Delshout-tocht, Tienray te Limburg

16 km Wandelroute Delshout-tocht, te Tienray

Wandeltocht door Swolgenderheide, Hiepterheide en Maaspark Ooijen-Wanssum. Het plaatsje Tienray staat bekend als bedevaartplaats 'Klein Lourdes', in het dorp komt men op diverse plaatsen dan ook kapelletjes tegen o.a. aan het begin van de wandeltocht de kapelletjes rond een begraafplaats en aan het einde van de tocht een processiepark met kruiswegstaties en langs de weg richting de kerk. De Swolgenderheide en de Hiepterheide liggen op de rand van een oude Maasmeander. De Swolgenderheide is de naam van een oud stuifduinengebied langs deze Maasmeander, de Hiepterheide is een gebied dat bestaat uit een afwisseling van hoger gelegen heide, naald- en loofbossen. Na verlaten van de Hiepterheide gaat de wandeltocht richting het nieuw ingericht Maaspark Ooijen-Wanssum. Dit nieuwe natuurgebied tussen Broekhuizen en Geijsteren beschermd de omliggende dorpen tegen hoge waterstanden van de Maas. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied. Bij hoge waterstanden stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen, zal de gehele tien kilometer lange Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen en op spectaculaire wijze meestromen, Zou het gebied te nat zijn door een hoge waterstand van de Maas er is een hoogwater alternatief beschikbaar. Tijdens de wandeltocht komt men langs meerdere gebouwen met een verhaal waaronder de voormalige watermolen Delshout waaraan de naam van deze tocht is ontleend, de molen wordt nu gebruikt als woonhuis. Wat van de molen nog rest zijn de molenstenen die tegen de zijgevel liggen en de muurankers M-, A, Bs, V en H. Deze letters staan voor Margaretha Anna baronesse van Haerten. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-9-2015, laatst bijgewerkt op: 7-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, “Spoorstraat”, kn40 volg 35, de doorgaande weg volgen tot woning nr.33, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, ”Kerkhoflaan”, kn35 volg 80.
T.h.v. weg “Ringovenweg” aan linkerhand RA, onverhard pad met begraafplaats aan linkerhand, wn route.
# Langs het wandelpad rond de begraafplaats staan zeven kapelletjes ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten.
Bij 3-sprong LA, begraafplaats aan linkerhand verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising RD, “Hay Thiesenpedje”, wn route, het grindpad buigt verderop naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA, onverhard pad tussen loods en omheining, wn route.
2.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RA, “Nieuwe Baan”, kn80 volg 33/32, t.h.v. overgang naar grindpad, direct na waterloop LA, smal pad met de waterloop aan linkerhand, wn32, na ca. 90m buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
Ca. 70m voorbij deze bocht het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot top van een heuvel.
Iets voorbij deze top met aan rechterhand een bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar links met aan linkerhand een heuvel, het licht slingerend doorgaande pad verder volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand.
3.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad, kn32 volg 33/31, men loopt het bos weer in.
Na ca. 100m LA, smal bospad met enkele leuke klimmetjes, wn31.
Bij T-splitsing LA, breder pad, wn route, het pad volgen tot flauwe bocht naar rechts, smal zijpad negeren.
In deze flauwe bocht LA, wn route, vervolgens na ca. 30m, voor flauwe bocht naar links RA, wn route, het slingerend bospad volgen tot kruising, smalle zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad ca. 180m volgen tot 4-sprong met iets verder een 2de pad maar rechts, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RA, smal licht stijgend bospad, wn route, men passeert een lage heuvel.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad wn route.
4.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, wn route, vervolgens na ca. 50m RA door klaphek, begrazingsgebied, wn route.
Voorbij een zanderige open plek op een lage heuvel het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong met breed pad RD, smal pad, kn31 volg 74.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route.
Bij 4-sprong met in het pad aan linkerhand een picknicktafel RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Iets voorbij waterloop, bij 4-sprong scherp LA, smal bospad, wn route.
5.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route, het pad met verderop een landbouwperceel aan rechterhand volgen tot pad aan rechterhand ca. 70m voorbij het landbouwperceel, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met bosrand aan rechter- en afrastering aan linkerhand, kn74 volg 61.
Bij 4-sprong RD door het klaphek(9) iets verder, kn61 volg 62, smal pad door half open plek met heide, na ca.130m buigt het pad voorbij een heuvel aan rechterhand naar links richting een smal beekje (staat vaak droog), het beekje aan linkerhand volgen, na ca. 80m buigt het pad voor een afrastering naar rechts richting een klaphek, wn route, via dit klaphek(8) het begrazingsgebied verlaten en bospad volgen.
Voor klaphek(6), bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand met SBB bordje “Schuitwater” door brede open strook, ruim voorbij 2de klaphek (klaphek met nummer 13) met veerooster.
6.
Bij dit pad LA richting klaphek in de verte, voorbij het klaphek(12) het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand klaphek(10) met veerooster en een bankje.
Bij deze T-splitsing RA, kn8 volg 72, verderop passeert men klaphek(11).
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. woning nr. 36/34 buigt het pad voor een metalen slagboom naar links, wn route, breed grindpad, “Groenweg”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, grindpad door landbouwgebied, wn route.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij woning nr.70 LA, “Krienestraat”.
In flauwe bocht naar links van de weg LA, smalle weg met elektriciteitsgebouwtje aan rechterhand, “Osterbos”.
7.
RD, grindpad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, wn route, voorbij woning nr.9 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop t.h.v. een kapel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 71, vervolgens na ca. 60m LA, grindpad met verderop een visvijver aan linkerhand, “Lissenvenweg”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 60m RA door klaphek, smal onverhard pad met bordje “Ooijen – Wanssum Maaspark”, kn71 volg 4, het pad volgen tot T-splitsing voor een brede geul (waterplas) met iets naar rechts stapstenen in de geul.
Bij deze T-splitsing LA, kn4 volg 61, pad met open grasland aan rechter en een geul aan linkerhand richting de rij populieren verderop.
8.
Voor deze populieren, bij kruising RD het pad tussen de populieren inlopen met een geul aan linkerhand, voor een bredere geul buigt het pad naar links, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn61 volg 60, voor mooi uitzicht even de heuvel aan linkerhand oplopen, vervolgens voorbij de geul LA, kn60 volg 63, smal pad met de geul aan linkerhand, verderop iets voor smalle zijde van de geul buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn63 volg 62, t.h.v. de smalle zijde van de geul passeert men stapstenen, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
Bij kruising RA, kn62 volg 64, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek met veerooster, zijpad negeren.
9.
Bij deze kruising LA, breed grindpad, kn64 volg 54.
Bij kruising RD, verharde weg, kn54 volg 55.
Bij T-splitsing met bankje LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn55 volg 83.
Voor picknicktafel, bij splitsing rechts aanhouden, “Mgr Jenneskensstraat”, wn route.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts LA, “De Ham”, grindpad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij woning nr.3 RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn83 volg 45.
Bij T-splitsing RA, wn route.
10.
In flauwe bocht naar rechts LA, “Beekveld nrs. 4 en 5”, kn45 volg 42.
Voor inrit van woning nr.4, bij 3-sprong RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, direct daarna LA, “Elshout”, grindpad, wn route.
Voor brug LA, gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand, kn42 volg 41, na ca. 350m  kruist het pad een grindpad met aan rechterhand een brugje, ruim voorbij een 2de brugje buigt het pad iets naar links een bosperceel in, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een smal brugje.
Bij deze T-splitsing LA, gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand, wn route.
Voorbij kruisbeeld links aanhouden, verharde weg met de beek aan linkerhand, wn route.
Bij 3-sprong LA de brug over, “Burgemeester van den Berghlaan”, kn41 volg 40, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk O.L. Vrouw Troosteres der Bedrukten, Kloosterstraat 1, 5865 AA te Tienray. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan zijweg Burgemeester van den Berghlaan bij de kerk. Of iets zuidelijk van de kerk aan de Spoorstraat op de parkeerplaats Centrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Tienray.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

