Dommeldal-route, Eindhoven te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Dommeldal-route, te Eindhoven

Een wandeltocht door veel groen in het stedelijke gebied tussen Eindhoven, Nuenen en Geldrop. De wandeltocht gaat onder andere door het Wandelpark Eckhart aan de rand van Eindhoven en De Zegge tussen Nuenen en Geldrop. Gevolgd worden paden langs de riviertjes de Dommel en de Kleine Dommel. Onderweg komt men langs de Collse watermolen en Opwettense watermolen (beide zijn onderwerp geweest in de schilderijen van Vincent van Gogh, zoals ook te zien is aan de borden bij deze monumenten). Aan het einde wordt de kasteeltuin van kasteel Geldrop bezocht en gaat de wandeltocht door het centrum van dit dorp, alvorens naar het station te lopen. Omdat veel paden in de nabijheid van de beide riviertjes gevolgd worden moet men ermee rekening houden dat deze paden in tijden dat er veel regen valt, erg drassig of zelfs onbegaanbaar zijn, advies stevige wandelschoenen. De beste tijd om deze tocht te lopen is dan ook later in de lente, de zomer en de herfst als het dan niet te nat is. In deze periode merkt men nauwelijks dat men door een stedelijk gebied loopt door het vele groen rond de beide riviertjes.

Opgesteld door: Ruud, op: 8-8-2012, laatst bijgewerkt op: 14-6-2024

Routebeschrijving

De wandeltocht start aan de achterzijde van het station, de plek waar het Busstation zich bevindt.

