Sprung-route, Baarlo te Limburg

20 km Wandelroute Sprung-route, te Baarlo

Wandeltocht door het bosgebieden het Raaybos en de Kesselse bergen, het Dubbroek en door een deel van de Maascorridor, de Romeinenweerd en het Beckterveld. Dubbroek ligt deels in een oude Maasbedding tussen Maasbree, Baarlo en Hout-Blerick. Het is voornamelijk bedekt met elzenbroekbos en op de hogere delen eiken-berkenbos en naaldbos. De Romeinenweerd en het Beckterveld is onderdeel van de Maascorridor een kilometerlang aan de rivieroever gelegen natuurgebied in ontwikkeling. Dit deel van het gebied bestaat uit plaatselijk ruig grasland met kleine wilgenbosjes. Aan het einde van de wandeltocht komt men als bezienswaardigheden langs kasteel d'Erp, ook wel bekend onder de naam De Borcht. Het huidige kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd, momenteel is het privé-bezit en niet opengesteld voor bezoekers. De Molen van Baarlo, een watermolen die in 1977 is gerestaureerd en weer maalvaardig is. De oorspronkelijke watermolen is voor 1530 gebouwd en omstreeks 1700 herbouwd. De molen behoorde aan de baronnen d'Erp de Baerlo et Holt, die vroeger het kasteel bewoonden. Aan dit huis was, zoals uit een transportbrief van 1530 blijkt, sinds onheuglijke tijden een watermolen verbonden. Als laatste komt men langs een overdekte wasplaats (de sprung) waarnaar deze route genoemd is. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-12-2011, laatst bijgewerkt op: 4-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, “Hoogstraat”, de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij woning nr.24.
In deze bocht links aanhouden “Hoogstraat”.
Voorbij kapel, bij kruising RD, de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.46, met iets voor de woning een beekje, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong RA, “de Voort”.
Bij T-splitsing LA, “de Voort”, de weg buigt naar rechts, voorbij deze bocht in draaicirkel RD.
Bij T-splitsing  LA, fietspad langs dorgaande weg, iets verder RA, de verharde weg aan overzijde van de doorgaande volgen, de weg volgen tot bocht naar rechts voor de bosrand, zijweg negeren.
2.
Voor de bosrand de weg met bocht naar rechts verder volgen, klinkerweg richting kasteel “de Raay” aan linkerhand negeren.
Bij 5-sprong LA, kn80 volg 83, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad met gescheiden fietspad.
LA, kn83 volg 84, direct daarna RD. “Bevrijdingsdreef”, stijgend pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, rode (rode routepaaltjes met rood-witte SBB bordjes) route, kn84 de wn route wordt verlaten, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot flauwe bocht naar links, smalle bospaden aan rechterhand negeren.
In deze flauwe bocht RA, rode route, direct daarna rechts aanhouden, licht slingerend bospad, rode route, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, rode route, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot 2de bospad aan linkerhand t.h.v een rood routepaaltje, let op het 1ste en het 2de bospad liggen dicht naast elkaar.
3.
Bij dit pad LA, rode route, het bospad buigt naar rechts en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, rode route, pad met houten afsluitboom door de bosrand.
Voorbij bankje, bij T-splitsing RA, direct daarna LA, rode route, pad met iets verder een houten afsluitboon.
Bij T-splitsing RA, rode route.
RD, pad aan linkerhand negeren, rode route, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel RA, de rode route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising RD, kn71 volg 70, het pad met gescheiden grind-/fietspad en verderop kn70 volg 40 volgen tot kruising met verharde weg,.
4.
Bij deze kruising RD, wn route, pad met aan rechterhand een picknickplaats.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, bospad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij bosperceel aan rechterhand, bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten.
Voor bosperceel aan linkerhand LA, verharde weg met bankje en met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 80m RA, recht pad door het bosperceel.
Bij kruising RD.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, pad met bankje en bosrand aan linkerhand, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij Y-splitsing RA, wn route, weg met bankje en bosperceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, iets verder voorbij beekje RA, “Soeterbeek”, kn55 volg 54.
Voorbij woning nr.13 LA, kn54 volg 50, verderop gaat t.h.v. een kas de verharde weg over in een onverhard pad.
5.
Voorbij de kas RD, het gras-pad langs de kas aan rechterhand negeren, kn50 volg 15, verderop buigt het pad naar rechts.
# Iets voorbij deze bocht wordt een pad gevolgd dat door het broekbos gaat, in natte jaargetijden kan het er nat zijn, als alternatief kan men: voor de bosrand het pad met bocht naar links langs de metalen afsluitboom verder volgen, kn15 volg 18. Voorbij omheind grasland aan linkerhand RD, pad aan linkerhand negeren, kn18 volg 13, het pad door de rand van grasland volgen, verderop bij bosrand aan linkerhand gaat het pad over in een grindpad. Voor houten afsluitboom LA, wn route, smal pad door de bosrand, na ca. 40m buigt het pad naar rechts met een poel aan rechterhand, iets voorbij de poel buigt het pad iets naar links en gaat door een groente- en fruittuintje van zorgboerderij Dubbbroek. Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn13 volg 10. Bij 3-sprong RA, kn10 volg 11. Bij T-splitsing LA, “Aan de Steenoven”, direct daarna LA door klaphek, kn11 volg 58. Ga verder bij punt 5 laatste regel beginnend bij: door het grasland richting……….

