Door een dynamisch beekdal, Middelrode te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Door een dynamisch beekdal, te Middelrode

Wandeltocht door het beekdal van de Aa, door landgoed Seldensate en over een deel van de ringdijk rond Den Dungen. Beek de Aa, die in Middelrode is uitgegroeid tot een klein riviertje is in het verleden gekanaliseerd met het oog op een snellere afvoer van water. Het beekdal van het riviertje heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan met als doel het beekdal klimaat robuust te maken voor de steeds vaker langere droge periodes maar ook voor de wateroverlast door piekbuien. Het riviertje heeft nu haar vrije loop weer teruggekregen en slingert binnen een brede natuurstrook bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes afgewisseld met oude meanders en poelen. De wandeltocht gaat over de dijken langs het riviertje en over struinpaden door het beekdal maar ook over een in 1610 aangelegde ringdijk die Den Dungen onder anderen beschermde tegen wateroverlast van de Aa. Langs de ringdijk passeert men drie cirkelvormige plassen ook wel een wiel genoemd, deze plassen zijn ontstaan tijdens een dijkdoorbraak. De ringdijk heeft geen functie meer nadat de Zuid-Willemsvaart is aangelegd, hierbij is een deel van de toenmalige loop van het riviertje afgesneden. Wat resteert van het riviertje ten westen van de Zuid-Willemsvaart is een waterloop met de naam Dode Aa. In het landgoed Seldensate komt men langs de restanten van een kasteeltje en het poortgebouw met duiventoren. Bij deze wandeltocht moet men wel rekening houden met geluid van de N279 die parallel aan het beekdal loopt verder kan bij hoogwater van de Aa het struinpad niet gelopen worden, er is een alternatief beschreven. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 9-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, “Brugstraat 8-10-12-14”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna eveneens RA richting klaphek, voor het klaphek links aanhouden, onverhard pad met houten voetgangerssluis en met afrastering aan rechterhand, het pad volgen tot verharde weg, klaphek negeren.
Bij de verharde weg rechts aanhouden de brug over, verharde weg, “Assendelftseweg”.
Ca. 50m voorbij de brug RA, “Assendelftseweg”, kn36 volg 33.
In bocht naar links van de weg, bij 4-sprong RD door poort, kn33 volg 27, grindpad richting het poortgebouw, doorlopen tot het poortgebouw, zijpaden negeren, bij het poortgebouw door de boog.
Voorbij het poortgebouw rechts aanhouden, direct daarna voor riviertje de Aa, bij T-splitsing LA, pad met het beekdal van aan rechterhand.
2.
Voorbij bosperceel met kasteelruïne RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met het beekdal aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA de brug over, wn route, aan overzijde bij kruising RD, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing met aan rechterhand een picknicktafel LA, kn27 volg 94.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Westerbroek”, pad met klaphek aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg richting “Den Dungen” volgen, “Runweg”, kn94 volg 9, het fietspad volgen tot bocht naar rechts direct na de brug “Bluumkes Brug” over het kanaal de Zuid-Willemsvaart.
Direct na deze bocht RA de talud afdalen, pad met traptreden, wn route, aan voet van de talud, bij T-splitsing RA, verharde fietspad, kn9 volg 68.
3.
Na ca. 70m RA, fietspad, verderop passeert men een waterloop.
# De waterloop die men passeert is de Dode Aa, bij aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1822 tot 1826 werd het riviertje de Aa aan de Dungense kant van het kanaal afgesneden.
Bij T-splitsing RA, kn68 volg 22, het smalle pad door bosschages over het dijkje rechts van de weg inlopen.
Aan einde van het pad RA, kn22 volg 63 (het paaltje staat iets naar links bij de weg), grind-/fietspad over dijk, het pad over de dijk met op een paar plaatsen enkele woningen langs de dijk ca. 2 km tot einde van het dijk, men passeert kn63 volg 62 en kn62 volg 90.
# De dijk is een deel van de in 1610 aangelegde ringdijk om Den Dungen. Aan de westzijde van de dijk passeert men drie plassen ook wiel genoemd waarvan de 2de met de naam Vossegat, deze zijn ontstaan bij dijk doorbraken.
4.
Aan het einde van de dijk “Hooidonksedijk” rechts aanhouden, verharde weg, wn route, direct daarna de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, kn90 volg 42 .
RD de ophaalbrug over, kn42 volg 86, let op druk punt!, voorbij de brug het fietspad aan de rechterzijde van de weg oplopen, direct daarna RA het gras-pad met het kanaal aan rechterhand volgen, verderop buigt het pad naar links en gaat onder het viaduct door.
Iets voorbij het viaduct links aanhouden, pad met de voet van de talud aan linkerhand.
Na ca. 150m, in de bocht naar rechts LA de talud richting rotonde oplopen, op het fietspad voor de rotonde RA, het fietspad richting “Berlicum” volgen, kn86 volg 41, het fietspad gaat met een lus richting de brug over het kanaal, voorbij de brug het fietspad langs de doorgaande weg “Beusingsedijk” volgen tot brug over het riviertje de Aa.
5.
Direct na de brug over het riviertje de Aa RA, grindpad over de dijk, kn41 volg 24, na ca. 500m passeert men een klaphek met veerooster, ca. 400m voorbij het klaphek passeert men bij een overlaat kn24 volg 25, deze overlaat kan bij hoog water het naast gelegen gebied laten onderlopen.
Voorbij draaihekje met veerooster, bij 3-sprong met aan rechterhand een brug LA, verhard fietspad, vervolgens na ca. 60m RA, onverhard pad met BL bordje over de dijk, verderop bij houten hek op de dijk door een klaphek rechts van de dijk, voorbij het klaphek kan de dijk weer gevolgd worden, het pad gaat onder een brug door, voorbij de brug de dijk weer volgen tot kruising met een verharde weg iets voorbij een houten hek met metalen klaphek.
Bij deze kruising RD door metalen klaphek, onverhard pad over de dijk met verderop een picknicktafel.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verderop in bocht naar links voor een landbouwperceel gaat de wandeltocht richting een struinpad door het beekdal, bij hoogwater volg het alternatief aan einde van de routebeschrijving.
6.
In deze bocht naar links RD, smal pad met landbouwperceel aan linkerhand, ca. 90m voorbij flauwe bocht naar links buigt het pad naar rechts weg van het landbouwperceel, men passeert een klaphek, voorbij het klaphek de beek aan rechterhand volgen tot houten hek met klaphek op de dijk met stuw t.h.v. een groen kastje.
Op de dijk RA door het klaphek, het pad over de dijk met het riviertje aan rechterhand volgen tot kruising met verhard fietspad voorbij 2de klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, struinpad aan rand van iets hoger gelegen grasland met het riviertje aan rechterhand.
Na ca. 600m, voor bocht naar links t.h.v. twee grote eiken langs een smalle waterloop links aanhouden, het gras-pad met bosschages aan rechterhand richting afrastering volgen, voor de afrastering links aanhouden, de afrastering aan rechterhand volgen tot klaphek, via dit klaphek het begrazingsgebied verlaten en doorlopen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA de doodlopende weg “Brugstraat” inlopen, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

