Dijken-route, Den Dungen te Noord-Brabant

23 km Wandelroute Dijken-route, te Den Dungen

Dijken staan centraal in deze stevige wandeltocht. Je loopt langs of over historische en nieuwe dijken met hier en daar de restanten van dijkdoorbraken, wielen genaamd. Dit zijn plassen water aan de voet van de dijk die zeer diep kunnen zijn. De wandeltocht start in het centrum van Den Dungen en passeert daarbij vrijwel onopgemerkt Maaskantje voordat de wandeltocht verder richting Sint-Michielsgestel. Na verlaten van Sint Michielsgestel gaat de wandeltocht over de historische dijken de Mudakkersedijk, de Keerdijk en de Poeldonksedijk. Bij het buurtschap Poeldonk gaat de wandeltocht het kanaal de Zuid-Willemsvaart over en gaat vervolgens over de nieuwe dijk langs beek de Aa. Decennia lang is de Aa hier gekanaliseerd geweest, maar onlangs is de beek in haar oude glorie hersteld waardoor er een veel aantrekkelijkere omgeving is ontstaan. Over de dijk langs de Aa gaat de wandeltocht naar Berlicum en verder naar de ruïnes van Seldensate. Voorbij de ruïne gaat wandeltocht over een struinpad door het beekdal van Aa, bij hoogwater van de Aa kan er een alternatief gevolgd worden. Weer aan de andere zijde van de Zuid-Willemsvaart wordt nog een mooi historische begroeid dijkje, de Hooidonksedijk gevolgd. Er is ook een opgesplitste versie beschikbaar “Dijken-route noord” en “Dijken-route zuid”.

Opgesteld door: Lennard, op: 21-5-2019, laatst bijgewerkt op: 14-6-2021

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeltocht komt van oorsprong uit de serie “Wandelroutes de Meierij” van de VVV die na de komst van de wandelnetwerken uit de handel werd genomen. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze omgezet naar een beschrijving met kaart en gps-track waarbij het traject is aangepast aan de huidige omstandigheden.

