Dijken-route zuid, Den Dungen te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Dijken-route zuid, te Den Dungen

Dijken staan centraal in deze wandeltocht. Je loopt langs of over historische met hier en daar de restanten van dijkdoorbraken, wielen genaamd. Dit zijn plassen water aan de voet van de dijk die zeer diep kunnen zijn. Deze wandeltocht start in het centrum van Den Dungen en passeert daarbij vrijwel onopgemerkt Maaskantje voordat de wandeltocht verder richting Sint-Michielsgestel gaat om vervolgens weer terug te keren naar Den Dungen. Na verlaten van Sint Michielsgestel gaat de wandeltocht over de Mudakkersedijk, de Keerdijk, de Poeldonksedijk en als laatste een mooi begroeid slingerend dijkje, de Hooidonksedijk, met daarlangs enkele wielen. Verder passeer je als bezienswaardigheden enkele mooie oude boerderijen.

Opgesteld door: Lennard, op: 16-4-2013, laatst bijgewerkt op: 10-11-2020

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeltocht komt van oorsprong  uit de serie “Wandelroutes de Meierij” van de VVV die na de komst van de wandelnetwerken uit de handel werd genomen. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze omgezet naar een beschrijving met kaart en gps-track waarbij het traject is aangepast aan de huidige omstandigheden.
De oorspronkelijke wandeltocht “Dijken-route” genaamd en is opgesplitst in “Dijken-route noord” en deze zuidelijke deel.

1.
Met de rug naar de kerk LA vertrekken, “H. Hartplein”, de weg volgen tot smalle weg aan rechterhand t.h.v. woning nr.17.
Bij deze weg RA, “Grote Molenstraat”.
Voorbij oude woning met schuur LA, “St. Jacobusstraat”.
Bij 4-sprong RA, “Kleine Molenstraat”, de weg volgen tot kruising.
Bij de kruising LA (kn47v48), “Brandsestraat”.
Voorbij inrit woning nr.16 loopt men aan linkerhand langs een dijkje.
RD (vwn), weg “Krakensteinweg” aan rechterhand negeren.
Op T-splitsing RA (kn48v3), fietspad aan overzijde van de weg volgen.
2.
RD fietstunnel inlopen en rotonde RD oversteken richting volgende tunnel (vwn).
Op T-splitsing RA (vwn), doodlopende weg.
Na ruim 50 m LA (vwn), “Duifhuisstraat”,  verderop fietspad.
Bij driesprong rechts aanhouden (kn3v4), “Duifhuisstraat”.
Op T-splitsing RA (vwn), iets verder voorbij benzinestation LA (kn4v7), “Kapelbergstraat”, de weg volgen tot weg aan linkerhand ruim voorbij bocht naar rechts, voor deze bocht passeert men school “Elde College”.
Bij deze weg RD (vwn), “Lokertstraat”, de weg aan linkerhand negeren”, iets verder in flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden (vwn), “Mudakkersedijk”, verderop t.h.v. inrit woning nr.1 gaat de weg over in grind-/fietspad.
Men loopt nu over de Mudakksersedijk, let eens op het hoogteverschil van de akkers aan linker- en rechterzijde van de dijk.
3.
Aan einde van het fietspad, op T-splitsing RA (kn7v13), verharde weg.
Bij kruising RD (vwn).
RD (kn13v12), weg “Wolfsdreef” aan linkerhand negeren, direct daarop voorbij woning nr.1A rechts aanhouden (vwn), het iets hoger gelegen onverharde pad volgen, men loopt weer over een dijkje.
Bij kruising met verharde weg LA (kn12v11), direct daarop op T-splitsing LA (vwn), de weg met flauwe bocht naar rechts volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA richting viaduct (vwn), “Keerdijk”.
Bij kruising RD (kn11v10), “Keerdijk”.
4.
Bij kruising RA (vwn), “Horziksestraat”.
Bij dijkje LA, stijgend grindpad, boven op dijk links aanhouden (kn10v43), grind-/fietspad over de dijk volgen.
Bij kruising met verharde weg RD (vwn), het grindpad over de dijk blijven volgen.
Op T-splitsing voor kapel LA (vwn), verharde weg, direct daarop RD, “Bosscheweg”, weg aan linkerhand negeren.
Na ruim 100 m RA (vwn), “Poeldonksedijk”, de dijkweg volgen tot T-splitsing voorbij horecagelegenheid, verderop passeert men (kn43v44 en kn44v90).
Op deze T-splitsing RA (kn90v62).
5.
Direct na woning nr.22 links aanhouden (vwn), voorbij woning grind-/fietspad over de dijk, “Hooidonksedijk”, het grindpad over de dijk volgen tot T-splitsing met verharde weg, onderweg passeert men hier en daar huizen RD de ringdijk vervolgen (kn62v63 en kn63v22).
Op de T-splitsing RA (kn22v21), verharde weg.
T-splitsing LA (vwn), de weg “Paterstraat” (straatnaambordje passeert men verderop) volgen tot T-splitsing in het dorp.
Op deze T-splitsing RA (vwn), “Grinsel”, de weg volgen tot kruising, verderop passeert men (kn21v20).
Bij deze kruising RD richting de kerk (kn20v61), het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn23v59 = knooppunt 23, volg 59
vwn = volg wandelroutenetwerk
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Jacobus de Meerdere kerk, Hartplein 1, 5275 BM te Den Dungen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan Litserstraat in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Station 's-Hertogenbosch. Buslijn 156. Bushalte Bosscheweg, Den Dungen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Een van de boerderijen Een van de boerderijen
Pad over Mudakkersedijk Pad over Mudakkersedijk
Wiel in verleden ontstaan na een dijk doorbraak Wiel in verleden ontstaan na een dijk doorbraak
Pad over de Keerdijk Pad over de Keerdijk
Uitkijktoren op de Keerdijk Uitkijktoren op de Keerdijk
Uitzicht vanuit de uitkijktoren Uitzicht vanuit de uitkijktoren
Kunst bij een wiel Kunst bij een wiel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart dijken-route-zuid.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Den DungenTheetuin Op d'n Dijck

