Door het Leenderbos, Leende te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Door het Leenderbos, te Leende

Wandeltocht door het Leenderbos dat deel uitmaakt van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden een aantal vennen met omgeving gespaard. Bij deze wandeltocht zal men snel merken hoe gevarieerd ook door de huidige beheersmaatregelen het gebied is geworden. Zo wisselen de wat opener gebieden en dichte bossen elkaar snel op, maar ook komt men aan het einde van de wandeltocht langs enkele bospercelen die laten zien hoe de rest van het bos eruit gezien had als er geen beheersmaatregelen geweest waren. Verder gaat de wandeltocht langs enkele viskweekvijvers en voormalige viskweekvijvers die omgebouwd zijn tot rietfilter. 98% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-8-2023, laatst bijgewerkt op: 22-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit parkeerterrein richting het klaphek links van GSM mast lopen, direct na het klaphek RA, bw route, vervolgens voorbij de mast RD, pad aan rechterhand negeren, bw route.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, bw route, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong RA, de bw route wordt verlaten.
Bij kruising met uitzicht over grasland RD, pad door het grasland richting de houten poort die schuin naar rechts aan de overzijde te zien is links van de berkenbomen, aan de overzijde door opening in de afrastering naar het verhard fietspad lopen.
# Zou het grasland door begrazing van schapen niet toegankelijk zijn bij de kruising RA. pad met bosrand aan rechterhand. Na ca. 100m LA, wn route, het verhard fietspad ca. 600m volgen tot breed pad aan rechterhand halverwege een half open plek. Ga verder  bij punt 2 eerste regel.