Het station aan de “Noordzijde/universiteit” verlaten, na verlaten van het station RA over een pad tussen de kantoorgebouwen door (Kennedyplein) richting TU/e (zie logo in de verte op een gebouw).
Einde pad de Professor Dorgelolaan oversteken, met links de Flying Pins van Claes Oldenburgh.
Volg het fietspad rechtdoor, met het terrein van de TU/e aan je rechterhand.
Voor stenen balk met het motto van de TU/e (Mens Agitat Molem) RA het TU/e oplopen.
Voor de brug over de Dommel LA, voetpad met de Dommel aan rechterhand.
Aan het einde van het voetpad RA de brug over, aan overzijde LA het voetpad direct na het fietspad volgen met het fietspad aan linkerhand, kn21 volg 85.
RD, negeer het pad naar een smal brugje aan linkerhand, loop het voetpad uit tot weg (Het Eeuwsel).
Bij deze weg LA de brug over richting (Studenten sportcentrum), wn route
Voorbij de brug RD het fietstunneltje (Dutmalatunnel) door.
Na verlaten van het fietstunneltje LA de trap aan linkerhand op, boven aangekomen de parkeerplaats RD oversteken richting ventweg voor de doorgaande weg Onze Lieve Vrouwestraat.
2.
Op de ventweg LA, de ventweg volgen tot voetpad met informatiepaneel (Sportpark De Hondsheuvels) aan de linkerhand.
Bij dit pad iets doorlopen en na het informatiepaneel (Sportpark De Hondsheuvels) schuin naar links naar beneden, kn85 volg 79, graspad met aan linkerhand het sportpark, iets verder buigt het pad naar links met het sportpark aan linker- en het riviertje de Dommel aan rechterhand, het pad met het riviertje aan rechterhand volgen tot verharde weg Orpheuslaan.
Bij deze verharde weg RA de brug over, aan overzijde LA de weg over en het onverharde pad met het riviertje aan linkerhand inlopen
Ga bij de kruising met (Wasvenpad) en aan linkerhand een brugje RD, loop het pad helemaal uit.
Aan het einde LA langs de ingang van de waterzuivering, via het parkeerplaatsje het bos in, passeer de slagboom en negeer direct daarna het smalle pad (Piet Swaanepad) aan de rechterhand.
3.
Ga het volgende pad RA, een graspad met waterloop aan de linkerhand.
Negeer het pad aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links en gaat de waterloop over en gaat slingerend verder door het bos.
Einde pad bij breed graspad RA en meteen LA, het smalle pad vervolgen.
Einde pad bij breed zandpad LA en meteen daarna RA, verderop staat een bankje links van het pad en aan rechterhand een grasrijke open plek.
Voorbij de open plek, bij kruising RA
Voor perceel grasland, bij T-splitsing LA.
RD blijven gaan, pad aan rechter- en direct daarna pad aan linkerhand negeren, vervolg het pad met de percelen grasland aan rechterhand.
Einde pad voorbij houten afsluitboom RA, het brede grindpad oplopen Oude Muschbergweg.
Ga voorbij het perceel grasland aan linkerhand LA.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, grind-/fietspad met verderop een bankje links van het pad.
4.
Aan einde van het grind-/fietspad, bij 3-sprong RA, breed pad met verderop hoogspanningsmasten langs het pad.
Aan einde van het pad, bij kruising met de weg (Wolvendijk) RD, het grindpad aan overzijde van de weg inlopen, iets verder langs de houten afsluitboom en het onverharde pad dat verderop naar links buigt volgen.
Ter hoogte van een picknicktafel LA, het pad volgen tot de verharde weg.
Bij de verharde weg RA, men passeert het riviertje de (Kleine Dommel)
Even voorbij de Opwettense Watermolen RA (Wettenseind), de weg met verderop kn7 volg 72 helemaal uitlopen, het laatste stukje gaat de weg over in een fietspad.
Ga aan het einde RA de Geldropsedijk op en verderop het viaduct over.
Na het viaduct in een flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden het fietspad de (Oude Dijk) in, kn72 volg 71, de weg met verderop kn71 volg 70 volgen tot 3-sprong ter hoogte van huisnummer 6a/6.
5.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA richting spoorwegovergang, wn route.
Meteen na de spoorwegovergang RA, klinkerweg, wn route, dit is de Stationsweg, er staat nu geen station meer maar tot 1938 was hier station Nuenen (Nuenen – Tongelre) en het grote huis aan de linkerkant was een bierbrouwerij.
Voor kapel LA, men passeert de (St. Antoniuskapel) aan rechterhand, wn route.
Aan einde van de klinkerweg, bij 4-sprong RA (Kruisakker), wn route, de weg gaat verderop over in een fietspad.
Voorbij bedrijfspanden, bij 4-sprong RD (Collseweg), de weg met verderop kn70 volg 43 volgen tot onverhard pad aan linkerhand voorbij de Collse watermolen die aan linkerhand te zien is en het Huys te Coll.
#Bij hoogwater van de Kleine Dommel en tijdens natte jaargetijden kan het pad langs de Kleine Dommel niet gelopen worden of heel drassig zijn, Als alternatief na een bezoek aan de Collse Watermolen teruglopen naar het onverharde pad aan rechterhand bij kn70 iets voorbij de ingang van de horecagelegenheid die men voor de Kleine Dommel gepasseerd is. Bij dit pad RA, kn70 volg 82, het pad volgen tot bocht naar links voor grasland. Direct na deze bocht, voor metalen poort (ingang van een perceel grasland) RA, smal pad met afrastering aan linkerhand, wn route, voorbij twee draaihekjes RD door de rand van een perceel grasland lopen, voorbij het perceel en een greppel buigt het pad naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links met nog steeds het perceel grasland aan linkerhand, voorbij het perceel buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing voor het kanaal. Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het verhard fietspad met kanaal aan linkerhand volgen tot een brug over het kanaal. Ga verder bij punt 6 3de regel.

