Door de Oude Maasarm Blitterswijck, Wanssum te Limburg

13 km Wandelroute Door de Oude Maasarm Blitterswijck, te Wanssum

Wandeltocht door Maaspark Ooijen-Wanssum. De wandeltocht gaat door de rand van Weerd Wanssum, door de Oude Maasarm Blitterswijck, door ’t Sohr en het beekdal van de Groote Molenbeek. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied met een oppervlakte van meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd in een oude bedding van de Maas waardoor de Maas 12.000 jaar geleden nog stroomde. De wandeltocht gaat door het in 2017-2020 aangelegde deel aan de rand van Blitterswijk en door het in 2012 aangelegde 't Sohr met als doel klimaatbuffer. Nu na het herinrichten van het gebied is deze oude Maasarm onderdeel geworden het Maaspark waardoor het zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. In het beekdal van de Groote Molenbeek wordt onder andere een klein meanderend beekje de Boddebroek gevolgd dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de brug in Wanssum heeft men mooi zicht op de herstelde beekdelta van de Groote Molenbeek. Oorspronkelijk lag de beekdelta waar nu de industriehaven van Wanssum ligt, door de ontwikkeling van de haven verdween de delta. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Wat van het kasteel resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. Vooral tijdens de nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen raadzaam. Deze wandeltocht is een korte variant van de 19 kilometer lange Maaspark Ooijen-Wanssum-tocht. 78% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-10-2021, laatst bijgewerkt op: 3-3-2025

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In het Maaspark is het vrij wandelen. De wandeltocht gaat ook door delen met geen of beperkt herkenbare paden. In de routebeschrijving wordt deze delen als struingebied omschreven.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot een T-splitsing (weg met tussen de rijbanen een plantsoen), zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing de rijbaan oversteken en aan overzijde LA richting de brug lopen, het voetpad langs de weg met voor de brug kn14 volg 53 volgen tot een grindpad over de dijk aan overzijde van de brug.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen poort.
Voor de metalen poort buigt het pad naar links de dijk af richting een verharde weg, wn route, beneden bij T-splitsing RA, de verharde weg buigt naar links.
Rechts aanhouden, doorlopen tot de doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met een flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 50/22.
2.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand met bankje LA, bospad, kn22 volg 11, het pad dat verderop t.h.v. de bosrand met een flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot men het bos weer verlaat, smalle zijpaden negeren.
Na verlaten van het bos LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn11 volg 13, verderop buigt het pad naar rechts.
T.h.v. picknicktafel RD, “Jan Hendriks laantje”, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad door bosperceel aan linkerhand negeren, kn13 volg, 17, verderop t.h.v. loods gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong LA, wn route, men loopt iets verder de plaats Blitterswijck in.
Voorbij boerderij nr.10 LA, zijweg met paaltje tegen sluipverkeer.
Bij kruising met een doorgaande weg RD, “Beetezijweg”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg met verderop kn17 volg 1 volgen een splitsing voor een pleintje bij de kerk.
3.
Bij deze splitsing links aanhouden, weg met het pleintje aan rechterhand, wn route, vervolgens voorbij het pleintje, bij T-splitsing LA, “Maasweg”, kn1 volg 2.
Na ca. 70m, in flauwe bocht van rechts van de weg LA, “Nieuwstraat”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.6 RA, grindpad.
Bij Y-splitsing LA, verhard fietspad over de dijk.
Na ca. 300m RA door een klaphek, de trap afdalen over stapstenen en een brugje over, voorbij het brugje RA het struingebied inlopen richting een haag in de verte tussen de dijk en de meeste rechtse bosschages, voor deze haag is een verharde weg.
# Als gevolg van werkzaamheden verderop, volg de tijdelijke omleiding zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart: Op de verharde weg RA, kn2 volg 1/26. Bovenop de dijk LA, kn2, de wn route wordt verlaten, het verharde pad gaat over in een grindpad. Vlak voor het einde van het schietterrein aan rechterhand LA, de dijk afdalen richting een klaphek (met een touw aan rechterhand als leuning). Na het klaphek het grindpaadje tussen de stenen volgen. Bij de splitsing heeft men de keuze om voor water LA te gaan en over een boomstambrug of RA over stapstenen door dat water. In beide gevallen na de oversteek richting de brug lopen. T.h.v. de brug LA over smal grindpaadje richting het einde van de kloostermuur bij de verharde weg. Hier RA vóór het klaphek de weg oversteken. Ga verder bij punt 4 eerste regel.