Op het verhard fietspad, bij T-splitsing LA, het fietspad met iets verder de poort aan rechterhand ca. 400m volgen tot breed pad aan rechterhand halverwege een half open plek eveneens aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
2.
Bij dit pad RA, onverhard pad door half open plek, wn route, verderop voor viskweekvijvers buigt het pad naar links, wn route.
Ca. 450m voorbij deze bocht RD, brugje aan rechterhand negeren, kn45 volg 23, bw route, vervolgens t.h.v. bankje LA, het pad aan overzijde van het verhard fietspad inlopen, bw route, de wn route wordt verlaten.
Voorbij houten poort aan rechterhand, bij T-splitsing RA, de bw route wordt verlaten, pad met afrastering aan rechterhand en bosrand aan linkerhand.
Bij 4-sprong RA door klaphek met veerooster, pad door half open begrazingsgebied.
Bij T-splitsing met aan rechterhand klaphek met veeroosters LA, verhard fietspad, wn route, iets verder het fietspad met bocht naar links verder volgen.
Voorbij klaphek met veerooster, bij kruising RA, onverhard pad met klaphek en veerooster, kn23 de wn route wordt verlaten, het pad door begrazingsgebied dat verderop met een heel ruime bocht naar rechts buigt volgen tot kruising voor bosrand met een bankje.
Bij deze kruising LA, pad met bosrand aan rechterhand, verderop gaat het pad door het bos.
3.
Bij kruising met aan overzijde een houten poort met klaphek LA, kn44 volg 43, het brede pad met gescheiden verhard fietspad volgen tot pad aan linkerhand direct na ANWB paddenstoel 20395/001.
Bij dit pad RD richting “Strijp”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ANWB paddenstoel 20524/001 RA, wn route, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 350m volgen tot pad aan linkerhand direct na bosschages met grote eiken links van het pad ruim voor een hoge metalen draaipoort, in het pad aan linkerhand is op enige afstand een houten poort met klaphek te zien.
Bij dit pad LA, kn41 volg 40 (het knooppuntpaaltje staat bij het grindpad), ruim voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts, men passeert enkele kleine akkertjes, ca. 100m voorbij bocht naar links, aan einde van een kleine akker aan linkerhand buigt het pad iets naar rechts en volgt afrastering aan rechterhand.
4.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij klaphek met houten poort LA, wn route, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts voor een klaphek.
In deze bocht links aanhouden door het klaphek, wn route.
Na ca. 180m, bij 4-sprong met aan rechterhand een afgezaagde boomstam met een G-R bordje LA, G-R route (zie verwijzing aan achterzijde van de boomstam), de wn route wordt verlaten.
Voorbij klaphek met houten poort, bij kruising LA, pad met gescheiden verhard fietspad, G-R route.
Iets voor klaphek met veerooster RA, G-R route, direct daarna buigt het smalle pad naar links en volgt verderop een afrastering aan linkerhand.
T.h.v. houten poort RD, pad aan rechterhand negeren, G-R route, iets voorbij een kleine knik in de afrastering passeert men aan linkerhand een bankje.
Ca. 140m voorbij het bankje, bij 3-sprong links aanhouden, het pad gaat enkele meters door de bos en buigt daarna naar rechts weg van de afrastering en gaat vervolgens licht slingerend met een ruime bocht naar links terug naar de afrastering.
5.
Na een klein stukje de afrastering gevolgd te zijn rechts aanhouden, G-R route (verwijzing staat op de afgezaagde boomstam links van het pad), het pad buigt naar rechts weg van de afrastering en gaat een stukje door varens en daarna slingerend verder door het bos.
Bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg, G-R route, voorbij schuilhut, bij kruising RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, ANWB paddenstoel 21628/001 richting “Strijp”, de G-R route wordt verlaten.
Bij kruising met kn50 LA, het onverharde pad tevens ruiterpad ca. 350m volgen tot kruising met eveneens een iets breder pad, zijpad en zijpaden bij kruising met smal pad negeren.
Bij deze kruising RA, de ruiterroute wordt verlaten.
Bij 5-sprong RD, pad met brandweerpaaltje 5, het pad kruist een ruiterpad.
6.
Bij kruising RD, het pad dat voorbij de half open strook weer door het bos gaat volgen tot 5-sprong bij een verhard fietspad, zijpad negeren.
Bij de 5-sprong het 1ste pad aan linkerhand inlopen, onverhard pad.
Bij kruising met ruiterpad RD, men passeert weer de half open strook.
Voorbij de half open strook, bij kruising met ruiterpad RD, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad en een gescheiden onverhard pad.
Bij deze kruising RD het onverharde pad met bordje “Hondenlosloopgebied” aan overzijde van het onverharde pad inlopen, het pad volgen tot 5-sprong.
Bij deze 5-sprong RD, het pad kruist een ruiterroute, pad met pw routepaaltje (zie achterzijde).
Bij volgende 5-sprong eveneens RD, het pad kruist een verhard fietspad, pad met een pw routepaaltje.
7.
Bij kruising RD.
Bij kruising met breed ruiterpad RD.
Bij kruising LA, breed pad, pw route.
Bij T-splitsing LA, pw route.
Bij T-splitsing RA, pw route, breed pad.
Bij kruising met aan linkerhand een bankje RD, de pw route wordt verlaten.
Bij kruising met breed pad en verhard fietspad RD.
Voorbij open plek aan linkerhand, bij kruising RA, licht slingerend bospad met iets verder een afrastering aan linkerhand
Bij kruising RD, bw route, iets verder is aan rechterhand op enige afstand een SBB kantoor te zien.
Bij T-splitsing met aan rechterhand aan de overzijde van het fietspad een metalen afsluitboom LA, pad met poel en picknicktafel aan rechterhand, bw route.
Bij 5-sprong RD, het onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, bw route, het pad volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
G-R = geel-rode routemarkering van een streekpad.
bw en ow = blauw-witte en oranje-witte SBB route bordjes met pijl voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein Leenderbos Staatsbosbeheer, Strijperpad 1, 5595 XR te Leende. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Valkenswaardseweg/N396 ter hoogte van het Strijperpad, afslag Leenderbos.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Voormalige viskweekvijver Adrie: Voormalige viskweekvijver
Doorkijk naar viskweekvijver Adrie: Doorkijk naar viskweekvijver
Natte heide Adrie: Natte heide
Nogmaals opname van natte heide Adrie: Nogmaals opname van natte heide
In de verte enkele frislingen (jonge wilde zwijnen) Adrie: In de verte enkele frislingen (jonge wilde zwijnen)
Pad door open gebied Adrie: Pad door open gebied
Pad langs een van de akkers die men tegenkomt Adrie: Pad langs een van de akkers die men tegenkomt
De heide staat weer bijna in bloei Adrie: De heide staat weer bijna in bloei
Pad door het bos Adrie: Pad door het bos
Open strook door het bos met stuifzand Adrie: Open strook door het bos met stuifzand
Pad door een open strook Adrie: Pad door een open strook

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-leenderbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)