Door De Muy, De Koog - Texel te Noord-Holland

8 km Wandelroute Door De Muy, te De Koog - Texel

Wandeling door het natuur- en duingebied De Muy. De Muy is onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel en ligt tussen het plaatsje De Koog en natuurgebied De Slufter.
De Muy is een zeer fraai en afwisselend landschap. Je vindt er duinen met steile hellingen, struikgewas, bomen en voormalige weilandjes die langzaam opgaan in de natuur. In de langgerekte vlakte, in het centrale deel van het gebied, ligt een markant dennenbosje dat het Oorlogsschip wordt genoemd. Bij nevel zou dit bosje op een oorlogsschip lijken. Daarnaast zijn er in het gebied diverse duinmeertjes te vinden, zoals de Muyplas. De Muyplas is het restant van een oude zee-geul.
In de 19de eeuw werd het gebied door de toenmalige inwoners van Texel ontgonnen tot cultuurgrasland, maar vanaf 2008 wordt het landschap weer in z’n oude staat hersteld. In opdracht van Staatsbosbeheer zijn grote stukken grasland en duinbegroeiing weggehaald. Op deze manier wil men de oorspronkelijke bijzondere plantengroei in het gebied laten terugkeren. De vruchtbare humuslaag in de weilanden is afgeplagd. De sloten zijn ondieper, breder en kronkelend gemaakt, waardoor het terrein natter is geworden. Hierdoor groeien er in De Muy bijzondere planten, zoals verschillende soorten orchideeën en het zeldzame Guichelheil. Ook dieren profiteren van de ingreep, zoals bijvoorbeeld de rugstreeppad en de noordse woelmuis.
De Muy is erg vogelrijk. Er komen kieviten, blauwe reigers, aalscholvers, tureluurs en grutto’s voor. Tussen de weilandjes liggen ruigere percelen, waar blauwe kiekendieven, sprinkhaanzangers en velduilen broeden. In de struiken broeden nachtegalen, grasmussen, blauwborsten, fitissen en ransuilen. Bij de Muyplas bevindt zich de oudste lepelaarskolonie van het Waddengebied.
Om verruiging van het gebied tegen te gaan grazen er Galloway-runderen. Deze kleine zwarte runderen zonder horens lopen hier jaarrond.
Tijdens de wandeling komt men langs een zogenaamde schapen-boet. Dit is een kleine schuur die dient als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen. Schapen zelf staan nooit in een boet, daar is de schuur te klein voor. Vrijwel alle schapen-boeten op Texel staan met de platte kant (en de toegangsdeur) naar het noordoosten, dit omdat de wind op Texel voornamelijk uit het zuidwesten waait.
Ca. 95% van de tocht is onverhard.

Let op; deze route is alleen van 1 aug. – 1 maart, buiten het broedseizoen, te belopen. Tijdens het broedseizoen is er wel een alternatief (zie routebeschrijving). Bij dit alternatief komt men over de Bertusnol, één van de hoogste duinen van Texel. De top van de Bertustnol is te bereiken via een lange steile trap. De trap wordt door de lengte en steilheid ook wel de ‘Trap naar de Hemel’ genoemd. De Bertusnol heeft zijn naam te danken aan één van de eerste vogelwachters die toezicht hield op de lepelaarskolonie in het gebied. De alternatieve route heeft een lengte van ca. 4km.

Opgesteld door: Mark op: 1-11-2023

Routebeschrijving

1.       Met de rug naar de ingang van het sportpark LA vertrekken. Aan het einde van de parkeerplaats via grindpad links het bospad inlopen. Men passeert aan de linkerhand huisnr. 41, aan de rechterhand volgt men op enige afstand een voetbalveld. Aan het einde van het voetbalveld bij driesprong LA. Verderop RD, het pad gaat licht omhoog en men passeert een bankje aan de rechterhand, overige zijpaden negeren. Bij kruising RD, het pad stijgt verder omhoog. Bovenop de heuvel passeert men een hekwerk en gaat het zandpad over in een verhard pad. Het pad daalt de heuvel af en onderaan bij T-splitsing RA.  Direct hierna RD, weg naar links negeren. Weg over duincamping Kogerstrand blijven volgen. Na ca. 300m., voorbij rood-wit paaltje, bij T-splitsing LA, verhard (betonnen) fietspad. Vlak voordat het pad de duin omhoog gaat, voorbij fietsenstalling RA, graspad GR-route. Na ca. 750m. bij driesprong RD.

