De stuwwal-route, Plasmolen te Limburg

20 km Wandelroute De stuwwal-route, te Plasmolen

Wandeltocht door het natuurgebied de Sint-Jansberg en over de Mookerheide. De Sint-Jansberg is een landgoed met beboste hellingen, akkers en weilanden. De landbouwgronden worden doorsneden door holle wegen. Het bosgedeelte bestaat uit fraaie oude loofbossen en naaldbossen. Sint-Jansberg is niet alleen een fraai natuurgebied, er liggen ook sporen uit een ver verleden. Onder de grond bevinden zich waardevolle resten van een Romeinse villa van bijna 2000 jaar oud. Bovengronds geven lage muurtjes de grondcontouren weer. Een kunstwerk van buizen is een driedimensionale weergave van het oorspronkelijke hoofdgebouw. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heeft u op sommige punten prachtige vergezichten over de Maas. Tijdens de wandeltocht komt men nog een aantal andere bezienswaardigheden tegen zoals de restanten van een voormalig landhuis. In de tweede wereldoorlog is dit landhuis vernield en waarvan nu nog slechts de fundamentresten. Vlakbij ligt een voormalige ijskelder. Deze biedt nu ruimte aan verschillende soorten vleermuizen. Verder komt men langs een jachtslot De Mookerheide gebouwd in 1904 . Eveneens worden er twee schansen aangedaan, de eerste de Heumense schans is vermoedelijk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd. De schans is gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster met een doorsnede van 50 meter. De tweede schans de Mookerschans en is uit dezelfde periode gebouwd als een vierkant en heeft een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter. Als laatste komt men langs een oude watermolen de bovenste Plasmolen, deze molen stamt uit 1725. Om de Bovenste Plasmolen van water te voorzien, heeft men enkele eeuwen geleden het water via een kanaaltje parallel aan de helling naar de Molen geleid. Het water van de helbeek komt via de Molenvijver in het midden van het waterrad uit. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 18-3-2012, laatst bijgewerkt op: 10-4-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de parkeerplaats met de rug naar de horecagelegen, het parkeerterrein aan de rechterzijde verlaten, na verlaten van het parkeerterrein RA, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, “Rijksweg”, kn54 volg 55, het fietspad volgen tot bushalte aan linkerzijde van de doorgaande weg.
Iets voorbij deze bushalte LA, grindpad met NM bord “St Jansberg”, “St Maartensweg”, kn55 volg 29.
Bij 4-sprong met waterbron RA door houten voetgangerssluis, kn29 volg 58, grindpad met smal beekje “Helbeek” aan linkerhand.
# Voor bezichtiging van de driedimensionale weergave van het Romeinse hoofdgebouw, hier even RD de helling oplopen, zie bordje Romeinse villa.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij 3-sprong met aan linkerhand een houten vlonder RA, kn58 volg 78, vervolgens na ca. 40m bij 4-sprong RD, het pad loopt parallel met een iets lagergelegen pad aan rechterhand met wn routepaaltje, verderop komen beide paden samen, bij samenkomst met lagergelegen pad RD.
2.
Bij 4-sprong met in het pad aan rechterhand een bankje LA, kn78 volg 89, stijgend pad met enkele traptreden inlopen, pad met waterbekken aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan rechterhand aarden dam RD, kn89 de wn route wordt verlaten, men passeert aan rechterhand de 2de waterbekken.
Voorbij de 2de waterbekken, bij 3-sprong iets links aanhouden, het pad stijgt licht, verderop passeert men aan rechterhand een muur.
# De muur is de tuinmuur van een voormalig landhuis. In de tweede wereldoorlog is dit landhuis vernield, wat resteert zijn de fundamenten en de tuinmuur.
Iets voorbij de muur RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij kruising RA, licht stijgend pad.
Bij T-splitsing LA, pad door de bosrand.
# Na ca. 50m passeert men aan linkerhand pad naar een ijskelder, na restauratie in gebruik als vleermuizen verblijf.
Bij 5-sprong 2de pad aan linkerhand volgen, wn route.
3.
Voorbij diep dal aan linkerhand met houten afrastering, bij 3-sprong rechts aanhouden, stijgend pad, kn59 volg 26, het pad volgen tot 3-sprong voorbij een boomstam als afsluitboom op het pad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad stijgt weer.
