Distelberg-route, Cromvoirt te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Distelberg-route, te Cromvoirt

Een bosrijke en afwisselende route die voor het overgrote deel door het rustig gelegen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen loopt. Deze tocht start in het kleine plaatsje Cromvoirt en loopt langs en over een dijkje midden in het landschap richting het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen. Na een stuk langs het kanaal gelopen te hebben voert de route door de Loonse en Drunense Duinen naar Giersbergen en verderop door een stukje stuifzandgebied. Vervolgens door de rustige bossen naar Distelberg en terug naar het startpunt. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Lennard, op: 26-2-2013, laatst bijgewerkt op: 30-1-2022

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeltocht komt van oorsprong uit de serie “Wandelroutes de Meierij” van de VVV die na de komst van de wandelnetwerken uit de handel werd genomen. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze omgezet naar een beschrijving met kaart en gps-track waarbij het traject is aangepast aan de huidige omstandigheden.

Opmerking bij deze route: in de Loonse en Drunense Duinen zijn trajecten uitgezet die uitsluitend voor mountainbikers toegankelijk zijn. Let op bij het oversteken van deze paden en betreed ze niet als men van deze routebeschrijving gaat afwijken.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, vervolgens na ca. 60 m RA de “Sint Lambertusstraat 70” in (kn27v26), smalle weg tussen horecagelegenheid en woning, iets verder gaat de weg over in een grindpad.
Op T-splitsing LA (kn26v28), loop het onverhard pad helemaal uit tot de T-splitsing bij een verharde weg.
Op deze T-splitsing RA (vwn) en meteen daarna LA de half verharde weg “Scheepenstraat” in (vwn28).
Op T-splitsing LA tussen de paaltjes door (kn28v20).
Bij kruising met verharde weg RD de verharde weg “Hoeksestraat” (vwn) volgen.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden (vwn), breed grindpad, direct daarna bij kruising LA over de “Cromvoirtsedijk” (kn20v21), grindpad met gescheiden grind-/fietspad, blijf dit pad met verderop (kn21v23) in een bocht links volgen tot een kruising met verharde weg.
2.
Bij deze kruising RD (vwn), iets verder passeert men aan links van houten hek een draaihekje, voorbij het draaihekje het smalle pad over de dijk met aan beide zijde van de dijk een golfterrein volgen, na ruim 300m kruist het pad een verbindingsweg tussen de golfterreinen, de dijk verder volgen (vwn), na ca. 200m iets voorbij een kruising met onverhard verbindingspad tussen de golfterreinen passeert men een aan linkerhand een zgn. wiel, een restant van een dijkdoorbraak (vwn), voorbij deze wiel het smalle pad over de dijk verder volgen.
Aan het einde van het pad de verharde weg oversteken en RA (kn23v22) het smalle onverhard pad met draaihekje inlopen, pad met houten afrastering aan rechterhand, het pad volgen tot T-splitsing voor het kanaal.
Op deze T-splitsing LA (kn22v86), het pad met kanaal aan rechterhand volgen tot de kruising met verharde weg “Nieuwkuikseweg”.
3.
Bij deze kruising RD (kn86v85), het pad met kanaal aan rechterhand verder volgen.
Na ruim 150 m, direct na het kruisen van een waterloop, LA tussen een rij paaltjes door een dalend pad inlopen en beneden op de kruising RD over een breed pad met NM-bordje “Loonse en Drunense Duinen” (vwn), het pad met verderop (kn85) volgen tot bosrand aan rechterhand.
Ca. 50m voorbij de bosrand RA het recht bospad in.
Na ruim 450 m op 5-sprong RD  (het linker pad aan overzijde van de waterloop) blijven gaan.