Bij dit pad LA pad richting de Collse watermolen, kn43 de wn route wordt verlaten.
Voor de Collse watermolen en net voorbij Huys te Coll RA een pad in met een waterloop aan linkerhand.
6.
Ter hoogte van een klaphek het pad met bocht naar links vervolgen, voorbij het perceel grasland aan linkerhand buigt het pad naar links, ruim voorbij de tweede bocht naar links volgt het pad aan linkerhand het riviertje de Kleine Dommel, het pad langs het riviertje volgen tot een verhard fietspad voor het Eindhovense kanaal.
Bij dit fietspad RA, fietspad met het kanaal aan linkerhand
Bij de brug LA de brug over, aan overzijde van de brug weer LA, iets verder de klinkerweg met het kanaal aan linkerhand volgen.
Voorbij het omheind perceel van (Stella Maris) RA het grindpad in, doorlopen tot brede waterloop, voorbij de waterloop LA, het onverhard pad met de waterloop aan linkerhand volgen tot grind-/fietspad, iets voor het grindpad buigt de waterloop weg van het pad.
Bij het grind-/fietspad LA naar het brugje lopen, vervolgens kruising RD het brugje over.
Het fietspad met de bocht naar rechts vervolgen, negeer het pad dat rechtdoor loopt.
Aan einde fietspad RD (Kervel), weg met aan beide zijde sportvelden.
7.
Voorbij de sportvelden en een parkeerterrein aan linkerhand, bij T-splitsing RA, fietspad, verderop het brugje over.
Voorbij het tweede brugje RD het brugje over de (Kleine Dommel) over, kn37 volg 36.
Links aanhouden de weg (Beemdstraat) inlopen, wn route.
Ter hoogte van woning met huisnummer 6 LA, kn36 volg 38, het grasveld oversteken en het bospad met bordje (Uitlaatroute honden) inlopen.
Ca. 50m voorbij de bosrand RA, wn route, vervolgens bij T-splitsing RA, wn route.
Aan einde van het pad RD de weg oversteken, aan overzijde LA de doorgaande weg oversteken richting het parkeerterrein aan overzijde van de weg, voor het parkeerterrein RA.
# Voorbij het parkeerterrein gaat de wandeltocht door het park kasteel Geldrop, honden zijn er niet toegestaan. Met hond de weg verder volgen tot de rotonde. Voor de rotonde LA, de weg volgen tot de poort van het park aan linkerhand. Ter hoogte van de poort RA de doorgaande weg Mierloseweg oversteken, de weg (Jan van Geldropstraat) inlopen, de weg RD volgen tot witte woning/winkel uit 1816 (muurankers op de gevel) met huisnummer 10. Ga verder bij punt 8 bij regel Voorbij de woning/winkel…….

Voorbij het parkeerterrein LA, het park kasteel Geldrop inlopen.
#Het park rond kasteel Geldrop wordt opnieuw ingericht, tijdelijke omleiding:  De klinkerweg door het park met bocht naar rechts verder volgen tot men het park verlaat. Na verlaten van het park de doorgaande weg Mierloseweg oversteken, de weg (Jan van Geldropstraat) inlopen, de weg RD volgen tot witte woning/winkel uit 1816 (muurankers op de gevel) met huisnummer 10. Ga verder bij punt 8 bij regel Voorbij de woning/winkel…….

In bocht naar rechts van de verharde weg LA langs de houten afsluitboom, het pad volgen tot bocht naar rechts, bij deze bocht het pad met bocht naar rechts vervolgen met iets verder het riviertje de Kleine Dommel aan linkerhand tot een 3-sprong.
8.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij de volgende 3-sprong eveneens links aanhouden, men volgt nog steeds het riviertje aan linkerhand.
Bij 3-sprong met mammoetbomen links aanhouden, het pad verder volgen tot verharde weg met aan linkerhand een poort, negeer paden aan rechterhand richting het kasteel.
Bij deze weg LA door de poort en de doorgaande weg Mierloseweg oversteken, de weg (Jan van Geldropstraat) inlopen, de weg RD volgen tot witte woning/winkel uit 1816 (muurankers op de gevel) met huisnummer 10.
Voorbij de woning/winkel RA richting het plein met parkeerplaatsen lopen.
Voor de parkeerplaatsen LA, vervolgens voorbij de parkeerplaatsen RA de winkelstraat inlopen richting de kerk.
Voorbij de kerk RD de Stationsstraat in richting (P+R Geldrop) .
Loop de Stationsstraat helemaal uit tot het station van Geldrop, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

CS Station Eindhoven, Kennedyplein 230, 5611 te Eindhoven. Plan Route

Eindpunt

Station Geldrop, Parallelweg 20 te Geldrop.