1.
Met de rug naar de kerk LA vertrekken, “H. Hartplein”, de weg volgen tot smalle weg aan rechterhand t.h.v. woning huisnr.17.
Bij deze weg RA, “Grote Molenstraat”.
Voorbij oude woning met schuur LA, “St. Jacobusstraat”.
Bij 4-sprong RA, “Kleine Molenstraat”, de weg volgen tot kruising.
Bij de kruising LA (kn47v48), “Brandsestraat”.
Voorbij inrit woning huisnr.16 loopt men aan linkerhand langs een dijkje.
RD (vwn), weg “Krakensteinweg” aan rechterhand negeren.
Op T-splitsing RA (kn48v3), fietspad aan overzijde van de weg volgen.
2.
RD fietstunnel inlopen en rotonde RD oversteken richting volgende tunnel (vwn).
Op T-splitsing RA (vwn), doodlopende weg.
Na ruim 50 m LA (vwn), “Duifhuisstraat”, verderop fietspad.
Bij driesprong rechts aanhouden (kn3v4), “Duifhuisstraat”.
Op T-splitsing RA (vwn), iets verder voorbij benzinestation LA (kn4v7), “Kapelbergstraat”, de weg volgen tot weg aan linkerhand ruim voorbij bocht naar rechts, voor deze bocht passeert men school “Elde College”.
Bij deze weg RD (vwn), “Lokertstraat”, de weg aan linkerhand negeren”, iets verder in flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden (vwn), “Mudakkersedijk”, verderop t.h.v. inrit woning huisnr.1 gaat de weg over in grind-/fietspad.
Men loopt nu over de Mudakksersedijk, let eens op het hoogteverschil van de akkers aan linker- en rechterzijde van de dijk.
3.
Aan einde van het fietspad, op T-splitsing RA (kn7v13), verharde weg.
Bij kruising RD (vwn).
RD (kn13v12), weg “Wolfsdreef” aan linkerhand negeren, direct daarop voorbij woning huisnr.1A rechts aanhouden (vwn), het iets hoger gelegen onverharde pad volgen, men loopt weer over een dijkje.
Bij kruising met verharde weg LA (kn12v11), direct daarop op T-splitsing LA (vwn), de weg met flauwe bocht naar rechts volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA richting viaduct (vwn), “Keerdijk”.
Bij kruising RD (kn11v10), “Keerdijk”.
4.
Bij kruising RA (vwn), “Horziksestraat”.
Bij dijkje LA, stijgend grindpad, boven op dijk links aanhouden (kn10v43), grind-/fietspad over de dijk volgen.
Bij kruising met verharde weg RD (vwn), het grindpad over de dijk blijven volgen.
Op T-splitsing voor kapel LA (vwn), verharde weg, direct daarop RD, “Bosscheweg”, weg aan linkerhand negeren.
Na ruim 100 m RA (vwn), “Poeldonksedijk”, de dijkweg volgen tot T-splitsing voorbij horecagelegenheid, ruim voor de T-splitsing passeert men (kn43v44 en kn44v90).
Op deze T-splitsing LA richting ophaalbrug (kn90v42).
5.
Na passeren van de ophaalbrug naar het fietspad aan de rechterzijde van de weg lopen (let op: druk punt!), meteen daarna RA het graspad met het kanaal aan je rechterhand gaan volgen.
Verderop het pad met de bocht naar links vervolgen en onder het viaduct door lopen.
Na het viaduct bij de splitsing links aanhouden pad met talud aan linkerhand.
Na ruim 150 m, in de bocht naar rechts, LA de talud richting rotonde oplopen en daar meteen RA (kn86v41) over het fietspad richting “Berlicom” dat met een lus richting de brug over het kanaal loopt, na passeren van de brug het fietspad langs de doorgaande weg “Beusingsedijk” vervolgen tot brug over beek (Aa).
6.
Direct na de brug, RA het grindpad inslaan (kn41v24), je gaat nu geruime tijd over de dijk langs de beek en zijn brede bedding, na ruim 500 m passeert men je een klaphek met een veerooster en nog eens ruim 400 m verder een overlaat die bij hoog water het naast gelegen gebied kan laten onderlopen, bij overlaat passeert men (kn24v25).
Vlak na een veerooster met draaihekje eindigt het pad en ga je LA op de verharde weg (aan de rechterhand ligt een brug), de weg volgen tot T-splitsing.
Op de T-splitsing RA over “Beekveld” en deze RD blijven volgen (kn25v26 en even verderop kn26v27), verderop na het verlaten van Berlicum maakt de weg een bocht naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij groen elektriciteitskast het graspad parallel aan de verharde weg inlopen, direct daarop RA brugje over door klaphek, na passeren klaphek rechts aanhouden, graspad met afrastering aan rechterhand.
7.
Iets voor houten hek LA, graspad over de dijk volgen, voorbij poel het lager gelegen pad aan rechterhand onder brug door volgen, iets voorbij de brug de dijk weer volgen, verderop bij houten hek op de dijk door een klaphek rechts van de dijk, voorbij het klaphek kan de dijk weer gevolgd worden.
Bij kruising met verharde weg RA de brug over, en direct na de brug LA, onverhard pad over dijk (vwn), het pad ca. 800 m volgen tot driesprong in bebost gebied (vwn).
Bij deze driesprong links aanhouden, het beekdal aan linkerhand vervolgen, na ruim 300 m passeer je de ruïnes van Seldensate.
8.
70 m daarna RA pad richting gebouw inslaan (vwn), door de boog gaan en het pad daarachter RD uitlopen tot de poort.
# Na passeren van de poort gaat de wandeltocht iets verder door het beekdal van de Aa, bij hoogwater van de Aa kan als alternatief: Na passeren poort, bij viersprong RD over de “Assendelftseweg” (kn33v36). Aan het einde daarvan op de T-splitsing RA (kn36v35), de weg volgen tot kruising, ga verder bij punt 9 eerste regel.

