Door de Biezen, Bakel te Noord-Brabant

Wandeltocht door de Grotelse Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd, langs de Snelle Loop, en door de Biezen. De Biezen is een bosgebied met populierenaanplant, droog eikenbos en broekbos. Er liggen ook schrale en bloemrijke graslanden. De wandeltocht start in de Grotelse Heide een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, heide en grasland. In de Grotelse Heide wordt zowel de Snelle Loop als het meanderende beekje de Esperloop gevolgd. De Esperloop ontspringt ter hoogte van Milheeze uit de Snelle Loop, en vloeit er na een achttal kilometer weer in terug. Het beekje is in tegenstelling tot de Snelle Loop over een groot gedeelte niet gekanaliseerd. Voordat de Grotelse Heide verlaten wordt een kleine stukje meanderende Snelle Loop om vervolgens langs het gekanaliseerd deel van de Snelle loop naar Missieklooster Heilig Bloed en De Biezen. In de Biezen gaat de wandeltocht over smalle paadjes slingerend door het gebied. Na verlaten van De Biezen gaat de wandeltocht terug naar de Grotelse Heide met een kort bezoek aan de Esperloop. Het Missieklooster Heilig Bloed is een klooster van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. 89% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het kleine parkeerterrein LA vertrekken, verharde weg.
Bij kruising RA, breed onverhard pad, “Beekse Peeldijk”
RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot een beekje aan linkerhand iets voor het verlaten van het bos.
Voorbij het beekje LA, smal pad met het beekje aan linkerhand.
Pad met bocht naar links tussen twee beekjes verder volgen, pad met nu het beekje aan rechterhand volgen, verderop passeert men t.h.v. een stuw een klaphek, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD door houten voetgangerssluis, kn12 volg 89, onverhard (struin)pad door brede strook met smal beekje en aarden wallen aan rechterhand, verderop houten brugje over, smal pad met beek aan rechterhand, t.h.v. stallen passeert men aan rechterhand een stuw, voorbij deze stuw het smalle pad verder volgen tot volgende stuw.
# De aarden wallen aan rechterhand voor het brugje en aan linkerhand na het brugje zijn onderdeel van een landweer, landweren zijn vaak kilometers lange barrières op een grens, die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw. Deze landweer bestaande uit een dubbele wal en drie greppels is aangelegd tussen 1350 en 1380 en vormde de grens tussen vorstendom Gemert en Bakel dat toen tot het hertogdom Brabant behoorde. Voorbij het brugje volgt men aan linkerhand de intact gebleven landweer uit de 14de eeuw.
Direct na deze stuw RA, aan andere zijde van het beekje buigt het pad naar links met iets verder een bankje aan linkerhand.
Bij smalle verharde weg LA het houten brugje over, kn89 volg 78, aan overzijde RD, gras-/onderhoudspad langs het beekje negeren.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, kn78 volg 79.
T.h.v. inrit bij boerderij nr.6 RA, breed grindpad, wn route.
Voorbij woning met stallen aan linkerhand, bij 3-sprong LA, kn79 volg 2.
Bij kruising met verharde weg RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, “Kloosterdreef”, kn17 volg 18, horecagelegenheid en iets verder kloostergebouw aan rechterhand.
Iets voorbij de hoofdingang van het klooster LA, onverhard pad, laan, kn18 volg 2, verderop iets voor kruisbeeld buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van het grasland, wn route.
Bij 3-sprong LA door metalen voetgangerssluis, wn route, vervolgens bij kruising met breed pad RD, het pad buigt naar links en loopt parallel aan het brede pad, verderop buigt het pad naar rechts weg van het brede pad met direct na deze bocht een vlonder.
3.
Bij T-splitsing RA, lang recht grindpad, kn2 volg 19.
Na ca. 250m LA, smal pad met SBB bordje en houten afsluitboom, het pad met aan beide zijde kleine percelen grasland buigt verderop voorbij bosrand naar rechts met verderop een informatiepaneel en vlonder.