't Sohr, Schotse hooglanders Adrie: 't Sohr, Schotse hooglanders
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr, ludieke peilmeters Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeters
Natuurgebied Hiepterheide Adrie: Natuurgebied Hiepterheide
Natuurgebied Hiepterheide, Schotse hooglander Adrie: Natuurgebied Hiepterheide, Schotse hooglander
Mariakapelletje Adrie: Mariakapelletje
De Adrie: De "Delshout", voormalige watermolen
Kapelletje in directe omgeving van de kerk Adrie: Kapelletje in directe omgeving van de kerk
De winkel Adrie: De winkel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart delshout-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TienrayErvaringen van wandelaars (13)

 1. Marius&Fridy Verbaarschot Bakel 13 maart 2024 om 17:52

  Vandaag 13-03-2024 deze route proberen te wandelen. ‘T was droog van boven, maar onder hebben we enkele keren om moeten draaien, omdat er tot aan je schenen water stond. Zodoende hebben we een verhard fietspad gevolgd en kwamen toch bij knooppunt 63 en konden we de nr 53 vervolgen. Het was wel echt heel erg nat.
  Desondanks hebben we een bijzonder mooie wandeling gemaakt door een mooi gebied en gaan deze nog ‘n keer doen zodra de schoenen, broek en sokken zijn opgedroogd.M&F

