Dikkenberg-tocht, Wellerlooi te Limburg

15 km Wandelroute Dikkenberg-tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door het Landgoed de Hamert en de Stalberg in het Nationaal Park De Maasduinen. Het Landgoed de Hamert is een 1084ha groot natuurgebied. Het gebied bestaat uit heidevelden met opvallende hoge stuifheuvels zoals de Dikkenberg, veenplassen, vennen, loofbossen en naaldbossen, ook is er een gerestaureerde oude grafheuvel een z.g. Vorstengraf. De hoge stuifheuvels bieden op een aantal plaatsen weidse uitzichten. Op de Dikkenberg heeft men een prachtig uitzicht over de Looierheide met het Westmeerven en het Heerenven. Vanuit de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het meeste bekende ven in dit gebied, het Pikmeeuwenwater. In de Stalberg worden niet echt paden gevolgd, de route loopt door smalle strook ruige natuur langs de Maas dat wordt begraasd met Galloway runderen. Halverwege de wandeltocht wordt een bijzonder kanaal gevolgd het Geldernsch-Niers kanaal een in 1770 gegraven kanaal om de natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is verval groot waardoor het water zo snel stroomt dat door de ontstane geul het kanaal meer op een beek lijkt dan een kanaal. Op twee plaatsen wordt men tijdens de wandeltocht herinnert aan de Tweede Wereld Oorlog. Men passeert een kruisbeeld, Monument der Gevallenen dat herinnert aan de zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim op 2 mei 1943 door een Duits vuurpeloton doodgeschoten werden. En langs het Geldernsch-Niers kanaal passeert men tussen het 1ste en 2de uitzichtpunt de restanten van asperges die tijdens deze oorlog als wegversperring diende. 93% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-3-2023, laatst bijgewerkt op: 9-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken.
Bij kruising RD, kn15 volg 21, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand voor de bosrand iets voorbij kombord “Einde bebouwde kom Wellerlooi”, zijwegen negeren.
Bij dit pad RA, kn21 volg 52, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, grindpad, “Bosrandweg”, rode (routepaaltjes met rode ring) en wn route.
Na ca. 160m LA, bospad met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen”, rode en wn route, verderop buigt het pad naar links.
Voorbij bankje, bij Y-splitsing RA, rode en wn route.
Na ca. 80m LA, vervolgens na ca. 40m RA, rode en wn route.
Bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 50m bij 4-sprong LA, rode en wn route.

