Door de Onzalige Bossen, Velp te Gelderland
Wandeltocht door het Landgoed Biljoen, langs de Beekhuizerbeek, door het Herikhuizerveld en de Onzalige Bossen in het Nationaal Park Veluwezoom op de Veluwe. Landgoed Biljoen is een oud landgoed met een imposant kasteel. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, hier een kasteel dat later geregeld verbouwd is. Het landgoed zelf is een landgoed met veel oude bomen, er stroomt beek de Beekhuizerbeek door en er zijn diverse waterpartijen. In het verleden was de Beekhuizerbeek een bronbeek die ontstond uit een bron, waarbij het water vanuit de bron richting de IJssel stroomde. Om de beek geschikt te maken voor watermolens heeft men de beek uitgediept en ook hoogteverschillen gecreëerd. Zo zijn er in 1813 werkzaamheden verricht om de beek uit te graven. Daarnaast zijn er ook sprengkoppen gegraven om de watertoevoer te vergroten. Een sprengkop is een gegraven gat dat zo diep is dat het in contact komt met een natuurlijke bron. Men noemt de Beekhuizerbeek nu dan ook een sprengenbeek. Het Herikhuizerveld is een heuvelachtig heidegebied genoemd naar de nabijgelegen voormalige boerderij Herikhuizen. Het Herikhuizerveld wordt ook wel de Posbank genoemd naar de stenen Pos-bank geplaatst in 1918 ter ere van ANWB-pionier en tweede voorzitter van de ANWB, G.A. Pos. In het gebied lopen IJslandse paarden en een kudde van het Veluws heideschaap. De Onzalige Bossen is een eeuwenoud bosgebied waarvan de herkomst van de benaming niet helemaal duidelijk is. Het waarschijnlijkst is dat deze afgeleid is van het Middelnederlandse woord on-saelig, wat armzalig betekent en verwijst naar de bodem die arm is aan voedingsstoffen. Een tweede, vaak aangenomen verklaring heeft te maken met de familie van Sadelhoff die in de zeventiende eeuw twisten om het jachtrecht met de Graven van Nassau die ook een deel in eigendom hadden en het gebruikten als jachtgebied. Door de vele onderlinge twisten kreeg het de naam On-Sadelhoffse Bossen, wat later verbasterd werd tot Onzalige Bossen. Als bezienswaardigheden het eerder genoemde kasteel Biljoen, een uitzichtpunt met uitzicht op de voormalige landbouwenclave met de ruïne van boerderij Herikhuizen, schaapskooi Heuven, de Posbank en de Carolinahoeve met een rijke historie. Op de Posbank gaat de wandeltocht door een begrazingsgebied met een beperkt aantal grazers zoals Schotse hooglanders, IJslandse paarden en Veluwse heideschapen. 93% van deze wandeltocht is onverhard
Routebeschrijving
1.
Op het “Stationsplein” aan de zijde van perron 1 met de rug naar het station RA vertrekken, de weg met fietsstalling en verderop een parkeerterrein P+R aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA de spoorwegovergang over, “Gasthuislaan”, de weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand t.h.v. woning nr.12 met voor deze woning aan rechterhand appartement “Residence Middelhagen” en zijweg “Reinaldstraat”, overige zijwegen en zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad met bordje “Landgoed Biljoen” en volkstuintjes aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting de vijver lopen, iets verder voor de vijver LA, het pad pal naast de vijver met de vijver aan rechterhand volgen splitsing met aan linkerhand een klaphek voor een verharde weg.
Bij deze splitsing links aanhouden door het klaphek, voorbij het klaphek bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 100m RA door poort, onverhard pad.
Bij kruising met verharde weg en aan rechterhand oprijlaan naar kasteel Biljoen RD, iets verder buigt het pad naar rechts met een gracht aan rechterhand, iets voorbij deze bocht voor een metalen poortje LA, pad met waterloop aan rechterhand.
Voor een kleine ‘waterval’ links aanhouden, de waterloop wordt verlaten.
Voorbij poort, bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder de spoorwegovergang over, voorbij de spoorwegovergang het onverharde pad rechts van de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg Zutphensestraat volgen.
Voorbij klein bosperceel aan linkerhand LA, het onverharde pad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Biljoen” en met een landbouwperceel aan rechterhand volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand.
