dergelijke boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Langs de Loobeek worden graspaden gevolgd, bij nat weer zijn waterdichte schoenen dan ook aan te bevelen. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 30-6-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de doorgaande weg met de rug naar het parkeerterrein LA vertrekken, wn route, de weg volgen tot weg “Biezenvenneke” aan rechterhand, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Biezenvenneke”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voorbij bocht naar rechts RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voor begraafplaats (Brits ereveld), bij T-splitsing RA, kn18 volg 97.
Na ca. 150m LA, iets verder breed onverhard pad, “Hiept”, kn97 volg 96, het pad volgen tot kruising met aan linkerhand “Molenklefweg 16”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
RD, pad met bankje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, verderop buigt de weg naar rechts.
Aan einde van de weg, bij T-splitsing LA, fietspad langs de doorgaande weg.
RD, achtereenvolgens onverhard pad aan linker- en onverhard pad aan rechterhand negeren, kn14 volg 98, het fietspad verder volgen tot een beek aan linkerhand met direct na de beek een verharde weg.
2.
Voor beek LA, het grasland met de beek aan rechterhand inlopen, kn98 volg 99.
Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad met de beek aan rechterhand verder volgen, kn99 volg 25.
RD, gras-/onderhoudspaden langs waterloop aan linkerhand negeren, de beek verder aan rechterhand volgen
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn25, direct daarna voorbij de beek LA, gras-pad met de beek aan linkerhand, kn25 volg 26.
Bij metalen hek  met klaphek en aan linkerhand een schuilhut RA door het klaphek, kn26 volg 4, door de rand van het grasland richting klaphek aan overzijde lopen, voorbij het klaphek het onverharde pad volgen, verderop buigt het pad naar rechts.
Het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong RD, weg met kapel aan linkerhand, “Schaapskuil”, kn4 volg 3.
Bij T-splitsing RA, “Veldstraat”, kn3 volg 2.
Bij 3-sprong LA, kn2 volg 1, de weg volgen tot molen, zijwegen negeren.
# Molen Nooit Gedacht is een maalvaardige molen gebouwd in 1867.
3.
Voorbij de molen LA, wn route, het parkeerterrein oplopen en onverharde pad aan linker achterzijde inlopen.
Voorbij bosrand aan rechterhand RD, bospad met bankje aan rechterhand negeren, wn route.
In het bos, voorbij metalen afsluitboom en heuvel aan linkerhand LA, wn route, pad met lage heuvelrug aan linkerhand. verderop voor een omheining buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong met aan rechterhand stijgend pad naar een heuveltop LA, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand, kn48 volg 51, het pad volgen tot landbouwperceel aan rechterhand, smal zijpad negeren.
Voor dit perceel LA, smal bospad, kn51 volg 49, verderop passeert men een bankje en aan rechterhand een poel.
Bij kruising met verharde weg RD, bospad, wn route, het pad volgen tot overgang naar verharde weg met aan linkerhand een woning.
Bij deze overgang RA, onverhard pad, kn49 volg 39.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
4.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn39/LL, vervolgens na ca. 40m LA, smal bospad, wnLL, wn39 wordt verlaten, pad met aan rechterhand een boogvormige poel.
Iets voorbij deze poel LA, wnLL, let op het wandelpad is tevens ATB pad, verderop passeert men aan rechterhand een poel en een klein perceel grasland.
Voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing RA, wnLL, het pad RD volgen tot men het bos verlaat, zijpaden negeren, iets na verlaten van het bos buigt het pad naar links.
Voor ingang van een mini camping,, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn41 volg 42/LL.
Voorbij campingterrein, direct na  informatiepaneel LA, smal onverhard pad met SBB bordje “Loobeekdal’ door smal bosperceel, kn42 volg 30/LL, verderop t.h.v. een poortje naar het campingterrein buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van de camping.
Voor bankje, bij 3-sprong RA, smal pad langs landbouwperceel, kn30 volg 31/LL.
5.
Aan einde van het smalle pad, voorbij beekje LA, kn31 volg 27, men passeert aan linkerhand een nieuwe volmolen, voorbij de watermolen  het gras-pad met de beek aan rechterhand volgen, verderop passeert men dicht na elkaar twee klaphekken, voorbij de twee klaphekken de beek verder volgen.
# De door vrijwilligers gebouwde volmolen werd in het verleden gebuikt om de wol van schapen te veredelen tot vilt. Door waterkracht aangedreven houten hamers pletten de wol urenlang, waardoor vilt ontstond.
Bij kruising RA, verharde weg, kn27 volg 34.
# Bij de verharde weg is aan linkerhand de Weverslose Schans een boerenschans. Voor een bezoek aan de boerenschans bij kruising met de verharde weg LA, iets verder is aan rechterhand een pad naar de ingang. De schans is in 2018 nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog.
6.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, direct daarna rechts aanhouden, onverhard pad, kn34 volg 23.
Bij smal bosperceel LA, door de rand van het smalle bosperceel, kn23 volg 12.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 24, direct daarna bij 4-sprong RD, “Hoopweg”, kn24 volg 20, het verhard voetpad links van de weg volgen.
Bij splitsing links aanhouden, “Hoopweg”, wn route.
Voorbij woning nr.36, bij kruising RA, “Hoopweg”, weg met bosrand aan linkerhand, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, smal bospad, kn20 volg 1.
Direct na een bocht naar rechts, bij 3-sprong LA, wn route, het pad ca. 200m RD volgen tot splitsing voor een wn route paaltje, smalle zijpaden negeren.
7.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn route, vervolgens na ca. 25m het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, iets breder pad, wn route, vervolgens na ca. 50m scherp LA, wn route.
Na ca. 60m, bij 3-sprong RA, wn route, het pad volgen tot kruising met grindpad en aan linkerhand een open plek, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, kn1 de wn route wordt verlaten, pad met op enige afstand de open plek aan linkerhand.
Bij 4-sprong RA, direct daarna LA, wn route (zie achterzijde van het routepaaltje), iets verder een heuvel over.
Voor een wat hogere heuvel, bij 5-sprong RA, de wn route wordt verlaten, pad met de heuvel en iets verder een zanderige open plek aan linkerhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, doorlopen tot de open plek, gaat een klein stukje door de rand en buigt naar rechts, iets voorbij de open plek, voorbij wit routepaaltje, bij 4-sprong RD, het pad RD volgen tot een 4-sprong.
8.
# De wandeltocht volgt in dit deel van het bos met veel paden een witte paaltjesroute in omgekeerde richting. Alleen de essentiële paden worden genoemd waarbij men met regelmaat de witte routepaaltjes passeert. De witte routepaaltjes worden gevolgd tot een kruising met een verhard voetpad.
Bij deze 4-sprong RA, vervolgens bij 4-sprong met aan rechterhand op enige afstand een verharde weg  RD.
Bij 4-sprong LA, doorlopen tot een 3-sprong met aan linkerhand op enige afstand een open plek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het pad met op enige afstand aan linkerhand de open plek volgen tot splitsing iets voorbij een bordje “Trainingsparcours mountainbikers”.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, vervolgens bij kruising met verhard voetpad RD, wn route, het pad met ruime bocht naar rechts volgen tot sculptuur 03 aan linkerhand, t.h.v. het sculptuur het pad met bocht naar links verder volgen tot grindweg voor een gebouw .
Bij deze grindweg LA, wn route, grindweg met het gebouw aan linkerhand, voorbij het gebouw de grindweg met bocht naar links verder volgen tot met het park bij het parkeerterrein verlaat, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats bij het Odapark, Merseloseweg 119, 5801 CC te Venray. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Merseloseweg tegenover het parkeerterrein van het ziekenhuis VieCuri.

