Door het Dal van de Beerze, Spoordonk te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Door het Dal van de Beerze, te Spoordonk

De wandeltocht staat voor een groot deel in het teken van beek de Beerze. De beek begint strikt genomen in landgoed Baest, waar de Grote Beerze en de Kleine Beerze samenstromen. Vervolgens stroomt de beek ten noorden van het landgoed door het gebied Baest/Kattelaars Broek, langs Spoordonk, door het gebied Dal van de Beerze en de Kampina naar Lennisheuvel waar de Beerze Smalwater gaat heten. De wandeltocht gaat door de gebieden Baest/Kattenbergs Broek, Dal van de Beerze en het zuidelijk deel van de Kampina. Aan de rand van Baest/Kattenbergs Broek wordt de Kapel van de Heilige Eik bezocht, een bedevaartsoord. Het Kattenbergs Broek is een nieuw natuurgebied dat aan begin van deze eeuw ingericht is rond de weer meanderende Beerze, een mooi gevarieerd gebied met een leuk hangbrugje over de beek. Vervolgens keert de wandeltocht weer terug naar Spoordonk om de Beerze te volgen naar de Kampina. Voor de Kampina ligt een 170 hectare grote overstromingsvlakte dat ongeveer honderd dagen per jaar onder water staat. Het overstromingsgebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een interessant vogelgebied. In de Kampina komt de wandeltocht langs een mooi vennengebied met het Winkelsven en door de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Via de Beerze gaat de wandeltocht weer terug naar Spoordonk. Bij de eerste lus van deze rondwandeling moet men wel rekening houden met wat geluidsoverlast van de nabijgelegen A58. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-6-2014, laatst bijgewerkt op: 4-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de voormalige kerk LA vertrekken, het voetpad voetpad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, “Beerseveld”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong RA, “Beerseveld 15 t/m 21”, wn route, de weg die verderop parallel aan de snelweg loopt ca. 1km volgen tot bocht naar links met aan rechterhand talud viaduct.
In deze bocht RA, het onverharde stijgend pad met traptreden inlopen, de wn route wordt tijdelijk verlaten, boven aangekomen bij T-splitsing RA het viaduct over, verharde weg.
Ca. 120m voorbij het viaduct, t.h.v. wn routepaaltje RA de talud via onverhard pad met traptreden afdalen, beneden schuin naar links smal pad door bosschages inlopen, wn route, het pad buigt naar links.
2.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door rand bosperceel, kn36 volg 34.
Aan einde van het pad met aan linkerhand een woonboerderij naar de verharde weg lopen, bij de verharde weg LA, de weg volgen tot bosrand aan rechterhand, wn route.
Voor de bosrand, bij kruising LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, het pad tevens kruisweg volgen tot kruising met grindpad direct na kruiswegstatie VII.
Bij deze kruising RD, vervolgens t.h.v. kruiswegstatie V het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij verharde weg RD, het verhard voetpad aan overzijde van de weg inlopen, kn34 volg 35/12.
3.
Voor de kapel, bij splitsing rechts aanhouden, wn35, vervolgens voorbij de kapel schuin naar rechts het 2de pad aan rechterhand inlopen, onverhard pad met links en rechts bankjes, iets verder voor het beekje buigt het pad naar rechts en gaat over een brugje richting “grot van de Moeder der Smarten”, doorlopen tot de grot, voor de grot buigt het pad naar links en gaat 2de brugje over met iets voorbij het brugje het kapelletje ter ere van “Anthonis van Padua”.
Voorbij 4de brugje, bij 3-sprong met picknicktafel LA, smal pad met het beekje aan linkerhand, wn35.
Iets na verlaten van het bos LA het hangbrugje over, wn35, aan overzijde LA, kn35 volg 12, gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand.
T.h.v. stuw, bij kruising RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, na verlaten van het bos volgt het pad percelen grasland aan rechterhand en buigt ruim verder naar links, voorbij een perceel grasland aan linkerhand buigt het pad in het bos naar rechts, het pad verder volgen tot kruising met breed pad.
4.
Bij deze kruising RA, het brede zandpad met verderop kn18 volg 6 en ruim daarna overgaat in een verharde weg volgen tot viaduct, zijpaden negeren,.
Bij het viaduct RD het viaduct over, weg “Bekersberg” aan linkerhand negeren, kn6 volg 7,  de weg met verderop kn7 volg 52 volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, wn route.
T.h.v. woonboerderij nr.133A RA, onverhard pad, kn52 volg 53.
Na ca. 170m met aan linkerhand een houten poort met draaihekje LA door het draaihekje, de wn route wordt verlaten, gras-pad over graskade, verderop voor beek de Beerze buigt het gras-pad met flauwe bocht naar rechts richting houten brug.
Voorbij de brug links aanhouden, het pad over graskade met de beek aan linkerhand volgen.
Voorbij metalen afsluitboom, bij kruising RD, de graskade verder volgen richting brug.
Bij T-splitsing LA de brug over, kn27 volg 50/52.
5.
Direct na de brug RA de doorgaande weg oversteken, het gras-pad richting houten brug inlopen, vervolgens bij kruising met aan rechterhand de houten brug RD, wn route, het smalle pad met de beek aan rechterhand volgen tot smalle metalen brug.
