Door de Scheeken, Best te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door de Scheeken, te Best

Wandeltocht door Het Groene Woud, bezocht worden de natuurgebieden Scheeken-Mortelen, Heerenbeek, 't Veldersbosch op landgoed Velder en De Scheeken. Al vrij snel na verlaten van Best gaat de wandeltocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 zijn door Brabants Landschap edelherten teruggebracht in het omheind deel van de Scheeken-Mortelen en de Scheeken aan de oostzijde van de A2, beide gebieden zijn via een natuurbrug met elkaar verbonden. Zijn de edelherten niet te zien in het natuurgebied Scheeken-Mortelen, op de terugweg krijgt men een tweede kans de wandeltocht gaat ook door het omheind deel aan de oostzijde. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw en een landhuis met hangtorens waardoor het op een kasteeltje lijkt. Het 't Veldersbosch is een vochtig, oud loofbos met ook stukken gemengd bos. Dit bos is omstreeks 1750 aangelegd en is het oudste in zijn soort in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het is een sterrenbos, waarin negen lanen liggen die op een centraal punt bijeenkomen "De Negen Dreven", aan de rand van het landgoed Velder staat een imposant landhuis Groot Velder. 65% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-4-2018, laatst bijgewerkt op: 13-8-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein van de natuurpoort aan de weg “Koppelstraat” LA richting rotonde verlaten, het fietspad aan linkerzijde van de weg inlopen.
Bij rotonde de doorgaande weg via fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, aan overzijde het fietspad verder volgen, direct daarna bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, kn55 volg 16, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Oude Rijksweg” oversteken, direct daarna aan overzijde op het fietspad RA, het fietspad met flauwe bocht naar links richting “Oirschot” volgen, het fietspad daalt.
Bij T-splitsing RA richting s’Hertogenbosch, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg “Zomereik”.
2.
Voor woning nr.21 RA, fietspad, kn16 volg 2, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, verhard voetpad door parkje “Salderspark”, wn route.
Voetpad met bocht naar links door het parkje verder volgen, verbindingspad naar verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, voetpad door het parkje verder volgen, wn route, iets verder vijver aan linkerhand.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, brugje aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising met fietspad RA, wn route, het fietspad volgen tot T-splitsing.
# Met OV terug naar het station: ga bij deze T-splitsing LA, verharde weg, de weg met spoor aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren. Bij deze T-splitsing schuin naar rechts het plein richting stationsgebouw oplopen, het startpunt.
3.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verharde weg met spoorlijn aan linkerhand.
Direct na viaduct, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Krimpweg”, kn2 volg 79.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg buigt naar rechts, “Kruisbeemdenweg”.
Voor 2de woning rechts aanhouden, grindpad, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij de woningen gaat het grindpad over in een onverhard pad.
Bij kruising voor pad met houten afsluitboom en bordje “Natuurreservaat” LA.
Na ca. 200m RA, “Pailjaartseweg”, eveneens breed pad, wn route, verderop passeert men een veerooster met BL bordje “Scheeken-Mortelen”.
Ruim voor verlaten van het leefgebied van de edelherten met in de verte de snelweg LA, gras-pad met houten afsluitboom, wn route, verderop verlaat men het leefgebied weer via een hoog klaphek.
4.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
# Verderop passeert men aan rechterhand een kijkscherm met klein plateau.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD richting spoortunnel “Paljaarttunnel”, voorbij de spoortunnel de weg “Liempsedijk” volgen tot grindpad ”Heerenbeek” aan rechterhand, iets voor parkeerterreintje aan linkerhand met informatiepaneel en overkapte picknicktafel, onderweg in flauwe bocht naar rechts passeert men kn79 volg 3, overige zijpaden en zijweg negeren.
Bij dit pad RA, “Heerenbeek”, grindpad met hoog klaphek en veerooster, bij volgend hoog klaphek en veerooster verlaat men het leefgebied van de edelherten weer, verderop t.h.v. een boerderij buigt het grindpad naar links.
# De monumentale boerderij is van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is tot boerderij.
5.
Iets voorbij de boerderij het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn3 volg 81.
T.h.v. poort landhuis nr.1 RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
