Door het Grootbroek, Stramproy te Limburg

17 km Wandelroute Door het Grootbroek, te Stramproy

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek, op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door de Stramprooierheide, Stramprooierbroek en het Grootbroek. De Stramprooierheide is een bosgebied met hoofdzakelijk grove den. Stramprooierbroek en Grootbroek bestaan uit eikenbossen, elzenbroekbos, moerasgebieden en natte graslanden. Een gedeelte van de tocht gaat langs de beek Abeek. Als bezienswaardigheid komt men langs watermolen de Broekmolen. Het waterrad is vanuit de weg niet te zien, wel is de molen op afspraak te bezoeken. Deze tocht is onderdeel van de 25 kilometer lange wandeltocht “Het Kempen-Broek rondje”. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-11-2012, laatst bijgewerkt op: 24-3-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein RA verlaten, “Lochtstraat”, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, ww155 volg bv.
Bij 4-sprong RA, ww154 volg bv, het doorgaande bospad ca. 1,3km volgen tot kruising voor een klein kapelletje t.h.v. bosrand, zijpaden (ATB) negeren, ca. 850m voor deze kruising wordt de bv route verlaten.
Bij deze kruising RA, men passeert aan linkerhand het kapelletje, direct daarna bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand volgen, breed pad met aan beide zijde landbouwpercelen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij woning nr.5 RA, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
2.
Bij deze kruising RD, “Grensweg 2-8”, grindpad met gescheiden verhard fietspad.
# Voor bocht naar links is aan uw rechterhand de Broekmolen (waterradmolen), alleen te bezoeken op afspraak.
Direct na bocht naar links van het pad RA, ww144 volg bv, verderop buigt het pad naar rechts, het doorgaande pad verder volgen tot brugje, zijpaden negeren.
# Voor de bocht naar rechts passeert men aan rechterhand een zwerfsteen die in 1989 is geplaatst ter gelegenheid van 150 jaar scheiding tussen de Nederlandse en Belgische Limburgen.
Voor dit brugje LA, ww192 volg oc, pad met beekje aan rechterhand en iets verder grenspaal No.159.
Voorbij kruising van twee beekjes LA, gras-/onderhoudspad met het smallere beekje aan linkerhand, oc route.
3.
Ca. 500m voorbij flauwe bocht naar links RA, pad door het bos, oc route.
Na ca. 320m LA, oc route, na ca. 450m passeert men een kapelletje, ca. 130m voorbij een betonnen brugje buigt het pad naar rechts en volgt een beekje aan linkerhand, oc route.
Bij 4-sprong met informatiepaneel “Groot Broek” RD, de oc route wordt verlaten, pad door de bosrand met het beekje aan linkerhand.
Voorbij betonnen brugje, bij T-splitsing RA, pad met beekje aan rechterhand, na ca. 150m buigt het doorgaande pad naar links het bos in.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een poort LA, verharde weg, iets verder gaat de weg over in een breed grindpad.
Bij kruising met verharde weg RD, verhard fietspad, oc route.
4.
Voorbij brugje, bij T-splitsing RA, onverhard pad, ww199 volg oc, het pad met beekje aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, het pad met het beekje aan rechterhand verder volgen, ww196 volg oc.
Voorbij betonnen brugje RD, pad aan linkerhand negeren, ww195 volg oc.
RD betonnen brugje over, metalen klaphek aan linkerhand negeren, oc route.
RD smal metalen brugje aan rechterhand negeren, direct daarna links aanhouden, oc route, het beekje wordt verlaten.
Na ca. 440m, voor landbouwperceel aan linkerhand LA door metalen klaphek, de oc route wordt verlaten, het pad door het begrazingsgebied volgen tot T-splitsing voor een waterloop.
# Als het klaphek gesloten is of het pad in het begrazingsgebied te drassig is het begrazingsgebied weer verlaten en het pad verder volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, ww193 volg oc. Ga verder bij punt 5 4de regel Voor metalen…….
5.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met de waterloop aan linkerhand volgen tot T-splitsing voorbij een houten voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing RA, pad met landbouwperceel aan linkerhand.
Bij kruising RD, ww193 volg oc.
Voor metalen afsluitboom, bij kruising RA door metalen klaphek, ww191 volg oc.
Na verlaten begrazingsgebied via metalen klaphek, bij T-splitsing LA, oc route, het pad met het beekje aan rechterhand ca. 1,4 km volgen tot kruising met aan rechterhand een betonnen brugje, zijpaden en smal metalen brugje negeren.
Bij deze kruising RD, ww192 volg rd, het pad met het beekje verder aan rechterhand volgen tot volgend betonnen brugje aan rechterhand.
6.
RA het brugje over, rd route, direct daarna aan overzijde RD, pad aan linkerhand negeren, ww177 volg oc.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, oc route.
T.h.v. bord “Nieuw Vosseven” LA, ww158 volg oc, het grindpad met het gescheiden verhard fietspad volgen tot 2de bocht naar links, in de 1ste bocht naar links passeert men ww157 volg oc, klaphekken negeren.
In deze bocht rechts aanhouden door opening in afrastering, de oc route wordt verlaten, iets verder voorbij volgende opening het smalle pad door de bosrand inlopen.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel en rd = rode driehoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Voor wandelaars is parkeren van de auto alleen toegestaan op de parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven, dit is de eerste parkeerplaats vanaf Stramproy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