Bij deze brug het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, de smalle brug aan rechterhand negeren, kn50 volg 26.
Iets voorbij hoogspanningslijnen rechts aanhouden het houten brugje over, gras-pad langs waterloop aan linkerhand negeren.
Voor overkapte picknicktafel, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn26 volg 8.
Bij kruising RA, “Langendonksedijk”, wn route, verderop voorbij woning nr.4 gaat de verharde weg over in een onverhard pad met gescheiden grindpad, het grindpad volgen tot 2de klaphek aan rechterhand iets voor verharde weg, iets voorbij 1ste klaphek passeert men verhoogd uitkijkpunt met twee bankjes.
6.
Bij dit klaphek RA door het klaphek, kn8 volg 25, de brede graskade aan rand van het gebied volgen tot volgend klaphek met een bankje direct na bocht naar rechts.
Via dit klaphek het gebied verlaten, de wn route wordt even verlaten, de verharde weg oversteken en doorlopen tot T-splitsing op graskade, bij deze T-splitsing LA, men volgt weer de wn route, pad over graskade parallel aan de weg, iets verder buigt het pad over de graskade naar rechts, wn route.
In 3de bocht naar rechts met uitzicht over open vennengebied LA de graskade verlaten, kn9 volg 82, na ca. 140m buigt het pad t.h.v. bankje naar links, verderop ruim voorbij bocht naar rechts buigt het pad voorbij een klaphek naar links.
Ca. 80m voorbij de bosrand aan rechterhand RD, bospad aan rechterhand negeren, iets verder RA, kn82 volg 32, bospad met houten afsluitboom.
Bij kruising RA door klaphek met NM bordje “Kampina”, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. een perceel grasland aan rechterhand buigt het pad naar links en gaat door opener bos.
Voor verhard fietspad rechts aanhouden, het smalle pad buigt met flauwe bocht naar rechts, vervolgens bij Y-splitsing rechts aanhouden, iets verder buigt het pad t.h.v. NM routepaaltje naar links.
7.
Bij T-splitsing RA door breed klaphek.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad met NM bordje aan linkerhand negeren, wn route.
# Ruim voorbij deze bocht passeert men een in 2015 zichtbaar gemaakt fundament van een van de vijf boerderijen die ooit de enclave Balsvoort vormde.
Op graskade, bij Y-splitsing links aanhouden, kn70 volg 24 (routepaaltjes staat voorbij een bankje op de graskade iets voor de Y-splitsing).
Voorbij stuw met brugje RD, pad over graskade aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot stuw aan rechterhand
Direct na deze stuw RA, pad over graskade, vervolgens t.h.v. bosrand het pad over de graskade met bocht naar rechts verder volgen, dalend pad aan linkerhand negeren, het pad over de graskade verder volgen tot verharde weg, iets voor verharde weg buigt het pad naar links met een picknicktafel aan rechterhand.
8.
Bij de verharde weg RD door klaphek aan overzijde van de weg, kn23 volg 26, voorbij het klaphek links aanhouden, de brede graskade aan rand van het gebied met bocht naar rechts volgen, verderop buigt de graskade met ruime bocht naar rechts, ca. 180m voorbij deze bocht het gebied via een klaphek aan linkerhand verlaten, voorbij het klaphek het gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand volgen.
Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad, kn26 volg 51, het gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand ca. 1km volgen tot smalle metalen brug.
# Na ca. 350m passeert men aan linkerhand een pad naar viskwekerij De Stroom met boerderijterras.
Bij deze brug RA de smalle brug over, kn51 volg 50/27, aan overzijde bij 3-sprong LA, kn50 volg 27, pad met beek aan linkerhand.
In 2de flauwe bocht naar links met in de verte de kerktoren, t.h.v. NM bordje “Dal van de Beerze” RA, het smalle pad buigt naar links met na ca. 50m een poel aan linkerhand.
Aan einde van het pad, voor beek rechts aanhouden, het smalle pad met de beek aan linkerhand weer volgen.
Bij smalle klinkerweg LA de houten brug over.
Bij doorgaande weg links aanhouden, de weg volgen tot weg aan rechterhand richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bernadettekerk (Dorpshuis Hart van Spoordonk), Bernadettestraat 2-4, 5688 KN te Spoordonk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan langs het plein aan de Bernadettestraat voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Bernadettestraat, Spoordonk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte de kerk van Spoordonk Adrie: In de verte de kerk van Spoordonk
Op weg naar de Baest Adrie: Op weg naar de Baest
Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze Adrie: Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze
De Beerze met de kerk van Spoordonk op de achtergrond Adrie: De Beerze met de kerk van Spoordonk op de achtergrond
Dal van de Beerze, koeien op de graskade Adrie: Dal van de Beerze, koeien op de graskade
Dal van de Beerze, waterberging Adrie: Dal van de Beerze, waterberging
Dal van de Beerze, waterberging Adrie: Dal van de Beerze, waterberging
Voormalige watermolen Adrie: Voormalige watermolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-dal-van-de-beerze.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SpoordonkViskwekerij De Stroom