oor bosrand, bij 4-sprong RD het bospad aan rechterhand met SLL bordje en houten afsluitboom inlopen, kn15 volg 12.
T.h.v. bosrand, voor houten afsluitboom LA, verderop buigt het pad naar rechts gevolgd door een bocht naar links, voorbij 2de bocht naar links het pad verder volgen tot een parkeerterreintje.
Na verlaten van het parkeerterreintje LA, verharde weg, kn12 volg 11.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, “Aan de Steenoven”, weg aan linkerhand negeren, direct daarna LA door het klaphek, kn11 volg 58, door het grasland richting houten poort met klaphek aan overzijde lopen, voorbij het klaphek een betonnen brugje over, voorbij het brugje het pad dat voorbij grasland aan rechterhand door het bos gaat volgen tot kruising bij een smalle verharde weg, zijpaden negeren.
6.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn58 de wn route wordt verlaten, verderop voor ingang van de “Baarlose Trailclub” aan linkerhand rechts aanhouden langs de wit metalen afsluitboom, grindpad.
Bij splitsing links aanhouden, direct daarna bij kruising RD, het grindpad verder volgen tot pad aan rechterhand richting visvijver voor een picknicktafel iets voorbij een witte afsluitboom.
Bij dit pad RA het smalle pad met visvijver aan rechterhand inlopen, kn91 volg 92, er lopen aan deze zijde van de visvijver twee paden parallel beide kunnen gevolgd worden verderop komen beide paden weer samen.
Voorbij bankje, bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad langs smalle zijde van de waterplas verder volgen, wn route.
Voorbij bocht naar rechts LA, smal pad, kn92 volg 93, iets verder bij 3-sprong eveneens LA, stijgend pad de heuvel over, wn route, vervolgens aan voet van de heuvel, bij T-splitsing LA, wn route, breed pad met bosrand aan linkerhand.
7.
# Iets voor de verharde weg passeert men aan linkerhand een voormalige gereformeerde begraafplaats.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn93 volg 90, vervolgens in flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden, onverhard pad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 70m RA, smal bospad.
Bij kruising RD, verderop volgt het pad aan linkerhand de omheining rond een camping, voorbij de camping het pad ca. 200m verder volgen tot kruising met aan linkerhand een heuvelrug, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, licht dalend pad.
Na ca. 90m LA, wn route, vervolgens voorbij 1ste bankje, bij kruising RA de heuvel afdalen richting verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, de verharde weg ca. 900m volgen tot T-splitsing, zijpaden en –wegen negeren.
8.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de weg richting rotonde “Hoverhof” volgen, de doorgaande weg aan rechterzijde van rotonde oversteken, let op drukke weg!
Aan overzijde van de doorgaande weg, bij T-splitsing LA, direct daarna voorbij beekje RA door klaphek, pad met beekje aan rechterhand, wn57.
RD, grindpad, grindpad aan linkerhand negeren, wn route, het beekje aan rechterhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA het brugje van boomstammen over, kn57 volg 56, aan overzijde bij T-splitsing LA, onverhard pad met beekje aan linkerhand, kn56 volg 76.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, wn76, verharde weg, direct daarna voorbij het beekje RA, smal onverhard pad met beekje aan rechterhand, kn76 volg 35.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid de weg verder volgen tot het plein bij de kerk of ca. 80m voorbij het plein.
9.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, doodlopende weg, “Voortweg”, wn route.
Aan einde van de verharde weg RD het brugje over, wn route, iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, smal pad met waterloop aan rechterhand, kn35 volg 37.
T.h.v. SLL bord “Tangkoel”, bij 3-sprong RA, gras-pad met vistrappen aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens t.h.v. zijweg aan linkerhand RA langs metalen poort, grindpad, kn37 volg 38, t.h.v. groene rechthoekige pompinstallatie (klepduiker en overpompinstallatie) de dijk via traptreden oplopen.
