Door de Sonse Heide, Best te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door de Sonse Heide, te Best

Wandeltocht door de voormalige Sonse Heide, de Nieuwe Heide en door De Vleut. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is er weinig heide te zien tijdens deze wandeltocht. Het ooit grote heidegebied de Sonse Heide is in het begin van de 20ste eeuw opgesplitst in Sonse Heide en Nieuwe Heide. De Sonse Heide is omgevormd tot landbouwgebied en de Nieuwe Heide beplant met als doel productiebos. Wat rest is een klein heidegebiedje met enkele vennen waaronder het Langven. Het huidige landbouwgebied heeft in de 2de wereldoorlog tijdens de operatie Market Garden als landingsterrein gediend, Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In het bosgebied wordt men op een aantal plaatsen hieraan herinnert zoals het museum Bevrijdende Vleugels en het natuurtheater met een monument ter nagedachtenis aan Joe Mann een Amerikaanse soldaat. Op der Sonse Heide landden op 17 september 1944 ruim 4600 parachutisten van de Amerikaanse 101e Airborne Divisie. Bovendien zetten 54 zweefvliegtuigen daar op die dag 43 jeeps, aanhangwagens en ander materiaal aan de grond. In de dagen daarna landen er nog eens honderden gliders met 3000 militairen, jeeps, geschut en andere hulpgoederen. In het laatste deel van de wandeltocht wordt De Vleut bezocht. De Vleut met het gelijknamige buurtschap rond de Maria Assumptakapel uit 1950 is een landbouwgebied met boomkwekers in een landschap met veel populieren. De bomen werden vroeger geplant voor de productie van klompen en lucifers. Halverwege de 19de eeuw was een belangrijk deel van de bevolking uit Best werkzaam in de klompenindustrie. In de 20ste eeuw zijn veel klompenmakers verdwenen waardoor minder populieren werden aangeplant. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-5-2021, laatst bijgewerkt op: 3-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein van de natuurpoort aan de weg “Koppelstraat” LA verlaten, het fietspad richting de rotonde volgen, bij rotonde de doorgaande weg via het fietspad oversteken, vervolgens aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, “Hooiweg”, kn55 volg 56.
Bij T-splitsing RA, “Schansweg”, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. inrit woning nr.5 LA, “Gunneweg”.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg.
T.h.v. woning nr.23 RA, “Klaverhoeksesteeg”.
Bij Y-splitsing LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Keldersehoevenweg” aan linkerhand negeren, kn3 volg 24.
In 2de flauwe bocht naar links RA, “Oude Schuurweg”, wn route, verderop aan einde van de verharde weg LA het onverhard pad volgen, wn route.
2.
Bij T-splitsing LA, wn route, pad met bosperceel aan rechterhand en iets verder een bankje eveneens aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Voor bos, bij T-splitsing RA, kn24 volg 26, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, onverhard pad, “Schietbaanlaan”, wn route.
# Men passeert monumentje ter nagedachtenis aan Lt. Col. Robert G. Cole gesneuveld in deze omgeving tijdens operatie Market-Garden op 18 september 1944.
Na ca. 120m RD, breed bospad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, wn route, pad met aan beide zijde bosschages en aan linkerhand een landbouwperceel.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een verhard fietspad LA, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 300m volgen tot bospad aan linkerhand in tweede bosperceel, iets voorbij de bosrand van dit bosperceel.
Bij dit pad LA, smal bospad, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden.
3.
Bij kruising met breed pad RD, pad met bordje “Opengesteld”.
Bij kruising RD, verderop passeert men aan rechterhand een picknickplaats met enkele picknicktafels.
Bij kruising met breed pad RD, kn81, pad met omheind open gebied aan rechterhand.
Na ca. 130m RA, pad met aan beide zijde een afrastering door het open gebied, het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor bosrand.
Bij deze T-splitsing LA, kn66 volg 75, pad langs het omheinde open gebied met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot houten poort met klaphek, zijpaden negeren.
Voor de houten poort scherp RA, kn75 volg 76, breed pad met afrastering aan linkerhand.
Na ca. 120m LA, pad met omheining aan linkerhand, wn route..
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
4.
Bij houten afsluitboom en aan overzijde van de pad het Joe Mann herdenkingsmonument scherp LA, men loopt weer richting het omheinde gebied.
# Het herdenkingsmonument is ter nagedachtenis aan Joe Mann, een Amerikaanse parachutist die betrokken was bij de verovering van de brug over het Wilhelminakanaal. Op 19 september 1944 redde hij het leven van zijn kameraden door met zijn rug een granaatexplosie op te vangen.
RD, pad langs afrastering aan linkerhand negeren, kn76 volg 50, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een klaphek.
Bij deze 4-sprong RD, kn50 de wn route wordt verlaten, de afrastering aan linkerhand verder volgen.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder klaphek aan rechterhand negeren, de afrastering verder volgen.
Na ca. 100m rechts aanhouden, breed pad door het bos, vervolgens bij kruising RD, het pad volgen tot kruising met voorbij de kruising aan rechterhand een bankje op een heuvel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, het brede pad verder volgen.
