Door de Biezen, Bakel te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Door de Biezen, te Bakel

Wandeltocht door de Grotelse Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd, langs de Snelle Loop, en door de Biezen. De Biezen is een bosgebied met populierenaanplant, droog eikenbos en broekbos. Er liggen ook schrale en bloemrijke graslanden. De wandeltocht start in de Grotelse Heide een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, heide en grasland. In de Grotelse Heide wordt zowel de Snelle Loop als het meanderende beekje de Esperloop gevolgd. De Esperloop ontspringt ter hoogte van Milheeze uit de Snelle Loop, en vloeit er na een achttal kilometer weer in terug. Het beekje is in tegenstelling tot de Snelle Loop over een groot gedeelte niet gekanaliseerd. Voordat de Grotelse Heide verlaten wordt een kleine stukje meanderende Snelle Loop om vervolgens langs het gekanaliseerd deel van de Snelle loop naar Missieklooster Heilig Bloed en De Biezen. In de Biezen gaat de wandeltocht over smalle paadjes slingerend door het gebied. Na verlaten van De Biezen gaat de wandeltocht terug naar de Grotelse Heide met een kort bezoek aan de Esperloop. Het Missieklooster Heilig Bloed is een klooster van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-5-2019, laatst bijgewerkt op: 22-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het kleine parkeerterrein LA vertrekken, verharde weg met horecagelegenheid aan linkerhand.
Bij kruising RA, breed onverhard pad, “Beekse Peeldijk”
RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot een beekje aan linkerhand iets voor het verlaten van het bos.
Voorbij het beekje de Esperloop LA, smal pad met het beekje aan linkerhand.
Pad met bocht naar links tussen het beekje de Esperloop en beek de Snelle Loop verder volgen, het pad buigt naar rechts met beek de Snelle Loop aan rechterhand, voorbij een klaphek met aan rechterhand een stuw mondt de Esperloop uit in de Snelle Loop.
Bij kruising met verharde weg RD door houten voetgangerssluis rechts van de houten poort, kn12 volg 89, onverhard (struin)pad door brede strook met smal beekje en aarden wallen aan rechterhand.
# De aarden wallen aan rechterhand voor het brugje en verderop na een brugje aan linkerhand zijn onderdeel van een landweer, landweren zijn vaak kilometers lange barrières op een grens, die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw. Deze landweer bestaande uit een dubbele wal en drie greppels is aangelegd tussen 1350 en 1380 en vormde de grens tussen vorstendom Gemert en Bakel dat toen tot het hertogdom Brabant behoorde. Voorbij het brugje volgt men aan linkerhand de intact gebleven landweer uit de 14de eeuw.
Voorbij de aarden wallen, bij 4-sprong RD het houten brugje over, smal pad met beek aan rechterhand en t.h.v. stallen aan rechterhand een stuw, voorbij deze stuw het smalle pad verder volgen tot volgende stuw.
Direct na deze stuw RA, wn route, aan andere zijde van de beek buigt het pad naar links met iets verder een bankje aan linkerhand.
2.
Bij smalle verharde weg LA het houten brugje over, kn89 volg 78, aan overzijde RD, gras-/onderhoudspad langs het beekje negeren.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, kn78 volg 79.
T.h.v. inrit bij boerderij nr.6 RA, breed grindpad, wn route.
Voorbij perceel met groene loods aan linkerhand, bij 3-sprong LA, kn79 volg 2.
Bij kruising RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, “Kloosterdreef”, kn17 volg 18, weg met horecagelegenheid en iets verder kloostergebouw aan rechterhand.
Iets voorbij de hoofdingang van het klooster LA, onverhard pad, laan, kn18 volg 2, verderop iets voor kruisbeeld buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van een landbouwperceel, wn route.
Voorbij het landbouwperceel, bij 3-sprong LA door metalen voetgangerssluis, wn route, vervolgens bij kruising met breed pad RD, het pad buigt naar links en loopt parallel aan het brede pad, verderop buigt het pad naar rechts weg van het brede pad met direct na deze bocht een vlonder.
3.
Bij T-splitsing RA, lang recht grindpad, kn2 volg 19.
Na ca. 250m LA, pad met SBB bordje en houten afsluitboom, het pad met aan beide zijde kleine percelen grasland buigt verderop bij de bosrand naar rechts met aan beide zijde een greppel en verderop een vlonder iets voorbij een informatiepaneel.
Bij T-splitsing LA, wn route, verderop voorbij vlonder buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand, na ca. 140m buigt het pad voor een bankje naar rechts het bos weer in met dicht na elkaar twee vlonders.
RD, pad met vlonder aan rechterhand negeren, kn19 volg 13, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad naar links en gaat een brugje over, na verlaten van het bos wordt het pad breder, t.h.v. een boerderij gaat het onverharde pad over in verharde weg.
4.
Bij T-splitsing LA, wn route, verderop passeert men aan rechterhand een horecagelegenheid.
Direct na overgang naar een breed onverhard pad het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn13 volg 16, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het pad links aanhouden, bospad met houten afsluitboom, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het pad volgen tot pad langs bosrand aan rechterhand.
Bij dit pad rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, pad door het bos.
Bij 4-sprong rechts aanhouden.
Bij 5-sprong gescheiden door een brede greppel het 2de pad aan rechterhand (het middelste aan overzijde van de greppel) volgen.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een wn routepaaltje links aanhouden, het pad loopt aan rechterhand parallel aan een smaller ATB pad, verderop komen beide paden even samen.
5.
Bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, het pad loopt nu op een iets grotere afstand parallel aan het ATB pad
Bij 5-sprong LA, het bredere pad volgen tot kruising voor een smal brugje over het beekje de Esperloop.
Bij deze kruising LA, het beekje aan rechterhand volgen tot volgend metalen brugje, het laatste stukje slingert het pad tussen boomstronken door met aan linkerhand een hoogzit.
Bij 4-sprong met het brugje aan rechterhand RD, smal slingerend bospad dat verderop naar links buigt en door de bosrand gaat.
Bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan rechterhand, men verlaat het bos, wn route.
Na passeren van kleine woning nr.4 RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot het kleine parkeerterreintje aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