# Nadat een stukje de dijk gevolgd is gaat de wandeltocht door de uiterwaarde. Bij een hoge waterstand van de Maas kan men ervoor kiezen de dijk verder te volgen. Bij normale waterstand en toch een drassig pad in de uiterwaarde dan er zijn op diverse plaatsen graspaden richting de dijk met aan het eind een klaphek waarna men de tocht over de dijk kan worden vervolgt. Bij hoogwater over de dijk ga RA, gras-pad over de dijk, na ca. 400m loopt het gras-pad pal naast de weg, het gras-pad ca. 1,6km verder links van de weg volgen tot kruising met weg “De Brecht” en aan overzijde van de kruising een weg naar woning nr.18. Bij deze kruising LA, “De Berckt”. In bocht naar rechts van de weg RD door klaphek, kn41 volg 34/49, vervolgens doorlopen tot T-splitsing voor de Maas. Bij deze T-splitsing RA,  wn49, door de uiterwaarde met de Maas aan linkerhand volgen tot verharde weg met pont “Baarlo-Steijl” aan linkerhand, iets voor het pont LA een houten brugje over. Ga verder bij punt 10 laatste regel.
10.
Op de dijk bij T-splitsing LA, wn route, pad over de dijk.
Voorbij metalen poort RA door klaphek, wn route, vervolgens na ca. 35m, voorbij afrastering aan rechterhand RA richting de Maas lopen met na ca. 70m het restant van een zomerdijk aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij de zomerdijk, dicht tegen oever van de Maas, bij T-splitsing RA, na ca. 150m passeert men een beekje met stapstenen, ca. 350m voorbij het beekje gaat het pad door bosschages met aan rechterhand een omzoomde waterplas, voorbij deze waterplas links aanhouden de Maas verder aan linkerhand volgen, kn36 volg 34, de Maas met voorbij de 2de waterplas aan rechterhand kn34 volg 41 verder volgen tot verharde weg met aan linkerhand het pont “Baarlo-Steijl”, ruim voor het pont passeert men aan rechterhand een uitkijktoren, voorbij de uitkijktoren wn49 volgen en iets voor het pont LA een houten brugje over.
Bij de weg met aan linkerhand het pont rechts aanhouden, verharde weg, kn49 volg 43, verharde weg met iets verder een horecagelegenheid aan rechterhand.
11.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, “Vergelt”, weg aan linkerhand negeren, kn39 volg 43, de weg met verderop kn43 volg 42/38 en iets verder wn42 volgen tot de dijk met een boog over de weg, zijwegen negeren.
Voorbij deze boog LA de dijk oplopen, kn42 volg 95, het pad over de dijk volgen tot verharde weg aan rechterhand, voor de verharde weg buigt het pad naar rechts de dijk af.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong RA, verharde weg, kn95 volg 48.
Bij 4-sprong RA (met hond volg het alternatief aan het einde van de routebeschrijving), “Kasteellaan”, weg met gracht aan linkerhand, kn48 volg 69.
Voorbij gracht LA, door poort met metalen voetgangerssluis, kn69 volg 65, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad met de gracht aan linkerhand verder volgen tot de watermolen, zijpaden negeren, iets voor de watermolen buigt het pad naar links.
# In het parkje zijn als bezienswaardigheden kasteel d’Erp, een watermolen en een wasplaats.
Voorbij de watermolen, bij 4-sprong RA het brugje pal langs de molen oplopen, direct daarna rechts langs de wasplaats richting het plein voor kerk lopen, het startpunt.
# Alternatief met een hond, bij de 4-sprong RD, “Baron van Erplaan”, kn48 volg 67, de weg met gracht aan rechterhand volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk Peel en de Maas:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Het plein voor de kerk, Hoogstraat 2, 5991 XD te Baarlo. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op bij het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Hotel de Molen, Baarlo, Limburg. Aanlooprichting: Vertrek in noordoostelijke richting op de Napoleonsbaan Zuid/N273 naar Bong. Sla rechtsaf naar de Grotestraat. Sla rechtsaf naar de Hoogstraat. Sla linksaf naar de Markt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Overdekte wasplaats (de sprung) Adrie: Overdekte wasplaats (de sprung)
De Molen van Baarlo Adrie: De Molen van Baarlo
Watermolen omgebouwd tot woonhuis Adrie: Watermolen omgebouwd tot woonhuis
De kerk van Hout-Blerick Adrie: De kerk van Hout-Blerick
Galloway rund in de Romeinenweerd Adrie: Galloway rund in de Romeinenweerd
Zicht op klooster in Steyl Adrie: Zicht op klooster in Steyl
Zicht op klooster in Steyl Adrie: Zicht op klooster in Steyl
Kasteel d'Erp Adrie: Kasteel d'Erp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart sprung-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Maes21