De Abeek Adrie: De Abeek
De Broekmolen Adrie: De Broekmolen
De grens alleen nog maar een streep Adrie: De grens alleen nog maar een streep
Grenspaal langs de Abeek Adrie: Grenspaal langs de Abeek
Verlaten boerderij, is inmiddels gesloopt Adrie: Verlaten boerderij, is inmiddels gesloopt
Het Grootbroek Adrie: Het Grootbroek
Het Grootbroek Adrie: Het Grootbroek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-grootbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Boshuis Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Myriam 20 mei 2024 om 18:49

  Vandaag deze tocht “gelopen” was bijna niet te doen vooral geen doorkomen aan voorbij grenspaal 159 waar 2 beken elkaar kruisen … hebben zelf een alternatief stukje gezocht
  Maar het is wel een heerlijk rustige route

  Reageren
 2. Adrie 24 maart 2022 om 18:31

  Gisteren 23 maart 2022 de wandeltocht samen met de wandeltochten Door het Mariahof en het Kempen Broek-rondje gecontroleerd. In de routebeschrijving was al een alternatief voor het pad door het begrazingsgebied zie reactie van Marian 1 januari 2021. Dit alternatief is nu ook beschikbaar in het GPS bestand en op alle kaarten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Marian 1 januari 2021 om 09:40

  Deze tocht 30 december gelopen. Heel mooie route. Lekker rustig. Wel rekening houden met paden die in deze tijd van het jaar zeer modderig kunnen zijn. Voor ons geen probleem. Op veel plekken te zien hoe de bever aan het werk is. Er was een klein stukje niet toegangkelijk op dit moment, omdat er volgens een aanwezige boswachter 2 stieren nogal onenigheid met elkaar hadden van tijd tot tijd. En dit voor wandelaars te gevaarlijk was om het gebied te doorkruisen. Op de kaart is te zien hoe je dit stukje kunt omzeilen en toch weer op de route komt. Dit gaat om een paar honderd meter. Het betreft het natuurgebied als je Woutershof bent gepasseerd, een tijdje langs het water loopt, en dan links door een poortje moet.
  We hebben genoten van de tocht.

  Reageren
  1. Adrie 1 januari 2021 om 14:06

   Marian bedankt voor het melden! In de routebeschrijving en op de Google Maps kaart is een alternatief beschikbaar voor het gesloten begrazingsgebied.

 4. Adrie 18 december 2017 om 17:47

  Gisteren op een mistige ochtend de wandelroute gecontroleerd. In dit deel van het Kempen-Broek is het wandelnetwerk met wandelwisselnummers uitgebreid, deze nummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. Deze nummers zijn als extra herkenningspunten opgenomen in de routebeschrijving. Ondanks dat het gebied door de vele regen/sneeuw een moerasachtig uiterlijk heeft waren de paden prima te belopen, wel zijn stevige wandelschoenen in deze periode een noodzaak. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 4 november 2015

  De wandelroute op 29 oktober 2015 gecontroleerd. Op een punt een kleine wijziging doorgevoerd. Een alternatief gevonden voor een pad dat bijna overwoekerd was door bramenstruiken. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 6 april 2014

  5 april de route gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Lennard 9 november 2012

  Twee dagen geleden gelopen met heel redelijk weer. Waterdicht schoeisel is in deze tijd van het jaar noodzaak in dit gebied.

  De route is goed beschreven en correct. Hoewel het in de praktijk niet tot problemen zal leiden wil ik voor twee puntjes een iets andere verwoording voorstellen.

  Punt 3, 6e zin: "Na passeren van een 2de houten sluis voor beek rechts aanhouden, op rechterhand ligt een poel."
  zou herschreven kunnen worden als:
  "Voor beek rechts aanhouden en door 2de houten sluis, op rechterhand ligt een poel."

  Punt 4, 2e zin: "RD, brugje oversteken, pad blijven volgen tot doorgaande weg."
  zou herschreven kunnen worden als:
  "RA, brugje oversteken, pad blijven volgen tot doorgaande weg.

  Uiteraard gelden bovenstaande wijzigingsvoorstellen ook voor dezelfde zinnen in "Het Kempen-Broek rondje".

  Reageren
  1. Adrie 9 november 2012 om 19:51

   De wijzigingsvoorstellen zijn in de beschrijving opgenomen. Tevens is het wijzigingsvoorstel onder punt 3. opgenomen in het “Het Kempen-Broek rondje”. Bij punt 4. volgt “Het Kempen-Broek rondje” de rechteroever van de ABeek en gaat vervolgens door het “Mariahof”. Lennard bedankt voor de reactie!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)