SBB parkeerterreintje naast horecagelegenheid Grotels Genieten, Grotel 5, 5761 RA te Bakel. Plan Route

Met de auto

Klein parkeerterreintje van staatsbosbeheer naast horecagelegenheid Grotels Genieten.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Snelle Loop Adrie: Snelle Loop
De Snelle Loop, nu in een ander seizoen Adrie: De Snelle Loop, nu in een ander seizoen
Brug over de Snelle Loop Adrie: Brug over de Snelle Loop
Missieklooster Heilig Bloed Adrie: Missieklooster Heilig Bloed
Missieklooster Heilig Bloed Adrie: Missieklooster Heilig Bloed
Rustpunt Adrie: Rustpunt
In de verte Missieklooster Heilig Bloed Adrie: In de verte Missieklooster Heilig Bloed
Pad in de Biezen Adrie: Pad in de Biezen
Nat grasland in de Grotelse Heide Adrie: Nat grasland in de Grotelse Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-biezen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Grotel’s Genieten

Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website

Herberg de Brabantse Kluis

Kloosterdreef 8
5735 SJ Aarle-Rixtel
Bezoek website

Landgoed D'n Heikant

Asdonkseweg 6
5735 SP Aarle-Rixtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (19)

 1. Adrie 22 december 2023 om 17:55

  Bij punt 5 4de regel staat het bosperceel bij de beek de Esperloop voor een deel onder water. Ook het smalle metalen brugje is nauwelijks te zien door de hoge waterstand van de Esperloop. Ga bij punt 5 4de regel niet RD maar LA, men komt weer uit bij de 5-sprong gescheiden door de diepe greppel. Ga bij de 5-sprong RA langs de greppel en volg het 1ste pad aan rechterhand tot men het bos verlaat. Na verlaten van het bos bij punt 5 voorlaatste regel de routebeschrijving weer volgen.

