Door De Grijze Steen, Netersel te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Door De Grijze Steen, te Netersel

Wandeltocht door het natuurgebied de Neterselse Heide, het beekdal van de Groote Beerze en het natuurgebied De Grijze Steen. De Neterselse Heide is een restant van de uitgestrekte boomloze heidevlakten, die van de late Middeleeuwen tot begin twintigste eeuw grote delen van de Brabantse zandgronden bedekten. Het gebied De Grijze Steen heeft veel kenmerken van een kleinschalig oud beekdallandschap, hooilanden afgewisseld door houtwallen en een verscheidenheid aan droge en natte bossen. In het beekdal kan het gedurende natte jaargetijden drassig zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-11-2012, laatst bijgewerkt op: 18-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens RD richting “Middelbeers/Lage Mierde”, “Carolus Simplexplein”, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot weg aan linkerhand t.h.v. woning nr.33.
Bij deze weg LA richting “Lage Mierde”, kn56 volg 71.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting “Lage Mierde”, vervolgens RD, ”de Lei”, weg “Ruttestraat” aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Iets voorbij woning nr.21 RA, onverhard pad met bosschages en waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn71 volg 20.
Na ca. 350m, iets voorbij woning nr.10 links van de weg RA, “Witvensberg”, direct daarna LA, het smalle bospad met BL bordje “Neterselse Heide” rechts van informatiepaneel “Stiltegebied” inlopen, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, men loopt dieper het bos in.
Na ca. 70m, bij 3-sprong LA.
2.
Voor open gebied, bij Y-splitsing links aanhouden, na ca. 80m buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad met verderop een draaihekje met veerooster volgen tot smal grind-/fietspad met iets verder links van het grindpad een picknicktafel.
Iets voor het grind-/fietspad, bij 3-sprong links aanhouden, ruiterpad met kleine paaltjes aan linkerhand, kn26 volg 23, direct daarna RD, pad met picknicktafel en bankje tegen de bosrand aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 130m voorbij deze bocht, bij 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten.
Ca. 80m voorbij bankje RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot pad aan rechterhand, t.h.v. bosrand aan linkerhand ruim voor een klaphek, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met blauw routepaaltje.
Bij T-splitsing LA richting houten poort met klaphek iets voor de bosrand, blauwe route.
Voorbij het klaphek, bij kruising RD, smal pad, blauwe route, doorlopen tot 4-sprong bij bosrand.
3.
Bij deze 4-sprong RA, blauwe route, het verderop licht slingerende pad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand tussen de bomen door zicht op een perceel grasland, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, de blauwe route wordt verlaten, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, wn route, voorbij de houten afsluitboom buigt het pad naar links en volgt de bosrand aan linkerhand, het pad verder volgen T-splitsing bij verharde weg, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn93 volg 21.
Na ca. 130m, voor kombord “Westelbeers” RA, onverhard pad, kn21 volg 92, het pad picknicktafel en met bosrand aan linkerhand volgen tot bocht naar links in het bos.
Direct na deze bocht, het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, pad aan linkerhand negeren.
Iets voor verharde weg RA, smal bospad, het pad buigt naar links richting de verharde weg.
4.
Bij verharde weg rechts aanhouden door de berm, direct daarna RA, breed grindpad met aan linkerhand een klein parkeerterreintje, kn92 volg 22.
# Mariakapel, wanneer de allereerste kapel gebouwd is is onbekend maar in 1621 moet er een kapel zijn geweest. In 1637 is er een stenen kapel gebouwd volgens ingemetseld bouwjaar. In de 19e eeuw is de kapel helemaal herbouwd.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna voor de beek RA door klaphek met BL bordje “Westelbeersche Broek”, kn22 volg 24, smal pad met beek aan linkerhand, voorbij een draaihekje het door de rand van grasland met de beek aan linkerhand, het pad met verderop kleine percelen grasland aan rechterhand ca. 1km volgen tot het pad eindigt  in een groter perceel grasland, in dit perceel rechts aanhouden door de rand van het grasland richting de linkerhoek aan de overzijde lopen, in deze hoek het grasland bij een smalle doorgang verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn24 volg 25, de weg ca. 450m volgen tot pad aan rechterhand met BL informatiepaneel “Neterselsche Heide” en bankje voorbij een wat grotere open plek aan rechterhand, zijpaden negeren.
5.
Bij dit pad RA, breed onverhard pad met smal grind-/fietspad.
Na ca. 200m LA, grasrijk pad met rood routepaaltje, verderop t.h.v. bosrand buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, kn25 volg 8, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij perceel grasland aan linkerhand LA, het pad door het smalle bosperceel inlopen, kn8 volg 30, na verlaten van het bosperceel links aahouden en iets verder het brugje over, iets voorbij het brugje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts met bankje en bosrand aan rechterhand, verderop een vlonderpad over.
In flauwe bocht naar links met verderop een houten afsluitboom RA, smal bospad, kn30 volg 62, verderop voor open gebied buigt het pad naar rechts en volgt de rand van het open gebied, voor een waterloop buigt het pad naar links, direct daarna aan einde van de waterloop RD, breed pad richting de bosrand.
Ruim voor het verlaten van het bos RA, smal pad door het bos, wn route, voor open gebied buigt het pad naar rechts en gaat door de rand, voorbij een ruime bocht naar links gaat het pad door het open gebied.
6.
Voor perceel grasland, bij 3-sprong met aan linkerhand een houten afsluitboom RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn62 volg 29, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, wn route, het gras-pad tussen de afrastering en bosschages inlopen met de bosschages aan rechterhand en verderop een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met beek de Groote Beerze aan rechterhand en een omheind perceel grasland aan linkerhand, na ca. 150m buigt het pad voor een waterloop naar links richting een houten afsluitboom met draaihekje.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, kn29 volg 58, het onverharde pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg, wn route.
Voorbij inrit woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen, wn route.
7.
Iets voor de ingang van een perceel grasland, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, wn route, het pad met rood routepaaltje door het bosperceel volgen tot een kruising.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan linkerhand een picknicktafel, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn58 volg 59, verderop buigt de weg naar rechts.
Bijna aan einde van deze bocht LA, wn route, schelpenpad met aan linkerhand een ruiterpad, verderop een brugje over.
Voorbij het brugje RA, kn59 volg 6, het pad met de beek aan rechterhand en verderop een voorde met twee stapstenen ca. 1,3km volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, “De Hoeve”, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, kn6 volg 97.
Na ca. 450m LA, “Polderdijk”, kn97 volg 98.
T.h.v. sportvelden RA, verhard fietspad, kn98 volg 55, verderop buigt het fietspad naar rechts.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, “Neerakker”.
Bij T-splitsing RA, “de Muilen”, kn55 volg 5.
Voor plantsoen aan linkerhand links aanhouden, wn route, weg met het plantsoen aan rechterhand.
Voorbij het plantsoen RA, het voetpad door de rand van het plantsoen volgen, vervolgens aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Antonius kerk, De Hoeve 4, 5534 AD te Netersel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Carolus Simplexplein, Netersel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Monumentje ter nagedachtenis aan de bemanning van een neergestorte Stirling Adrie: Monumentje ter nagedachtenis aan de bemanning van een neergestorte Stirling
Natuurgebied de Neterselsche Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselsche Heide
Natuurgebied de Neterselsche Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselsche Heide
Mariakapel Adrie: Mariakapel
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze
Het beekdal van de Groote Beerze Adrie: Het beekdal van de Groote Beerze
De Groote Beerze Adrie: De Groote Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-grijze-steen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café d'n Driesprong