T.h.v. ANWB paddenstoel 21689/001 RD, “St. Maartensweg”, wn route, pad aan rechterhand negeren, voorbij de boerderij RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder passeert men aan linkerhand een perceel grasland, iets voorbij een bocht naar links volgt het pad aan linkerhand de bosrand, het pad verder volgen tot T-splitsing, overige zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA.
Bij kruising RA, kn26 volg 25 verderop buigt het pad naar rechts, voorbij een klaphek RD door grasland met ruigte strook aan linkerhand, aan overzijde via een klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, wn route.
Achtereenvolgens pad aan rechter- en pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad t.h.v. zwerfstenen met een informatiepaneeltje met flauwe bocht naar rechts.
# De zwerfstenen komen uit verschillende delen van Europa, afhankelijk van hun ontstaanswijze liggen er zowel noordelijke als zuidelijk zwerfstenen.
4.
Voor bosrand, bij 3-sprong RA, pad met bosrand aan linkerhand, “Zandbaon”.
Voorbij informatiepaneel RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren.
Na ca. 450m LA richting het bos, “Kapitein Arie Bestebreurtjepad”.
Bij bosrand RD, pad aan linkerhand negeren, SBB bordje “Groesbeekse bos”, direct daarna bij kruising eveneens RD, smal pad door grasland volgen.
Aan overzijde van het grasland, bij T-splitsing LA, smal pad met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 70m RA, smal bospad.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij 4-sprong RD.
Bij kruising met brede laan RD, het pad volgen tot kruising voor smal deel dichtgegroeid pad.
Bij deze kruising LA.
Voor houten afsluitboom met rechts daarvan een kapelletje, bij kruising RA, het pad volgen tot 5-sprong bij doorgaande weg met ANWB paddenstoel 24757 en aan linkerhand horecagelegenheid Herberg ‘t Zwaantje.
5.
Bij deze 5-sprong RD, de doodlopend weg aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, wn route, de weg volgen tot poel aan linkerhand, iets voorbij woning nr.10.
# Tegenover deze herberg staat een oude waterput, De Alde put, uit 1913, diep 57m en gerestaureerd in 1996. De poel verderop is een voormalige leemgroeve De Biessael.
Voorbij deze poel LA, grindpad met NM bord “Mookerheide”, wn route.
Ca. 50m voorbij smal bosperceel het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route, men loopt een bos in dat ingericht is als natuurbegraafplaats, iets verder t.h.v. informatiepaneel gaat het pad over in een breed grindpad, het grindpad volgen tot 3de kruising voorbij de grote open plek aan rechterhand.
Bij deze kruising LA, “Heidelaan”, wn route, het pad ca. 300m volgen tot 2de grindpad aan rechterhand, voor kn78 routepaaltje.
6.
Bij dit grindpad RA, kn78 volg 16, het grindpad buigt met flauwe bocht naar rechts, het grindpad verder volgen tot kruising met verharde weg met aan linkerhand een parkeerterrein, ruim voor de kruising wordt de wn route verlaten, zijpaden bij twee kruisingen en zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg, direct daarna rechts aanhouden, weg langs de voorzijde van het jachtslot Mokerheide.
# Jachtslot Mookerheide is in 1904 gebouwd.
Iets voorbij het jachtslot scherp LA, breed grindpad, men loopt weer terug naar het jachtslot.
T.h.v. het jachtslot, bij 4-sprong met kn11 routepaaltje RA, grindpad met iets verder aan rechterhand vijver “Léau d’Armour”, verderop voor een schuur buigt het grindpad naar links.
Bij Y-splitsing RA, vervolgens bij 4-sprong LA, wn route.
Na ca. 70m rechts aanhouden richting open gebied, vervolgens voor het open heidegebied, bij 3-sprong RA, pad met afrastering aan linkerhand, wn route.
7.
Voorbij de afrastering scherp LA door het klaphek aan linkerhand, kn87 volg 39, verderop ruim voorbij het klaphek gaat het pad door het heidegebied, ruim voorbij de schans pad met traptreden.
# De Heumense schans is vermoedelijk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 70m RA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij Y-splitsing RA, wn route, vervolgens na. ca. 50m RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, vervolgens voor heidegebied LA, kn39 volg 38, pad met bosrand aan linkerhand, na ca. 40m buigt het pad langs de bosrand met flauwe bocht naar links, wn route.
Ca. 60m voorbij deze bocht rechts aanhouden richting uitkijktoren, wn route, verderop passeert men houten vlonder.
# De Mookerschans vermoedelijk ook uit de tweede helft van de zeventiende eeuw is gebouwd als een vierkant en heeft een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter.
8.
