De Slenk-route, De Rips te Noord-Brabant

9 km Wandelroute De Slenk-route, te De Rips

De wandeltocht gaat door het Beestenveld, de Klotterpeel en het landgoed de Stippelberg . Deze drie gebieden vormen samen met de Nederheide het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Brabant. Het van oorsprong ontginningsbos ontwikkeld zich hoe langer hoe meer tot een afwisselend bos. De tocht gaat onder andere langs de oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen. Het gebied de Stippelberg dankt zijn naam aan deze oude stuifduinen. De Klotterpeel is een peelgebiedje dat aan de grote ontginging ontkomen is. Er is wel kleinschalig geprobeerd het te ontginnen maar dit bleek niet rendabel te zijn. Het gebied hersteld weer tot de moerassige omstandigheden die begin van deze eeuw nog veel voorkwamen met een groot ven in het midden. Tijdens de tocht komt men langs een restant van het Koordekanaal en een waterloop die er onderdeel van is geweest. Het Koordekanaal was onderdeel van de Peel-Raamstelling een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en op 10 mei 1940 tijdens de eerste Nederlandse oorlogsdag al gevallen is. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-7-2008, laatst bijgewerkt op: 26-9-2018

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit parkeerterrein het bospad links van het informatiepaneel volgen, gele routepaaltjes, “Peelse looproute”.
Bij T-splitsing LA, gele route.
Iets voor verhard fietspad RA, pad loopt parallel met het fietspad, wn en gele route.
Bij T-splitsing RA, “Houtzagerslaan”, wn en gele route.
Bij kruising LA, wn en gele route.
Na ca. 100m RA, wn en gele route.
Bij kruising LA, wn en gele route.
Bij T-splitsing RA, breed iets opgehoogd pad, gele route, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, lange rechte laan, gele route.
Bij 5-sprong t.h.v. waterloop LA, waterloop aan linkerhand volgen, rode routepaaltjes “Beestenveldroute”.
2.
Voorbij stuw RA, rode route.
Na ca. 130m, voorbij half open plek LA, rode route.
Bij T-splitsing RA, breed pad wn en rode route.
Bij kruising LA, kn74 volg 13, de rode route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, direct daarna RA doorgaande weg oversteken, fietspad volgen, wn route, let op drukke weg!!!, vervolgens aan het einde van het fietspad bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Ca. 80m na passeren van woning nr.1 RA door houten draaihekje met SBB bord “Klotterpeel”, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij  3-sprong voorbij het draaihekje links aanhouden, verderop buigt het pad naar links, vervolgens het pad rond het vennengebied volgen tot draaihekje aan linkerhand.
3.
Bij dit draaihekje LA via draaihekje het gebied verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, onverhard pad met gescheiden fietspad.
Bij kruising LA, pad met NM bordje “Stippelberg”, kn73 volg 30
Bij kruising RD, wn route, “Bergweg”.
Bij kruising RA, kn30 volg 71.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens het pad verder volgen tot T-splitsing.
# Hier even LA de heuvel oplopen, een mooi uitzichtpunt met bankje over de oude stuifduinen die als stippels te zien zijn.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
4.
Bij kruising RA, “Keiweg”, de wn route wordt verlaten, vervolgens het pad volgen tot kruising met pad en fietspad, zijpad negeren.
Bij deze kruising  RD, pad met SBB bordje “De Slenk”, “Emmalaan”.
Bij kruising RA, eveneens een wat breder pad.
Bij kruising met smal pad RD, rode route.
Na ca. 110m bij kruising LA, wn en rode route, vervolgens het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, beukenlaan, wn en rode route.
# Iets voor volgende kruising is aan linkerhand het restant te zien van het “Koordekanaal” onderdeel van de “Peel-Raamstelling”.
5.
Bij kruising RA, aan rechterhand is open plek, wn en rode route.
Na ca. 160m, t.h.v. bosschages door open plek LA, bospad, wn en rode route.
Bij T-splitsing RA, breed pad met waterloop aan linkerhand, wn en rode route.
Bij kruising voor brede waterloop LA, smal pad met waterloop aan rechterhand volgen, wn route, de rode route wordt verlaten.
# De brede waterloop die men nu volgt is onderdeel geweest van het “Koordekanaal”.
Bij 5-sprong 1ste pad aan rechterhand, het pad aan overzijde van waterloop volgen, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn en gele route.
Bij kruising RD, wn en gele route.
6.
Na ca. 180m LA, smal slingerend pad dat iets verder door een kleine open plek met picknicktafel gaat, gele route, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop in bosgebied buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, wn en gele route.
Na ca. 120m RA, “Houtzagerslaan”, wn en gele route.
Na ca. 170m LA, wn en gele route.
Bij T-splitsing RA, wn en gele route.
Bij kruising met “Marialaan” RD, direct daarna LA, wn en gele route, vervolgens het pad volgen tot het parkeerterreintje, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
NM=Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Beestenveld van Staatsbosbeer, Burgemeester Wijtvlietlaan 2, 5764 PD te De Rips. Plan Route

Met de auto

Volg de A73 en N272 naar de Blauwstraat in Oploo. Rijd vanaf de Deurneseweg naar De Rips. Parkeerplaats "Beestenveld" van Staatsbosbeer, is bereikbaar door op de rotonde bij De Rips richting Bakel, Milheeze te rijden, direct na verlaten van de rotonde rechtsaf en de parallel weg inrijden. Na enkele meters komt men bij dit parkeerterrein.

