De Zoom-tocht, Nederweert-Eind te Limburg

18 km Wandelroute De Zoom-tocht, te Nederweert-Eind

Wandeltocht door de Zoom, Natuurparel Philomenahoeve, de Schoorkuilen en natuurgebied Sarsven en de Banen. Na het verlaten van de plaats gaat de tocht al vrij snel door de Banen, gevolgd wordt een bloemrijke rand tussen landbouwgebied en de Banen. Vervolgens gaat de tocht door landbouwgebied naar de Zoom. De Zoom maakt deel uit van het zogenaamde Peelvennengebied, het gebied ligt als een natuureiland te midden van landbouwgebied. De Zoom is een groot komvormig gebied gevormd door turfgraverij. De laagte is ongeveer twee meter diep met heide, vennen, vlaktes met pijpenstrootje en struisgras, oude turfkuilen en wilgenstruwelen, het gebied is met een kade omringt. Niet alleen is in de Zoom in het verleden turf gewonnen, de vennen in het natuurgebied Sarsven en de Banen maar ook in de Kwegt en aan de andere zijde van het kanaal de Schoorkuilen zijn ontstaan door turfwinning. De aanleg rond 1926 van het verbindingskanaal tussen de plaatsen Wessem en Nederweert, heeft veel invloed op het landschap gehad, veel van de vennen verdwenen onder het zand dat vrijkwam, het Sarsven en de Banen waren de weinige vennen die overgebleven. Recent is het ven in de Kwegt hersteld, het is een prachtig groot ven geworden. De omgeving van het Sarsven blijkt ook een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen te zijn van bewoning uit de Oude en Midden Steentijd (10.0000 tot 3.000 voor Christus). Als bezienswaardigheid komt men in de Natuurparel Philomenahoeve langs een recent gebouwde schaapskooi. 66% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-4-2017, laatst bijgewerkt op: 27-6-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk de weg links van de kerk inlopen, “St. Gerardusstraat”, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn78, vervolgens de weg volgen tot weg aan rechterhand t.h.v. woning nr.87, zijweg aan linkerhand negeren.
Bij deze weg RA, “Visdijk”, kn78 volg 79.
RD pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn79 volg 82.
Na passeren van brugje bij kruising RD door klaphek, smal iets verhoogd bospad door rand bosgebied, wn82.
Bij 3-sprong rechts aanhouden door klaphek, klaphek aan linkerhand negeren, kn82 volg 11, na verlaten van smal bos met bankje het iets verhoogd pad met knuppelbrugjes door open gebied volgen, verderop na passeren van klaphek buigt het pad naar rechts, vervolgens waterloop aan linkerhand volgen, wn route.
2.
Na passeren van bosrand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, wn11, direct daarna iets voor klaphek LA, slingerend bospad, wn route, vervolgens het smalle bospad volgen tot 4-sprong t.h.v. stuw.
Bij deze 4-sprong RD, waterloop aan linkerhand volgen, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij kruising RD, de waterloop aan linkerhand verder volgen, verderop buigt het gras-/onderhoudspad naar links, de waterloop aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met verharde weg LA, verharde weg, kn10 volg 12.
Bij kruising RA, “Banendijk”, kn12 volg 89/92.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, verderop voorbij woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, wn92.
3.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn92 volg 93, iets verder volgt pad de bosrand aan rechterhand.
T.h.v. bosgebied aan linkerhand RA door klaphek, kn93 volg 90, na passeren van het klaphek rechts aanhouden, afrastering aan rechterhand volgen, verderop na passeren van een overstap buigt het pad naar links, na verlaten van het bos volgt het pad de rand van het natuurgebied.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn90 volg 91 direct daarna LA, wn91.
Na passeren van brede waterloop RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, kn91 volg 22, verderop t.h.v. betonnen brug kan ook het iets beter te belopen pad aan de andere zijde van de waterloop gevolgd worden.
Bij verharde weg LA, kn22 volg 23.
In bocht naar rechts links aanhouden, onverhard pad richting hoogspanningsmast, wn23.
4.
Voorbij de hoogspanningsmast RA door klaphek, na passeren van het klaphek links aanhouden, afrastering aan linkerhand volgen, verderop wordt via een klaphek het omheind gebied weer verlaten, iets voor rand natuurgebied buigt het gras-pad naar rechts, de rand van het  natuurgebied volgen met iets verder aan rechterhand een bosperceel met eiken, verderop voorbij het perceel met eiken buigt het gras-pad naar links en volgt afrastering aan rechterhand, weer verder passeert men een klaphek.
Na passeren van 2de klaphek bij T-splitsing LA, wn23.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn23 volg 20, vervolgens de weg volgen tot woning aan linkerhand, zijwegen negeren, verderop passeert men kn20 volg 65.
Voorbij deze woning RD, weg “Leveroyse heideweg” aan linkerhand negeren, kn65 volg 60, vervolgens voor bosgebied RA, onverhard pad, wn60.
5.
RD, pad langs bosschages aan rechterhand negeren, kn60 volg 61.
Bijna aan einde van het bosgebied LA, smal bospad, wn61, vervolgens het doorgaande smalle pad volgen tot T-splitsing voor akker.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn61 volg 62.
Na passeren van bosperceel aan linkerhand, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn62 volg 52.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn52, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing, verderop passeert men kn52 volg 51.
Bij deze T-splitsing LA, kn51 volg 50.
Voor bosgebied RA, onverhard pad, kn50 volg 16, vervolgens het pad volgen tot kleine woning aan rechterhand.
Iets voor deze woning RA, smal bospad, kn16 volg 15.
6.
Na verlaten van het bosgebied, bij 3-sprong links aanhouden, kn15 volg 14, vervolgens het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn14 volg 38.
Bij kruising RA, gras-pad met afrastering aan rechterhand richting schaapskooi, de wn route wordt verlaten.
Voor de schaapskooi, bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij de schaapskooi RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gras-pad met afrastering aan rechterhand, wn38, verderop t.h.v. open plek buigt het pad met een ruime bocht naar links.
Bij kruising met aan overzijde van de weg ingang “Dagcamping de Houtsberg” RA, verharde weg, kn38 volg 46, vervolgens de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, wn46.
7.
Voor klein parkeerterreintje met SLL bord “De Kwegt” RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, vervolgens het gras-pad langs de waterloop volgen tot brede waterloop aan rechterhand, iets voorbij een stuw.
# Voordat men RA het gras-pad inloopt, een klein stukje RD is een plateau met mooi uitzicht over de waterplas. 
Voorbij deze waterloop RA, de waterloop aan rechterhand volgen.
Bij kruising RA brugje over, wn36, smal bospad, iets verder passeert men een knuppelbrugje.
Bij 3-sprong met informatiepaneeltje “IJsboerderij Gommers” rechts aanhouden, kn36 volg 35.
Bij kruising met doorgaande weg RD, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn35, vervolgens voorbij bocht naar rechts LA, smal bospad, wn35, verderop iets voor uitkijktoren buigt het pad naar rechts en gaat over een knuppelbrugje, wn35, ruim voorbij het brugje buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand.
8.
RD, klaphek aan rechterhand negeren, kn35 volg 34.
Bij T-splitsing LA, kn34 volg 32.
Bij 3-sprong LA, verharde weg, kn32 volg 31, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing in bebouwde kom, zijpaden negeren, verderop ruim voorbij bocht naar rechts passeert men kn31 volg 77.
# Voor een mooi uitzicht over het Sarsven vanuit een vogelkijkscherm even het smalle pad aan linkerhand iets voor bocht naar rechts  inlopen.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Loyenbos”, wn77.
In bocht naar rechts RD, verhard voetpad volgen, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoor Maesplein 5, 6034 TE te Nederweert-Eind. Plan Route

