Door de Oude Maasarm Blitterswijck, Wanssum te Limburg

13 km Wandelroute Door de Oude Maasarm Blitterswijck, te Wanssum

Wandeltocht door Maaspark Ooijen-Wanssum. De wandeltocht gaat door de rand van Weerd Wanssum, door de Oude Maasarm Blitterswijck, door ’t Sohr en het beekdal van de Groote Molenbeek. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied met een oppervlakte van meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd in een oude bedding van de Maas waardoor de Maas 12.000 jaar geleden nog stroomde. De wandeltocht gaat door het in 2017-2020 aangelegde deel aan de rand van Blitterswijk en door het in 2012 aangelegde 't Sohr met als doel klimaatbuffer. Nu na het herinrichten van het gebied is deze oude Maasarm onderdeel geworden het Maaspark waardoor het zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. In het beekdal van de Groote Molenbeek wordt onder andere een klein meanderend beekje de Boddebroek gevolgd dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de brug in Wanssum heeft men mooi zicht op de herstelde beekdelta van de Groote Molenbeek. Oorspronkelijk lag de beekdelta waar nu de industriehaven van Wanssum ligt, door de ontwikkeling van de haven verdween de delta. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Wat van het kasteel resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. Vooral tijdens de nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen raadzaam. Deze wandeltocht is een korte variant van de 19 kilometer lange Maaspark Ooijen-Wanssum-tocht. 78% van deze wandeltocht is onverhard.
Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-10-2021, laatst bijgewerkt op: 16-12-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In het Maaspark is het vrij wandelen. De wandeltocht gaat ook door delen met geen of beperkt herkenbare paden. In de routebeschrijving wordt deze delen als struingebied omschreven.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing (weg met tussen de rijbanen een plantsoen), zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing de rijbaan oversteken en aan overzijde LA richting de brug lopen, het voetpad langs de weg met voor de brug kn14 volg 53 volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen poort.
Voor de metalen poort buigt het pad naar links de dijk af richting verharde weg, wn route, beneden bij T-splitsing RA, de verharde weg buigt naar links.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 50/22.
2.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand met bankje LA, bospad, kn22 volg 11, het pad dat verderop t.h.v. de bosrand met een flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot men het bos weer verlaat, smalle zijpaden negeren.
Na verlaten van het bos LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn11 volg 13, verderop buigt het pad naar rechts.
T.h.v. picknicktafel RD, “Jan Hendriks laantje”, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad door bosperceel aan linkerhand negeren, kn13 volg, 17, verderop t.h.v. loods gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong LA, wn route, men loopt iets verder de plaats Blitterswijck in.
Voorbij boerderij nr.10 LA, “Beetezijweg”, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Beetezijweg”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg met verderop kn17 volg 1 volgen splitsing voor een pleintje bij de kerk.
3.
Bij deze splitsing links aanhouden, weg met het pleintje aan rechterhand, wn route, vervolgens voorbij het pleintje, bij T-splitsing LA, “Maasweg”, kn1 volg 2.
Na ca. 70m, in flauwe bocht van rechts van de weg LA, “Nieuwstraat”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.6 RA, grindpad.
Bij Y-splitsing LA, verhard fietspad over de dijk.
Na ca. 300m RA door klaphek, trap afdalen over stapstenen en het brugje over, voorbij het brugje RA het struingebied inlopen richting een haag in de verte tussen de dijk en de meeste rechtse bosschages, voor deze haag is een verharde weg.
Bij de verharde weg met aan linkerhand een klaphek met veerooster RD het grindpad met de haag aan linkerhand inlopen, iets verder volgt het grindpad aan linkerhand het restant van een kloostermuur en men passeert een kruisbeeld en een betonnen brug.
4.
Aan einde van de kloostermuur RD, het struingebied aan overzijde van de verharde weg inlopen met iets verder de geul aan rechterhand en verderop onder de brug door.
Iets voorbij de brug RD, stapstenen richting trapje aan rechterhand negeren,  de dijk aan linkerhand volgen tot een pad dat naar links de dijk opgaat t.h.v. 2de groepje bomen aan rechterhand.
Iets voor dit pad RA met struingebied met bosschages aan linkerhand inlopen, iets verder de geul via stapstenen oversteken, voorbij de geul door de rand van het grasland met op enige afstand een geul aan rechterhand lopen.
Na verlaten van het struingebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een voorde met stapstenen LA, breed pad.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, kn21 volg 64, breed grindpad met iets verder een voorde met stapstenen.
Voorbij klaphek met veerooster, bij kruising RA, kn64 volg 65, breed omberhard pad.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
5.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RD, beide onverharde paden aan linkerhand negeren, kn65 volg 19, verderop passeert men een klaphek met veerooster en een voorde met stapstenen.
RD door klaphek met veerooster, het onverhard pad aan rechterhand negeren, kn19 volg 66, direct na het klaphek bij kruising met aan rechterhand ingang naar bungalowpark LA, wn route, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot een pad langs de bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij dit pad RD, kn66 volg 50, het pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg met klaphek en veerooster, wn route, de weg volgen tot brugje over beek de Groote Molenbeek iets voorbij volgend klaphek met veerooster.
Voor het brugje RA, smal pad met de beek aan linkerhand, kn50 volg 49.
6.
Na ca. 450m LA het betonnen brugje over, kn49 volg 48.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
# De binnenplaats is van het kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, de weg ca. 100m volgen tot een smal beekje.
Voor het smalle beekje RA door het klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, gras-pad met het beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor beek de Groote Molenbeek buigt het gras-pad naar links, de beek aan rechterhand volgen men het grasland via een klaphek verlaat, voorbij het klaphek buigt het pad iets naar links.
# Iets voor het klaphek is in het bosperceel aan linkerhand de Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
7.
Voor bosrand, bij Y-splitsing RA, direct daarna eveneens RA, wn12, voor de beek buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht passeert men kn12 volg 36, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, kn36 volg 13, het pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot kruising op de uitloper van de dijk.
Bij deze kruising RA, kn13 volg 14, het verhard fietspad dat naar links buigt over de dijk volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar links van het fietspad.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de dijk afdalen richting kade onder de brug, de verharde kade volgen tot 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad richting verharde weg, vervolgens bij kruising met de verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 13, 5861 BJ te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (oude N270 in het dorp).