Vergelt 21
5991 PJ Baarlo
Bezoek website

In de plaats Baarlo en Hout-BlerickErvaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 4 februari 2024 om 19:52

  Vandaag 4 februari 2024 op een druilige dag de wandeltocht gecontroleerd. Over het algemeen waren de paden goed te belopen ook in de uiterwaarde. Wel op enkele plaatsen wat drassig maar redelijk goed te passeren. In Baarlo was het wandelnetwerk gewijzigd, de routebeschrijving is hierop aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 4 december 2023 om 15:01

  Er zijn werkzaamheden geweest in het Dubbroek, de waterhuishouding is aangepakt. In het gebied zijn sloten gedempt of verondiept dit om water langer vast te houden. Het pad dat gevolgd wordt gaat dwars door het gebied met weinig uitwijkmogelijkheden. In de routebeschrijving en op de kaarten is een alternatief opgenomen dat ook door het gebied gaat maar tijdens natte jaargetijden meer uitwijk mogelijkheden heeft.

  Reageren
 3. Petra 6 mei 2023 om 16:11

  Wat een prachtige route. Dicht bij huis, wel vaker gefietst in de omgeving van Baarlo kastelen dorp. Gewandeld vandaag, wat een genieten. Bossen, met struinpaadjes , beekjes, de Tangkoel en de Maas. We hebben genoten. Bij punt 7 , de heuvel afdalen, dat is de Spekberg. Vroeger lag deze helemaal vol met gele zand en was voor ons toen veel speel plezier. Zie foto. Jeugdherinneringen vandaag. De route was perfect en zeker voor herhaling vatbaar. Adrie mooi gemaakt, bedankt.

  Reageren
 4. Adrie 3 januari 2022 om 16:00

  Vandaag 3 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Na verlaten van Baarlo was een onverhard pad verhard en aan het einde van de wandeltocht wat wijzigingen aan het wandelnetwerk. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 23 september 2020 om 17:06

  De wandeltocht is vernieuwd. Bij Hout-Blerick wordt over een grotere afstand de Springbeek gevolgd met aan het einde daarvan vistrappen bij een voormalige watermolen. Ook nieuw in de wandeltocht een bezoek aan de visvijver in de Tangkoel. Ook is een bezoek aan de uitkijktoren in de uitwaarde de moeite waard men heeft prachtig uitzicht over de Maas en de uiterwaarde. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Harrie en Nellie 2 april 2018 om 07:49

  gisteren gewandeld prachtige afwisselende route,aanrader

  Reageren
 7. Adrie 18 juni 2017 om 16:41

  Vandaag 18 juni 2017 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. In de Romeinenweerd was flink gesnoeid, hierdoor zijn de drie waterplassen veel beter zichtbaar vanuit het pad. Het pad zelf in Romeinenweerd is omgeven door een gele bloemenzee. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. frans 31 oktober 2016

  30-10-2016 Gelopen met stralend herfstweer.
  Een rustige route ,Geen geheel stille route.
  Wel een mooie afwisselende route, bos, open stukken, langs de maas .
  bedankt

  Reageren
 9. Lennard 7 januari 2015

  Afgelopen zondag heb ik deze route met prima wandelweer nog eens gelopen.

  Op een paar kleine puntjes is de route bijgewerkt naar de laatste stand van zaken. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Adrie 11 augustus 2013

  11 augustus 2013 de route gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Antoon en Marijke 27 mei 2012

  Vandaag de wandeling gelopen. Vooral laatste deel langs de Maas was schitterend. Eerste deel door de bossen hadden we wat last van insecten. Was ook niet het meest ideale weer om door de bossen te lopen.
  Twee puntjes: Met de rug naar de kerk het plein LA verlaten, “Hoogstraat”, kn63 volg 67.
  Was kn65 ipv 63. Was echter geen probleem.
  RA, “de Voort” zijn we voorbij gewandeld. Straatnaambordje zat onzichtbaar verstopt achter de bladeren. Uiteindelijk na wat speurwerk is het toch goed gekomen.

  Reageren
  1. Adrie 27 mei 2012 om 15:39

   De routebeschrijving is aangepast, Antoon en Marijke bedankt!

 12. Twan en Ingrid 3 mei 2012

  Hallo,
  vandaag de route gelopen. Weer was prima, de route geweldig mooi !!

  Reageren
 13. Lennard 30 april 2012

  Vandaag deze mooie en afwisselende route bij overwegend stralend weer gelopen. Zeker 2/3 deel van de wandeling loopt men in een heel rustige omgeving. Op één foutje na is de route helemaal correct: Punt 2, op één na laatste zin: "RD, pad op rechterhand negeren, rode SBB route." Rechterhand moet linkerhand zijn.

  Reageren
  1. Adrie 1 mei 2012 om 19:09

   De routebeschrijving is aangepast. Lennard bedankt!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)