Bij de verharde weg met aan linkerhand een klaphek met veerooster RD het grindpad met de haag aan linkerhand inlopen, grindpad met iets verder aan linkerhand het restant van een kloostermuur en verderop een kruisbeeld aan rechterhand, voorbij het kruisbeeld een betonnen brug over.
4.
Aan einde van de kloostermuur RD, het struingebied aan overzijde van de verharde weg inlopen met iets verder de geul aan rechterhand en verderop onder een brug door.
Iets voorbij de brug RD, de dijk aan linkerhand verder volgen tot een pad dat naar links de dijk opgaat t.h.v. 2e groepje bomen aan rechterhand.
Iets voor dit pad RA met struingebied met bosschages aan linkerhand inlopen, iets verder de geul via stapstenen oversteken, voorbij de geul door de rand van het grasland met op enige afstand een geul aan rechterhand lopen.
Na verlaten van het struingebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een voorde met stapstenen LA, breed pad.
Voorbij een houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, kn21 volg 64, breed grindpad met iets verder een voorde met stapstenen.
Voorbij een klaphek met veerooster, bij kruising RA, kn64 volg 65, breed onverhard pad.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
5.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RD, beide onverharde paden aan linkerhand negeren, kn65 volg 19, verharde weg met verderop een klaphek met veerooster en een voorde met stapstenen.
RD door een klaphek met veerooster, het onverhard pad aan rechterhand negeren, kn19 volg 66, direct na het klaphek bij kruising met aan rechterhand de ingang naar een bungalowpark LA, wn route, het onverharde pad met de bosrand aan rechterhand volgen tot een pad langs de bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij dit pad RD, kn66 volg 50, het pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot een 3-sprong bij een verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, de verharde weg met een klaphek en veerooster volgen tot een brugje over beek de Groote Molenbeek iets voorbij het volgende klaphek met veerooster.
Voor het brugje RA, smal pad met de beek aan linkerhand, kn50 volg 49.
6.
Na ca. 450m LA een betonnen brugje over, kn49 volg 48.
RD, pad richting de binnenplaats aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
# De binnenplaats is van het kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, de weg ca. 100m volgen tot een smal beekje.
Voor het smalle beekje RA door een klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, door het grasland lopen met het beekje aan linker- en een afrastering aan rechterhand, verderop iets rechts aanhouden verder door het grasland lopen met het smalle beekje aan linker- en iets verder een bredere beek aan rechterhand, doorlopen tot men het smallere beekje kruist, voorbij het smalle beekje links aanhouden richting een klaphek aan de rand van het grasland lopen, wn route.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de Boddebroek en de bredere beek de Groote Molenbeek.
7.
Voorbij het klaphek langs de voorzijde van een kapel lopen richting een pad met een houten voetgangerssluis met iets voor de voetgangerssluis een Plekske van Geluk paneeltje.
# De kapel in het bosperceel is de Sint Goarkapel uit 1662.
Iets voorbij de voetgangerssluis RD, smal pad langs een waterloop aan linkerhand negeren, kn84 volg 36/12, direct daarna RD, pad door het bosperceel aan linkerhand negeren.
Iets verder eveneens RD,  pad richting een reinigingsinstallatie oppervlaktewater aan rechterhand negeren, direct daarna RA, wn12, voor de beek buigt het pad naar links met ca. 140m voorbij deze bocht kn12 volg 36, verderop buigt het pad naar links weg van de beek, hier het klaphek aan rechterhand negeren..
Voor de bosrand, bij T-splitsing RA, kn36 volg 13, het pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot een kruising op de uitloper van de dijk.
Bij deze kruising RA, kn13 volg 14, het verhard fietspad dat naar links buigt over de dijk volgen tot een 4-sprong in een flauwe bocht naar links van het fietspad.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de dijk afdalen richting de kade onder de brug, de verharde kade volgen tot de 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad richting de verharde weg, vervolgens bij kruising met de verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 13, 5861 BJ te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (oude N270 in het dorp).

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Groote Molenbeek-delta in de winter Adrie: De Groote Molenbeek-delta in de winter
De Groote Molenbeek-delta in de lente Adrie: De Groote Molenbeek-delta in de lente
Kruisbeeld bij oude kloostermuur Adrie: Kruisbeeld bij oude kloostermuur
Een van de geulen aan de rand van 't Sohr Adrie: Een van de geulen aan de rand van 't Sohr
Geul aan de rand van 't Sohr Adrie: Geul aan de rand van 't Sohr
Geul met in de verte een steiger in de geul Adrie: Geul met in de verte een steiger in de geul
Natte graslanden bij Meerlo Adrie: Natte graslanden bij Meerlo
't Kasteelke Adrie: 't Kasteelke
Pad langs de Groote Molenbeek met in de verte de kerk van Meerlo Adrie: Pad langs de Groote Molenbeek met in de verte de kerk van Meerlo
Sint Goarkapel Adrie: Sint Goarkapel
Sculptuur van roedel wolven Adrie: Sculptuur van roedel wolven
Kerktoren (folly) in het beekdal van de Groote Molenbeek Adrie: Kerktoren (folly) in het beekdal van de Groote Molenbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-oude-maasarm-blitterswijck.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Wanssum, Blitterswijck en Meerlo



Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Els Gijsbertsen 29 april 2024 om 14:25

    Op Koningsdag 2024 genoten van deze mooie, afwisselende wandeling.
    Dank!!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)