Door De Grijze Steen-de kleine tocht, Netersel te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Door De Grijze Steen-de kleine tocht, te Netersel

De tocht is een kleinere variant van de 19 kilometer lange tocht “Door De Grijze Steen”. Indien men de langere tocht reeds gelopen heeft zal niets nieuws te ontdekken zijn. Evenals de langere tocht gaat deze tocht ook door het natuurgebied de Neterselse Heide, het beekdal van de Groote Beerze en het natuurgebied De Grijze Steen. De Neterselse Heide is een restant van de uitgestrekte boomloze heidevlakten, die van de late Middeleeuwen tot begin twintigste eeuw grote delen van de Brabantse zandgronden bedekten. Het gebied De Grijze Steen heeft veel kenmerken van een kleinschalig oud beekdallandschap, hooilanden afgewisseld door houtwallen en een verscheidenheid aan droge en natte bossen. In het beekdal kan het gedurende natte jaargetijden drassig zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 73% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2017, laatst bijgewerkt op: 18-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens RD richting “Middelbeers/Lage Mierde”, “Carolus Simplexplein”, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot weg aan linkerhand t.h.v. woning nr.33.
Bij deze weg LA richting “Lage Mierde”, kn56 volg 71.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting “Lage Mierde”, vervolgens RD, ”de Lei”, weg “Ruttestraat” aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Iets voorbij woning nr.21 RA, onverhard pad met bosschages en waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn71 volg 20.
Na ca. 350m, iets voorbij woning nr.10 links van de weg RA, “Witvensberg”, direct daarna LA, het smalle bospad met BL bordje “Neterselse Heide” rechts van informatiepaneel “Stiltegebied” inlopen, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, men loopt dieper het bos in.
2.
Na ca. 70m, bij 3-sprong LA.
Voor open gebied, bij Y-splitsing links aanhouden, na ca. 80m buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad met verderop een draaihekje met veerooster volgen tot grind-/fietspad met iets verder links van het grindpad een picknicktafel.
Iets voor het grind-/fietspad, bij 3-sprong links aanhouden, ruiterpad, kn26 volg 25, direct daarna voor de bosrand aan rechterhand RA, het pad met bosrand en bankje aan linkerhand en picknicktafel aan rechterhand parallel aan het grind-/fietspad volgen met verderop bij een houten poort een draaihekje.
Ca. 160m voorbij het draaihekje RA, grasrijk pad met rood routepaaltje, wn route, verderop t.h.v. bosrand buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, kn25 volg 8, verderop buigt het pad naar rechts.
3.
Iets voorbij perceel grasland aan linkerhand LA, pad door het smalle bosperceel, kn8 volg 30, na verlaten van het bosperceel links aanhouden en iets verder het brugje over, iets voorbij het brugje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts met bankje en bosrand aan rechterhand, verderop een vlonderpad over.
In flauwe bocht naar links met verderop een houten afsluitboom en draaihekje RA, smal bospad, kn30 volg 62, verderop voor open gebied buigt het pad naar rechts en volgt de rand van het open gebied, voor een waterloop buigt het pad naar links, direct daarna aan einde van de waterloop RD, breed pad richting de bosrand.
Ruim voor het verlaten van het bos RA, smal pad door het bos, wn route, voor open gebied buigt het pad naar rechts, volgt de rand en gaat voorbij een ruime bocht naar links door het open gebied.
Voor perceel grasland, bij 3-sprong met aan linkerhand een houten afsluitboom RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn62 volg 29, verderop buigt het pad naar rechts.
4.
Iets voorbij deze bocht LA, wn route, het pad tussen de afrastering en bosschages inlopen met de bosschages aan rechterhand met verderop een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met beek de Groote Beerze aan rechterhand en een omheind perceel grasland aan linkerhand, na ca. 150m buigt het pad voor een waterloop naar links richting een houten afsluitboom met draaihekje.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, kn29 volg 58, het onverharde pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg, wn route.
Voorbij inrit woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen, wn route.
Iets voor de ingang van een perceel grasland, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad door het bosperceel volgen tot kruising.
5.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan linkerhand een picknicktafel, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn58 volg 59, verderop buigt de weg naar rechts.
Bijna aan einde van deze bocht LA, wn route, schelpenpad met aan linkerhand een ruiterpad, verderop het brugje over.
Voorbij het brugje RA, kn59 volg 6, het pad met de beek aan rechterhand en verderop een voorde met twee stapstenen ca. 1,3km volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, “De Hoeve”, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, kn6 volg 97.
Na ca. 450m LA, “Polderdijk”, kn97 volg 98.
T.h.v. sportvelden RA, verhard fietspad, kn98 volg 55, verderop buigt het fietspad naar rechts.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, “Neerakker”.
Bij T-splitsing RA, “de Muilen”, kn55 volg 5.
Voor plantsoen aan linkerhand links aanhouden, wn route, weg met het plantsoen aan rechterhand.
Voorbij het plantsoen RA, het voetpad door de rand van het plantsoen volgen, vervolgens aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Antonius kerk, De Hoeve 4, 5534 AD te Netersel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk aan de Hoeve..