  Reageren
 2. Adrie 23 november 2023 om 15:26

  Vandaag 23 november 2023 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Op een pad met over het pad bij de vorige controle al een ontwortelde boom lagen er nu meer. Dit pad uit de wandeltocht gehaald. Verder waren er in een deel van de Grotelse Heide boswerkzaamheden, een zware machine is bomen aan het rooien met als gevolg dat er op een paar plaatsen lijkt of er paden zijn, dit zijn de sporen veroorzaakt door de machine. In dit deel de te volgen paden iets gedetailleerder beschreven. Over het algemeen waren de paden goed te belopen enkele korte stukken wat modderig. Bij punt 5 4de regel heb ik even het pad moeten verlaten omdat het pad onder water stond, een paar meter het bos in en iets verder het pad weer volgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Johanna 8 januari 2023 om 20:13

  Mooie route. Gewoon DOEN. Bedankt Adrie.

  Reageren
 4. Mark 20 april 2022 om 10:51

  Vanochtend vroeg bij stralend weer dit heerlijke ommetje gelopen. Voor diegene die de Biezen en Grotelsch Bos nog niet kennen, zeker een aanrader. Omdat de route onlangs is gecontroleerd en omdat ik de omgeving vrij goed ken, heb ik de route op kaart en andersom gelopen. Zodat ik het gedeelte langs de Snelle Loop als laatste had.

  Reageren
 5. Adrie 10 maart 2022 om 19:13

  8 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De Snelle Loop is inmiddels ook onderdeel van het wandelnetwerk geworden. De knooppuntnummers zijn vermeld in de routebeschrijving als extra herkenningspunten. In de Bieze waren de paden prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Anke. 21 november 2021 om 15:14

  Vandaag 21 november 2021 deze route gelopen, prachtig, ( lekkere natte voeten) ,, maar maakt niet uit,
  Goed beschreven,,
  Anke.

  Reageren
 7. Tiny Smits 20 september 2021 om 08:39

  Afgelopen zaterdag hebben wij deze tocht gelopen. Zeer gevarieerd, en zeker geschikt voor herhaling.Ria, Paul en Tiny

  Reageren
 8. Anke en Ben 31 maart 2021 om 07:52

  Wij hebben maandag 29 maart de oude 14 kilometer aangehouden. Deze is weer gewoon te lopen.

  Reageren
 9. Gerrie van de Pol 20 december 2020 om 15:40

  Afgelopen donderdag deze mooie route gelopen. Prima beschreven maar toch een paar puntjes.

  Punt 3 “voorbij beekje RA. Smal gras-pad met beek aan rechterhand” Momenteel worden daar werkzaamheden verricht en is het pad niet te belopen. Dat geldt niet alleen voor het eerste stuk. We moesten wel het alternatief nemen.
  Verder bij punt 4 5e regel “Na passeren van draaihekje” dat draaihekje is er niet meer. ligt in de sloot er naast. even verder bij “voorbij lage stallen, bij 3 sprong LA kn 79 volg 19. 19 klopt niet. Moet zijn “2”.

  Het pad aan de overzijde van de Esperloop is inderdaad nog onbegaanbaar door het water. Wij zijn voor het bruggetje links gegaan maar helaas zijn wij toen een beetje aan het dwalen gegaan. Wel het 2e bruggetje gevonden maar we kwamen er niet helemaal uit. Via telefoonnavigatie de route weer opgepakt.
  Verder weer heerlijk genoten zonder al te veel wandelaars.