  Reageren
 2. Adrie 7 april 2023 om 16:13

  Vandaag 7 april 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk is verder uitgebreid, de nieuwe routepaaltjes in de routebeschrijving opgenomen. DE routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Petra 14 maart 2021 om 17:01

  Wat een mooie route ! Eerst bos gebied met kleine heuveltjes. Daarna door de landelijke omgeving en het gebied schuitwater , prachtig om daar van te mogen genieten met nog 4 reeën op ons pad. Het gebied ‘T Sohr komt daar nog achteraan, prachtig. Zeer zeker een route om nog eens te wandelen. Adrie, TOP

  Reageren
 4. Adrie 28 december 2020 om 16:33

  De werkzaamheden aan gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn afgerond, het alternatief is verwijderd uit de routebeschrijving en van de kaarten. Er blijft een kleine kans dat men het gebied niet in kan, eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.

  Reageren
 5. Adrie 26 september 2020 om 13:41

  25 september 2020 de wandeltocht gecontroleerd. ’t Sohr is weer toegankelijk, de werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond. Momenteel is men nog bezig met het plaatsen van een afrastering rond het gebied. Omdat er Schotse hooglanders grazen in het gebied is ook oude afrastering nog aanwezig, op een punt passeert men de oude afrastering. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 8 juli 2019 om 16:34

  Bij punt 7. gaat de wandeltocht door het natuurgebied ’t Sohr. Momenteel vinden er ook werkzaamheden in dit gebied plaats. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum. Grote delen van het gebied zijn niet meer toegankelijk voor wandelaars, voorlopig het alternatief bij punt 7. volgen.

  Reageren
 7. w nabben 14 december 2018 om 20:41

  Door wie is deze wandelroute uitgezet?
  Landschap Horst aan de Maas?……………Of?

  Reageren
  1. Adrie 15 december 2018 om 06:28

   Voor routemaker zie laatste regel bij de omschrijving “Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-9-2015, laatst bijgewerkt op: 17-10-2018”. Deze wandelroute is door mij uitgezet zonder verdere verbinding met Landschap Horst aan de Maas of een andere organisatie.

 8. Adrie 18 oktober 2018 om 14:39

  Gisteren 17 oktober 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine veranderingen bij de herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 26 april 2017 om 16:44

  Vandaag 26 april 2017 de wandelroute gecontroleerd. Tevens de route iets aangepast, nieuw in de route is een mooi stukje heidegebied met een klein beekje de “Boabel”. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Lennard 26 oktober 2015

  Gisteren gelopen met goed wandelweer. De zon liet zich zelfs een hele tijd zien…

  Ik vond het een mooie route met behoorlijk wat afwisseling. En m.n. het eerste stuk in het bos ligt best rustig. Door de afwisseling wordt deze route nooit saai. Op veel plekken verfraaien mooie herfsttinten nu bovendien het traject.

  M.b.t. de onduidelijkheid bij punt 2: er zijn inderdaad boswerkzaamheden geweest waardoor e.e.a. is veranderd. Ik heb notities gemaakt en dien binnenkort een wijziging in. Ondertussen kan gewoon het slingerende bospad worden gevolgd tot aan de bosrand. Dit is verreweg het duidelijkste pad, alle zijpaden zijn kleiner of minder opvallend.

  Reageren
 11. Adrie 25 september 2015

  Hetty van den Boom bedankt voor uw reactie! In het genoemde bosgebied zijn boswerkzaamheden geweest met als gevolg dat op een paar plaatsen het pad wat lastiger te herkennen is. Helaas kan ik uit uw reactie niet opmaken wat er niet duidelijk is, heeft U bijvoorbeeld het pad direct na het brugje niet kunnen vinden of bent U ergens op dat pad omgekeerd. Kunt U dit e.v.t. wat toelichten via de contact pagina of via een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Bij voorbaat bedankt!

  Reageren
 12. Hetty van den Boom 25 september 2015

  Een mooie, afwisselende wandeling, eentje die we vaker ga lopen. Bij punt 2 is de beschrijving niet helemaal duidelijk en zijn we van kooppunt 32 richting 31 gelopen en daar weer de route opgepakt. Ook goed maar we miste hierdoor een stuk door het bos.
  Het gaat om de volgende beschrijving:
  Direct na passeren van brugje LA, smal pad langs waterloop op linkerhand volgen, na ca. 90 m buigt het pad naar rechts.
  Direct na passeren van brugje LA, smal pad langs waterloop op linkerhand volgen, na ca. 90 m buigt het pad naar rechts.
  Na ca. 160m bij splitsing voor lage heuvelrug links aanhouden, na ca. 40m buigt het pad naar links, vervolgens het pad verder volgen tot 4-sprong bij bosrand.

  Ik ben blij met deze site wij maken er veel gebruik van. Bedankt samenstellers van de routes.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)