Voor bankje, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, rolstoelpad, het pad met verderop aan rechterhand een half open plek verder volgen tot kruising met smal pad voorbij een half open plek aan rechterhand, ca. 20m voorbij klein informatiepaneeltje “Van woest naar waardevol” met in het pad aan linkerhand op een boom een groen-witte (Airbornpad) routemarkering.
5.
Bij deze kruising LA, smal bospad, groen-witte route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, groen-witte route, het pad volgen tot Y-splitsing voor een horecagelegenheid.
# Bij de horecagelegenheid staat aan linkerhand een monument als eerbetoon aan Joe Mann. Bovenop het monument staat een pelikaan, symbool van opofferingsgezindheid, met jongen. Dit is niet de plek waar Joe Mann sneuvelde maar bij de eerder gepasseerde gedenksteen.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg, iets verder bij kruising RD, de weg over het parkeerterreintje volgen tot deze overgaat in een onverhard pad bij een houten afsluitboom.
Voorbij de houten afsluitboom het 2de pad aan linkerhand inlopen, stijgend pad, groen-witte route, het pad volgen tot 4-sprong op de heuveltop.
6.
Bij deze 4-sprong RD, dalend pad, de groen-witte route wordt weer verlaten, vervolgens aan voet van de heuvel, bij 3-sprong links aanhouden, het pad dat met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot kruising voor open plek met heide, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, wn route, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, wn route, let op drukke weg!, het bospad met aan linkerhand een GSM mast inlopen.
Na ca. 120m LA, kn85 volg 23, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot kruising met verharde weg t.h.v. bosrand, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, wn route.
# Het landbouwgebied waar men doorheen loopt heeft tijden de operatie Marker Garden dienst gedaan landingsterrein.
Bij kruising RA, kn23 volg 86.
Na ca. 130m LA, smal pad met waterloop aan linkerhand, kn86 volg 25.
7.
Voorbij metalen hek, bij T-splitsing LA, kn25 volg 88, pad tussen bosrand en waterloop met de bosrand aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar rechts.
Ca. 90m voorbij deze bocht RA, pad door het bosperceel met bordje “Waterwingebied Son”, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij T-splitsing RA, grindpad, iets verder buigt het pad naar links.
Voorbij metalen poort met voetgangerssluis, bij kruising RD, wn route, het smalle pad aan overzijde van de weg rechts van de poort inlopen met omheining aan linkerhand, iets verder buigt het pad langs de omheining naar links.
Voorbij het omheind terrein, bij T-splitsing LA, direct daarna RA, grindpad met metalen afsluitboom, wn route.
Voorbij metalen afsluitboom, bij kruising LA, kn87 volg 88, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
8.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr.5 RA, “Prinsenhoefstraat”, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, “Bestseweg”, kn88 volg 89.
Na ca. 80m LA, onverhard pad, Schelravenseweg”, kn89 volg 90.
Ca. 140m voorbij bocht naar rechts van het pad LA, kn90 volg 92.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg met boerderij aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RD, “Hoge Vleutweg”, wn route.
RD, weg “Lage Vleutweg” aan rechterhand negeren, kn92 volg 19.
Voor plantsoen met kapel RA, “Broekdijk”, kn19 volg 93.
Voorbij het plantsoen RD, “Broekdijk”, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 40m RA, onverhard pad, “Molenkampseweg”, kn93 volg 18.
9.
Na ca. 600m LA door klaphek met bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten, gras-pad met afrastering aan rechterhand, verderop buigt het gras-pad naar rechts.
Voorbij picknickplaats, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland.
Bij T-splitsing LA richting heuvel met uitkijkplateau.
Bij kruising met aan rechterhand een loopbrug naar het uitkijkplateau RD.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij kruising LA, “Broekdijk”, kn94 volg 93.
Na ca. 140m RA het terrein van de natuurpoort oplopen, rechts van het gebouw is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ingang parkeerplaats bij natuurpoort Groene Woud aan de Koppelstraat, Koppelstraat, 5681 PG te Best. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Pad door De Vleuten Adrie: Pad door De Vleuten
Pad door de voormalige Sonse Heide Adrie: Pad door de voormalige Sonse Heide
monumentje ter nagedachtenis aan Lt. Col. Robert G. Cole Adrie: monumentje ter nagedachtenis aan Lt. Col. Robert G. Cole
Pad langs het Langven Adrie: Pad langs het Langven
Pad door heide restant Adrie: Pad door heide restant
Monument als eerbetoon aan Joe Mann Adrie: Monument als eerbetoon aan Joe Mann
Zweefvliegtuig op de Sonse Heide tijdens operatie Market Garden Zweefvliegtuig op de Sonse Heide tijdens operatie Market Garden
Pad door waterwingebied Son Adrie: Pad door waterwingebied Son
Boerderij met hooischuur Adrie: Boerderij met hooischuur
Boerderij in De Vleut Adrie: Boerderij in De Vleut
Pad door De Vleut Adrie: Pad door De Vleut
Maria Assumptakapel uit 1950 Adrie: Maria Assumptakapel uit 1950