Broekstraat 25A
5688 JX Spoordonk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 4 oktober 2023 om 19:11

  Vandaag 4 oktober 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Er waren wat veranderingen t.h.v. de Spoordonkse Watermolen enkele kleine veranderingen als gevolg van de opgeheven natuurpoort Spoordonk. Ook is het horecagedeelte bij de Spoordonkse Watermolen permanent gesloten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 30 oktober 2021 om 16:26

  Donderdag 28 oktober 2021 de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden aan de rand van het Banisveld zijn afgerond. Bij de stuwen langs de Brinksdijk is een stuw verdwenen en een waterloop gedeeltelijk gedempt de tweede stuw is vernieuwd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 5 november 2020 om 13:41

  Er wordt volop gewerkt in de Kampina met name aan de rand van het Banisveld wordt de Heiloop gedeeltelijk gedempt en er wordt gewerkt bij de stuwen langs de Brinksdijk. De wandeltocht komt langs deze stuwen, ter plaatse is een omleiding aangegeven en zijn er tijdelijke bruggen geplaatst.

  Reageren
 4. Adrie 11 november 2019 om 11:11

  8 november 2019 de wandelroute gecontroleerd. Na een droge zomer eindelijk weer voldoende water bij de vistrappen in beek de Beerze. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 16 november 2017 om 13:49

  De wandelroute vernieuwd, in het gebied de Baest is een gedeelte van de kruisweg en de kapel van de Heilige Eik in de wandelroute opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 28 december 2016 om 09:51

  De wandelroute is geheel vernieuwd. Oorspronkelijk ging de tocht door het Landgoed Rozephoeve, om in dit gebied te komen werd een wat langer onverhard pad gevolgd dat parallel aan de A58 liep. Inmiddels is het pad verhard, hierdoor minder aantrekkelijk als wandelpad. De tocht volgt nu over een wat grotere afstand de Beerze en gaat wat verder de Kampina in. Voor degene die 21km wat lang vindt er is ook een 13km lange tocht Ommetje de Beerze. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Lennard 4 oktober 2014

  Vandaag gelopen met uitstekend weer.

  Ik vond het een mooie en behoorlijk afwisselende route. Er zit wel een wat saai lang recht (verbindings)stuk in, maar de rest van de route maakt dat meer dan goed.

  Goed beschreven en de moeite van het lopen meer dan waard!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)