Door de Scheeken, Best te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door de Scheeken, te Best

Wandeltocht door Het Groene Woud, bezocht worden de natuurgebieden Scheeken-Mortelen, Heerenbeek, 't Veldersbosch op landgoed Velder en De Scheeken. Al vrij snel na verlaten van Best gaat de wandeltocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 zijn door Brabants Landschap edelherten teruggebracht in het omheind deel van de Scheeken-Mortelen en de Scheeken aan de oostzijde van de A2, beide gebieden zijn via een natuurbrug met elkaar verbonden. Zijn de edelherten niet te zien in het natuurgebied Scheeken-Mortelen, op de terugweg krijgt men een tweede kans de wandeltocht gaat ook door het omheind deel aan de oostzijde. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw en een landhuis met hangtorens waardoor het op een kasteeltje lijkt. Het 't Veldersbosch is een vochtig, oud loofbos met ook stukken gemengd bos. Dit bos is omstreeks 1750 aangelegd en is het oudste in zijn soort in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het is een sterrenbos, waarin negen lanen liggen die op een centraal punt bijeenkomen "De Negen Dreven", aan de rand van het landgoed Velder staat een imposant landhuis Groot Velder. 65% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-4-2018, laatst bijgewerkt op: 13-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein van de natuurpoort aan de weg “Koppelstraat” LA richting de rotonde verlaten, het fietspad aan linkerzijde van de weg volgen.
Bij rotonde de doorgaande weg via fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, vervolgens aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, kn55 volg 16, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Wilg” oversteken, direct daarna aan overzijde op het fietspad, bij T-splitsing RA, dalend fietspad richting Oirschot.
Bij T-splitsing RA richting s’Hertogenbosch, wn route, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg “Zomereik”.
2.
Voor woning nr.21 RA, fietspad, kn16 volg 2, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, het verhard voetpad door parkje “Salderspark” inlopen, wn route.
Voetpad met bocht naar links door het parkje verder volgen, verbindingspad naar verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, voetpad door het parkje verder volgen, wn route.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, brugje aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising met fietspad RA, wn route, het fietspad volgen tot T-splitsing.
# Met OV terug naar het station: ga bij deze T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg met spoor aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren. Bij deze T-splitsing schuin naar rechts het plein richting stationsgebouw oplopen, het startpunt.
3.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verharde weg met spoorlijn aan linkerhand.
Direct na viaduct, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Krimpweg”, kn2 volg 95.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg buigt naar rechts, “Kruisbeemdenweg”, de weg verder volgen tot (gras)pad aan rechterhand voorbij een omheind perceel met voor het omheinde perceel woning nr.10.
Bij dit pad RA, wn route, (gras)pad met de omheining aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, onverhard pad, wn route.
Voor pad met houten afsluitboom en bordje “Natuurreservaat”, bij kruising LA, kn95 volg 96.
Na ca. 200m RA, “Pailjaartseweg”, kn96 volg 97, pad met verderop een veerooster met BL bordje “Scheeken-Mortelen”.
Ruim voor verlaten van het leefgebied van de edelherten met in de verte een snelweg LA, wn route, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot men het leefgebied voorbij het bos bij een hoog klaphek met metalen poort verlaat.
4.
Na verlaten van het leefgebied, bij T-splitsing RA, kn97 volg 79, pad met verderop aan rechterhand een kijkscherm met klein plateau.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD richting spoortunnel “Paljaarttunnel”, voorbij de spoortunnel de weg “Liempsedijk” met verderop kn79 volg 3 volgen tot grindpad ”Heerenbeek” aan rechterhand iets voor een parkeerterreintje aan linkerzijde van de weg met informatiepaneel en overkapte picknicktafel, overige zijpaden en zijweg negeren.
Bij dit pad RA, “Heerenbeek”, grindpad met hoog klaphek en veerooster, bij volgend hoog klaphek met veerooster verlaat men het leefgebied van de edelherten weer, verderop t.h.v. een boerderij buigt het grindpad naar links.
# De monumentale boerderij is van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is tot boerderij.
5.
Iets voorbij de boerderij het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn3 volg 81.
T.h.v. poort landhuis nr.1 RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
# Landhuis uit 1864, door de wit gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn81 de wn route wordt verlaten, pad met houten afsluitboom en iets verder een boerderij aan rechterhand.
In het bos RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij bankje, bij 9-sprong waarvan een aantal paden niet toegankelijk zijn (rustgebied) en daardoor afhankelijk van het seizoen minder goed te herkennen zijn het 3de pad (2de pad dat toegankelijk is) aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot T-splitsing voor houten afsluitboom met bordje rustgebied iets voor de spoorlijn, ruim voor de T-splitsing passeert men een granieten blok bij een 6-sprong met alle zijpaden rustgebied.
Bij deze T-splitsing LA, het pad dat verderop overgaat in een smalle verharde weg volgen tot T-splitsing voorbij woning nr.19, zijpaden negeren.
6.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot bocht naar links t.h.v. inrit boerderij nr.17.
# Iets voor de boerderij passeert men aan linkerhand landhuis “Groot Velder” waarvan de eerste steen in het jaar 1878 werd gelegd.
Iets voorbij deze bocht RA, kn72 volg 73, voet-/fietspad met iets verder een spoortunnel.
Aan einde van het voet-/fietspad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voorbij inrit woning nr.10 RA, “Hollands Diep”, kn73 volg 82, de weg volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een viaduct over snelweg A2, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Oude Rijksweg”, wn route, men passeert het viaduct.
Iets voorbij het viaduct RA, “Dazingstraat”, wn route, direct daarna de weg met ruime bocht naar links verder volgen, half verharde weg aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD, “Dazingstraat”, wn route.
Voorbij kombord “Liempde”, bij 4-sprong RA, onverhard pad, kn82 volg 1.
7.
T.h.v. waterloop “Groote Waterloop” RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, wn route, verderop passeert men een veerooster, men loopt dan weer door het leefgebied met de edelherten.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Ruim voor hoog klaphek met veerooster RA, “Ginnenkendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een klaphek.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij bosperceel aan rechterhand RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, pad door grasland.
Bij kruising RD, eveneens pad door grasland.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland, vervolgens na enkele meters LA richting klaphek.
8.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, vervolgens na enkele meters RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het gras-pad naar links richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
Bij T-splitsing RA, de verharde weg met “BestZoo” aan de rechterhand volgen tot onverhard pad aan linkerhand direct na elektriciteitskastje 019599 iets voorbij een hoogspanningsmast.
Bij dit pad LA het terrein van de natuurpoort oplopen, rechts van het gebouw is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ingang parkeerplaats bij natuurpoort Best aan de Koppelstraat, Koppelstraat, 5681 PG te Best. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein bij de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Station Best. Met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, het plein “Stationsplein” oversteken richting doorgaande weg. Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Spoorweglaan”, weg met spoor aan linkerhand, de weg volgen tot bocht naar rechts direct na viaduct over doorgaande weg, voor het viaduct passeert men kombord “Einde bebouwde kom Best”. Start bij punt 3 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Natuurgebied Scheeken - De Mortelen Adrie: Natuurgebied Scheeken - De Mortelen
Doorgang begrazingsgebied edelherten Adrie: Doorgang begrazingsgebied edelherten
Boerderij in landgoed Heerenbeek Adrie: Boerderij in landgoed Heerenbeek
Bospad in landgoed Velder Adrie: Bospad in landgoed Velder
Een van de Negen Dreven Adrie: Een van de Negen Dreven
Eveneens een  van de Negen Dreven Adrie: Eveneens een van de Negen Dreven
Landhuis Groot Velder Adrie: Landhuis Groot Velder
Natuurgebied de Scheeken Adrie: Natuurgebied de Scheeken
Natuurgebied de Scheeken Adrie: Natuurgebied de Scheeken

