Door de Baest, Oirschot te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Door de Baest, te Oirschot

Wandeltocht door Landgoed Baest een bosrijk gebied dat bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum van het zuidelijke deel akker- , weidegronden en gebouwen. De wandeltocht start bij de mooi gelegen kapel van de Heilige Eik in het noordelijk deel. Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van deze kapel, een ervan spreekt over een beeldje dat in een eik werd geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Nadat men het beeldje naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers gebracht had, stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. Ten zuiden van het Wilhelminakanaal is het een landgoed rond Huis te Baest. In dit deel stromen de Groote Beerze en de Kleine Beerze waar ze samenvloeien tot de Beerze. De beek gaat via een duiker onder het kanaal door en vloeit verder door het noordelijke deel van het landgoed naar het noorden. Het Waterschap heeft in de eerste helft van de twintigste eeuw ook de Beerze willen kanaliseren. De toenmalige eigenaar van het landgoed wilde dit niet, daarom meanderen de Groote Beerze en Kleine Beerze nog in hun natuurlijke vorm door het gebied. Ter wille van de waterafvoer is een omleidingskanaal gegraven. Zowel delen van het omleidingskanaal, de Groote Beerze, de Kleine Beerze en de Beerze worden gevolgd. De vier waterlopen zorgen in het gebied voor een grote afwisseling, aangezien er droge en vochtige gedeelten zijn. 93% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-11-2019, laatst bijgewerkt op: 28-10-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
De parkeerplaats aan linkerzijde verlaten en het verhard voetpad aan overzijde van de weg richting de kapel inlopen, kn34 volg 35/12.
Voor de kapel, bij splitsing rechts aanhouden, wn35, vervolgens voorbij de kapel het 2de onverhard pad aan rechterhand volgen, het pad met links en rechts bankjes, iets verder voor een beekje buigt het pad naar rechts en gaat over een brugje richting “grot van de Moeder der Smarten”, verderop passeert men het kapelletje ter ere van “Anthonis van Padua”.
Voorbij 4de brugje met picknicktafel, bij 3-sprong LA, smal pad met het beekje aan linkerhand, wn35.
Iets na verlaten van het bos LA het hangbrugje over, wn35, aan overzijde RA door draaihekje, kn35 volg 18, door de rechterzijde van grasland richting draaihekje aan overzijde lopen.
Ca. 60m na verlaten het grasland RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met breed pad in het bos.
2.
Bij deze kruising LA, breed pad, kn18 volg 29.
Bij kruising LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje.
Bij splitsing rechts aanhouden.
Na ca. 200m LA, eikenlaan met aan rechterhand grasland, verderop buigt het pad naar rechts.
Voor stuw, bij kruising RA, gras-pad met beek aan linkerhand, wn route.
RD, brede houten brug aan linkerhand negeren, de beek verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg met kanaal aan rechterhand, kn12 volg 30/34.
Voorbij beek “De Beerze” LA, gras-pad met de beek aan linkerhand, kn12 volg 34, vervolgens voorbij houten afsluitboom en waterloop aan rechterhand RA, smal pad met iets verder op enige afstand grasland aan linkerhand, verderop ruim voor het einde van het grasland buigt het pad naar rechts richting het kanaal.
Voor kanaal, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg.
3.
RA de brug over, kn30 volg 31/93/95, aan overzijde bij kruising RD, kn30 volg 95.
Voorbij inrit woning nr.7 RA, onverhard pad, wn route, vervolgens voor stuw, bij T-splitsing LA, wn route, pad met omleidingskanaal aan rechterhand.
Bij kruising RA het brugje over (aan linkerzijde is een smalle doorgang), kn95 de wn route wordt verlaten, rechte laan, de laan ca. 400m volgen tot 3de duidelijk herkenbare kruising direct na een waterloop met voor de waterloop een pad aan rechterhand, overige zijpaden negeren
Bij deze kruising RA, brede eikenlaan met de waterloop aan rechterhand , verderop voor een open plek grasland buigt het pad naar links en gaat licht slingerend verder door het bos, aan rechterhand passeert men een open plek met bordje “Rustgebied” en loopt men door half open bos met veel varens, voorbij de varens buigt het pad met flauwe bocht naar rechts met iets verder aan linkerhand een beek (Beerze), het doorgaande pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug, smalle zijpaden negeren
4.
Bij deze T-splitsing LA de brug over.
Voorbij ruime meander van de beek, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Na ca. 80m, bij splitsing rechts aanhouden, verderop is op enige afstand aan linkerhand een open plek met percelen grasland.
Voorbij de open plek RD, pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar links, men loopt dan door een rechte beukenlaan.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts met aan rechterhand op enige afstand een open plek met perceel grasland.
Bij Y-splitsing RA, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, pad met het perceel grasland nog steeds aan rechterhand, het pad verder volgen tot 4-sprong voor houten poort met bordje “Privé”, zijpad negeren.
5.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen.
Bij kruising met in het pad aan rechterhand een poort RD.
Voor beek (Groote Beerze), bij T-splitsing RA de brug over, direct daarna voorbij de brug LA, het smalle pad met de beek aan linkerhand richting bankje inlopen.