Carolus Simplexplein 15
5534 AJ Netersel

Ervaringen van wandelaars (18)

  1. Adrie 18 mei 2024 om 17:44

    Gisteren 17 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Op een drietal plaatsen is het nog zo nat dat laarzen de betere keuze zijn of kiezen voor de oplossing van Willie-man Jacobs, zie zijn reactie 30 maart 2024. Om ook iets positiefs te melden: het pad door de Grijze Steen, dat in het verleden zelfs na een langere droge periode drassig bleef, is verhoogd en nu uitstekend begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Willie-man Jacobs 30 maart 2024 om 19:17

    Hallo wandel en natuurgenoten!
    Vandaag 30-3 voor ’t eerst deze inderdaad prachtig-rustgevend-afwisselende tocht gelopen.
    Voor 10 deelnemers via De Wandelsite georganiseerd.
    Er zijn nieuwe records gebroken, nooit eerder zoveel eensgezinde
    wandeling en Natuurgenieters tijdens dagwandeling ontmoet!
    Nooit eerder zoveel drassig, nattigheid en modder onder onze schoenen getrotseerd zie foto en filmbeelden in bijlage.

    https://photos.app.goo.gl/J4XCucxZ7bsxQVQRA

    Het lijkt een 4 seizoenen wandeling, waarbij het nodig en nuttig is om een rol Grijze vuilniszakken stand-by te hebben voor de omstandigheden van vandaag die het gevolg zijn van de vele regen de laatste maanden.
    Dank en groet,
    Willie Jacobs
    Bergeijk

    Reageren
  3. Adrie 11 november 2022 om 19:10

    Vandaag 11-11-2022 de wandeltocht samen de wandeltocht Door de Grijze Steen – de kleine tocht gecontroleerd. Het is een half jaar geleden dat de werkzaamheden bij de Groote Beerze afgerond zijn. Op enkele plaatsen waren nog wat kleine veranderingen deze zijn in de routebeschrijving verwerkt. Verder was er aan de rand van de Neterselse Heide een landbouwperceel afgegraven en een waterloop gedempt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Adrie 15 juni 2022 om 16:56

    De wandeltocht kan weer gelopen worden de brugjes liggen er. Bij een van de brugjes was men nog bezig met het aanleggen van een pad maar het brugje. De knooppuntpaaltjes staan nog niet op hun plaats, in de routebeschrijving wordt er wel naar verwezen dit kan nog veranderen ook is het mogelijk dat er nog wat werkzaamheden uitgevoerd worden. Zou er nog wat veranderen laat dit weten via een reactie of een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Veel wandelplezier!