Voor uitkijktoren, bij 4-sprong LA, kn38 volg 18, vervolgens bij kruising RD, wn route.
Bij kruising met bord “Boomfeestdag 30-3-1991” RD, wn route.
Bij kruising RA, wn route.
Bij kruising RD, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Achtereenvolgens bij kruising met smal ATB en breder pad RD, wn route.
In laagte RD, pad aan linkerhand negeren, kn18 volg 19.
Bij T-splitsing RA richting bosrand, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Hendrik van Nassaulaan 1 t/m 29”, verharde weg, wn route.
Voorbij landbouwperceel, bij kruising RA, grindpad, “Avilaweg”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij bosperceel LA, smal pad met bosrand aan linkerhand, voorbij het perceel grasland buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing.
9.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, het dalend pad verder volgen, iets verder pad met uitgespoelde geul.
In het dal, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Voorbij ruime flauwe bocht naar rechts, bij kruising RD.
Na ca. 220m, bij 4-sprong LA, stijgend pad.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een klaphek iets voorbij twee bankjes, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA door het klaphek, vervolgens voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, kn31 volg 10, pad door rand van het heidegebied, het pad ca. 300m volgen tot dalend pad aan linkerhand.
Bij dit pad LA, het dalend pad door heidegebied inlopen, wn route.
10.
Na ca. 80m RA, smal licht dalend pad door dalletje, wn route, verderop passeert men een bankje.
In bebost deel, bij 3-sprong voor afrastering LA, stijgend pad, kn10 volg 21, het pad buigt naar links en volgt afrastering, verderop na ca. 300m buigt het pad voor een houten reling naar links weg van de afrastering.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, verderop passeert men een bankje bij een eik met mooi uitzicht, verderop buigt het pad naar links met aan rechterhand een kleine woning.
Direct na deze bocht RA door klaphek, kn21 volg 22, iets voorbij het klaphek links aanhouden, kn21 volg 22, direct daarna bij Y-splitsing eveneens links aanhouden, wn route.
RD stijgend pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 250m rechts aanhouden, wn route, het licht stijgend pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
11.
Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij Y-splitsing RA, verharde weg, kn22 volg 27.
Na ca. 50m, bij 3-sprong LA, grindpad, wn route, let op! verderop voorbij inrit woning nr.10 buigt het pad iets naar links, wn route, het pad (inrit) naar de iets naar achtergelegen woning aan rechterhand negeren.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, de p-NM route wordt verlaten, kn27 volg 28, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot flauwe bocht naar rechts, bijna aan einde van de graslanden.
Voor deze bocht LA, stijgend pad, kn28 volg 29, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn route.
Op heuvelrug, bij 4-sprong RD, wn route.
Voor dal met houten afrastering, bij 3-sprong LA, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden richting aarden dam, vervolgens voorbij de aarden dam het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, stijgend pad aan linkerhand negeren, wn route.
12.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad met dal aan rechterhand buigt naar links.
RD, pad aan linkerhand  negeren, de wn route wordt verlaten, vervolgens RD pad richting de watermolen aan rechterhand negeren
# Langs het pad passeert men aan rechterhand watermolen de bovenste Plasmolen met muurankerjaartal 1725. De exacte ouderdom van de Bovenste Plasmolen is onbekend, maar mogelijk deed hij al in de vijftiende eeuw dienst.
Bij 4-sprong met linkerhand het pad naar de Romeinse villa rechts aanhouden richting doorgaande weg, kn29 volg 55, vervolgens bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, kn55 volg 54, het fietspad volgen tot zijweg “Witteweg” aan linkerhand.
Bij deze zijweg LA”, kn54 volg 53, let op drukke weg!!, “Witteweg”, de weg volgen tot het parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
SBB = Staatsbosheer
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met nummer of alleen met een richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein aan de Muldershofweg, zijweg van de Witteweg, 6586 AD te Plasmolen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan de Witteweg.