Bij deze 4-sprong RD, het smalle pad iets aan rechterhand aan overzijde van het brede pad inlopen, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder voorbij een routepaaltje aan rechterhand scherp RA, direct daarna bij Y-splitsing scherp LA, vervolgens bij kruising RA, kn30 volg 79, pad met iets verder een metalen trap.
Voorbij de trap, bij T-splitsing LA, wn79, stijgend pad met de heuveltop aan rechterhand.
3.
Bij kruising met aan rechterhand een pad naar de top RD, wn79, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
# De heuvel met aan rechterhand de top is de Keienberg.
Bij deze kruising LA, kn79 volg 2, vervolgens bij kruising RD, wn2.
Bij kruising RD, dalend pad met een kleine metalen trap en verderop nogmaals een metalen trap.
Voorbij de 2de trap, bij 4-sprong RD, kn2 volg 59, het pad met beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing RA, wn59, iets verder buigt de verharde weg naar links, voorbij deze bocht het grindpad links van de weg volgen parallel aan de weg (fietspad), het grindpad volgen tot 4-sprong voor de plas Beekhuizen.
Bij deze 4-sprong LA, kn59 volg 15, het grindpad met de plas aan rechterhand en verderop een brugje volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een watervalletje.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden het brugje over, wn15, pad met iets verder dicht na elkaar twee brugjes.
Voorbij de twee brugjes, bij 3-sprong links aanhouden, wn15, iets verder eveneens links aanhouden, wn15.
4.
Na ca. 80m rechts aanhouden, stijgend pad, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, pad met verderop een hoog klaphek.
Bij ruime 4-sprong RA, kn15 volg 45.
Bij T-splitsing LA, wn45, vervolgens na ca. 60m, bij kruising RD, de wn route wordt verlaten.
Voor afrastering, bij T-splitsing met aan rechterhand een houten poort met klaphek LA, direct daarna eveneens LA, verderop buigt het pad voorbij drie traptreden naar rechts met voorbij deze bocht een bordje “Beekhuizense Bossen”, iets verder gaat het onverharde pad t.h.v. een ijskelder aan rechterhand over in een grindpad.
# De oude ijskelder van voormalig hotel Beekhuizen fungeerde vroeger als koelkast voor bederfelijke waar uit het hotel. Thans is het een onderkomen voor vleermuizen.
Ruim voorbij de ijskelder RD, pad met NM bordje aan rechterhand negeren, vervolgens bij 3-sprong met aan linkerhand een brugje rechts aanhouden, pad met het beekje aan linkerhand.
5.
Na ca. 200m, in bocht naar links van het grindpad RA door klaphek, onverhard pad met NM bordje, verderop voorbij een heuvel buigt het pad in een dalletje naar rechts en stijgt weer, ca. 50m voorbij deze bocht buigt het pad naar links en stijgt verder naar de top van een heuvel, voorbij de top het pad met een klein stukje een stevige daling volgen tot een klaphek, voorbij het klaphek het pad met verharde weg aan linkerhand richting een voormalig parkeerterreintje volgen.
Op het terreintje RD richting een houten poort met klaphek lopen, voorbij het klaphek het pad volgen tot smal pad aan rechterhand voorbij een plas (spreng) aan linkerhand met een bankje bij de plas, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, smal stijgend pad.
Aan einde van het smalle pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn23.
Na ca. 100m, in bocht naar links van het pad rechts aanhouden, kn23 volg 8, verderop buigt het pad naar links met iets voor deze bocht aan rechterhand een uitkijkpunt, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 3-sprong bij een verhard fietspad.
# Uitkijkpunt met uitzicht op voormalige landbouwenclave en boerderij Herikhuizen. Tot 1991 werd hier nog landbouw bedreven. Nu is de ruïne het domein van kerkuilen en andere holenbroeders.
6.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, grindpad met verhard fietspad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, ANWB paddenstoel 25331/001 richting “i Natuurmonumenten”, kn8 volg 4.
Bij 4-sprong met ANWB paddenstoel 25330/001 RD, wn4, het zigzag pad met traptreden richting de heuveltop oplopen.
Op de heuvel (uitzichtpunt met bankjes) RA, dalend pad, kn4 volg 16, verderop door een klaphek.
Iets voorbij het klaphek, bij 3-sprong rechts aanhouden richting een schaapskooi in de verte, kn16 volg 35.