Na passeren van de poort LA, verhard fietspad (kn33v31), het fietspad volgen tot brugje over de Aa.
Direct na passeren van het brugje, bij kruising RA door klaphek, het struinpad aan rand van iets hoger gelegen grasland volgen met de beek aan rechterhand, het graspad met beek aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg.
9.
Bij deze kruising RA de brug over, verharde weg, de weg volgen tot kruising, verderop passeert men (kn36v35).
Bij deze kruising RA richting “Schijndel” en RD naar de brug, ruim voor de brug passeert men (kn35v23). Let op dit stuk op medeweggebruikers!
Ruim na het passeren van de brug LA richting “Den Dungen” (kn23v59), “Zuid Willemsvaart”, weg met de Zuid-Willemsvaart aan de rechterhand.
Na ruim 600 m LA, “Woud” (vwn).
Verderop passeert men de “Schijndelse Loop”, daarna 1e weg RA de “Preutelsteeg” in.
Op T-splitsing RA, “Spurkstraat” (bordje hangt verderop aan een gevel).
10.
T.h.v. woning huisnr.80A LA, “Hoek” (vwn).
Voorbij woning huisnr.7 LA, “Beemdweg” (kn53v68).
Bij de “Dungense Loop” RD (kn68v22) en meteen daarna rechts aanhouden het smalle pad door bosschages parallel aan de verharde weg gaan volgen.
Aan het einde daarvan RA (kn22v63, paaltje staat iets naar links), grind-/fietspad, men loopt nu over een deel van de ringdijk om Den Dungen, het grindpad over de dijk volgen tot verharde weg aan linkerhand.
Bij deze weg LA (kn63v60), verharde weg, voor stallen buigt de weg naar links.
Op T-splitsing RA (vwn).
LA het parkeerterrein van “Sportpark Jacobskamp” oplopen, direct daarop voor de parkeervakken RA richting voet-/fietspad aan rechterzijde, het verhard pad buigt naar links richting ingang van het sportpark.
11.
Op T-splitsing met aan linkerhand de ingang RA (vwn), direct daarop LA (vwn), iets verder buigt de weg naar rechts.
RD (vwn), weg aan rechterhand negeren.
Op T-splitsing voor grote hal (sporthal) LA (vwn), direct daarop voorbij de hal RA.
RD (vwn), “Jacobskamp”, weg “Pilotenstraat” aan linkerhand negeren, de weg vervolgen tot kruising, verderop buigt de weg naar links.
Bij deze kruising RD (vwn), doodlopende weg “Bovenhof”.
Voorbij woning huisnr.8 rechts aanhouden door houten voetgangerssluis (vwn), direct daarop op T-splitsing RA.
Op T-splitsing LA (kn60v61), de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn23v59 = knooppunt 23, volg 59
vwn = volg wandelroutenetwerk
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Jacobus de Meerdere kerk, Hartplein 1, 5275 BM te Den Dungen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan Litserstraat in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Station 's-Hertogenbosch. Buslijn 156. Bushalte Bosscheweg, Den Dungen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Mudakkersedijk De Mudakkersedijk
Een wiel, restanten van dijkdoorbraak Een wiel, restanten van dijkdoorbraak
Uitkijktoren op de Keerdijk Uitkijktoren op de Keerdijk
Uitzicht vanuit de uitkijktoren Uitzicht vanuit de uitkijktoren
Pad over de Keerdijk Pad over de Keerdijk
Kunst langs een wiel Kunst langs een wiel
Beekdal van de Aa Beekdal van de Aa
Ruïne Seldensate Ruïne Seldensate
Poortgebouw van kasteel Seldensate Poortgebouw van kasteel Seldensate
Beekdal van de Aa Beekdal van de Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dijken-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Den DungenTheetuin Op d'n Dijck

Poeldonksedijk 14
5275 HK Den Dungen
Bezoek website

Majorcabar/Herberg de Poeling

Poeldonk 17
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Eeterij De Dungense Brug

Poeldonk 28
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Jos de Ridder 9 november 2020 om 19:41

  Deze tocht gelopen 9 november 2020. Het leek wel voorjaar, maar de blaadjes vielen ondanks de warmte en zon toch wel. Fraaie en afwisselende route met een mooi thema, oude dijkjes die dorpen beschermden. Twee aanvullingen voor de beschrijving. De derde regel onder punt 2 : De Duifhuisstraat is nu volledig ( rood ) geasfalteerd. Zeer recent, men was nog met afwerking bezig. De derde regel onder punt 7 “houten hek de dijk verlaten”. Dit hek heb ik niet meer aangetroffen. Je kunt gewoon over de dijk verder blijven wandelen tot het houten hek met klaphek.

  Reageren
  1. Adrie 10 november 2020 om 07:25

   Jos de Ridder bedankt voor de reactie en het wijzigingsvoorstel. Punt 2 aangepast toch een beetje jammer van het klinkerwegje dit had ook wel iets. Het tweede deel bij punt 6 3de regel voorlopig doorgestreept.

 2. Hans 22 april 2020 om 07:27

  Op 21 april 2020 deze wandeling met mijn vrouw gelopen.
  Op zich een leuke wandeling door open landschap.
  Jammer dat de route voor driekwart verhard is.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)