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-scheeken.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Best vanuit startpunt met OV



Ervaringen van wandelaars (18)

  1. Hans meeuwsen 20 mei 2024 om 20:31

    Het is een mooi wandelgebied met leuke grote mozaïeken, aleen de start van het rommelige parkeerterrein is niet duidelijk en nog gevaarlijk langs de gewone smalle weg met veel verkeer. Wanneer wordt het afgewerkt en komt er iets van horeca?? Zie ook bijlage

    Reageren
    1. Adrie 21 mei 2024 om 06:26

      Beste Hans Meeuwsen, bedankt voor de reactie! Wanneer de natuurpoort afgewerkt wordt en er een horecagelegenheid in het gebouw komt weet ik niet. In de afgelopen twee jaar is er nauwelijks iets veranderd aan en rond het gebouw; het terrein oogt inderdaad nogal rommelig. Dat het een drukke weg is kan ik niet bevestigen. De Koppelstraat bij de ingang van het parkeerterrein is geen doorgaande weg, mogelijk dat er wat extra verkeer geweest is nu met de Pinsterdagen door bezoekers aan BestZOO.

  2. Nelle en Tonnie van Vlokhoven 10 februari 2024 om 20:11

    Deze prachtige route vandaag weer gelopen. Hier en daar erg drassig,
    En vraagt enige creativiteit om enigszins droge voeten te houden. Jammer genoeg geen herten gezien.
    Route was goed te volgen. Een puntje, bij 5 regel 6 de vervallen boerderij wordt vervangen door een nieuwe boerderij in aanbouw. Erg genoten.

    Reageren
    1. Adrie 11 februari 2024 om 07:31

      Nelle en Tonnie van Vlokhoven bedankt voor het melden van de boerderij in aanbouw! Inmiddels in de routebeschrijving aangepast.

