Door het beekdal van de Aa, Keldonk te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door het beekdal van de Aa, te Keldonk

Wandeltocht langs het riviertje de Aa tussen Erp en Veghel voor de liefhebber van open landschappen. De Aa is aan een kant afgegraven zodat er een meer natuurlijker verloop tussen de oever en het riviertje is ontstaan. Op sommige plekken zijn bredere zones gemaakt, deze zones bestaan uit grasland met bloemen die vooral in de lente en de zomer een mooi geheel vormen. Verder bestaat het beekdal uit houtsingels, bosjes en er zijn poelen die het landschappelijk als wandelgebied aantrekkelijk maakt. De wandeltocht bestaat uit drie lussen waardoor men wat keuze heeft in lengte men kan ook het deel tussen Keldonk en Erp en het deel tussen Keldonk en Veghel als twee kleinere wandeltochten lopen. De lus tussen Keldonk en Erp is 8 kilometer, de beide lussen tussen Keldonk en Veghel 8,8 kilometer de totale wandelroute is 16,8 kilometer. Omdat een groot deel van de wandeltocht over graspaden gaat is het advies stevige wandelschoenen, ook moet men rekening houden met achtergrondgeluid van de best wel drukke N279 die vooral in het gedeelte tussen Keldonk en Veghel goed te horen is maar ook af en toe te zien is. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-10-2020, laatst bijgewerkt op: 15-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken met iets verder een klein pleintje aan linkerhand, voorbij het pleintje en voor wit elektriciteitsgebouwtje LA, “Den Baars”, kn42 volg 40, het fietspad volgen tot splitsing iets voorbij 3de bocht naar links.
Bij deze splitsing rechts aanhouden richting het brugje, doorlopen tot het brugje, bij het brugje heeft men de keuze om alleen de lussen tussen Keldonk en Veghel te lopen.
# De lussen tussen Keldonk en Veghel hiervoor het brugje over. Voorbij het brugje LA. Ga verder bij punt 3 laatste regel 2de deel.

Voor het brugje RA, kn41 volg 46, het gras-/onderhoudspad met het riviertje aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
2.
Bij deze kruising RD, kn46 volg 45, gras-/onderhoudspad het riviertje aan linkerhand.
RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren, kn45 volg 91, verderop het perceel grasland weer via het klaphek verlaten, het riviertje verder volgen.
Bij T-splitsing LA het brugje over, kn91 volg 92, grindpad door bosperceel, verderop na verlaten van het bosperceel buigt het grindpad voorbij een grasveld naar links.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een verharde weg LA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, verderop voor het riviertje de Aa buigt het pad naar rechts met het riviertje aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Achterdijk”, wn route.
3.
Na ca. 230m, t.h.v. inrit woning nr.5 LA, onverhard pad met houten afsluitboom, kn44 volg 89, pad door de rand van een groenstrook langs achterzijde van de woningen, zijpaden richting de woningen negeren, verderop gaat het pad door landbouwgebied, het pad verder volgen tot kruising met smal pad direct na een brede waterloop aan rechterhand.
Bij deze kruising LA, smal pad met houten afsluitboom en aan beide zijde bosschages, kn89 volg 88.
Voorbij houten afsluitboom en picknicktafel, bij kruising met verharde weg RD, pad door de rand van het bosperceel met verderop een brugje, kn88 volg 41.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, verhard fietspad, wn route.
Voor brug over riviertje de Aa RA, gras-/onderhoudspad met de Aa aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, verderop passeert men een klaphek, voorbij het klaphek het riviertje verder aan linkerhand door begrazingsgebied volgen tot men het begrazingsgebied via een klaphek weer verlaat.
4.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA, onverhard pad dat verderop ruim voorbij een bocht naar rechts overgaat in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn87 volg 86, de weg volgen tot verhard fietspad aan linkerhand met informatiepaneel “94 Fietsen doe je in Brabant” iets voorbij boerderij nr.7 links van de weg, overige zijwegen en paden negeren.
Bij dit fietspad LA, fietspad met onverhard pad en waterloop aan linkerhand, kn86 volg 85.
Voor riviertje de Aa, bij T-splitsing RA, onverhard pad met de Aa aan linkerhand, kn85 volg 21.
Voorbij perceel populieren RD, wn route, pad aan rechterhand negeren, het riviertje verder volgen.
Voorbij knotwilgen rechts van het pad RD, de wn route wordt verlaten, pad aan rechterhand negeren, het pad met riviertje aan linkerhand verder volgen tot een brugje aan linkerhand.
5.
Bij 3-sprong met aan linkerhand het brugje rechts aanhouden, verhard voetpad met het riviertje aan linkerhand.
Voor gebouw met links daarvan een begraafplaats, bij T-splitsing RA, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, verhard fietspad, wn route.
T.h.v. klaphek RD, voetpad met bankje aan linkerhand negeren, wn route.
In bocht naar links van het fietspad RD, onverhard pad.
Voor bocht naar rechts met bankje LA, de wn route wordt verlaten, het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor het riviertje ruim voorbij 2de bocht naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, pad met het riviertje aan rechterhand.
6.
RD, fietspad aan linkerhand negeren, verhard fietspad, kn85 volg 84, vervolgens t.h.v. stuw RD, onverhard pad met het riviertje aan rechterhand, kn84 volg 87, verderop buigt het pad naar links weg van het riviertje.
Direct na deze bocht RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, verderop via een klaphek het grasland weer verlaten.
Bij T-splitsing RA de fietsbrug over, verhard fietspad, aan overzijde bij splitsing rechts aanhouden, kn41 volg 40, iets verder het fietspad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn40 volg 83, verderop buigt het fietspad naar links met onverhard pad aan rechterhand, het fietspad of het onverharde pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Antonius van Padua kerk, Morgenstraat 55, 5469 GC te Keldonk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte De Roost

