Delshout-tocht, Tienray te Limburg

16 km Wandelroute Delshout-tocht, te Tienray

De wandeltocht start in het plaatsje Tienray. Het plaatsje staat bekend als bedevaartplaats 'Klein Lourdes', in het dorp komt men op diverse plaatsen dan ook kapelletjes tegen o.a. aan het begin van de tocht de kapelletjes rond de begraafplaats en aan het einde van de tocht een processiepark met kruiswegstaties en langs de weg richting de kerk. Na het verlaten van het plaatsje gaat de tocht door de natuurgebieden Swolgenderheide, Hiepterheide en door 't Sohr. De Swolgenderheide en de Hiepterheide liggen op de rand van een oude Maasmeander. De Swolgenderheide is de naam van een oud stuifduinengebied langs deze Maasmeander, de Hiepterheide is een gebied dat bestaat uit een afwisseling van hoger gelegen heide, naald- en loofbossen. Na verlaten van het gebied gaat de tocht richting 't Sohr, de klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. De klimaatbuffer heeft als belangrijk doel de verbinding tussen de Oude Maasarm en de Maas te herstellen. Bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert de Maasarm als waterberging. In dit gebied heeft de Oude Maasarm zijn oorspronkelijke functie teruggekregen, met als resultaat een prachtig gevarieerd gebied. Tijdens de tocht komt men langs meerdere gebouwen met een verhaal waaronder de voormalige watermolen "Delshout", waaraan de naam van deze tocht is ontleend, de molen wordt nu gebruikt als woonhuis. Wat van de molen nog rest zijn de molenstenen die tegen de zijgevel liggen en de muurankers M-, A, Bs, V en H. Deze letters staan voor Margaretha Anna baronesse van Haerten. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-9-2015, laatst bijgewerkt op: 4-8-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, “Spoorstraat”, doorgaande weg, kn40 volg 35, de weg volgen tot woning nr.33, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, ”Kerkhoflaan”, kn35 volg 80.
T.h.v. weg aan linkerhand RA, onverhard pad met begraafplaats aan linkerhand volgen, wn route.
# Langs het wandelpad rond de begraafplaats staan zeven kapelletjes ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten.
Bij 3-sprong LA, begraafplaats aan linkerhand verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising RD, “Hay Thiesenpedje”, onverhard pad, wn route.
Bij 3-sprong RA, pad tussen loods en omheining, wn route.
2.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RA, “Nieuwe Baan”, kn80 volg 33, vervolgens voor overgang van verharde weg naar grindpad LA, smal bospad met waterloop aan linkerhand, W-R route, verderop na ca. 90m buigt het pad naar rechts weg van de waterloop, het doorgaande pad verder volgen tot top van een heuvelrug, smal zijpad aan linkerhand negeren, let op de W-R route markeringen op de bomen.
Voorbij deze heuvelrug, het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, W-R route, het licht slingerend doorgaande pad verder volgen tot 4-sprong t.h.v. rand bosgebied.
3.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad, wn route, de W-R route wordt verlaten.
Na ca. 100m LA, smal bospad, kn32 volg 31.
Bij T-splitsing LA, breder pad, wn route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren.
In flauwe bocht naar rechts van het pad LA, wn route, vervolgens na ca. 30m, voor flauwe bocht naar links RA, smal slingerend bospad, wn route, het pad volgen tot kruising, smalle zijpaadjes negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RA, smal licht stijgend bospad, wn route, men passeert een lage heuvelrug.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad wn route.
4.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, vervolgens na ca. 45m, bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
Na ca. 50m RA door klaphek, begrazingsgebied, wn route, vervolgens na ca. 60m bij splitsing links aanhouden, het linker zanderige pad volgen, verderop voorbij 2de heuveltop omgeven door kleine open plek buigt het pad naar links.
Bij 4-sprong met breed pad RD, smal pad, kn31 volg 74.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
Bij 4-sprong met in het pad aan linkerhand een picknicktafel RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Iets voorbij waterloop LA, smal naar links buigend bospad, wn route.
5.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m eveneens RD, bospad aan rechterhand negeren.
Na ca. 150m, voorbij smal bosperceel RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn74 volg 61.
Bij 4-sprong RD door iets naar achter gelegen klaphek(9), kn61 volg 62, smal pad door half open plek met heide, verderop voorbij heuvel aan rechterhand buigt het pad naar links richting klein beekje (staat vaak droog), het beekje aan linkerhand volgen, na ca. 80m buigt het pad voor afrastering naar rechts richting klaphek, wn route, via dit klaphek(8) het het begrazingsgebied verlaten en bospad volgen.
Bij kruising voor klaphek(6) LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand met SBB bordje “Schuitwater” door brede open strook, ruim voorbij 2de klaphek met veerooster.
6.
Bij dit pad LA richting klaphek, voorbij het klaphek(12) het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand klaphek(10) met veerooster.
Bij deze T-splitsing RA, kn8 volg 72.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. woning nr.36 buigt het pad voor metalen slagboom naar links, wn route, breed grindpad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, grindpad, wn route.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, direct daarna RA, verharde weg, “Hogeweg”, wn route.
T.h.v. bankje, iets voor overgang naar grindpad RA, grindpad langs erf van een boerderij, wn route.
7.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, voorbij de woningen gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop t.h.v. een kapel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 71, vervolgens na ca. 60m LA, grindpad met wegwijzerbord “Visvijver Swolgen”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
# In een groot deel van ’t Sohr zijn werkzaamheden die volgens de planning tot Q4-2020 duren. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum, voor meer informatie zie link onder de routebeschrijving. Het gebied is inmiddels weer open op veel plaatsen ontbreken de routeplaatjes nog en delen van de afrastering ook zijn de oude paden wat verwilderd. Bij twijfel: de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren, na ca. 60m passeert men kn71 volg 77. Bij deze T-splitsing RA, kn77 volg 54/62, vervolgens in bocht naar links RA, “Flemmingweg”, wn route. Direct daarna links aanhouden, grindpad, wn54. Voorbij omheind perceel RA, de wn route wordt verlaten. Bij kruising LA, kn62 volg 64, het pad volgen tot kruising met breed grindpad. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.