Met de auto

Volg de borden Centrum (betaald parkeren in de buurt van het station.).
De beste optie is met de auto naar het station in Geldrop, gratis parkeren. Vervolgens met de trein naar het station in Eindhoven reistijd een paar minuten.

Openbaar vervoer

CS Station Eindoven.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Flying Pins van Claes Oldenburgh Flying Pins van Claes Oldenburgh
Het riviertje de Dommel Het riviertje de Dommel
Wandelpark Eckhart Wandelpark Eckhart
Opwettense watermolen Opwettense watermolen
Collse watermolen Collse watermolen
Kasteel Geldrop Kasteel Geldrop
Een van de bijgebouwen bij het kasteel Een van de bijgebouwen bij het kasteel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dommeldal-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Eindhoven en GeldropDe Watermolen van Opwetten

Opwettenseweg 203
5674 AC Nuenen
Bezoek website

D’n Kleine Dommel

Collseweg 47a
5674 TR Nuenen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 14 juni 2024 om 16:26

  Inmiddels kan men ook weer door de kasteeltuin, de paden zijn nog niet afgewerkt wel is te zien aan de piketpaaltjes die er staan dat de oorspronkelijke paden structuur behouden blijft. Voor het gedeelte van de wandeltocht door De Zegge langs de Kleine Dommel is een alternatief beschikbaar. Dit traject kan gedurende de natte seizoenen modderig zijn.

  Reageren
 2. Adrie 19 april 2024 om 18:33

  Gisteren 18 april 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Het pad langs de Kleine Dommel tussen Collse watermolen en het Eindhovens Kanaal was diverse plaatsen heel drassig, zelfs met hoge wandelschoenen was het nauwelijks te doen. In de kasteeltuin van kasteel Geldrop wordt nog volop gewerkt, het gaat zeker nog enkele weken duren voordat het gereed is. De routebeschrijving is weer actueel met uitzondering van het deel dat door de kasteeltuin gaat. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 4 oktober 2023 om 15:32

  De komende tijd rekening houden met werkzaamheden in de kasteeltuin bij het kasteel Geldrop. De oorspronkelijke landschapstuin wordt hersteld, dode bomen worden verwijderd en nieuwe aangeplant tevens worden de paden opgehoogd. Voor 1 april 2024 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

  Reageren
 4. Adrie 5 juli 2022 om 14:06

  Zondag 3 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd en vernieuwd. De wandeltocht gaat in Geldrop wat langer langs de Kleine Dommel en met een groter lus door het park bij het kasteel Geldrop. Een pad dat bijna dichtgegroeid was in het Wandelpark Eckhart is uit de wandeltocht gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Mariska 5 oktober 2019 om 20:57

  We hebben vandaag de route gewandeld. Echt een leuke route en lekker afwisselend.

  Reageren
 6. Antoon en Marijke 4 november 2018 om 18:31

  Mooie wandeling bij mooi weer. We hebben de tocht wel in omgekeerde volgorde gelopen. Was goed te doen met kaartje en beschrijving. We hebben de tocht in tegengestelde richting gelopen omdat het Geldrop gemakkelijker parkeren is. In ons geval bij het Kasteel.

  Reageren
 7. Vimala 29 september 2018 om 18:30

  Vandaag de route gelopen met prachtig wandelweer. Erg genoten van deze mooie wandeling en zorgvuldige routebeschrijving, bedankt!