Bij 3-sprong rechts aanhouden door klaphek, wn35, vervolgens voor de schaapskooi bij kruising LA door klaphek, kn35 volg 31, iets voorbij het klaphek het onverharde pad rechts van de weg inlopen met afrastering aan rechterhand.
# Schaapskooi Heuven van de Stichting Rhedense Schaapskudde, opgericht in 1963. Officieel erkend fokcentrum van het karakteristieke Veluws heideschaap.
7.
Voorbij het weiland aan rechterhand, in bocht naar rechts van het pad en de weg LA, het onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, de wn route wordt verlaten, iets verder links aanhouden, pad met iets verder traptreden.
Voorbij de traptreden, bij kruising RA, pad met een plas(spreng) aan linkerhand, wn33, het pad RD volgen tot kruising met aan de overzijde een smal stijgend pad ruim voorbij de plas, zijpaden negeren.
# De plas op enige afstand aan linkerhand is de Spreng op Heuven. Een spreng, sprang of sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek met zodanige gegraven bronnen dat er onder druk staand grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht.
Bij deze kruising LA, kn33 volg 2, breed pad dat verderop onder een brugje door gaat.
Voorbij het brugje RD, pad met traptreden aan linkerhand negeren, kn2 volg 75, vervolgens na ca. 50m RD door klaphek, wn75, pad aan linkerhand negeren.
8.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een pad over een dijkje met aan beide zijde berkenbomen rechts aanhouden, kn75 volg 70, stijgend pad.
Iets voorbij bocht naar rechts met bankje RD, pad aan linkerhand negeren, kn70 volg 1.
Iets voorbij klaphek links aanhouden richting de verharde weg lopen, kn1 volg 24/54, op de weg bij 3-sprong van verharde wegen het onverharde pad met houten afrastering aan rechterhand en NM bordje aan overzijde van de “Schietbergseweg” inlopen, de wn route wordt verlaten, het pad met de houten afrastering volgen tot klaphek aan rechterhand t.h.v. 4de bankje aan linkerhand.
#Paviljoen De Posbank (horeca/gehele week geopend) met een stenen Pos-bank geplaatst in 1918 ter ere van ANWB-pionier en tweede voorzitter van de ANWB, G.A. Pos.
T.h.v. het bankje het pad met bocht naar links verder volgen, het klaphek aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing met aan overzijde van de weg een parkeerterrein en een horecagelegenheid RA, verharde weg.
9.
Bij in-/uitgang van parkeerterrein “Posbank” LA het parkeerterrein oplopen, direct daarna in bocht naar links het onverharde pad met NM bordje aan rechterhand inlopen, direct daarna bij kruising met ATB pad RD, vervolgens voorbij klaphek, bij 3-sprong LA, kn24 volg 44.
Bij kruising met verhard fietspad RD, wn44.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn44 volg 25, iets verder bij 4-sprong RD.
Het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, beide paden aan rechterhand negeren, wn25, het pad ca. 400m verder volgen tot begroeide zandwal aan linkerhand met voor de zandwal een oude beuk.
Ca. 40m voorbij het begin van de zandwal het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn25.
Bij kruising RD, wn25.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn25 volg 82, smal dalend pad met aan beide zijde beuken, verderop stijgt het pad weer, het pad met verderop kn82 volg 13 verder volgen tot 5-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RD (2de pad aan rechterhand), wn13, het smalle stijgende pad met aan beide zijde beuken volgen tot bosrand, zijpaden negeren.
10.
T.h.v. de bosrand RD door klaphek (links van het veerooster), wn13, pad met afrastering aan linkerhand en iets verder aan rechterhand een hoeve tevens horecagelegenheid.
Voorbij de hoeve door klaphek, voorbij het klaphek, bij kruising met verharde weg RD door de linkerzijde van het grasland, kn13 volg 65, verderop het grasland via een klaphek weer verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij 4-sprong RA, kn65 de wn route wordt verlaten, pad met het grasland aan rechterhand.
Voorbij het perceel grasland, bij 3-sprong links aanhouden, het brede pad ca. 200m volgen tot pad aan rechterhand met iets verder een pad aan linkerhand.
Bij het pad aan rechterhand RA, het smallere pad volgen tot een 3-sprong bij een breed grindpad.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij 4-sprong met ANWB paddenstoel 23932/001 RD, het brede pad met veerooster en klaphek aan overzijde van het verharde fietspad inlopen, het brede pad volgen tot kruising met eveneens een breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad.