Openbaar vervoer

Met de bus: Bushalte Rijksweg/Witteweg, Plasmolen. Aanlooproute: vanuit de bushalte aan de zijde van de Sint Jansberg en met de rug naar de Sint Jansberg LA vertrekken. Start bij punt 1. 3de regel.
Met de trein: Station Mook-Molenhoek. Aanlooproute: Vanuit het station naar het onverhard pad aan de zijde van de Mookerheide t.h.v. bord “Perron 2” lopen, met de rug naar het station RD vertrekken, het smalle pad met bankje richting Mookerheide inlopen, wn route. Bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voor afrastering, bij T-splitsing LA, wn route. Na ca. 90m, bij 3-sprong RA, via pad met traptreden de helling oplopen, wn route, boven aangekomen, RA naar het klaphek iets verderop lopen, kn87 volg 39, ruim voorbij het klaphek gaat pad het door heidegebied. Start bij punt 7. 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Bewoners in het Zevendal Adrie: Bewoners in het Zevendal
St. Jansberg, langs het pad de helbeek Adrie: St. Jansberg, langs het pad de helbeek
Tuinmuur van het in WOII vernielde landhuis Adrie: Tuinmuur van het in WOII vernielde landhuis
De Alde Put Adrie: De Alde Put
Jachtslot Mookerheide Adrie: Jachtslot Mookerheide
Trap naar heidegebied met de Heumense Schans Adrie: Trap naar heidegebied met de Heumense Schans
De Mookerheide Adrie: De Mookerheide
De Bovenste Plasmolen Adrie: De Bovenste Plasmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-stuwwal-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats PlasmolenHerberg Restaurant 't Zwaantje

Groesbeekseweg 106
6585 KH Mook
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (22)

 1. Frans 12 mei 2021 om 22:44

  Van daag gelopen, een prachtige route.
  op de Sint-jansberg wel redelijk veel wandelaars, maar op de moookerheide zo rustig.
  Bedankt
  Opmerking Parkeren witteberg moet zijn witteweg.
  bij 10 staat, ra door klaphek, kn 21 volg 22/23, iets voorbij het klaphek links aanhouden kn21 volg 22.
  Het is juist er staat 2 keer een paal kn 21, een voor het klaphek en een na het klaphek.
  Alleen er staat geen 23 er bij

  Reageren
  1. Adrie 13 mei 2021 om 05:03

   Frans bedankt voor het melden van de wijziging op een van de knooppuntpaaltjes en de fout geschreven straatnaam. Beide zijn aangepast.