  Reageren
 8. X 23 juli 2018 om 14:34

  Waar kan ik parkeren bij het park Dommeldal?

  Reageren
  1. Adrie 23 juli 2018 om 15:22

   Parkeren in de omgeving van station Eindhoven is een probleem vooral wat prijs betreft. Misschien is de reactie van Lennard 3 november 2012 iets. Parkeren bij het station in Geldrop vervolgens met de trein naar Eindhoven.

 9. rvdv 22 februari 2016

  17-1-2016 route gelopen.
  Mooie afwisselende route: natuur en cultuur. Wel nat na de vele regen van de laatste dagen; maar dat maakt het avontuurlijk.
  Route omschrijving prima. duur 3,5 uur.

  Reageren
 10. Lennard 3 november 2012

  Een tip voor mensen die met de auto komen: start de wandeling met de treinrit vanaf station Geldrop (Parallelweg 2, 5664 AC Geldrop). Parkeren op loopafstand van station Eindhoven is n.l. behoorlijk prijzig en gratis bij station Geldrop.

  Reageren
 11. Adrie 30 oktober 2012

  De wijzigingsvoorstellen zijn in de beschrijving verwerkt en definitief gemaakt. Lennard bedankt voor de uitgebreide wijzigingsvoorstellen het zoeken naar een alternatief voor het tunneltje.

  Reageren
 12. Lennard 30 oktober 2012

  Vandaag even met met mountainbike terug gegaan naar de twee "knelpunten" in Eindhoven.

  1e alinea, zinnen 8 t/m 12: "Voor het sportcentrum RA over het fietspad.
  Einde fietspad RA aan de ventweg van de Olv straat.
  Een stukje verderop loopt een fietspad rechts naar beneden, volg deze.
  Via het tunneltje steek je de grote, drukke weg over en aan de andere kant ga je na een linkerbocht RA een zandpad in.
  Volg dit zandpad langs de atletiekbaan en de Dommel."

  Het tunneltje aan de andere zijde van de Dommel is nog in gebruik als voetpad en zou als alternatief kunnen dienen. Het is echter een smal en laag tunneltje dat relatief verscholen ligt en daardoor niet uitnodigt tot gebruik.
  Het voorgestelde alternatief maakt gebruik van het tunneltje t.h.v. het sportcentrum:
  "Bij het sportcentrum RD door het fietstunneltje.
  LA omhoog de trap op en op de parkeerplaats RD richting de ventweg van de Olv straat.
  Hier LA en over de brug lopen.
  Direct na een pad op de linkerhand (met bord "Sportpark De Hondsheuvels") langs bomenrij schuin links naar beneden.
  Een stukje verder naar links tussen de bomen door (bij wandelnetwerkpaaltje van knooppunt 85, loop richting 79).
  Volg dit graspad langs de atletiekbaan en de Dommel."

  Bij de 2e alinea heb ik een alternatief gevonden met meer bospad dat aan het begin waarschijnlijk de oorspronkelijk bedoelde route volgt.
  Na de 5e zin alle resterende regels van die alinea vervangen door:
  "Passeer de slagboom en negeer direct daarna het paadje op de rechterhand.
  Ga het volgende pad RA, een graspad met sloot op de linkerhand.
  Negeer het pad op de rechterhand, daarna steekt het pad de sloot over en wordt het een smal slingerend paadje door het bos.
  Einde pad bij breed graspad RA en meteen LA, smal pad vervolgen.
  Einde pad bij breed zandpad LA en meteen daarna RA, verderop staat een bankje op de linkerhand.
  Einde pad RA.
  Einde pad bij T-splitsing met bankje op de rechterhand LA gaan.
  Op iets versprongen kruising RD blijven gaan.
  Einde pad bij houten afsluitboom LA, breed grindpad oplopen (Oude Muschbergweg).
  Negeer het pad op de linkerhand en ga bij het volgende smalle pad RA (wandelnetwerkpaaltje van knooppunt 73, loop richting 77).
  Einde pad ga je RA (breed zandpad) en bij de splitsing kort daarop LA, een breed zandpad tussen weilanden en hoogspanningsmasten op."