2.
Bij 5-sprong RD (2de pad aan linkerhand), rode en wn route.
Bij 4-sprong RA, kn52 volg 53/51, de rode route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, breed pad, kn52 volg 53, vervolgens bij 4-sprong schuin naar rechts, het smalle pad rechts van informatiepaneel “Welkom in Landgoed de Hamert” inlopen, rode (routepaaltjes met rood geschilderde kop) en wn route, verderop ruim voorbij een klaphek buigt het pad in een klimmetje naar links, rode en wn route.
Bij T-splitsing RA, rode en wn route.
Ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts RD, pad aan rechterhand negeren, rode en wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
# Aan linkerhand heeft men een prachtig uitzicht over het “Westmeerven” en “Heerenven”.
Voor bosrand het pad met bocht naar links verder richting houten poort met klaphek in de verte volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het omheind heidegebied via dit klaphek verlaten.
3.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn en rode route, verderop voor houten afsluitboom met bordje “Rustgebied” buigt het pad naar rechts, rode en wn route.
Voorbij heuvel het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, rode en wn route, verderop voor bordje “Rustgebied” buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij heuvel het doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rode en wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden door klaphek, rode route, kn53 volg 58.
Direct na klaphek met pad naar een vogelkijkhut aan linkerhand  met informatiepaneel “Vennen in vogelvlucht” RA, rode route, de wn route wordt verlaten.
4.
RD, pad aan rechterhand negeren, de rode route wordt verlaten, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij klaphek, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het doorgaande pad volgen tot T-splitsing voor hoge heuvelrug (stuifduin), iets voor deze T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met heuvelrug aan rechterhand volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een veerooster.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57, vervolgens na ca. 60m het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn57 volg 59, na ca. 100m passeert men aan rechterhand een schuilhut.
Bij kruising LA, blauwe en wn route.
Bij heuvel links aanhouden, blauwe en wn route, pad over heuvelrug (paraboolduin).
5.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, twee smalle zijpaden aan linkerhand negeren, aan linkerhand passeert men een heuvel met rond de heuvel een ring van palen, voorbij deze heuvel buigt het pad naar rechts, blauwe en wn route.
# Op de top van de hoge heuvel aan rechterhand is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Bij 4-sprong LA, kn59 volg 60, iets verder passeert men aan rechterhand een kruisbeeld.
# De plek met kruisbeeld is een oorlogsmonument. Op 2 mei 1943 werden op de plaats van dit Monument der Gevallenen zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
Bij kruising RD, kn60 volg 46, het pad ca. 130m volgen tot splitsing direct na een bankje links van het pad.
Bij deze splitsing links aanhouden, de witte en wn route worden verlaten, verderop passeert men een klaphek.
6.
Voor houten afsluitboom met daarachter een verharde weg, bij kruising RA, rode route, het pad volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze kruising RD, grindpad, rode en wn route.
# Aan linkerhand volgt het pad het Geldernsch-Niers kanaal, een in 1770 gegraven kanaal om de natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is verval groot waardoor het water zo snel stroomt dat door de ontstane geul het kanaal meer op een beek lijkt dan een kanaal. Verderop tussen het 1ste en 2de uitzichtpunt passeert men restanten van asperges die in WOII als weg versperring diende. 
T.h.v. 2de uitzichtpunt met bankje RD, grindpad aan rechterhand negeren, rode route, kn46 volg 45.
Bij verharde weg RD, het grindpad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn45 volg 47, direct daarna bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, witte route.
7.
In dalletje LA, blauwe (routepaaltjes met blauwe kop) route, kn47 volg 48.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, blauwe en wn route.
Na ca. 100m, voor smalle bosperceel LA door klaphek, gras-pad met Maas aan linkerhand volgen, blauwe en wn route.
Na ca. 600m, iets voor scheepvaartbaken (witte paal met rode hoed in de Maas) rechts aanhouden, smal stijgend pad, op de heuvel buigt het pad naar links en gaat over de heuvelrug (stuifduin), iets verder links aanhouden.
RD, pad richting de Maas aan linkerhand negeren, blauwe en wn route, pad met iets verder een bankje.
Op hogere heuveltop het doorgaande dalende pad met bocht naar rechts richting de doorgaande weg volgen, smal pad aan linkerhand negeren, blauwe route, kn48 volg 55.
8.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, blauwe en wn route, breed grindpad met wit metalen afsluitboom en verderop een houten poort met klaphek.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, de blauwe route wordt verlaten.
Het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, smal pad, de wn route wordt verlaten, na een kleine daling stijgt het smalle pad en gaat slingerend verder, voorbij het hoogste punt daalt het pad weer en volgt de voet van de heuvelrug met de heuvelrug aan linkerhand, het pad dat verderop de rode route volgt en voorbij een klein heuveltje naar rechts buigt volgen tot een klaphek, zijpaden negeren.
Voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren, rode route, iets verder gaat het pad over de heuvelrug, verderop buigt het pad naar rechts en daalt.
Iets voorbij deze bocht, bij kruising LA, grindpad, kn51 volg 50, de rode route wordt verlaten.
Grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
9.
Voorbij paal met reflectoren rechts aanhouden, direct daarna LA, wn route, grindpad met aan rechterhand woning nr.5.
Voor verharde weg, bij 4-sprong RA, onverhard pad, kn50 de wn route wordt verlaten.
In het bos, bij T-splitsing LA, pad door de bosrand, het pad volgen tot pad aan linkerhand door een bosperceel ca. 100m voorbij een houten afsluitboom met SLL bordje, het pad voor de houten afsluitboom aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad met G-R route markering op een boom.
Bij splitsing links aanhouden, G-R route, smal slingerend pad.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij bocht naar links van de weg RA, smal bospad, wn route, het pad door het bosperceel volgen tot T-splitsing voorbij woning, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verharde weg, iets verder LA.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA via trapje het voetpad langs begraafplaats inlopen, het voetpad volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
G-R = Streekpad met geel-rode route markeringen.
Rode, witte en blauwe = SLL routepaaltjes in een van de drie kleuren.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Catharinastraat 22-24, 5856 AT te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Catharinastraat, Wellerlooi. Aanlooproute: Vanuit de bushalte naar horecagelegenheid lopen, vervolgens voorbij de horecagelegenheid LA, Catharinastraat, fietspad met aan rechterhand fietsenstalling. Bij 3-sprong LA, kn17 volg 15, direct daarna RD, Catharinastraat, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein aan rechterhand voor de kerk, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Het Pikmeeuwenwater Adrie: Het Pikmeeuwenwater
Uitzicht vanuit de Dikkenberg Adrie: Uitzicht vanuit de Dikkenberg
Nogmaals het uitzicht Adrie: Nogmaals het uitzicht
Ergens in het bos Adrie: Ergens in het bos
Op de paraboolduin rond het Pikmeeuwenwater Adrie: Op de paraboolduin rond het Pikmeeuwenwater
Monument der Gevallenen Adrie: Monument der Gevallenen
Het Geldernsch-Niers kanaal, Adrie: Het Geldernsch-Niers kanaal,
Asperge gebruikt in WOII als wegversperring Adrie: Asperge gebruikt in WOII als wegversperring
Nogmaals het Geldernsch-Niers kanaal, Adrie: Nogmaals het Geldernsch-Niers kanaal,
De Maas Adrie: De Maas