# Hoogwater alternatief: bij deze bocht het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, verderop t.h.v. een woning gaat het pad over in een verharde weg. Bij T-splitsing RA, direct daarna RD, weg “Westakkers 42” aan linkerhand negeren, wn route. RD, “Westakkers”, weg aan linkerhand negeren, kn28 volg 31, direct daarna RA, smalle weg, wn route. Voorbij kleine witte woning, bij T-splitsing RA, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, grindpad, vervolgens na ca. 40m links aanhouden, de wn route wordt verlaten, smal pad door bosrand met iets verder grasveld met speeltoestellen aan rechterhand. Voorbij het grasveld RA, pad met het grasveld is nog steeds aan rechterhand. Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong rechts aanhouden, “De Kunning”. RD, weg “De Haasekker” aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m RA door klaphek, graskade, verderop voorbij 2de klaphek, t.h.v. stuw buigt de graskade naar links. Bij kruising met verhard fietspad LA, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg buigt naar links, de weg volgen tot T-splitsing voor doorgaande weg. Bij deze T-splitsing RA, de weg parallel aan doorgaande weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Driezeeg 40, 5258 LE te Middelrode. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk aan de Brugstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat, Middelrode.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Riviertje de Aa Adrie: Riviertje de Aa
Poortgebouw kasteel Seldensate Adrie: Poortgebouw kasteel Seldensate
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Ringdijk bij Den Dungen Adrie: Ringdijk bij Den Dungen
De Dode Aa Adrie: De Dode Aa
Waterplas langs de ringdijk Adrie: Waterplas langs de ringdijk
Een wiel aan westzijde van de ringdijk Adrie: Een wiel aan westzijde van de ringdijk
Ophaalbrug bij Den Dungen Adrie: Ophaalbrug bij Den Dungen
Dijk langs de Aa Adrie: Dijk langs de Aa
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa
Beeldal van der Aa Adrie: Beeldal van der Aa
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-een-dynamisch-beekdal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MiddelrodeMajorcabar/Herberg de Poeling

Poeldonk 17
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Eeterij De Dungense Brug

Poeldonk 28
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Gerard van Berlo 16 mei 2021 om 08:39

    Hoe kan ik zien waar ik moet lopen. is de route met pijltjes aangegeven?

    Reageren
    1. Adrie 16 mei 2021 om 11:32

      Gerard van Berlo bedankt voor de reactie! De wandelroute is niet met pijlen aangegeven. De gedeeltes die samenvallen met het wandelnetwerk daar wordt in de routebeschrijving naar verwezen. Verder is er een topografische kaart beschikbaar en een GPX bestand voor een GPS apparaat of voor een mobiel bijvoorbeeld door gebruik te maken van de app OsmAnd of een andere app.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)