 2. Adrie 10 april 2021 om 13:57

  De wandelroute gecontroleerd en op drie plaatsen wat aangepast. Op de Mookerheide zijn ATB paden gewijzigd met als gevolg dat er op twee plaatsen overlap ontstaan is met de oorspronkelijke wandelroute. De wandelroute hierop aangepast. Zowel op de Mookerheide als de Sint Jansberg is het wandelnetwerk verder uitgebreid, de nieuwe knooppunten zijn nu ook vermeld in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 29 maart 2021 om 17:07

  Op de Mookerheide en de Sint Jansberg wordt momenteel het wandelnetwerk uitgebreid en Natuurmonumenten is een aantal van zijn wandelroutes aan het wijzigen. Op een aantal punten is het wandelnetwerk in beide gebieden al vermeld maar nog niet compleet. Ook kunnen er veranderingen zijn bij de verwijzing naar routepaaltjes van Natuurmonumenten wandelroutes.

  Reageren
 4. Wiljan 27 september 2020 om 20:24

  Prachtige pittige route, gemakkelijk parkeren, en leuke pauzeplek halverwege.
  GPS track gevolgd zonder problemen.

  Reageren
 5. Adrie 4 september 2020 om 11:38

  30 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Inmiddels is de de natuurbegraafplaats in de omgeving van het jachtslot ingericht. Het jachtslot ondergaat grote onderhoudswerkzaamheden, als alles volgens de planning verloopt verdwijnt het wit en maakt plaats voor oud roze, de originele kleur. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 21 april 2018 om 15:02

  Gisteren 20 april 2018 op een zomerse lentedag de wandelroute gecontroleerd. Wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Theo Wilbers en Huub Dieteren 16 december 2016

  Wij hebben 15 december 2016 deze route gelopen.
  Het is een prachtige, afwisselende route die geen enkel moment verveelt. Een echte aanrader.

  Reageren
 8. Jo Heylen 26 oktober 2016

  Wij hebben deze uitstekende route gelopen op maandag 24 oktober 2016.
  Wij hebben gebruik gemaakt van onze GPS en is perfect te volgen.
  Deze route komt met stip binnen in onze TOP 5 aller tijden !!!
  Bedankt Adrie voor deze supermooie route.

  Reageren
 9. meranda ackerman 18 oktober 2016

  Punt 12, laatste zin: Bij kruising met doorgaande weg RA, moet zijn : Bij kruising met doorgaande weg RD….

  Een prachtige route!

  Reageren
  1. Adrie 18 oktober 2016 om 11:59

   Inderdaad het moet RD zijn, bij het aanpassen van de route is een foutje in de routebeschrijving geslopen. De routebeschrijving is aangepast. Meranda Ackerman bedankt voor het melden!

 10. Adrie 5 juli 2016

  De wandelroute op 4 juli 2016 gecontroleerd. Een kleine wijziging doorgevoerd, een pad dat door Natuurmonumenten als verbindingspad diende tussen twee tochten van Natuurmonumenten is uit de route gehaald. De routepaaltjes bij het pad waren verdwenen en het pad zelf was bijna dichtgegroeid. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Jeroen en Marianne bax 13 mei 2015

  Vandaag deze schitterende en afwisselende route gelopen. Route klopt helemaal, bedankt Adrie voor weer een mooie wandeldag.

  Jeroen en Marianne Bax

  Reageren
 12. Lennard 29 november 2014

  Vandaag heb ik deze mooie en afwisselende route nog eens gelopen en tevens gecontroleerd. Het waaide af en toe redelijk stevig, maar een waterig zonnetje maakte dat weer goed en van de wind had je weinig in de bossen.

  Ook vermeldenswaardig: de oude uitkijktoren bij de Mookerschans is vervangen door een nieuwe die hoger is en daardoor een beter uitzicht over de omgeving geeft.

  De route is op een paar punten aangepast zodat hij weer helemaal actueel is. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Johanna 30 augustus 2014

  Weer een prachtige wandelroute van Adrie. Met veel afwisseling. We hebben genoten. Bedankt Adrie. Ga zo door.
  Groeten en voor iedereen veel wandelplezier.