Op kruising RA en het pad uitlopen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Op deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, verderop bungalowpark aan linkerhand.
Voorbij het bungalowpark, op T-splitsing LA (vwn), vervolgens voorbij bosschages aan rechterhand RA (vwn), pad met waterloop aan linkerhand.
4.
Ca. 150m voorbij bosrand aan linkerhand, iets voorbij bord “Grondwaterbeschermingsgebied)  LA smal bospad met draaihekje en NM bordje inlopen (kn2v3).
Bij kruising met smal ATB pad RD, verderop t.h.v. bank bij bosrand buigt het pad naar links.
Iets voorbij houten voetgangerssluis buigt het pad naar rechts (kn3v17) de brede beukenlaan in.
Bij kruising met verharde weg RD (vwn), een onverhard pad met NM bordje en aan weerszijden beuken, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA (kn17v89), het smalle pad links van ruiterpad inlopen, het smalle pad loopt parallel aan het ruiterpad.
Bij de kruising RD (vwn), het smalle pad volgt nog steeds wel op iets grotere afstand het ruiterpad.
5.
Na ca. 300 m, bij 4-sprong met Brabant Water pijlbuis B45C-0581 het smalle pad RD (vwn) blijven volgen, men volgt nog steeds het ruiterpad op enige afstand aan rechterhand, verderop voegt het smalle pad (t.h.v. een zijpad) zich bij een ander pad en ga hier verder RD over dit iets bredere pad.
Na ca. 50 m RD  (vwn), het pad dat iets verder door de bosrand gaat volgen tot T-splitsing met breder pad t.h.v. de bosrand.
Op deze T-splitsing LA (vwn), blijf dit bredere pad RD met verderop (kn89v93) volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een klein bakstenen gebouwtje.
Op deze 3-sprong links aanhouden (kn93v90), verderop iets voorbij 2de bocht naar links gaat het pad over in een smalle klinkerweg.
6.
T.h.v. de parkeerplaats de weg verder RD volgen (kn90v91RD, tijdens de controle bleken er twee markeringen 91 te zijn met tegenstrijdige richtingen, 91RA negeren).
Voorbij horecagelegenheid “Herberg De Drie Linden”, op 3-sprong LA (vwn), na ca. 40 m gaat de verharde weg over in een onverhard pad met verhard fietspad.
Even na het passeren van de bosrand LA het bospad in (vwn).
Na ruim 250 m, iets voorbij kruising met een ATB pad, op T-splitsing RA, even verderop voor heuvel op 3-sprong links aanhouden, men loopt door een losloopgebied voor honden, blijft het pad ruim 300m RD volgen tot men uitkijkt over een groot stuifzandgebied, iets voor het stuifzandgebied buigt het pad met flauwe bocht naar links, voor het stuifzandgebied het linker pad inlopen.
# Het deel door het stuifzandgebied volgt op een klein stukje na het wandelnetwerk, let vooral goed op de routepaaltjes.
Bij het stuifzandgebied RD (vwn) de zandvlakte oplopen midden tussen de twee beboste stuifduinen door, t.h.v. de stuifduinen passeert men een wn routepaaltje (vwn).
7.
Voorbij de twee beboste stuifduinen het stuifzandgebied RD oversteken richting kn-paaltje in de verte iets voor de bosrand, voor het kn-paaltje passeert men aan linkerhand een wat hogere beboste stuifduin.
Bij het kn-paaltje RA (kn95v94) door de rand van het stuifzandgebied naar volgend routepaaltje lopen, voorbij dit routepaaltje met flauwe bocht naar links de zanderige heuvel oplopen, aan rechterhand passeert men een routepaaltje (het wandelnetwerk wordt hier even verlaten).
Boven aangekomen links aanhouden het smalle pad over de top tussen de boomtakken inlopen links van de zanderige doorgang, men loopt nu over een smal pad over de heuvel door een wat ooit de kruin van een boom was, deze boom is grotendeels onder het stuifzand geraakt.
Aan voet van de heuvel schuin naar rechts de heuvel met het routepaaltje aan rechterhand oplopen, men volgt over de heuvelrug weer het wandelnetwerk (vwn).
8.
