Door De Grijze Steen, Netersel te Noord-Brabant

19 km

Tijdelijk gesloten

Wandelroute Door De Grijze Steen, te Netersel

Wandeltocht door het natuurgebied de Neterselse Heide, het beekdal van de Groote Beerze en het natuurgebied De Grijze Steen. De Neterselse Heide is een restant van de uitgestrekte boomloze heidevlakten, die van de late Middeleeuwen tot begin twintigste eeuw grote delen van de Brabantse zandgronden bedekten. Het gebied De Grijze Steen heeft veel kenmerken van een kleinschalig oud beekdallandschap, hooilanden afgewisseld door houtwallen en een verscheidenheid aan droge en natte bossen. In het beekdal kan het gedurende natte jaargetijden drassig zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-11-2012, laatst bijgewerkt op: 26-4-2020

RoutebeschrijvingDeze route is tijdelijk gesloten!

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Antonius kerk, De Hoeve 4, 5534 AD te Netersel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Carolus Simplexplein, Netersel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Monumentje ter nagedachtenis aan de bemanning van een neergestorte Stirling Adrie: Monumentje ter nagedachtenis aan de bemanning van een neergestorte Stirling
Natuurgebied de Neterselsche Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselsche Heide
Natuurgebied de Neterselsche Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselsche Heide
Mariakapel Adrie: Mariakapel
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze
Het beekdal van de Groote Beerze Adrie: Het beekdal van de Groote Beerze
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Tijdelijk niet beschikbaar

Download(s)

Tijdelijk niet beschikbaar

Horecagelegenheden

Café d'n Driesprong

Carolus Simplexplein 15
5534 AJ Netersel

Ervaringen van wandelaars (14)

 1. Adrie 12 oktober 2021 om 11:50

  Waterschap De Dommel is gestart met het herinrichten van het beekdal van de Groote Beerze tussen weg De Hoeve en de noordelijk gelegen Broekeindsedijk. De rond de jaren ’70 van de vorige eeuw gekanaliseerd beek gaat weer meanderen. Aangezien het project flinke gevolgen heeft voor de wandeltocht is deze voorlopig gesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2022 afgerond.

  Reageren
 2. Gabry 26 april 2020 om 15:06

  Vandaag 26 april 2020 de route gelopen. Erg mooi als je van natuur houdt. De beschrijving klopt tot de laatste regel. In de laatste regel staat bij KN 55 route 56 volgen. 56 staat niet op het paaltje, moet 5 zijn (56 volgt daarna). Waarschijnlijk kijken de meesten op dit moment al niet meer op het routeoverzicht omdat je de kerk al ziet liggen.

  Reageren
  1. Adrie 26 april 2020 om 17:57

   Beste Gabry bedankt voor het melden. Het nummer is aangepast, tussen knooppunt 55 en 56 zijn twee nieuwe knooppuntnummers respectievelijk 5 en 4 bijgekomen.

 3. Adrie 24 april 2019 om 14:55

  Maandag 2de paasdag de wandelroute gecontroleerd en tevens iets gewijzigd. Een wat langer breed pad is vervangen door een meer gevarieerd smaller bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Ad,Cor & Nellie 23 oktober 2018 om 14:11

  Gelopen op 23-10-2018 met grijs weer maar droog en dat was ook wel te zien op div. plaatsen sloten en plassen die helemaal droog stonden maar ondanks dat een zeer mooie wandeling zeer afwissellend landschap veel kronkelweggetjes en hei ,bossen en diverse beken was ook goed beschreven je kan bijna niet verkeerd lopen

  Reageren
 5. Adrie 4 oktober 2017 om 12:01

  17 september 2017 de wandelroute gecontroleerd, tevens een kleinere tocht “Door De Grijze Steen-de kleine tocht” van 14 kilometer gemaakt voor wandelaars die 19 kilometer iets te lang vinden. Momenteel worden er door het Waterschap De Dommel plannen gemaakt voor herinrichting van het beekdal de Groote Beerze. Doel is verdroging tegen te gaan, kwetsbare natuur te versterken en wateroverlast te beperken. De planning is om in 2019 met de eerste werkzaamheden te starten. In 2028 zal het totale project klaar zijn. Voorlopig kan de tocht nog gelopen worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Willem van Gerwen 12 april 2017 om 15:37

  Gisteren, 11 april 2017, de route gelopen. Mooie wandeltocht met één klein foutje in de omschrijving.

  Onder punt 10 staat: “Einde pad bij T-splitsing LA, verharde weg kn51 volg 6”.
  Dit moet zijn: “Einde pad bij T-splitsing LA, verharde weg kn59 volg 6”.

  Verder alle lof over deze wandeling.

  Reageren
  1. Adrie 12 april 2017 om 16:35

   Inderdaad een foutje, het knooppuntnummer moet 59 zijn. De routebeschrijving is aangepast. Willem van Gerwen bedankt voor het melden!

 7. Adrie 6 september 2015

  6 september de wandelroute gecontroleerd. Tevens is op de Neterselse Heide de route iets gewijzigd, de route gaat nu met een kleine lus over het open heidegebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Fam Ooms 14 april 2014

  13-04 deze route gewandeld, met zonnig en droog weer. Een aanrader deze route, zeer afwisselend. Route is volgens de beschrijving goed te lopen.

  Reageren
 9. H.Loomans 15 november 2013

  24-10 gewandeld, prachtige route alleen bij een beetje drassig op sommige plaatsen

  Reageren
 10. Rene, Nell, Ingeborg en Socca (hond) 8 april 2013

  Gisteren de route gelopen bij de eerste lekkere dag na de winter! Het is een afwisselende route hier en daar moet je wel langs een weg lopen waar auto`s voorbij razen, Er zaten stukken bij waar de hond los mocht lopen, over de Neterselse heide echter niet. We weten niet waar de titel "de grijze steen" vandaan komt, maar gezien hebben we hem niet. Mariakapel is een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 9 april 2013 om 15:00

   De naam van het gebied De Grijze Steen, een gebied van het Brabants Landschap, is afgeleid van de grondstofwinning voor het vervaardiging van blauwgrijze stenen. Als overblijfsel van deze grondstofwinning zijn in het gebied nog resten te vinden van leemputten.

 11. Lennard 18 november 2012

  Een week geleden gelopen met grijs, maar droog, weer. Het is een leuke route met voldoende afwisseling.

  De route is m.i. correct beschreven.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)