  Reageren
 13. Adrie 28 oktober 2012

  De wijzigingsvoorstellen zijn in de beschrijving opgenomen, maar nog niet definitief gemaakt. De wijzigingsvoorstellen zijn in het vet, de oorspronkelijke tekst is doorgehaald. Lennard bedankt voor de reactie!

  Reageren
 14. Lennard 28 oktober 2012

  Vandaag heb ik deze mooie route gelopen met werkelijk het beste wandelweer dat er is. Helaas is de route niet foutvrij en dat heeft me wat heen en weer geloop opgeleverd.

  1e alinea, 2e en 3e zin: "Volg het fietspad rechtdoor , met het terrein van de TU/e aan je rechterhand.
  Eerste weg RA (Den Dolech)."
  Tussenvoegen: "RD, negeer weg naar rechts bij de stenen balk met het motto van de TU/e ("Mens Agitat Molem")."

  1e alinea, 9e en 10e zin: "Een stukje verderop loopt een fietspad rechts naar beneden, volg deze.
  Via het tunneltje steek je de grote, drukke weg over en aan de andere kant ga je na een linkerbocht RA een zandpad in."
  Het fietspad is weggehaald en in het tunneltje is de verlichting verwijderd en het plafond verlaagd. Iemand van 180 cm lengte kan niet rechtop door de tunnel. Op dit moment zijn de in een boog gemetselde muurtjes langs het voormalige fietspad nog aanwezig en ook kan een voetganger enigszins gebukt gebruik maken van het tunneltje. Onbekend is of toegang tot het tunneltje in de toekomst in de toekomst blijft. Mogelijk dat een soortgelijk tunneltje aan de andere kant van de Dommel nog wel in gebruik is voor fietsers. Ik ga binnenkort poolshoogte nemen (ik woon in de buurt).

  2e alinea na de 5e zin gaf me de meeste hoofdbrekens. Ik ga binnenkort terug om de situatie opnieuw te bekijken, maar voorlopig wil ik als wijzigingsvoorstel voor de zinnen 6 t/m 9: "Eerste pad naar rechts negeren, tweede RA.
  Negeer een pad naar rechts en ook dat pad naar links na de bocht.
  Einde pad RA.
  Bij de kruising rechtdoor."
  het volgende alternatief indienen:
  "Loop RD met de omheining van de rioolzuiveringsinstallatie op de linkerhand, negeer de paden op de rechterhand.
  Einde, op T-splitising, RA.
  RD pad helemaal uitlopen."

  2e alinea, laatste twee zinnen: "Negeer twee paden naar links en ga daarna RA.
  Even voorbij de haakse bocht naar links ga je RA een zandpad tussen weilanden en hoogspanningsmasten op."
  Vervangen door:
  "Negeer twee paden naar links en ga daarna bij smal pad met wandelnetwerkpaaltje RA (knooppunt 73, loop richting 77).
  Einde pad ga je RA (breed zandpad) en bij de splitsing kort daarop LA, een breed zandpad tussen weilanden en hoogspanningsmasten op."

  5e alinea, 12e zin: "Bij kruising RD, volgende kruising RA (Rietstraat)."
  "RA"moet "LA" zijn.

  Laatste alinea, 1e t/m 3e zin: "Volg de laan, bij kruising RD.
  Einde RA en volg het pad langs het kasteel Geldrop (houd rechts aan).
  Einde pad RA en loop de kasteeltuin weer uit, langs de kinderboerderij."
  Vervangen door:
  "Volg het asfaltpad met de bocht mee naar rechts en loop via een poort de kasteeltuin weer uit."

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)