    Reageren
  5. Adrie 12 oktober 2021 om 11:50

    Waterschap De Dommel is gestart met het herinrichten van het beekdal van de Groote Beerze tussen weg De Hoeve en de noordelijk gelegen Broekeindsedijk. De rond de jaren ’70 van de vorige eeuw gekanaliseerd beek gaat weer meanderen. Aangezien het project flinke gevolgen heeft voor de wandeltocht is deze voorlopig gesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2022 afgerond.

    Reageren
  6. Gabry 26 april 2020 om 15:06

    Vandaag 26 april 2020 de route gelopen. Erg mooi als je van natuur houdt. De beschrijving klopt tot de laatste regel. In de laatste regel staat bij KN 55 route 56 volgen. 56 staat niet op het paaltje, moet 5 zijn (56 volgt daarna). Waarschijnlijk kijken de meesten op dit moment al niet meer op het routeoverzicht omdat je de kerk al ziet liggen.

    Reageren
    1. Adrie 26 april 2020 om 17:57

      Beste Gabry bedankt voor het melden. Het nummer is aangepast, tussen knooppunt 55 en 56 zijn twee nieuwe knooppuntnummers respectievelijk 5 en 4 bijgekomen.

  7. Adrie 24 april 2019 om 14:55

    Maandag 2de paasdag de wandelroute gecontroleerd en tevens iets gewijzigd. Een wat langer breed pad is vervangen door een meer gevarieerd smaller bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  8. Ad,Cor & Nellie 23 oktober 2018 om 14:11

    Gelopen op 23-10-2018 met grijs weer maar droog en dat was ook wel te zien op div. plaatsen sloten en plassen die helemaal droog stonden maar ondanks dat een zeer mooie wandeling zeer afwissellend landschap veel kronkelweggetjes en hei ,bossen en diverse beken was ook goed beschreven je kan bijna niet verkeerd lopen

    Reageren
  9. Adrie 4 oktober 2017 om 12:01

    17 september 2017 de wandelroute gecontroleerd, tevens een kleinere tocht “Door De Grijze Steen-de kleine tocht” van 14 kilometer gemaakt voor wandelaars die 19 kilometer iets te lang vinden. Momenteel worden er door het Waterschap De Dommel plannen gemaakt voor herinrichting van het beekdal de Groote Beerze. Doel is verdroging tegen te gaan, kwetsbare natuur te versterken en wateroverlast te beperken. De planning is om in 2019 met de eerste werkzaamheden te starten. In 2028 zal het totale project klaar zijn. Voorlopig kan de tocht nog gelopen worden. Veel wandelplezier!

    Reageren
  10. Willem van Gerwen 12 april 2017 om 15:37

    Gisteren, 11 april 2017, de route gelopen. Mooie wandeltocht met één klein foutje in de omschrijving.

    Onder punt 10 staat: “Einde pad bij T-splitsing LA, verharde weg kn51 volg 6”.
    Dit moet zijn: “Einde pad bij T-splitsing LA, verharde weg kn59 volg 6”.

    Verder alle lof over deze wandeling.

    Reageren
    1. Adrie 12 april 2017 om 16:35

      Inderdaad een foutje, het knooppuntnummer moet 59 zijn. De routebeschrijving is aangepast. Willem van Gerwen bedankt voor het melden!

  11. Adrie 6 september 2015

    6 september de wandelroute gecontroleerd. Tevens is op de Neterselse Heide de route iets gewijzigd, de route gaat nu met een kleine lus over het open heidegebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  12. Fam Ooms 14 april 2014

    13-04 deze route gewandeld, met zonnig en droog weer. Een aanrader deze route, zeer afwisselend. Route is volgens de beschrijving goed te lopen.

    Reageren
  13. H.Loomans 15 november 2013

    24-10 gewandeld, prachtige route alleen bij een beetje drassig op sommige plaatsen

    Reageren
  14. Rene, Nell, Ingeborg en Socca (hond) 8 april 2013

    Gisteren de route gelopen bij de eerste lekkere dag na de winter! Het is een afwisselende route hier en daar moet je wel langs een weg lopen waar auto`s voorbij razen, Er zaten stukken bij waar de hond los mocht lopen, over de Neterselse heide echter niet. We weten niet waar de titel "de grijze steen" vandaan komt, maar gezien hebben we hem niet. Mariakapel is een aanrader!

    Reageren
    1. Adrie 9 april 2013 om 15:00

      De naam van het gebied De Grijze Steen, een gebied van het Brabants Landschap, is afgeleid van de grondstofwinning voor het vervaardiging van blauwgrijze stenen. Als overblijfsel van deze grondstofwinning zijn in het gebied nog resten te vinden van leemputten.

  15. Lennard 18 november 2012

    Een week geleden gelopen met grijs, maar droog, weer. Het is een leuke route met voldoende afwisseling.

    De route is m.i. correct beschreven.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)