  3. Antoon en Marijke 17 oktober 2023 om 17:50

    Mooie herfstwandeling kunnen maken met een lekker zonnetje in ’n gebied met veel populieren.
    Hoogtepunt voor ons waren de 4 edelherten met prachtige geweien die we onderweg gespot hebben. Rustig grazend maar ook alert op de omgeving.
    De beschrijving klopte uitstekend. Bij de natuurpark was het gemakkelijk parkeren.

    Reageren
  4. Cor Wesel 10 december 2022 om 14:30

    berichtje van Ad Nellie en Cor.
    Eerste stukje van de wandeling was niet echt mooi maar daarna hebben we genoten van de wandeling en volgens mijn zwager zeker een 8 1/2 waard. halverwege kwamen we een aantal asielzoekers tegen die leerden fietsen.

    Reageren
  5. Lennard 13 november 2022 om 18:03

    Vandaag met stralend weer gelopen.

    De werkzaamheden bij de natuurpoort zijn nog steeds niet afgerond, maar de route is nog geheel actueel.

    Reageren
  6. Dré en Annie van Eijk 5 april 2021 om 08:27

    mooie route, goed beschreven

    Reageren
  7. Adrie 19 maart 2021 om 16:10

    Vandaag de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk is met een aantal nieuwe knooppunten verder uitgebreid, de routebeschrijving is hierop aangepast. Jammer genoeg geen edelherten gezien wel leuk om te melden dat er op het terrein van de natuurpoort een nieuwe Vlaamse schuur is gebouwd. Afgerond zijn de werkzaamheden op het terrein van de natuurpoort nog niet, parkeren was geen probleem een gedeelte van het parkeerterrein was open. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  8. Joost 3 februari 2021 om 17:05

    Dank voor je reactie Adrie, ik ga de voorgestelde wandeltocht eens bekijken.

    Reageren
  9. Joost 3 februari 2021 om 16:31

    Heb interesse in een wandeling in dit gebied, maar zie dat honden op deze wandeling niet zijn toegestaan. Zijn er specifieke gedeelten waar honden niet mogen komen, waar we wellicht de route omheen kunnen lopen?

    Reageren
    1. Adrie 3 februari 2021 om 17:04

      Joost bedankt voor de reactie! Op drie plaatsen gaat de wandeltocht over wat grotere afstanden door het begrazingsgebied van edelherten met een gezamenlijke lengte van ruim 4 kilometer zouden de paden naar de begrazingsgebieden meegerekend waarvoor een alternatief nodig is dan kom ik op ruim 6 kilometer uit. M.a.w. deze wandelroute is niet geschikt om een alternatief te maken voor wandelaars met een hond. Misschien is de Heerenbeek en Mortelen-tocht een mogelijkheid deze wandeltocht gaat onder andere door het westelijk deel van deze wandeltocht.

  10. Nelle en tonnie van vlokhoven 17 januari 2021 om 10:35

    16 januari deze tocht gelopen. Een mooie koude wandeling waar mijn zus en ik erg van genoten hebben. we hebben deze route nu twee keer gelopen. we hebben 1 min puntje bij de laatste wandeling. We konden niet parkeren bij de natuurpoort. Deze was van alle kanten afgesloten. Nu
    bij dieren park in de berm kunnen parkeren.

    Reageren
    1. Adrie 17 januari 2021 om 11:10

      Nelle en Tonnie van Vlokhoven bedankt voor de reactie! Mogelijk dat het parkeerterrein afgesloten is als gevolg van corona. Zou het voorlopig nog gesloten zijn in de berm bij het dierenparkje hoek Molenkampweg-Broekdijk is een mogelijkheid of anders de carpoolplaats aan de andere zijde van de snelweg hoek Oude Rijksweg-Hooiweg aan de rand van Best starten bij punt1 voorlaatste regel.

  11. Adrie 6 augustus 2020 om 09:13

    De wandelroute is gewijzigd, het leefgebied voor edelherten is verder uitgebreid naar het westen. In dit nieuwe leefgebied zijn enkele paden gesloten voor publiek. De wandelroute gaat in dit nieuwe deel door de rand van het leefgebied. Het startpunt is ook verplaatst naar een nieuwe natuurpoort bij Best, een beter uitgangspunt om een wandelroute te starten. Officieel is de natuurpoort nog niet open wel een deel van het grote parkeerterrein bij de natuurpoort.

    Reageren
  12. Nelle en tonnie van vlokhoven 24 april 2020 om 20:05

    Prachtige route door het buitengebied. Mijn zus en ik hebben enorm genoten.

    Reageren
  13. Adrie 2 februari 2020 om 12:35

    De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!

    Reageren
  14. Adrie 25 oktober 2019 om 14:51

    Vandaag 25 oktober 2019 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Leuk om te melden is de nieuwe natuurburg De Mortelen die op enige afstand te zien is tijdens de wandeltocht. Verder is er een kijkscherm geplaatst bij het omheinde deel in de Scheeken-Mortelen, met wat geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)