Voor steile daling, bij kruising LA (vwn), licht dalend pad naar het stuifzandgebied, aan voet van de heuvel rechts aanhouden (vwn) door de linkerzijde van het stuifzand lopen richting het pad door het bos links van de scheef gegroeide den aan overzijde van het stuifzand.
Na een klein stukje het pad gevolgd te hebben rechts aanhouden (vwn) richting het stuifzandgebied, het stuifzandgebied RD inlopen, iets verder passeert men aan linkerhand een beboste stuifduin met aan de rand een routepaaltje (vwn), voorbij deze heuvel RD richting het kn-paaltje voor bosrand lopen.
Bij het kn-paaltje LA (kn94v86), iets verder het brede zanderig pad met routepaaltje (vwn) en ruiterpad inlopen.
Bij 4-sprong RD (kn86v8), direct daarna het rechter pad aan overzijde van ATB pad volgen (vwn).
Na ruim 200 m, in 2de bocht naar links van pad RA (vwn) het smalle slingerend bospad inlopen.
Na verlaten van het bos, op 3-sprong rechts aanhouden (vwn), pad door grasland.
Iets voor omheind grasland, bij 4-sprong LA (vwn), men passeert aan linkerhand een bankje.
9.
Na bijna 300 m, vlak voor 2de smalle bosperceel LA (W-R), pad met het bosperceel aan rechterhand.
Voor bosrand aan linkerhand RA, bospad.
Na ruim 100 m LA over een licht stijgend bospad.
Op de kruising RA en het bredere pad tevens ruiterpad gaan volgen (W-R).
Na ruim 500 m op de 3-sprong rechts aanhouden (W-R).
Na bijna 600 m op de kruising RD (kn9v11), pad met bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”.
Na verlaten van het bos, bij 3-sprong LA (vwn) het bos weer in, blijf het pad met na ongeveer 300 m “’t Benkske van Annie en Jan” door de bosrand geruime tijd volgen (vwn) tot bosgebied aan rechterhand.
Bij dit bosgebied RD blijven lopen (kn11v14), het pad kruist een waterloop, vervolgens ongeveer 70 m verderop RA (vwn) een smal bospad met twee houten palen (bielzen) inlopen.
10.
Iets voor metalen klaphek LA (kn14v4), aan rechterhand passeert men een open plek met twee percelen grasland.
Bij kruising RD (vwn) verderop gaat het pad door rand bosgebied, blijf het pad verder volgen tot kruising met verharde weg voorbij enkele boerderijen, onderweg passeert men (kn4v7).
Bij deze kruising RD de verharde weg “Hoenderstraat” volgen (kn7v81), deze weg gaat verderop over in een breed grindpad.
Bij kruising met doorgaande weg RD en de “Hoenderstraat” vervolgen (kn81v82), na de huizen wordt de weg weer een onverhard pad.
Na ruim 200 m, direct na flauwe bocht naar rechts van het pad scherp LA (kn82v25).
Voor bosrand RA (vwn) het pad langs de bosrand inlopen, iets voorbij stalletje RD het smalle pad met bankje inlopen (vwn), iets verder buigt het pad naar links, voorbij deze bocht bij de klinkerweg RA.
11.
Meteen daarna de klinkerweg “Berkendreef” met bocht naar links vervolgen.
# Ook leuk als er niet teveel ATB rijders gebruik van maken in deze bocht RD de heuvel oplopen, boven LA het pad over de heuvelrug volgen. Als men de heuvel weer afgedaald is voor een omheining LA en direct daarop RA de klinkerweg volgen. Ga verder bij punt 11 3de regel Na het bordje…….
Bij T-splitsing RA, eveneens een smalle klinkerweg.
Na het bordje “Eikendonk” en inrit huisnummer 17 gaat de klinkerweg over in een onverhard pad en weer iets verderop loop je open terrein in.
Voorbij brugje RD (kn25v26).
In bocht naar rechts van het pad, bij 4-sprong schuin naar links het pad tussen twee omheiningen inlopen.
Aan einde van het pad, op T-splitsing RA en terug richting de kerk, het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn27v26 = knooppunt 27, volg 26
vwn = volg wandelroutenetwerk
vwn28 = volg wandelroutenetwerk richting 28
W-R = wit-rode LAW (lange afstand wandelpad) routemarkering
NM = Natuurmonumenten
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Sint Lambertusstraat 53, 5266 BA te Cromvoirt. Plan Route