Voorbij klaphek met veerooster, bij kruising met verharde weg RD, verhard fietspad.
11.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad met ANWB paddenstoel 22746/001 richting “De Steeg”.
Voor bosrand, bij 5-sprong met ANWB paddenstoel 22748/001 het 1ste pad aan rechterhand volgen, kn85 volg 11, onverhard pad met bosrand aan linkerhand, iets verder gaat het pad door het bos.
Bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, kn11 volg 4/5, pad met een NM “15” routepaaltje (het 1ste pad aan linkerhand is een ruiterpad dat wat slechter herkenbaar is), het pad stijgt verder vervolgens na ca. 60m RD, pad aan linkerhand negeren, kn11 volg 5, iets verder daalt het pad, het pad verder volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn5 volg 93, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA een brugje over, wn93, aan overzijde bij kruising RD door klaphek, wn93, voorbij het klaphek het pad volgen tot volgend klaphek, zijpaden aan linkerhand negeren.
Voorbij het klaphek links aanhouden, wn93.
12.
Voor de koepel de Kaap, bij 3-sprong links aanhouden, voorbij de koepel, bij 4-sprong LA de trap af, kn93 volg 27, beneden door een klaphek.
# Uitspanning/theehuis Koepel De Kaap (sinds 1899) met schitterend uitzicht.
Ca. 60m voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, kn27 volg 6, dalende pad.
Voorbij bankje aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, kn6 volg 14.
Voorbij omheind perceel aan rechterhand, bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten, iets verder rechts aanhouden richting een klaphek, vervolgens voorbij het klaphek, bij kruising met verharde weg RD, het pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand en loopt parallel aan de weg.
Voorbij houten poort aan linkerhand, bij 3-sprong LA door klaphek, wn38 (zie achterzijde van het routepaaltje), iets verder pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn38 volg 26.
Op heuveltop, bij 3-sprong links aanhouden, kn26 volg 57, dalend pad.
Aan voet van de heuvel, bij T-splitsing LA, breed pad, kn57 volg 31, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
13.
T.h.v. horecagelegenheid De Ruif & De Deel (zwart gebouw) aan linkerhand RA, iets verder LA, verharde weg met ANWB paddenstoel 25333/001 richting “Rheden”, wn31.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad richting “Bezoekerscentrum”, de wn route wordt verlaten, iets verder links aanhouden, doorlopen tot ingang van het bezoekerscentrum.
Iets voorbij het bezoekerscentrum RD, kn20 volg 78, het brede grindpad verder volgen smal pad aan linkerhand tussen twee weilanden ruim voor een woning links van het pad, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, wn78, smal pad met afrastering aan linkerhand en verderop bosschages aan rechterhand, voorbij de bosschages buigt het pad naar rechts richting een fietspad.
Bij het fietspad rechts aanhouden, het fietspad langs de weg richting rotonde volgen.
Bij de rotonde RD de Groenstraat aan overzijde van de doorgaande weg “Arnhemsestraat” inlopen, iets verder is de spoorwegovergang met links en rechts een perron, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk: Veluwezoom, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje/bordje met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Velp, Stationsplein 5, 6881 WC te Velp. Plan Route
Eindpunt
Station Rheden, Dr. Langemeierweg 16A te Rheden.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan bij het station.
Eindpunt: Parkeren kan bij het station.
Alternatief voor eindpunt: Parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden.
Openbaar vervoer
Startpunt: Station Velp.
Eindpunt: Station Rheden.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-onzalige-bossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In plaats Velp en Rheden
Paviljoen De Posbank
Beekhuizenseweg 1
6991 JM Rheden
Bezoek website
De Carolinahoeve
De Carolinahoeve 1
6994 JB De Steeg
Bezoek website
Restaurant De Ruif
Heuvenseweg 6
6991 JE Rheden
Bezoek website
Bezoekerscentrum Veluwezoom, koffie
Heuvenseweg 5a
6991 EV Rheden
Bezoek website
Gisteren 21 september 2024 op een mooie nazomer dag de wandeltocht samen met de kortere wandeltocht ‘Naar de Posbank’ gecontroleerd. Afgezien van enkele kleine wijzigingen in de herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!