Door het Coovelsbos, Helmond te Noord-Brabant

Wandeltocht vanuit kerkdorp Stiphout naar het ‘Coovelsbos’. Via het gebied ‘De Vennen’ gaat de wandeling naar de wijk Brandevoort. In ‘de Vennen’, ook wel bekend als ‘de Leemkuilen’ werd in de eerste helft van de vorige eeuw leem gewonnen voor de steenfabriek ‘De Nijverheid’ in Helmond.
In Brandevoort wordt voor een gedeelte de Eco-zone gevolgd om vervolgens langs de ‘Schootense Loop’ richting het ‘Coovelsbos’ te gaan. Het ‘Coovels Bos’ is een loofbosgebied dat voor een deel bestaat uit populieren-aanplant en voor een deel uit ouder eiken-berkenbos met ook aanplant van Amerikaanse eik. Van nature is het ‘Coovels bos’ een moeras- of broekbos. In het najaar is het bos een eldorado voor paddenstoelenliefhebbers. In natte jaargetijden kunnen sommige paden modderig zijn. Goed schoeisel is aanbevolen. Na het ‘Coovelsbos’ gaat de wandeling over de Automotive Campus. Op de Automotive Campus werken bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid samen aan Automotive oplossingen voor de toekomst. Na de campus gaat het langs de ‘Schootense Loop’ richting ‘Park Goorloop’. Om vervolgens langs de ‘Goorloop’ en de ‘Stiphoutse Loop’ terug te keren naar het startpunt. Ca. 25% van de route is onverhard.
Routebeschrijving
Met de rug naar de kerk RA vertrekken. Bij kruising RA, ‘Kloosterstraat’. Bij kruising RD ‘Venstraat’. Bij kruising RD fietspad, weg naar rechts negeren. Bij kruising RD, onverharde weg ‘Venstraat’. Bij kruising RD. Iets voor bocht naar links RA, onverhard pad met aan beide zijden hoge populieren. Bij kruising met verhard fietspad LA, fietspad volgen tot aan T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, wn-route. Dubbele rijbaan oversteken (let op, drukke weg). Na rotonde rechts aanhouden ‘Veedrift’, wn-route. Weg maakt bocht naar links en gaat over viaduct. De ‘Veedrift’ gaat hier over in ‘Berenbroek’. Weg vervolgen tot aan T-splitsing, zijwegen naar links negeren. Bij T-splitsing LA fietspad, wn-route. Bij kruising RD, wn-route wordt verlaten. Direct hierna fietspad naar rechts vervolgen, fietspad naar links negeren. Na ca. 300m, vlak voordat fietspad omlaag gaat richting tunnel RA. Bij T-splitsing vlak voor spoorweg RA. Fietspad met spoorweg aan linkerhand vervolgen. Fietspad maakt een bocht naar rechts. Vlak voor kruising met straat linksaf, wn-route. Plein schuin naar rechts oversteken met station aan linkerhand. Voorbij het station gaat de weg omlaag richting een tunneltje. LA door het tunneltje.
2.
Na het tunneltje LA, de weg gaat weer omhoog. Direct na bocht naar rechts LA ‘Broederwal’. Weg vervolgen met station aan linkerhand. Verderop voorbij station en bij KN95 LA volg 93. Doorlopen tot brug over rijbaan, zijpaden negeren.
Direct na brug RA, wn-route en direct daarna weer RA, trap naar beneden. Onderaan trap RA door tunnel onder spoorweg door. Trap direct na spoorweg negeren. Pad/weg met waterloop aan rechterhand vervolgen tot aan T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA en direct daarna LA, graspad met ‘Schootense Loop’ aan rechterhand. Iets verderop wordt de ‘Schootense Loop’ overgestoken en graspad met ‘Schootense Loop’ aan linkerhand vervolgen. Zowel het pad als de waterloop maken een bocht naar rechts. Na poel en een bankje aan de rechterhand RA. Graspad links naast slootje inslaan, de ‘Schootense Loop’ wordt verlaten.
Indien tijdens natte jaargetijden het Coovelsbos onbegaanbaar kan vanaf dit punt een alternatieve route gelopen worden; Ga na poel en bankje aan de rechterhand LA. Steek de Schootense Loop over en volg het smalle pad met de Schootense Loop aan de rechterhand. Volg dit pad tot aan T-splitsing. Bij T-splitsing RA breder pad. Dit pad blijven volgen tot aan bocht naar links met aan rechterhand het pad met de metalen afsluitboom. Vanaf hier kan de route weer opgepakt worden bij punt 4 één na laatste zin.
3.