Openbaar vervoer

Bushalte Carolus Simplexplein, Netersel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Neterselse Heide Adrie: De Neterselse Heide
De Neterselse Heide Adrie: De Neterselse Heide
De Grijze Steen Adrie: De Grijze Steen
Beek de Groote Beerze Adrie: Beek de Groote Beerze
Beekdal de Groote Beerze Adrie: Beekdal de Groote Beerze
Beekdal de Groote Beerze Adrie: Beekdal de Groote Beerze
Beek de Groote Beerze Adrie: Beek de Groote Beerze
Beekdal de Groote Beerze Adrie: Beekdal de Groote Beerze
Beek de Groote Beerze Adrie: Beek de Groote Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-grijze-steen-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NeterselErvaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 18 mei 2024 om 18:58

  Gisteren 17 mei 2024 de wandeltocht samen met de wandeltocht Door de Grijze Steen gecontroleerd. Op een drietal plaatsen is het nog zo nat dat laarzen de betere keuze zijn. Om ook iets positiefs te melden: het pad door de Grijze Steen, dat in het verleden zelfs na een langere droge periode drassig bleef, is verhoogd en nu uitstekend begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Peer Brok 30 april 2023 om 15:28

  Prachtige tocht! Ik ken de regio, maar vandaag flink wat paden ontdekt die nieuw waren. Na het klaphekje waar de route over de Neterselse heide gaat, was er een verrassing. Over een stuk van zo’n 200 meter stond nog zoveel water dat de schoenen en sokken uit moesten om er doorheen te waden. De wandelstok gaf ongeveer 20/30 cm water aan. Mooi avontuur was dat! En verderop tijdens de route nog regelmatig moeten manoevreren om met lage wandelschoenen droog verder te komen.
  Het is een TOP-route, waardering: 9 (-1 ivm stukken over/langs de weg)

  Reageren
 3. Marit 14 februari 2023 om 17:15

  Vandaag de wandelroute gelopen. Het was een leuke afwisselende route. Alleen een kleine waarschuwing. Op het moment is het pad op de Neterselse Heide net voorbij punt 2 op de kaart zo nat dat ook waterdichte wandelschoenen niet voldoende zijn. Ik had 2 natte sokken, mijn man met hoge wandelschoenen hield zijn voeten wel net droog. Laarzen waren hier wel van pas gekomen.

  Reageren
 4. Adrie 11 november 2022 om 19:06

  Vandaag 11-11-2022 de wandeltocht samen de wandeltocht Door de Grijze Steen gecontroleerd. Het is een half jaar geleden dat de werkzaamheden bij de Groote Beerze afgerond zijn. Op enkele plaatsen waren nog wat kleine veranderingen deze zijn in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Hettie 11 november 2022 om 17:05

  11 november 2022 heb ik de route gewandeld en hij is prachtig. Via Gps goed te volgen en up to date wat de verandering rond de Beerze betreft. Complimenten.

  Reageren
 6. Adrie 15 juni 2022 om 16:55

  De wandeltocht kan weer gelopen worden de brugjes liggen er. Bij een van de brugjes was men nog bezig met het aanleggen van een pad maar het brugje. De knooppuntpaaltjes staan nog niet op hun plaats, in de routebeschrijving wordt er wel naar verwezen dit kan nog veranderen ook is het mogelijk dat er nog wat werkzaamheden uitgevoerd worden. Zou er nog wat veranderen laat dit weten via een reactie of een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 12 oktober 2021 om 11:52

  Waterschap De Dommel is gestart met het herinrichten van het beekdal van de Groote Beerze tussen weg De Hoeve en de noordelijk gelegen Broekeindsedijk. De rond de jaren ’70 van de vorige eeuw gekanaliseerd beek gaat weer meanderen. Aangezien het project flinke gevolgen heeft voor de wandeltocht is deze voorlopig gesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2022 afgerond.

  Reageren
 8. Adrie 14 april 2021 om 15:50

  Vandaag 14 april 2021 de wandelroute gecontroleerd. De Groote Beerze is op veel plaatsen nog recht, dat gaat veranderen. In de loop van 2021 worden de werkzaamheden gestart met een beekherstelproject met als doel dat De Groote Beerze weer gaat kronkelen. De wandeltocht kan op nu nog gelopen worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 24 april 2019 om 15:21

  Maandag 2de paasdag de wandelroute samen met de 19km lange “Door De Grijze Steen” gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)