Door de Maasheggen, Vierlingsbeek te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door de Maasheggen, te Vierlingsbeek

Wandeltocht door een maasheggenlandschap. Een uniek landschap van kleine percelen hoofdzakelijk grasland die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- of sleedoorn heggen. De heggen zijn zo dicht in elkaar gevlochten dat ze een ondoordringbare afscheiding vormen. In het verleden diende ze dan ook als natuurlijke afrastering voor vee. Tevens vormen de dichte heggen een prima broedplaats voor vogels. In het gebied zijn twee kleine bosgebieden de Groeningsche Bergen en de Vortumse Bergjes. De Groeningsche Bergen en Vortumse Bergjes zijn beboste rivierduinen, de wandeltocht gaat door beide kleine bosgebieden. Voordat het Maasheggenlandschap bezocht wordt gaat de wandeltocht aan de rand van Vierlingsbeek door het beekdal van de Molenbeek met als bezienswaardigheid de Beekse Molen een ijzeren rad met kollergang als aandenken aan Beekse Molen of De Klef. De oudste vermelding is uit 1430, in 1672 is de watermolen herbouwd en in 1944 opgeblazen door de terugtrekkende Duitse troepen. In 1970 liet de toenmalige eigenaar het originele rad herstellen en vormt samen met de kollergang uit een veevoederfabriek een tastbare herinnering aan de watermolen. Aan het einde van de wandeltocht passeert men een Joodse begraafplaats één der oudste van Nederland. De begraafplaats werd in 1771 gesticht. 59% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-10-2019, laatst bijgewerkt op: 5-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij het station met de rug naar perron 1 RD richting het restaurant vertrekken, vervolgens voor het restaurant bij T-splitsing LA.
Voorbij sportvelden RA, kn79 volg 86, verhard fietspad.
Bij kruising RD, het fietspad ca. 250m verder volgen tot plantsoen met enkele speeltoestellen, verharde zijpaden negeren.
Voor het plantsoen RA, grindpad, wn route.
Na ca. 80m het grindpad met bocht naar links verder volgen, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het grindpad met voorbij de bosschages een picknicktafel en verderop kn86 volg 87 (het routepaaltje staat iets in een zijpad aan linkerhand) volgen tot T-splitsing iets voorbij een brugje over een beek.
Bij deze T-splitsing LA, kn87 volg 88.
RD, bospad aan rechterhand negeren, wn route, verderop t.h.v. SBB bordje buigt het pad naar rechts, men verlaat het beekdal.
2.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn88 volg 83, vervolgens bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, “Grotestraat”, de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.97.
# De kleine watermolen die men aan rechterhand passeert is een aandenken aan de Beekse Molen of De Klef. De oudste vermelding is uit 1430, in 1672 herbouwd en in 1944 opgeblazen. In 1970 liet de toenmalige eigenaar het originele rad herstellen en vormt samen met de kollergang uit een veevoederfabriek een tastbare herinnering aan de watermolen.
Bij deze kruising RA richting “Bergen”, “Staaiweg”, kn83 volg 84, vervolgens voorbij woning nr.3 LA, smalle weg, “Achter de Heuf”, de wn route wordt verlaten.
Voor begraafplaats, bij T-splitsing RA, “D’n Umloop”, verderop buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA, wn route.
3.
Ca. 60m voorbij bocht naar links RA, fietsroute “Maasroute”, de wn route wordt verlaten.
Iets voor de Maas gaat de smalle weg over in een verhard fietspad, direct daarna het fietspad met bocht naar links verder volgen.
Na ca. 600m LA, onverhard pad met drie houten palen en haag aan linkerhand.
In het bos, iets voorbij 2de flauwe bocht naar links RA, smal bospad met SBB bordje, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, verderop voor een open plek met heide buigt het pad naar rechts, wn route.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden, verhard fietspad, wn route.
Voor verlaten van het bos LA, smal onverhard pad door de bosrand, kn57 volg 55, het pad volgen tot bankje op een heuveltop.
Voorbij het bankje buigt het pad naar links en daalt, iets voorbij deze bocht, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
4.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, kn55 volg 56, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder het brede pad dat parallel loopt aan het fietspad volgen, verderop buigt het pad naar rechts weg van fietspad, het pad verder volgen.
Ca. 150m voorbij deze bocht, in flauwe bocht naar rechts LA, kn56 volg 25.
RD, gras-pad met SBB bordje en houten afsluitboom aan linkerhand negeren.
RD, pad met SBB bordje, smal grind-/fietspad aan rechterhand negeren, kn25 volg 26, verderop buigt het pad naar links.
Voor bosperceel RA, kn26 volg 35 (routepaaltje staat iets verder), pad door de rand van het bosperceel.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 110m LA, kn35 volg 32, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje. “Peter Edward RAW pad”, draaihekje aan linkerhand negeren, wn32, verderop voor een ingang naar een perceel grasland buigt het pad naar rechts.
5.
Bij kruising LA, smalle verharde weg, kn32 volg 23.
Bij T-splitsing LA, kn23 volg 33/28, direct daarna voorbij waterloop LA, wn33, het pad buigt naar rechts, het smalle pad met kleine percelen grasland aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts in het bos, men passeert vier draaihekjes, tussen 3de en 4de draaihekje het gras-pad door het perceel grasland aan rechterhand negeren, wn route.
# Voor een bezoek aan horecagelegenheid De Schutskooi tussen het 3de en 4de draaihekje het perceel grasland aan rechterhand inlopen, de rechterzijde volgen tot een draaihekje, na verlaten van het perceel RA.
Direct na deze bocht LA, wn route, smal stijgend pad met IVN informatiepaneeltje over de langwerpige heuvel (stuifduin) in het bos, verderop wordt de heuvel verlaten.
Voorbij bankje en aan linkerhand een perceel grasland, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn33 volg 28.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
6.
Bij kruising LA, kn28 volg 27, verderop buigt de weg naar links.
Iets voorbij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, kn27 volg 54, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad met aan linkerhand een gescheiden verhard fietspad, het onverharde pad verder volgen.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad ca. 1,1km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, smalle weg met metalen afsluitboom en SBB bordje, kn54 volg 58.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar rechts LA, onverhard pad met lager gelegen bos aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Direct na deze bocht, bij 4-sprong rechts aanhouden.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij 4-sprong RD, het pad kruist een verhard fietspad, smal pad met open plek aan linkerhand.
7.
Voorbij de open plek links aanhouden, het bredere onverharde pad volgen tot 3-sprong voorbij houten afsluitboom.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, breed grindpad, kn58 volg 80, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, iets verder buigt de weg naar rechts, de weg volgen tot kruising in het dorp, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Burggraaf”, de smalle weg volgen tot kruising iets voorbij woning nr.2, zijwegen/voetpaden negeren.
Bij deze kruising LA, “Hogeweg”.
Bij 3-sprong RA, “Spoorstraat”, de weg volgen tot plantsoen met dierenparkje aan rechterhand, zijwegen negeren.
8.
Voor dit plantsoen RA richting “Joodse begraafplaats”, iets verder smal onverhard pad, t.h.v. begraafplaats het smalle pad tussen begraafplaats en plantsoen volgen.
# Joodse begraafplaats één der oudste van Nederland, de begraafplaats werd in 1771 gesticht.
Iets voorbij de begraafplaats LA richting verhard voetpad, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, het verhard voetpad door het plantsoen volgen.
RD, verhard voetpad aan rechterhand negeren.
Aan einde van het voetpad, bij kruising met fietspad en verharde weg RD, “Soetendaal”, direct daarna bij 4-sprong de weg met bocht naar rechts verder volgen, “Soetendaal”, weg “Vierlingh oneven nr.” aan linkerhand negeren.
Weg met bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot het station aan rechterhand, het startpunt,