Bij T-splitsing LA, wn route, verderop voorbij vlonder buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand, na ca. 140m, voor bankje buigt het pad naar rechts het bos weer in met dicht na elkaar twee vlonders.
RD, pad met vlonder aan rechterhand negeren, kn19 volg 13, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad naar links en gaat een brugje over, na verlaten van het bos wordt het pad breder, t.h.v. boerderij gaat het onverharde pad over in verharde weg.
4.
Bij T-splitsing LA, wn route, verderop iets voor bosrand gaat de verharde weg over in onverhard pad
Direct na deze overgang het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn13 volg 16, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het pad links aanhouden, bospad met houten afsluitboom, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het pad volgen tot pad langs bosrand aan rechterhand direct na een landbouwperceel.
Bij dit pad RA, pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan linkerhand, vervolgens na ca. 20m LA, bospad.
Voorbij enkele boomstammen op het pad, bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 40m RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
5.
Bij deze 4-sprong LA, verderop passeert men aan linkerhand een half open plek.
Bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand inlopen, pad met aan rechterhand een ATB pad.
Bij 5-sprong LA, eveneens wat breder bospad.
Voor smal brugje, bij kruising LA, het beekje aan rechterhand volgen tot volgend metalen brugje, het laatste stukje slingert het pad tussen boomstronken door.
Bij 4-sprong met het brugje aan rechterhand RD, smal slingerend bospad dat verderop naar links buigt en door de bosrand gaat.
Bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan rechterhand, men verlaat het bos, wn route.
Na passeren van kleine woning nr.4 RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot het kleine parkeerterreintje aan linkerhand, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
SBB = Staatsbosbeheer.
lbz = SBB wandelroute met lichtblauwe bordjes met zwarte afbeelding voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
SBB parkeerterreintje naast horecagelegenheid Grotels Genieten, Grotel 5, 5761 RA te Bakel. Plan Route
Met de auto
Klein parkeerterreintje van staatsbosbeheer naast horecagelegenheid Grotels Genieten.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-biezen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Grotel’s Genieten
Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website
Herberg de Brabantse Kluis
Kloosterdreef 8
5735 SJ Aarle-Rixtel
Bezoek website
Landgoed D'n Heikant
Asdonkseweg 6
5735 SP Aarle-Rixtel
Bezoek website
Mooie route. Gewoon DOEN. Bedankt Adrie.
Vanochtend vroeg bij stralend weer dit heerlijke ommetje gelopen. Voor diegene die de Biezen en Grotelsch Bos nog niet kennen, zeker een aanrader. Omdat de route onlangs is gecontroleerd en omdat ik de omgeving vrij goed ken, heb ik de route op kaart en andersom gelopen. Zodat ik het gedeelte langs de Snelle Loop als laatste had.
8 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De Snelle Loop is inmiddels ook onderdeel van het wandelnetwerk geworden. De knooppuntnummers zijn vermeld in de routebeschrijving als extra herkenningspunten. In de Bieze waren de paden prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 21 november 2021 deze route gelopen, prachtig, ( lekkere natte voeten) ,, maar maakt niet uit,
Goed beschreven,,
Anke.
Afgelopen zaterdag hebben wij deze tocht gelopen. Zeer gevarieerd, en zeker geschikt voor herhaling.Ria, Paul en Tiny
Wij hebben maandag 29 maart de oude 14 kilometer aangehouden. Deze is weer gewoon te lopen.
Afgelopen donderdag deze mooie route gelopen. Prima beschreven maar toch een paar puntjes.
Punt 3 “voorbij beekje RA. Smal gras-pad met beek aan rechterhand” Momenteel worden daar werkzaamheden verricht en is het pad niet te belopen. Dat geldt niet alleen voor het eerste stuk. We moesten wel het alternatief nemen.
Verder bij punt 4 5e regel “Na passeren van draaihekje” dat draaihekje is er niet meer. ligt in de sloot er naast. even verder bij “voorbij lage stallen, bij 3 sprong LA kn 79 volg 19. 19 klopt niet. Moet zijn “2”.