Voor het bankje buigt het pad naar rechts, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, pad met beekje (Kleine Beerze) aan linkerhand, vervolgens na ca. 30m RD, brug aan linkerhand negeren, het beekje aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met beukenlaan en aan linkerhand een brug RD, het beekje aan linkerhand verder volgen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brug RA, breed pad, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, ANWB paddenstoel 22582 richting “Diessen”, kn74 volg 5.
RD, verharde weg, “Dr. Jan v.d. Mortellaan”, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot kruising met beek de “Groote Beerze”.
6.
Voor de beek LA, pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 270m RD, pad aan linkerhand negeren, pad met half open plek aan linkerhand.
Aan einde van de half open plek RA, verderop t.h.v. beek buigt het pad naar links, iets verder passeert men een smal brugje, de beek is nu op enige afstand aan linkerhand, ca. 90m voorbij het brugje buigt het pad voor een open plek naar rechts met de open plek aan linkerhand.
Aan einde van de open plek, bij 4-sprong LA, pad met nog steeds de open plek aan linkerhand, voorbij de open plek is aan linkerhand de meanderende beek weer te zien, voor dichter bos buigt het pad naar rechts.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, men volgt nog steeds de beek op enige afstand aan linkerhand, verderop passeert men dicht na elkaar twee brugjes, iets voorbij 2de brugje buigt het pad met ruime bocht naar links, om vervolgens met bocht naar rechts het bos te verlaten.
7.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing voor omleidingskanaal LA, het pad buigt naar rechts, men passeert een stuw/brug, direct daarna aan overzijde LA de betonnen brug over, het pad met omleidingskanaal aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, smal gras-pad met omleidingskanaal aan linkerhand, kn9 volg 8, verderop voor een smallere omleidingskanaal buigt het gras-pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA de stuw over, wn route, direct daarna aan overzijde eveneens LA, kn8 volg 76.
Bij kruising RA, verharde weg, kn76 volg 73/77.
Na ca. 110m LA door houten poort, kn76 volg 73, iets verder passeert men stapstenen, pad met bosrand aan linkerhand.
# Het beekje dat men aan linkerhand passeert is de Kleine Beerze.
8.
RD, pad aan linkerhand negeren, breder pad met omleidingskanaal aan linkerhand.
# De brede waterloop die men nu volgt is “Omleidingskanaal Groote Beerze”.
Ca. 70m voor verharde weg links aanhouden, smal pad met omleidingskanaal aan linkerhand, wn route.
Bij verharde weg links aanhouden, verharde weg, wn route.
Bij 5-sprong RD, het smalle pad tussen omleidingskanaal en schuilhut inlopen met het omleidingskanaal aan linkerhand, kn73 volg 95, verderop passeert men een stuw.
Bij kruising met aan linkerhand een brugje RD, het smalle pad met omleidingskanaal aan linkerhand verder volgen, kn95 volg 30.
T.h.v. stuw RA, wn route, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising met fietspad RD de brug over, kn30 volg 33/12, direct daarna aan overzijde 4-sprong RA, onverhard pad met kanaal aan rechterhand, kn33 de wn route wordt verlaten.
9.
Ca. 100m voorbij twee kleine weilandjes LA, smal pad richting visvijver, direct daarna voor de visvijver bij T-splitsing RA, gras-pad met visvijver aan linkerhand, na ca. 170m passeert men kn32 volg 34, het gras-pad langs de visvijver verder volgen tot klein parkeerterreintje aan de overzijde iets voorbij de woning/horecagelegenheid.
Bij dit parkeerterreintje RA, de visvijver wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voor woning nr.4A scherp LA, grind-/fietspad, wn34.
Bij kruising met verharde weg RD richting “H. Eik”, wn route.
Direct na bosrand, bij kruising LA, pad door de bosrand, verderop t.h.v. afbeelding V van de kruisweg “Simpson van Cyrene helpt Jezus” buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot verharde weg.
Bij verharde weg is aan rechterhand het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij kapel van de Heilige Eik, Hakkelaar, 5688 te Oirschot. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein tegenover de kapel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Heilige Eik Adrie: De Heilige Eik
Brugje over zijarm van de Beerze bij de Heilige Eik Adrie: Brugje over zijarm van de Beerze bij de Heilige Eik
Bregje naar kapelletje Adrie: Bregje naar kapelletje
Kapelletje ter ere van Anthonis van Padua Adrie: Kapelletje ter ere van Anthonis van Padua
Hangbrugje over de Beerze Adrie: Hangbrugje over de Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze
Pad door de Baest Adrie: Pad door de Baest
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
Nogmaals de KLeine Beerze Adrie: Nogmaals de KLeine Beerze
Laan naar Huis te Baest Adrie: Laan naar Huis te Baest
Pad door de Baest Adrie: Pad door de Baest
De Baest in herfstkleuren Adrie: De Baest in herfstkleuren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart door-de-baest.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café De Nachtegaal

Proosbroekweg 6-A
5688 JH Oirschot

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. liesbeth en Wil 15 november 2020 om 15:48

  er is overigens wel horeca op deze route want we kwamen langs café de Nachtegaal. Proosbroekseweg.

  Reageren
  1. Adrie 15 november 2020 om 16:30

   Liesbeth en Wil bedankt voor het melden! Staat er bij, vergeten de horecagelegenheid te vermelden.

 2. liesbeth en Wil 15 november 2020 om 15:45

  We hebben deze route vandaag gelopen. Het was prachtig….

  Reageren
 3. Adrie 29 oktober 2020 om 14:18

  De Groote Beerze heeft in het landgoed enkele ruimere meanders gekregen. Het oorspronkelijk pad dat door de nieuwe meanders doorsneden is is verlegd de kaarten en de routebeschrijving zijn hierop aangepast. De routebeschrijving is weer actueel.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)