Poeldonksedijk 14
5275 HK Den Dungen
Bezoek website

Majorcabar/Herberg de Poeling

Poeldonk 17
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Eeterij De Dungense Brug

Poeldonk 28
5275 HP Den Dungen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Geert. Dekkers 19 september 2021 om 20:21

  Prachtige route en veel foto’s gemaakt.

  Reageren
 2. Adrie 17 mei 2019 om 09:19

  Het startpunt van de wandelroute is verplaatst van Poeldonk naar het centrum van Den Dungen. De wat langere Kleine Molenstraat is nu aan het begin van de wandelroute. Op twee-derde van de wandeltocht passeert men op de Poeldonk de horecagelegenheden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Meranda 22 april 2018 om 14:40

  Een aantal weken geleden heb ik de Noord-route vanuit den Dungen gelopen, en vandaag, op deze hele mooie zonnige dag in april heb ik de zuidelijke route bewandeld. De route gaat over een aantal mooie dijkpaden. Helaas ging het overgrote deel van de route over de verharde weg met hele saaie stukken, en een lang stuk door de bebouwde kom van Den Dungen.

  Toch lekker gelopen en aan het eind bij de ophaalbrug een lekker terrasje gepakt.

  Reageren
 4. Lennard 20 mei 2017 om 18:50

  Inmiddels is het overgrote deel van de werkzaamheden afgerond en is het gebied weer toegankelijk. Door herstelwerkzaamheden is de Aa van een gekanaliseerde beek weer een mooie natuurlijke beek geworden met brede beddingen.

  Deze route bestond oorspronkelijk uit één grote route van 21 km met de mogelijkheid die d.m.v. een afkorting op te delen in twee routes van elk ongeveer 12-13 km, een noordelijk en een zuidelijk deel.
  Verreweg het mooiste en bijzonderste deel van de route bleek nou juist die afkorting over een mooi begroeide en slingerende ringdijk te zijn. Samen met het feit dat het noordelijk deel door de werkzaamheden een eigen karakter heeft gekregen deed me dat besluiten de Dijken-route als twee afzonderlijke routes op de site te zetten.

  Dit is het zuidelijke deel dat niet onderhevig was aan de grootschalige werkzaamheden in het noordelijk gebied (omleiding kanaal, verbreding N279 en herstel beekdal Aa). Het noordelijk deel (een tijdje het “verlengde deel” genoemd) zal voortaan onder de naam “Dijken-route noord” door het leven gaan.

  Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Guust v d Weegen 18 juli 2016

  Mijn partner en ik hebben de verlengde route van 12 km willen lopen gisteren. Helaas door diversen wegwerkzaamheden in de buurt van knooppunt 27 volg 32. Dan de brug over, gaat het totaal mis. Geen zijpaden meer te vinden die je moet negeren , direct na brug LA, rechter oever volgen. Ook geen pad te vinden of het moet die weg zijn ± 200 meter verder langs de snelweg. Zal de bedoeling wel niet zijn. We zijn teruggelopen via Berlicum terug naar Den Dungen waar de auto stond. Mochten we er naast zitten dan graag een reactie hoe het dan daar verder moet. Succes met het verdere verloop. Groetjes uit Oosterhout.

  Reageren
  1. Lennard 19 juli 2016 om 08:55

   Beste Guust,
   Dankjewel voor jullie voetnootje.
   De werkzaamheden waar jullie last van ondervonden blijken te maken te hebben met project dynamisch beekdal en de verbreding van de N279. Deze staan hier samen op de planning.
   Dit zijn grootschalige werkzaamheden die wel even gaan duren. De verlenging van de route is daarom voorlopig even gesloten. Als alle werkzaamheden zijn afgerond en het gebied weer toegankelijk is ga ik poolshoogte nemen en de route herzien.
   Nogmaals dank voor de melding!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)