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-sonse-heide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Joe Mann Pavilijoen

Joe Mannweg 4
5681 PT Best
Bezoek website

Brasserie ’t Boshuys

Sonseweg 39
5681 BH Best
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 3 mei 2023 om 18:07

  Vandaag 3 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Een knooppuntpaaltje was verplaatst en een houten voetgangerssluis vervangen door een metalen hek verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ad,Cor & Nellie 26 april 2023 om 15:23

  Weer een mooie wandeling afwisselend landschap veel te zien onderweg wel even goed opletten bij punt 4 van de beschrijving er staat twee maal door het klaphek linksaf met afrastering aan de linker zijde doe dit anders loop je helmaal fout wat ons vandaag is overkomen (niet goed gelezen denken wij) verder staat alles redelijk goed beschreven.

  Reageren
 3. Lara Loopt 9 juni 2022 om 16:34

  Afwisselende tocht. De bos- en heidegebieden zijn prachtig, daar komen we regelmatig. De Scheeken is ook heel mooi, daar ben je wel snel doorheen. Verder zijn het populierenlanen maar toch ook veel kilometers langs weilanden en wat asfaltwegen. Dat is niet helemaal mijn smaak. Bij zowel horeca Boshuys als Joe Mann Paviljoen zijn honden welkom. Beide horecagelegenheden zijn aan te raden. Zoals beschreven zijn honden rond het Langven niet toegestaan, maar het alternatief is prima. Je mist niet veel, het uitzicht is vrijwel hetzelfde.

  Reageren
 4. Pieter & Isabelle, Kissy & Sifra 8 januari 2022 om 11:33

  8-01-2022 Nogmaals deze route gelopen met 2 hondjes, blijft genieten!

  Reageren
 5. Ans Habraken 21 november 2021 om 20:57

  Ik gebruik de routes op deze pagina meestal als hardlooproutes. En ik heb op deze manier al prachtige nieuwe paadjes kunnen lopen, niet ver van huis. Dit is weer zoéén. Echt een verrassende route, met weer een aantal nieuwe leuke plekjes. Ik heb nog nooit een recensie gedeeld, maar nu moest het er maar eens van komen. Hartelijk dank voor deze leuke routes.

  Reageren
 6. Nellie en Anke 22 juli 2021 om 12:10

  Gisteren op een prachtige zomerse dag, deze afwisselende wandeling gelopen. Over mooie paden met populieren door het Brabantse agrarische landschap en bossen met bloeiende heide en vennen. Vlak voor je terug bent bij de Natuurpoort komen er nog een aantal mooie schilderijen gemaakt met mozaïek op je pad.

  Reageren
 7. Jose en Wim 6 juni 2021 om 15:18

  Genoten van de schoonheid en de stilte van deze heerlijke landelijke route ‘ in onze achtertuin’!!

  Reageren
 8. Pieter & Isabelle, Koesja. 17 mei 2021 om 21:26

  Vandaag deze geweldige mooie tocht gelopen wij hebben genoten, goed beschreven!
  dank je wel!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)