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De kerk in Keldonk Adrie: De kerk in Keldonk
Het riviertje de Aa in de lente Adrie: Het riviertje de Aa in de lente
Het riviertje de Aa in de lente Adrie: Het riviertje de Aa in de lente
Het riviertje de Aa Adrie: Het riviertje de Aa
Natuurlijker verloop van de oever Adrie: Natuurlijker verloop van de oever
Pad langs het riviertje Adrie: Pad langs het riviertje
Pad langs het riviertje Adrie: Pad langs het riviertje
De kerk in Keldonk Adrie: De kerk in Keldonk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-het-beekdal-van-de-aa.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In KeldonkErvaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 15 maart 2024 om 17:35

  Vandaag 15 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Alle paden waren prima te belopen. Op diverse plaatsen stonden er struiken in bloei ook waren de eerste bloemen al te zien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Mark 1 oktober 2023 om 12:49

  Vanochtend met zonnig weer een gedeelte van deze mooie struinroute langs het riviertje de Aa gelopen. De hele route stond voor vandaag op de planning, maar helaas is deze ivm werkzaamheden door het waterschap sinds afgelopen donderdag gesloten. Omdat deze werkzaamheden plaatsvinden in de rechterlus van de route, hebben we er voor gekozen om alleen de linkerlus te lopen. Waarbij we de route voor een gedeelte zelf hebben ingevuld door via het landgoed Lankveltse Hoeve en buurtschap Ham te lopen. Uiteindelijk 10,8km heerlijk gewandeld.

  Reageren
 3. Adrie 28 september 2023 om 15:55

  De wandeltocht is tijdelijk gesloten. De werkzaamheden aan een ecologische verbindingszone (EVZ) van circa 5 kilometer langs de Aa zijn gestart.

  Reageren
 4. Cor Wesel 5 april 2023 om 12:16

  deze tocht 29 april 2023 gelopen.
  Zeer mooie tocht wel goed opletten en de kaart regelmatig erbij gepakt om niet verkeerd te lopen.
  Let op wel open gebied maar zeker de moeite waard
  groeten Ad Nellie en Cor

  Reageren
 5. Adrie 14 juli 2022 om 16:35

  Vandaag 14 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een pad dat door de rand van een perceeltje grasland ging was dusdanig begroeid dat het nauwelijks nog herkenbaar was. Dit pad is uit de wandeltocht gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Marion 7 november 2020 om 19:14

  Vandaag deze geweldig mooie tocht gelopen, met een super weertje. Sommige stukken afgelopen dinsdag ook bewandeld met een andere route van deze site, maar dat is zeker geen straf! Nogmaals dank.

  Reageren
 7. Erna Poulussen 31 oktober 2020 om 15:08

  Vandaag deze route gelopen met rustig zonnig weer.
  Prachtige route!!
  Dank daarvoor

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)