2.       Bij kruising RD, graspad met groen routepaaltje, de GR-route wordt verlaten.
Tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 augustus is de route vanaf hier gesloten. Men gaat dan bij de kruising RA en volgt het pad tot aan T-splitsing, GR-route. Bij T-splitsing RA, de GR-route wordt verlaten. De route vanaf punt 3 vervolgen.
Het pad gaat door hoge bosschages en volgt aan de linkerhand de duinen. Na ca. 600m. passeert men aan de rechterhand achtereenvolgens twee duinmeertjes. Ca. 500m. na het tweede duinmeertje bij T-splitsing RA. Vanaf hier gaat het pad licht omhoog en omlaag. Na ca. 300m. bij driesprong RA, graspad met groen routepaaltje (let op, pad is in het begin niet goed zichtbaar). Slingerend pad met wederom lichte stijgingen en dalingen. Als men verderop over een hogere zandrug loopt, passeert men aan de rechterhand de Muyplas. Bij het vogel-uitkijkpunt over de Muyplas maakt het pad een bocht naar links en gaat door een stalen klaphek. Smal pad, door struikgewas, met groene routepaaltjes blijven volgen. Na ca. 500m. gaat het pad over een dijkje door een lager gelegen natte open grasvlakte en maakt een ruime bocht naar links richting een dennenbosje (het Oorlogsschip). Men passeert het dennenbosje aan de rechterhand. Voorbij het dennenbosje via stapstenen een beekje oversteken. Bij T-splitsing RA, breder zandpad. Verderop passeert men een betonnen brugje en kort daarna een hek met veerooster. RD, pad naar rechts negeren. De alternatieve route komt vanuit dit pad en gaat hier RA.

3.       Verderop gaat het pad omhoog en gaat over in een verharde weg. Nadat het pad omlaag gaat passeert men opnieuw een hek met veerooster en gaat de verharde weg weer over in een zandpad. Aan de rechterhand passeert men een schapen-boet. De Muy wordt via een stalen poortje verlaten. De verharde weg RD oversteken richting een klein parkeerplaatsje. Bij parkeerplaatsje schuin naar rechts, smal pad met blauw routepaaltje inlopen. Bij T-splitsing met verhard pad RA. Verhard pad volgen tot aan het begin van dennenbos. LA, smal bospad met oranje/blauw routepaaltje. Voor een kleine heuvel bij kruising LA. Bij driesprong LA. Men passeert opnieuw huisnr. 41, nu aan de rechterhand. Na het verlaten van het bos komt men weer op het parkeerterrein van sportpark De Koog, het startpunt van deze route.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
GR-route = Geel/Rode-route

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sportpark SV De Koog, Boodtlaan 39, 1796 BD te De Koog - Texel. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats bij sportpark SV De Koog

Openbaar vervoer

Op en naar het eiland Texel kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer reizen Met de bus naar de boot Vanaf het treinstation in Den Helder reis je met buslijn 33 naar de veerhaven van de TESO. Op de veerhaven in Den Helder koop je bij het TESO-loket een bootretour. Je hoeft dus geen kaartje te kopen voor de boot terug. Met de bus naar Den Burg of De Koog Als je op Texel met de Connexxion bus wilt reizen verlaat je de veerboot aan de rechterkant. Vanaf het busstation bij de veerhaven kun je met buslijn 28 naar De Koog reizen. Uitstappen bij halte De Koog Badweg. Vandaar is het 10 minuten lopen naar sportpark SV De Koog Met de Texelhopper naar andere haltes op Texel Voor alle andere haltes op het eiland reis je met de Texelhopper. De Texelhopper busjes rijden van de eerste tot en met de laatste veerboot. Op Texel zijn meer dan 130 opstapplaatsen. Een overzicht van de haltes vind je op texelhopper.nl.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

De Muy De Muy
Duinovergand Duinovergand
Graspad door De Muy Graspad door De Muy
De Muyplas De Muyplas
Uitzicht over de duinen Uitzicht over de duinen
Galloway-rund Galloway-rund
Stapstenen en Oorlogsschip Stapstenen en Oorlogsschip
Schapen-boet Schapen-boet

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-muy.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden in De Koog



Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)