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Vierlingsbeek, Soetendaal 9, 5821 BL te Vierlingsbeek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

Station Vierlingsbeek.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Brug over de Molenbeek Adrie: Brug over de Molenbeek
De Molenbeek Adrie: De Molenbeek
Herinnering aan de Beekse Molen of De Klef Adrie: Herinnering aan de Beekse Molen of De Klef
Doorkijk in Maasheggen Adrie: Doorkijk in Maasheggen
Pad door de Maasheggen Adrie: Pad door de Maasheggen
Insectenhotels Adrie: Insectenhotels
Pad door de Maasheggen Adrie: Pad door de Maasheggen
Doorkijk naar een van de vele kleine graslanden Adrie: Doorkijk naar een van de vele kleine graslanden
In de verte de kerktoren van Vierlingsbeek Adrie: In de verte de kerktoren van Vierlingsbeek
Joodse begraafplaats Adrie: Joodse begraafplaats

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-maasheggen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats VierlingsbeekDe Schutkooi

Veerweg 3
5827 AD Vortum-Mullem
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Petra 26 december 2023 om 17:37

  We werden er op geattendeerd door een mevrouw dat we bij punt 1 niet over het bruggetje konden lopen ivm het hoge water in de Molenbeek. We hebben toen geïmproviseerd en zijn terug gelopen naar het station en toen deze weg vervolgd. ( dit is ook doordat het de laatste dagen veel heeft geregend). Onze route vervolgd door , hoe kan het ook anders modderpaadjes, door bos en langs de Maas. Stukken Pieterpad en het laarzenpad. Vele weilanden stonden onder water. Het is een mooie omgeving voor te wandelen en zeker ook in een ander jaargetijde voor herhaling. Bij punt 3 staat het SBB bordje los tegen een boom. We hebben een mooie zonnige decemberdag gehad. We kwamen qua gelopen kilometers nu op 20, we hebben genoten. Adrie bedankt voor deze route.