8.
Na ca. 60m RA, smal pad met metalen afsluitboom en SBB bordje “’t Sohr”, kn71 volg 4, verderop voorbij het bosperceel aan rechterhand buigt het pad richting richting een geul met stapstenen.
Voor deze geul links aanhouden, een klein stukje de geul aan rechterhand volgen vervolgens door rand bosschages met open grasland aan rechterhand richting dubbele rij populieren in de verte lopen.
Voor deze populieren, bij kruising RD het gras-pad tussen de populieren inlopen met waterplas (geul) aan linkerhand. paarse SBB route, verderop voor een grotere waterplas (geul) buigt het pad naar links, paarse SBB route.
Bij T-splitsing RA, paarse SBB en kn61 volg 60, direct daarna RD, pad met metalen afsluitboom richting heuveltop aan linkerhand negeren, voor een mooi uitzicht over de omgeving het pad met metalen afsluitboom aan linkerhand een klein stukje inlopen naar het uitzichtpunt met bankjes, vervolgens voorbij de waterplas (geul) LA, paarse SBB route, kn60 volg 63, smal pad met de waterplas aan linkerhand, verderop iets voor smalle zijde van de waterplas buigt het pad naar rechts en passeert men een metalen hek.
Bij T-splitsing LA, paarse SBB route, kn63 volg 62, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
Bij kruising RA, kn62 volg 64, de paarse SBB route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek met veerooster, zijpad negeren.
9.
Bij deze kruising LA, breed grindpad, kn64 volg 54.
Bij kruising RD, verharde weg, kn54 volg 55.
Bij T-splitsing met bankje LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn55 volg 83.
Bij splitsing met picknicktafel rechts aanhouden, “Mgr Jenneskensstraat”, wn route.
Na ca. 150m, in flauwe naar rechts LA, “De Ham”, grindpad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij woning RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn83 volg 45.
Bij T-splitsing RA, wn route.
In flauwe bocht naar rechts LA, “Beekveld nrs. 4 en 5”, kn45 volg 42.
10.
Bij 3-sprong voor inrit van woning RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, direct daarna LA, “Elshout”, grindpad, wn route.
Voor brug LA, gras-pad met beek aan rechterhand, kn42 volg 41.
Bij kruising met aan rechterhand een brugje RD, verderop bij een bosperceel buigt het pad iets naar links het bosperceel in, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij smal brugje.
Bij deze T-splitsing LA, gras-pad met beek aan linkerhand, wn route.
Voorbij kruisbeeld links aanhouden, verharde weg, de beek verder volgen, wn route.
Bij 3-sprong LA de brug over, “Burgemeester van den Berghlaan”, kn41 volg 40, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
W-R = LAW pad met wit-rode markeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over herinrichting gebied Ooijen-Wanssum

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk O.L. Vrouw Troosteres der Bedrukten, Kloosterstraat 1, 5865 AA te Tienray. Plan Route

Met de auto

Volg de A73 naar de Tienrayseweg in Horst. Neem afrit 10-Horst-Noord vanaf de A73. Ga verder op de Tienrayseweg. Rijd naar de Burgemeester van de Berghlaan in Tienray.