Het pad aan de overzijde van de Esperloop is inderdaad nog onbegaanbaar door het water. Wij zijn voor het bruggetje links gegaan maar helaas zijn wij toen een beetje aan het dwalen gegaan. Wel het 2e bruggetje gevonden maar we kwamen er niet helemaal uit. Via telefoonnavigatie de route weer opgepakt.
Verder weer heerlijk genoten zonder al te veel wandelaars.
Gerrie van de Pol bedankt voor het verbetervoorstel! Jammer dat jullie gisteravond of vanmorgen niet even op de site naar deze wandeltocht hebben gekeken. Gisteren ben ik gaan kijken naar de werkzaamheden en heb dat stuk langs de Snelle Loop gelopen, het eerste stuk met aan linkerhand landbouwpercelen een pad is nog niet te herkennen en het is nog kaal, je loopt daar over een brede strook zand met aan rechterhand een nieuw gegraven geul en aan linkerhand een rij palen die de scheiding vormt met de landbouwpercelen. Verderop bij de bosschages passeert men een brugje en wordt het smalle pad langs de Snelle Loop gevolgd. Het pad langs de Esperloop nu aan de andere kant het laatste stukje gaat slingerend langs boomstronken. Gisteren in de loop van de middag heb ik de routebeschrijving aangepast, het draaihekje was al uit de routebeschrijving verwijderd mogelijk dat het nog teruggeplaatst wordt. kn79 volg 19 is nu ook gewijzigd in kn79 volg 2
Men kan weer langs de de Snelle Loop, de werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Op bepaalde stukken oogt het nog wat kaal ook dit gaat veranderen als er in het voorjaar ook het plant- en zaaiwerk plaats gevonden heeft.
De werkzaamheden aan project de Snelleloop benedenloop zijn gestart de komende maanden het alternatief volgen. Het project heeft tot doel beekontwikkeling, vispasseerbaarheid en het creëren van een ecologisch verbindingszone (EVZ).
Voor de tweede keer deze tocht gelopen. Mooie wandeling, maar langs de Snelle loop mag het gras wel eens gemaaid worden. Door de Biezen hangen veel takken van braamstruiken zodat het moeilijk lopen is. Ik heb dit aan de Brabantse kluis doorgegeven en die zullen een snoeier aan het werk zetten.
Leuk dat zij het open houden van het pad op zich willen nemen. Als alles volgens plan loopt wordt in het najaar van dit jaar de werkzaamheden project benedenloop Snelle Loop gestart. Hierin is voorzien in een struinpad, hopelijk is hiermee het dicht groeien in de toekomst ook voorbij.
Waar start route de snelle loop
De Snelle Loop is een waterloop die een verbinding vormt van de Aa niet ver van de weg Koksedijk bij het Hurkske en het Peelkanaal langs de kazerne bij de Vredepeel.
Een hele mooie wandeling!
Prachtige route, vooral door de Biezen.
Bij punt 7 nadat we de eerste metalen brug hadden gehad en daarna la konden we niet verder omdat er erg veel water stond. Rechts het bos ingegaan en de route weer opgepakt. Na de tweede metalen brug ra en daarna konden we weer niet verder. Teruggegaan en ra breed bospad genomen, daarna rechts en kwamen we weer op de route.
Marij Verhoeven bedankt voor het melden! Door hoogwater van de Esperloop is er vermoedelijke een klein vennetje aan het ontstaan in het bosperceel voorbij het 2de brugje. Bij hoogwater voorlopig even voor het 1ste smalle brugje LA en het beekje aan rechterhand volgen tot volgend metalen brugje. Bij dit brugje LA het brede bospad volgen. Bij 5-sprong RA, verderop verlaat men het bosgebied, ga verder bij punt 7. voorlaatste regel. Binnenkort wordt het hoogwater alternatief in de routebeschrijving verwerkt.