  Reageren
  1. Adrie 20 december 2020 om 18:05

   Gerrie van de Pol bedankt voor het verbetervoorstel! Jammer dat jullie gisteravond of vanmorgen niet even op de site naar deze wandeltocht hebben gekeken. Gisteren ben ik gaan kijken naar de werkzaamheden en heb dat stuk langs de Snelle Loop gelopen, het eerste stuk met aan linkerhand landbouwpercelen een pad is nog niet te herkennen en het is nog kaal, je loopt daar over een brede strook zand met aan rechterhand een nieuw gegraven geul en aan linkerhand een rij palen die de scheiding vormt met de landbouwpercelen. Verderop bij de bosschages passeert men een brugje en wordt het smalle pad langs de Snelle Loop gevolgd. Het pad langs de Esperloop nu aan de andere kant het laatste stukje gaat slingerend langs boomstronken. Gisteren in de loop van de middag heb ik de routebeschrijving aangepast, het draaihekje was al uit de routebeschrijving verwijderd mogelijk dat het nog teruggeplaatst wordt. kn79 volg 19 is nu ook gewijzigd in kn79 volg 2

 10. Adrie 19 december 2020 om 17:17

  Men kan weer langs de de Snelle Loop, de werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Op bepaalde stukken oogt het nog wat kaal ook dit gaat veranderen als er in het voorjaar ook het plant- en zaaiwerk plaats gevonden heeft.

  Reageren
 11. Adrie 19 september 2020 om 16:35

  De werkzaamheden aan project de Snelleloop benedenloop zijn gestart de komende maanden het alternatief volgen. Het project heeft tot doel beekontwikkeling, vispasseerbaarheid en het creëren van een ecologisch verbindingszone (EVZ).

  Reageren
 12. Marij Verhoeven 29 juni 2020 om 17:30

  Voor de tweede keer deze tocht gelopen. Mooie wandeling, maar langs de Snelle loop mag het gras wel eens gemaaid worden. Door de Biezen hangen veel takken van braamstruiken zodat het moeilijk lopen is. Ik heb dit aan de Brabantse kluis doorgegeven en die zullen een snoeier aan het werk zetten.

  Reageren
  1. Adrie 29 juni 2020 om 17:50

   Leuk dat zij het open houden van het pad op zich willen nemen. Als alles volgens plan loopt wordt in het najaar van dit jaar de werkzaamheden project benedenloop Snelle Loop gestart. Hierin is voorzien in een struinpad, hopelijk is hiermee het dicht groeien in de toekomst ook voorbij.

 13. R.v.moorsel 26 mei 2020 om 21:19

  Waar start route de snelle loop

  Reageren
  1. Adrie 27 mei 2020 om 06:21

   De Snelle Loop is een waterloop die een verbinding vormt van de Aa niet ver van de weg Koksedijk bij het Hurkske en het Peelkanaal langs de kazerne bij de Vredepeel.

 14. Jet Aarts 7 mei 2020 om 18:34

  Een hele mooie wandeling!

  Reageren
 15. Marij Verhoeven 18 februari 2020 om 15:08

  Prachtige route, vooral door de Biezen.
  Bij punt 7 nadat we de eerste metalen brug hadden gehad en daarna la konden we niet verder omdat er erg veel water stond. Rechts het bos ingegaan en de route weer opgepakt. Na de tweede metalen brug ra en daarna konden we weer niet verder. Teruggegaan en ra breed bospad genomen, daarna rechts en kwamen we weer op de route.

  Reageren
  1. Adrie 18 februari 2020 om 16:21

   Marij Verhoeven bedankt voor het melden! Door hoogwater van de Esperloop is er vermoedelijke een klein vennetje aan het ontstaan in het bosperceel voorbij het 2de brugje. Bij hoogwater voorlopig even voor het 1ste smalle brugje LA en het beekje aan rechterhand volgen tot volgend metalen brugje. Bij dit brugje LA het brede bospad volgen. Bij 5-sprong RA, verderop verlaat men het bosgebied, ga verder bij punt 7. voorlaatste regel. Binnenkort wordt het hoogwater alternatief in de routebeschrijving verwerkt.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)