Met de auto

A2/E25, neem afrit afrit 39. Ga verder op de Randweg Zuid/N275. Rijd naar de Sint Gerardusstraat in Nederweert-Eind. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Station Weert. Bus 82 (richting Roermond). Bushalte Steutenweg, Nederweert-Eind. Aanlooproute: Ga in noordelijke richting op Eind naar Steutenweg. Sla rechtsaf naar Steutenweg. Sla linksaf naar Meester Petersstraat, vervolgens de weg volgen tot de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Banen Adrie: De Banen
Vogelkijkhut in de Banen Adrie: Vogelkijkhut in de Banen
Het interieur Adrie: Het interieur
Broekbos bij de Banen Adrie: Broekbos bij de Banen
De Zoom Adrie: De Zoom
De Zoom op een koude winterdag Adrie: De Zoom op een koude winterdag
Schaapskooi op de natuurparel Philomenahoeve Adrie: Schaapskooi op de natuurparel Philomenahoeve
De Schoorkuilen Adrie: De Schoorkuilen
De Schoorkuilen Adrie: De Schoorkuilen
Het Sarsven Adrie: Het Sarsven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-zoom-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Nederweert-EindErvaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 22 augustus 2018 om 17:07

    De wandelroute 19 augustus 2018 gecontroleerd. Geen veranderingen gezien m.u.v. van een knooppunt routepaaltje dat er niet meer stond, dit is gemeld bij routebureau Limburg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)