Openbaar vervoer

Station Helmond. Bushalte Jeugdhuis, De Rips. Aanlooproute naar het startpunt: Ga op Ripsestraat in zuidelijke richting. Aangekomen bij rotonde volg bord Parkeerplaats "Beestenveld" van Staatsbosbeer naar het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Bij het bosmuseum De Rips Adrie: Bij het bosmuseum De Rips
Het bosmuseum De Rips Adrie: Het bosmuseum De Rips
Zwarte Schotse hooglanders in de Klotterpeel Adrie: Zwarte Schotse hooglanders in de Klotterpeel
De Klotterpeel Adrie: De Klotterpeel
Restant van het Koordekanaal Adrie: Restant van het Koordekanaal
Laan door het Beestenveld Adrie: Laan door het Beestenveld
Beukenlaan door het Beestenveld Adrie: Beukenlaan door het Beestenveld
Herfsttafereeltje Adrie: Herfsttafereeltje
Herfsttafereeltje Adrie: Herfsttafereeltje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-slenk-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Tapas Restaurant, de Viersprong

Ripsestraat 6
5764 PG De Rips
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Heidi Broeren 7 juli 2019 om 16:37

  Mooie route, bedankt.

  Reageren
 2. Anke. 16 september 2018 om 13:08

  Vandaag deze route gelopen, perfect aangegeven, klopt helemaal. Leuke route. Wonen 15 minuten met auto hier vandaan. Maar deze kant nooit gehad.

  Reageren
 3. Marij Verhoeven 7 november 2017 om 17:37

  Vandaag voor de tweede keer de Slenkroute gelopen. Mooie afwisselende route. Wij zijn begonnen na de Klotterpeel. Aan de overkant is een parkeerplaats.

  Reageren
 4. Adrie 1 maart 2017 om 19:02

  De wandelroute is vernieuwd! De Klotterpeel is in de wandelroute opgenomen. SBB heeft het pad door de Klotterpeel verlegd. Het oorspronkelijke pad dat dicht langs het vennengebied liep is vervangen door een nieuw pad dat door de drogere delen van het gebied gaat met toch goed uitzicht over het vennengebied. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 25 november 2015

  Op 23 november 2015 ben ik gaan kijken wat de werkzaamheden in gehouden hebben. De omleiding is opgeheven, en op een enkele plaats is het bos wat uitgedund. Los van deze werkzaamheden zijn in het Beestenveld ook de paden gemaaid, met als gevolg dat op een paar plaatsen weer zijpaden als pad herkenbaar zijn geworden. De routebeschrijving is hierop aangepast, veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 20 augustus 2015

  In september 2015 voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit op de Stippelberg. Op de Stippelberg worden bomen verwijderd, zodat de andere bomen en lagere struiken meer ruimte krijgen. Hiervoor worden werkpaden aangelegd voor de machines. Daarnaast worden er 2 hectare aan de Amerikaanse eiken verwijderd en vervangen door inlandse eiken en beuken. In de periode van de werkzaamheden kunnen enkele wandelpaden deels tijdelijk worden verlegd. Zou men de wandelroute lopen tijdens de werkzaamheden dan doet men er verstandig aan ook het kaartje mee te nemen. Zodra de werkzaamheden zijn beëindigd en de wandelroute is gecontroleerd wordt dit via een voetnootje vermeld.

  Reageren
 7. Ad 25 mei 2015

  Gisteren ( 24-5-2015 ) gelopen bijzonder mooie bossen…aanrader.

  Route klopt.

  Reageren
 8. Lennard 4 januari 2013

  Eergisteren in de ochtend gelopen, toen de zon nog scheen. Dat gaf mooie plaatjes in het licht nevelige bos. De route is m.i. nog steeds correct. Doordeweeks blijken hier (vrijwel) geen motorcrossers te komen.

  Reageren
 9. Erik Rakels 28 november 2011

  Wij hebben de route gelopen op 20 nov.Vanaf De Rips rotonde richt Milheeze,en na 2km in de bocht naar links,rechts de parkeerplaats op.Daar rechtdoor lopen,en dan houden de paaltjes al op.Ook andere mensen kwamen we tegen die verkeerd liepen doordat er geen paaltjes meer stonden. Hebben hem een week later weer gelopen en gegokt hoe wel te lopen,om op de goede weg te komen.Is gelukt,en toen was hij weer bijzonder mooi.

  Reageren
 10. Johanna 2 januari 2011

  Mooie afwisselende route. Waardering cijfer 7,5. Uitstekende routebeschriijving.
  BEDANKT

  Reageren
 11. webmaster 13 mei 2010

  Deze routebeschrijving is aangepast. De maker van deze route schrijft: De route is op 13-05-2010 gecontroleerd. In de beschrijving zijn enkele extra herkennings punten opgenomen. Op een aantal punten ontbreken de route paaltjes van SBB, deze zijn in de tekst doorgehaald. Eveneens is het wijzigingsvoorstel van Genio Douwes verwerkt in de beschrijving. Bedankt hiervoor.

  Reageren
 12. Genio Douwes 17 januari 2010

  Wij hebben de route op 17 januari gelopen. Prachtige route, jammer van de motorcrossers die in de verte te horen waren. Misschien lopen we hem nog een keer op een doordeweekse dag. Het was erg drassig vanwege het smeltende sneeuw maar we konden er overal doorheen komen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)