  Reageren
 14. Rene en Soca (hond) 1 februari 2014

  Bij werkelijk schitterend weer deze route gelopen. Foutloos gelopen en genoten van alle bezienswaardigheden. Ongeveer 20 km lang met hier en daar flinke kuitenbijters. Mooie route voor nog eens te lopen in het naseizoen! Complimenten aan de maker!

  Reageren
 15. Ria & Nils 25 november 2013

  Wij hebben in oktober deze route gelopen op een regenachtige dag. Het weer deed niets af an de route! geweldig mooie route, ook voor de hond.

  Reageren
 16. Wim en Marga 31 mei 2012

  Afgelopen weekend deze route gelopen met warm weer. Prachtige route en doordat deze ook voor een groot deel door of langs bossen gaat prima te doen met warm weer. Route beschrijving was prima te volgen. Toch nog even één puntje. Het zou makkelijker zijn als er voor iedere zin een nummer staat dan is het makkelijker terug te vinden op het geprinten formulier als je een aantal dezelfde regels achter elkaar hebt. Eventueel zouden deze nummer dan ook op de platte grond gezet kunnen worden (of een deel daarvan) zodat je op de plattegrond ook ziet waar je bent. Hartelijk dank voor de mooie route.

  Reageren
 17. Pieter 8 mei 2012 om 14:01

  Afgelopen weekend deze route gelopen, het is een mooie afwisselende route met af en toe een klimmetje maar voor iedereen goed te doen.
  Hij is goed beschreven maar ik denk op sommige punten iets te vaag.

  Foto’s volgorde van links naar rechts en van boven naar beneden: bewoner Mookerheide, de Bovenste Plasmolen, de Alde Put 1913, de Helbeek met wandelpad, de Heumense schans, de Mookerschans, een van de vennetjes, waterbron en toegang tot Heumense schans.

  Reageren
  1. Adrie 9 mei 2012 om 16:54

   Pieter bedankt voor je reactie! De ontvangen verbetervoorstellen zijn in de routebeschrijving opgenomen.

 18. Lennard 18 maart 2012

  Gisteren deze prachtige wandeling gelopen bij overwegend prima wandelweer.

  Voor mij was vrijwel de hele route bekend van diverse andere wandelingen en kwam me daardoor enigszins voor als een "samenvatting" hiervan. Pluspunt: het zijn m.i. de mooiere stukken die in deze wandeling bijeenkomen.
  Mensen die hier nog niet bekend zijn wil ik dan ook aanraden om deze route als eerste te lopen.

  In de route vond ik één foutje:
  Punt 1, 3e zin. de Helbeek ligt op de linkerhand i.p.v. rechterhand nadat met RA is gegaan.

  Dan nog een tip:
  Bij punt 6, op twee en op één na laatste zinnen:
  "RD, pad op rechterhand negeren, de rode NM route wordt tijdelijk verlaten.
  RD, pad op rechterhand negeren, de rode NM route wordt weer gevolgd."

  Het is de moeite waard om wèl de rode NM route te blijven volgen. Dit is een leuker stukje dan recht over de hei. Maakt wandeling ca. 500 m langer.

  Hiervoor bovenstaande twee zinnen vervangen door:
  "RA, smal heidepad door dalletje, rode NM route.
  In bossig deel ruim voor hek LA omhoog, rode NM route.
  Pad buigt naar links richting de hei.
  RA, rode NM route."

  Reageren
  1. Adrie 18 maart 2012 om 12:34

   Het foutje is gecorrigeerd. Tijdens het samenstellen van deze route had ik al getwijfeld bij de keuze rechtdoor over de heide of rechtsaf door het dalletje waardoor de route een stukje langer wordt. Vooral het deel door het dalletje is een mooi stukje, de tip is dan ook de route verwerkt, tevens is de kaart hierop aangepast. Lennard bedankt voor je reactie!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)