Graspad volgen tot aan bankje. Hier LA, direct daarna weer LA, smal bospad. Bospad maakt voor een drietal grote oude beuken een scherpe bocht naar rechts. Bij kruising met breder pad RD. Het bospad maakt verderop een scherpe bocht naar links en even verderop een 2e scherpe bocht naar links. Vlak voor deze 2e bocht zijn aan de rechterhand een drietal bomkraters te zien. Deze zijn ontstaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen Britse jachtvliegtuigen een goederentrein bombardeerden. Bij T-splitsing met breder pad RA. Na metalen afsluitboom RA, brede zandweg welke overgaat in een verharde weg.
Vrij snel na deze overgang LA en bij stoplichten de dubbele autoweg oversteken.
4.
Na de stoplichten RD het terrein van de Automotive Campus oplopen. Bij kruising RD, fietspad vervolgen. Het fietspad maakt een bocht naar links en deze blijven vervolgen tot een bocht naar rechts, zijpaden negeren. Na bocht naar rechts bij kruising RD, fietspad vervolgen. Vlak voor brug RA over struinpad met de ‘Schootense Loop’ aan de linkerhand en de Automotive Campus aan de rechterhand. Aan het einde van het struinpad LA en direct daarna RA met ‘Schootense Loop’ aan rechterhand, KN90 volg 68. Bij kruising met stoplicht RD.
5.
Brug naar rechts negeren, brug RD oversteken en bij viersprong LA, wn-route. Bij kruising RD (let op, drukke weg), KN68 volg 7. Weg met ‘Goorloop’ aan linkerhand volgen tot aan T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA het brugje over, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing LA. Weg maakt een bocht naar rechts, zandpad naar links negeren. Bij rand van de bebouwde kom RA ‘Rode Beemden’. Bij bocht naar links RD, grindpad. Aan het einde van het grindpad rechts aanhouden. Iets verderop bij opnieuw bocht naar links RA door metalen voetgangerssluis. Graspad schuin naar links volgen. Na poel en voor waterloopje LA, smal pad. Na houten voetgangerssluis LA richting bebouwde kom lopen. In bocht van de verharde weg RD, wn-route. Weg vervolgen tot aan kruising met Dorpsstraat, zijwegen negeren. Bij kruising RA naar het startpunt van de route, wn-route.
Legenda:
LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Helmond. Plan Route
Met de auto
Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk
Openbaar vervoer
Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-coovelsbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
De Brandevoortse Hoeve
Medevoort 23
5707 DD Helmond
Bezoek website
Weer een mooie,verrassende route gelopen.het zompige gedeelte langs de Schootense Loop halverwege punt 2 was redelijk te doen. Wél heel mooi.
Het bospad na de 3 bomkraters bij T-splitsing naar rechts was niet te doen. We hebben daar eerst een stuk over een smal pad rechts langs dit brede pad moeten lopen tot we niet verder konden. Dit hele pad staat helemaal onder water en struikgewas. Vervolgens aan de rand van de maisplak verder gelopen. Einde maisplak naar rechts met links een paardenwei. Daar aan het einde links ove
r een hek geklommen (uit nood), waar we op de burg krollaan uitkwamen. Naar links kwamen we weer op de route. Wel weer genoten. Dank.
Dag Piet en Ineke, dankjewel voor jullie reactie en fijn dat jullie van de wandeltocht genoten hebben. Het Coovelsbos is van oorsprong een broekbos en van nature al nat. Door de vele regen van de afgelopen maanden is dat er niet beter op geworden. Vooral het middenpad is erg nat. Om dit te mijden kan het volgende alternatief gelopen worden; na poel en bankje LA de Schootense Loop oversteken. Het smalle pad met de Schootense Loop aan de rechterhand volgen tot aan T-splitsing. Hier RA en dit pad volgen tot aan bocht naar links met aan rechterhand het pad met de metalen afsluitboom. Vanaf hier kan de route weer opgepakt worden.
Ivm wegwerkzaamheden op een groot stuk van de route, is deze wandeling van 23 oktober tot en met 20 november 2023 niet te belopen.
Hoewel de wegwerkzaamheden nog niet helemaal zijn afgerond, kan de route weer gelopen worden. Hou er rekening mee dat het momenteel in het Coovelsbos en langs de Schootense Loop op sommige plekken drassig kan zijn. Veel wandelplezier.
Een mooie goed begaanbare wandeling. Een wandeling waarin natuurlijk groen en mooi aangelegde ecozones elkaar afwisselen. In Warande nog een extra stukje door het bos gelopen en even op het terras gezeten. Daarna de wandeling weer opgepikt en teruggelopen naar het startpunt.