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dikkenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Het Centrum

Catharinastraat 18
5856 AT Wellerlooi
Bezoek website

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

  1. Truus Willems, Afferden L.. 6 januari 2024 om 21:25

    Waar kan ik starten in Wellerlooi voor de bewegwijzerde route Dikkenbergtocht en tevens parkeren? Mvg Truus Willems

    Reageren
    1. Adrie 6 januari 2024 om 21:52

      Beste Truus Willems bedankt voor de reactie! Parkeren kan op het Plein voor de kerk, Catharinastraat 22-24, 5856 AT te Wellerlooi, het plein is tevens het startpunt. De uitgebreide gegevens staan bij Bereikbaarheid en Toegankelijkheid op deze pagina.

  2. Gijs en Margriet Smeets. 23 april 2023 om 08:47

    Op 20 april heeft Adrie, de maker van deze tocht, ons, de wandelaars uit Westerwolde, een wandelrondleiding gegeven door dit gebied. Hij heeft ons heel veel verteld over het ontstaan en de geschiedenis van dit prachtige landschap: Over de uiterwaarden en de toekomst van het dal van de Maas, de “Asperges” die dienden als wegversperring in W.O.II, het monument der gevallenen, het Pikmeeuwenwater en nog veel meer. Wij hadden een leerzame en gezellige wandelochtend. Bedankt, Adrie.

    Reageren
  3. Petra 16 april 2023 om 15:21

    We hebben wel vaker in dit mooie natuur gebied de Hamert gewandeld. Maar ook veel nieuwe paadjes eraan toegevoegd nu.Deze route is weer mooi gemaakt, door de bossen, over de uitgestrekte vlaktes groene natuur en een stukje langs de Maas. Compliment Adrie, mooi gemaakt.

    Reageren
  4. Rianne 3 april 2023 om 15:21

    Hoewel we vaker in dat gebied wandelen was dit toch deels weer een andere weg door het gebied. Prachtig en afwisselend!!!
    We hebben er weer erg van genoten.

    Reageren
  5. Yvonne 28 maart 2023 om 18:33

    Hier staat volgens mij de verkeerde GPX-track bij namelijk die van Ommetje Dikkenberg, niet de Dikkenbergtocht.

    Reageren
    1. Adrie 28 maart 2023 om 19:32

      Yvonne bedankt voor het melden van het verkeerde GPX bestand! Het bestand is inmiddels vervangen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)