# Landhuis uit 1864, door de wit gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn81 de wn route wordt verlaten, men passeert houten afsluitboom en iets verder een vervallen boerderij.
In bosgebied RD, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij bankje, bij 9-sprong waarvan een aantal paden niet toegankelijk zijn (rustgebied) en daardoor afhankelijk van het seizoen minder goed te herkennen zijn het 3de pad (2de pad dat toegankelijk is) aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot T-splitsing voor houten afsluitboom met bordje rustgebied iets voor de spoorlijn, ruim voor de T-splitsing passeert men een granieten blok bij een 6-sprong met alle zijpaden rustgebied.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot T-splitsing voorbij woning nr.19, zijpaden negeren, ruim voor deze T-splitsing gaat het onverhard pad over in een smalle verharde weg.
6.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot bocht naar links t.h.v. inrit boerderij nr.17.
# Iets voor de boerderij passeert men landhuis “Groot Velder”.
Iets voorbij deze bocht RA, voet-/fietspad, kn72 volg 73, men passeert een spoortunnel.
Aan einde van het voet-/fietspad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voorbij inrit woning nr.10 RA, “Hollands Diep”, kn73 volg 82, de weg volgen tot T-splitsing met aan rechterhand viaduct over snelweg, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Oude Rijksweg”, wn route, men passeert het viaduct.
Iets voorbij het viaduct RA, “Dazingstraat”, wn route, direct daarna de weg met ruime bocht naar links verder volgen, half verharde weg aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD, “Dazingstraat”, wn route.
Voorbij kombord “Liempde”, bij 4-sprong RA, onverhard pad, kn82 volg 1.
7.
T.h.v. waterloop “Groote Waterloop” RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, wn route, verderop passeert men een veerooster, men loopt dan weer door het leefgebied met de edelherten.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Ruim voor hoog klaphek met veerooster RA, “Ginnenkendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een klaphek.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij bosperceel RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, pad door grasland.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, eveneens pad door grasland.
Na verlaten van grasland via klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland, vervolgens na enkele meters LA richting klaphek.
8.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, vervolgens na enkele meters RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het gras-pad naar links richting klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot half verhard pad aan linkerhand iets voorbij de hoogspanningsmast, onderweg passeert men “BestZoo” en “Pannekoekenhuis De Klomp”.
Bij dit pad LA het terrein van de natuurpoort oplopen, rechts van het gebouw is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ingang parkeerplaats bij natuurpoort Best aan de Koppelstraat, Koppelstraat, 5681 PG te Best. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein bij de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Station Best. Met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, het plein “Stationsplein” oversteken richting doorgaande weg. Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Spoorweglaan”, weg met spoor aan linkerhand, de weg volgen tot bocht naar rechts direct na viaduct over doorgaande weg, voor het viaduct passeert men kombord “Einde bebouwde kom Best”. Start bij punt 3 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Natuurgebied Scheeken - De Mortelen Adrie: Natuurgebied Scheeken - De Mortelen
Doorgang begrazingsgebied edelherten Adrie: Doorgang begrazingsgebied edelherten
Boerderij in landgoed Heerenbeek Adrie: Boerderij in landgoed Heerenbeek
Bospad in landgoed Velder Adrie: Bospad in landgoed Velder
Een van de Negen Dreven Adrie: Een van de Negen Dreven
Eveneens een van de Negen Dreven Adrie: Eveneens een van de Negen Dreven
Landhuis Groot Velder Adrie: Landhuis Groot Velder
Natuurgebied de Scheeken Adrie: Natuurgebied de Scheeken
Natuurgebied de Scheeken Adrie: Natuurgebied de Scheeken

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-scheeken.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Best vanuit startpunt met OVPannekoekenhuis De Klomp

Broekdijk 13-A
5681 PG Best
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 6 augustus 2020 om 09:13

  De wandelroute is gewijzigd, het leefgebied voor edelherten is verder uitgebreid naar het westen. In dit nieuwe leefgebied zijn enkele paden gesloten voor publiek. De wandelroute gaat in dit nieuwe deel door de rand van het leefgebied. Het startpunt is ook verplaatst naar een nieuwe natuurpoort bij Best, een beter uitgangspunt om een wandelroute te starten. Officieel is de natuurpoort nog niet open wel een deel van het grote parkeerterrein bij de natuurpoort.

  Reageren
 2. Nelle en tonnie van vlokhoven 24 april 2020 om 20:05

  Prachtige route door het buitengebied. Mijn zus en ik hebben enorm genoten.

  Reageren
 3. Adrie 2 februari 2020 om 12:35

  De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 25 oktober 2019 om 14:51

  Vandaag 25 oktober 2019 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Leuk om te melden is de nieuwe natuurburg De Mortelen die op enige afstand te zien is tijdens de wandeltocht. Verder is er een kijkscherm geplaatst bij het omheinde deel in de Scheeken-Mortelen, met wat geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)