Openbaar vervoer

Bushalte Ziekenhuis VieCuri, aanlooproute: met de rug naar het ziekenhuis LA vertrekken, verderop is aan rechterhand het parkeerterrein bij het Odapark

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

St.-Antoniusmuurkapel tegen een 18e-eeuws voormalig bakhuis Adrie: St.-Antoniusmuurkapel tegen een 18e-eeuws voormalig bakhuis
De Loobeek Adrie: De Loobeek
De Loobeek Adrie: De Loobeek
Molen Nooit Gedacht Adrie: Molen Nooit Gedacht
De Weverslose volmolen Adrie: De Weverslose volmolen
De Weverslose volmolen Adrie: De Weverslose volmolen
Uitzicht over het Loobeekdal Adrie: Uitzicht over het Loobeekdal
Moerasbos onstaan door een beverdam in de beek Adrie: Moerasbos onstaan door een beverdam in de beek
Wachthuisje op de wal van de boerenschans Adrie: Wachthuisje op de wal van de boerenschans
Stuifzandgebiedje in het bosgebied Vlakwater Adrie: Stuifzandgebiedje in het bosgebied Vlakwater
In het Sint Odapark Adrie: In het Sint Odapark
Een van de sculpturen in het park Adrie: Een van de sculpturen in het park

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-loobeekdal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Venray en MerseloErvaringen van wandelaars (1)

 1. Frans 10 oktober 2022 om 20:33

  vandaag gelopen.
  Het was een leuke route, van alles wat.
  Het bezoek aan de Weverslose Schans een boerenschans, is de moeite waard.
  De beschrijving is goed zeker tot punt8, bij punt 8 heb ik de GPS gevolgd te veel paden en routepaaltjes.
  Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)