Openbaar vervoer

Station Venray. Bus 29 (richting Venlo). Bushalte Kerk, Tienray.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

't Sohr, Schotse hooglanders Adrie: 't Sohr, Schotse hooglanders
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, ludieke peilmeters Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeters
Natuurgebied Hiepterheide Adrie: Natuurgebied Hiepterheide
Natuurgebied Hiepterheide, Schotse hooglander Adrie: Natuurgebied Hiepterheide, Schotse hooglander
Mariakapelletje Adrie: Mariakapelletje
De Adrie: De "Delshout", voormalige watermolen
Kapelletje in directe omgeving van de kerk Adrie: Kapelletje in directe omgeving van de kerk
De winkel Adrie: De winkel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart delshout-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TienrayErvaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 8 juli 2019 om 16:34

  Bij punt 7. gaat de wandeltocht door het natuurgebied ’t Sohr. Momenteel vinden er ook werkzaamheden in dit gebied plaats. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum. Grote delen van het gebied zijn niet meer toegankelijk voor wandelaars, voorlopig het alternatief bij punt 7. volgen.

  Reageren
 2. w nabben 14 december 2018 om 20:41

  Door wie is deze wandelroute uitgezet?
  Landschap Horst aan de Maas?……………Of?

  Reageren
  1. Adrie 15 december 2018 om 06:28

   Voor routemaker zie laatste regel bij de omschrijving “Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-9-2015, laatst bijgewerkt op: 17-10-2018”. Deze wandelroute is door mij uitgezet zonder verdere verbinding met Landschap Horst aan de Maas of een andere organisatie.

 3. Adrie 18 oktober 2018 om 14:39

  Gisteren 17 oktober 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine veranderingen bij de herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 26 april 2017 om 16:44

  Vandaag 26 april 2017 de wandelroute gecontroleerd. Tevens de route iets aangepast, nieuw in de route is een mooi stukje heidegebied met een klein beekje de “Boabel”. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 26 oktober 2015

  Gisteren gelopen met goed wandelweer. De zon liet zich zelfs een hele tijd zien…

  Ik vond het een mooie route met behoorlijk wat afwisseling. En m.n. het eerste stuk in het bos ligt best rustig. Door de afwisseling wordt deze route nooit saai. Op veel plekken verfraaien mooie herfsttinten nu bovendien het traject.

  M.b.t. de onduidelijkheid bij punt 2: er zijn inderdaad boswerkzaamheden geweest waardoor e.e.a. is veranderd. Ik heb notities gemaakt en dien binnenkort een wijziging in. Ondertussen kan gewoon het slingerende bospad worden gevolgd tot aan de bosrand. Dit is verreweg het duidelijkste pad, alle zijpaden zijn kleiner of minder opvallend.

  Reageren
 6. Adrie 25 september 2015

  Hetty van den Boom bedankt voor uw reactie! In het genoemde bosgebied zijn boswerkzaamheden geweest met als gevolg dat op een paar plaatsen het pad wat lastiger te herkennen is. Helaas kan ik uit uw reactie niet opmaken wat er niet duidelijk is, heeft U bijvoorbeeld het pad direct na het brugje niet kunnen vinden of bent U ergens op dat pad omgekeerd. Kunt U dit e.v.t. wat toelichten via de contact pagina of via een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Bij voorbaat bedankt!

  Reageren
 7. Hetty van den Boom 25 september 2015

  Een mooie, afwisselende wandeling, eentje die we vaker ga lopen. Bij punt 2 is de beschrijving niet helemaal duidelijk en zijn we van kooppunt 32 richting 31 gelopen en daar weer de route opgepakt. Ook goed maar we miste hierdoor een stuk door het bos.
  Het gaat om de volgende beschrijving:
  Direct na passeren van brugje LA, smal pad langs waterloop op linkerhand volgen, na ca. 90 m buigt het pad naar rechts.
  Direct na passeren van brugje LA, smal pad langs waterloop op linkerhand volgen, na ca. 90 m buigt het pad naar rechts.
  Na ca. 160m bij splitsing voor lage heuvelrug links aanhouden, na ca. 40m buigt het pad naar links, vervolgens het pad verder volgen tot 4-sprong bij bosrand.

  Ik ben blij met deze site wij maken er veel gebruik van. Bedankt samenstellers van de routes.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)