Met de auto

A2 A65/N65 richting Tilburg nemen. Na einde snelweg 3e kruispunt met verkeerslichten RA richting Cromvoirt (Boslaan). Doorrijden tot kerk van Cromvoirt.

Openbaar vervoer

Station 's-Hertogenbosch. Buslijn 239, bushalte Deutersestraat, Cromvoirt. T-splitsing met Sint Lambertusstraat RA, richting kerk lopen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Hondenlosloopgebied Hondenlosloopgebied
Cromvoirtsedijk Cromvoirtsedijk
Golfbaan Golfbaan
Sluis Sluis
Beukenlaan Beukenlaan
Stuifzandgebied Stuifzandgebied
Kruin van een boom Kruin van een boom
Kruin van een boom Kruin van een boom

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart distelberg-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats CromvoirtHerberg De 3 Linden

Giersbergen 8
5151 RG Drunen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 30 januari 2022 om 16:29

  Vandaag 30 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, het deel door het stuifzandgebied wat uitvoeriger beschreven. De Routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Koen 28 april 2021 om 17:55

  Maandag 26 april deze route gelopen in het zonnetje. Mooie route, lekker afwisselend en vooral erg rustig. Prima te volgen mbv de .GPX op een stukje Loonse en Drunense Duinen na waar bewegwijzering soms wat vaag is. Geen punt, een open vlakte is prima zonder pad over te steken.

  Reageren
 3. Jolanda 14 mei 2020 om 18:25

  Vandaag deze mooie en afwisselende route gewandeld
  Beschrijving route is goed en gedetailleerd
  Horeca door Corona gesloten, maarrrrrr op de helft van de route, bij de Drie Linden, zijn er drankjes en snacks to go te verkrijgen
  Ga de route zeker nog eens lopen

  Reageren
 4. Adrie 25 november 2019 om 18:01

  Afgelopen zondag 24 november 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op een punt de wandelroute iets aangepast, een pad dat omgeploegd was uit de wandelroute gehaald en vervangen door een smal bospad met een verder voordeel dat men voor het verlaten van het bos langs een horecagelegenheid komt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 31 december 2017 om 18:19

  17-12 heb ik de tocht met in aanvang stralend en fris weer ter controle gelopen.
  De werkzaamheden aan de nieuwe golfbaan waren voldoende gevorderd om deze route definitief te kunnen herzien.
  Hierbij heb ik de tekst in een wat andere stijl opgezet en is de route hier en daar aangepast aan de huidige omstandigheden.
  Een stuk van het traject na Giersbergen is ingrijpender gewijzigd zodat het nu voor het eerst het kenmerk van de Loonse en Drunense Duinen duidelijk laat zien: stuifzand. Bij de oorspronkelijke variant zag je er hier en daar maar even een flardje van, nu steek je ook echt stukken van dit gebied over. Dat kan vooral in het droge seizoen wat geploeter opleveren, maar is de moeite zeker waard.
  Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. nellie en cor wesel met ad rijnen 5 juli 2017 om 15:17

  Vandaag deze route gelopen. Hij gaat merendeels door de bossen, maar met deze zonnige dag was dat aangenaam.
  Een kleine aanpassing bij punt 3 heb ik doorgegeven aan de makers.
  Dank weer voor de heerlijke wandeling.

  Reageren
  1. Lennard 8 juli 2017 om 06:42

   Nellie, Cor en Ad,
   Hartelijk dank voor jullie voetnootje. De routebeschrijving en kaarten zijn aangepast a.d.h.v. jullie informatie, en zijn daarmee weer actueel.

   Als de werkzaamheden zijn afgerond ga ik de route nog eens controleren en herzien. Tevens speel ik met het idee om de oorspronkelijke route door de Loonse en Drunense Duinen iets aan te passen zodat je wat meer meekrijgt van de zandverstuivingen. Ondanks dat dit *het* kenmerk van dit gebied is krijg je er op de huidige route maar weinig van mee.

   Veel wandelplezier!

 7. Bert en Alice 7 mei 2013

  Op bevrijdingsdag ‘de eerste helft’ de route gelopen (plm. 9 km). Te laat begonnen en daardoor vanaf de kruising met de Margrietweg de route ingekort. Prachtige route en goed aangegeven. Om sommige momenten waan je je alleen op de wereld. We nemen ons voor de rest van de route een andere keer te lopen.

  Reageren
 8. Henk en Sophie 31 maart 2013 om 16:46

  1ste Paasdag, deze prachtige en gevariëerde route gelopen. Ondanks de kou hebben wij genoten van een schitterend stukje Brabant met bossen, akkers, weilanden en een verrassend gehucht Giersbergen. En bovendien onze complimenten voor de routebeschrijving! Duidelijk en uitstekend te volgen.
  Foto: Even voorbij het gehucht Giersbergen

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)