  Reageren
  1. Adrie 26 december 2023 om 18:56

   Petra bedankt voor de reactie! Het is inderdaad op veel plaatsen improviseren. Het afgevoerde water van de grote hoeveelheid regen van de laatste tijd heeft inmiddels de benedenloop van veel beken bereikt. Omdat dit nog dagen misschien wel weken nog zo is is al bij diverse wandeltochten in een reactie of in de routebeschrijving een omleiding beschreven. Jullie hebben er niets meer aan maar eventueel wel de volgende wandelaar(s).
   Bij deze wandeltocht het grindpad volgen tot een gras-pad met insectenhotel aan linkerhand (punt 1 5de regel). Bij dit gras-pad LA, direct daarna bij T-splitsing eveneens LA, kn86 volg 81. T.h.v. overgang naar verharde weg, bij 4-sprong RA, smalle verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot 3-sprong voorbij een metalen voetgangerssluis. Bij deze 3-sprong RA, verharde weg, iets verder eveneens RA, “Vlasakker”. In bocht naar links van de weg RA, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad en buigt naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg iets voorbij een bocht naar links. Bij deze T-splitsing RA, verharde weg. Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, “Grotestraat”, ga verder bij punt 2 2de regel laatste deel.

 2. Mieke 21 mei 2023 om 09:10

  Prachtige omgeving met al die meidoornhagen in bloei, de weilanden vol boterbloemen en een witte sluier van het fluitenkruid langs de wandel- en fietspaden. Het is een lust voor het oog. De Schutkooi is een fijne gastvrije plek om even bij te komen.

  Reageren
 3. Adrie 5 mei 2023 om 17:31

  Vandaag 5 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Enkele kleine veranderingen in de herkenningspunten verder geen veranderingen gezien. Inmiddels staan de eerste struiken meidoorns in bloei. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Margreet 28 april 2023 om 11:01

  Koningsdag 2023, schitterende wandeling. Helaas bloeiden de heggen nog niet. Dat mocht de pret niet drukken: we hebben genoten!
  Bedankt weer!

  Reageren
 5. Angèle en Hay. 9 juni 2022 om 17:41

  Zeer afwisselende route met mooie doorkijkjes,er is maar een horecagelegenheid op de route, namelijk ” De Schutkooi” als deze dicht is kun op het terras in het huisje iets nuttige €

  Reageren
 6. Frank van der Meer 6 mei 2022 om 20:07

  Het luistert nauw met de Maasheggen. Na een vergeefse poging eind april om de Brabantse meidoornheggen in bloei te zien, onderneem ik vandaag een nieuwe poging. Gelukkig wint de aanhouder: de heggen bloeien prachtig. Deze rondwandeling is een van de mooiste in dit gebied, zelfs als de meidoorn verstek laat gaan. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar http://www.frankwandelt.nl/noord-brabant/rondwandeling-door-de-maasheggen-vanuit-vierlingsbeek

  Reageren
 7. Sharon 26 mei 2021 om 20:10

  Hebben jullie soms een volledige route beschrijving die ik kan downloaden en kan uitprinten??

  Reageren
  1. Adrie 27 mei 2021 om 05:40

   Beste Sharon onder de routebeschrijving staat Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢ als je daar op klikt krijg je de hele routebeschrijving te zien. Als men de website op een PC open staat rechts van de routebeschrijving een print icoontje als je daar op klikt kam men de routebeschrijving printen.

 8. Rob en Sylvia 23 mei 2021 om 12:44

  Vandaag liepen wij deze gevarieerde route. Een mooie route, waarbij de paden soms een uitdaging waren door de vele regen die gevallen was. Soms wat survival, maar niet minder leuk. Een prachtig landschap met leuke paden en afwisseling. Aanrader, maar let op het weer!

  Reageren
 9. Adrie 28 januari 2021 om 12:41

  Maandag 25 januari 2021 in een winters sfeertje gecontroleerd. De routebeschrijving is weer bijgewerkt naar de huidige situatie. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)