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Groote Molenbeek-delta in de winter Adrie: De Groote Molenbeek-delta in de winter
De Groote Molenbeek-delta in de lente Adrie: De Groote Molenbeek-delta in de lente
Kruisbeeld bij oude kloostermuur Adrie: Kruisbeeld bij oude kloostermuur
Een van de geulen aan de rand van 't Sohr Adrie: Een van de geulen aan de rand van 't Sohr
Geul aan de rand van 't Sohr Adrie: Geul aan de rand van 't Sohr
Geul met in de verte een steiger in de geul Adrie: Geul met in de verte een steiger in de geul
Natte graslanden bij Meerlo Adrie: Natte graslanden bij Meerlo
't Kasteelke Adrie: 't Kasteelke
Pad langs de Groote Molenbeek met in de verte de kerk van Meerlo Adrie: Pad langs de Groote Molenbeek met in de verte de kerk van Meerlo
Sint Goarkapel Adrie: Sint Goarkapel
Sculptuur van roedel wolven Adrie: Sculptuur van roedel wolven
Kerktoren (folly) in het beekdal van de Groote Molenbeek Adrie: Kerktoren (folly) in het beekdal van de Groote Molenbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-oude-maasarm-blitterswijck.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Wanssum, Blitterswijck en MeerloErvaringen van wandelaars (1)

  1. Els Gijsbertsen 29 april 2024 om 14:25

    Op Koningsdag 2024 genoten van deze mooie, afwisselende wandeling.
    Dank!!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)