De Ravenvennen en het Vreewater, Lomm te Limburg

12 km Wandelroute De Ravenvennen en het Vreewater, te Lomm

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door de Ravenvennen en het Vreewater. De Ravenvennen is een bosgebied met overwegend grove dennen op oud stuifzand, afgewisseld door cultuurgronden, tientallen vennetjes en wat heide. In het bosgebied bij de Witte Berg één van de hoogste duinen in het gebied, ligt in een uitgestoven laagte met het grootste vennencomplex van het gebied. De vennen staan door een harde kleilaag niet in verbinding met het grondwater en worden uitsluitend gevuld door regenwater. Het Vreewater is een kleinschalig cultuurlandschap met door hagen en houtwallen omringde graslanden met poelen. Het Vreewater, op de grens met Duitsland, maakte in het verleden deel uit van een groot veengebied het Straelener Veen met de Maasduinen in het westen en hoogterras van Straelen in het oosten. In het gebied werd veen gewonnen. Vanaf 1860 is door drooglegging akkerland gewonnen op het afgegraven veen. De grens wordt gevormd door de waterloop de Scheidsgraaf die in 1464 aangelegd is tussen de plaatsen Arcen & Velden (NL) en Straelen (DE). In 1788 wordt de Scheidsgraaf in een Veenscheidingsverdrag officieel bekrachtigd. In 1815 na de val van Napoleon worden de grenzen in Europa opnieuw ingedeeld, waterloop de Scheidsgraaf werd toen in de grens tussen Nederland en de Pruisen opgenomen. De in 1818 ingevoerde tolwetgeving door de Pruisen had als gevolg dat er prijsverschillen ontstonden tussen Nederland en Duitsland waarna het smokkelen tabak, koffie en sterke drank in opgang kwam zelfs koeien werden zwart gemaakt zodat ze ongezien de grens overgesmokkeld konden worden. Ook in de Eerste - en Tweede Wereldoorlog werd zowel met mensen als goederen gesmokkeld. Bij de grens gaat de wandeltocht over een smokkelpad met informatiepanelen en paneeltjes over de geschiedenis van de grens en het smokkelen. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 24-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein naar de uitgang lopen, bij de uitgang in bocht naar rechts van het grindpad LA, het pad met de wit metalen afsluitboom en verderop de bosrand aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad langs de bosrand aan linkerhand negeren, kn23 volg 29.
In bocht naar links van het pad rechts aanhouden, kn29 volg 81, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, het pad is tevens ruiterroute 81.
In bocht naar links van de ruiterroute rechts aanhouden langs de houten afsluitenboom, voorbij de afsluitboom bij 4-sprong RD, kn81 volg 18.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, wn route, pad met de bosrand aan linkerhand.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, wn route, iets verder buigt het pad naar links met IVN gebouwtje en verderop afrastering aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens voorbij het omheind bosperceel, bij T-splitsing LA, direct daarna bij T-splitsing RA richting de bosrand, wn route.
2.
# Bij de bosrand heeft men de keuze uit een pad door het landgoed De Vleês en Dassenrijk, mits dit pad open is, of voor een pad dat langs het landgoed loopt.
Langs het landgoed: T.h.v. de bosrand met aan linkerhand SLL bord “Ravenvennen”, bij kruising LA, pad met bosrand aan linkerhand.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad met metalen poort aan rechterhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door het bos.
Ga verder bij punt 3 1ste regel.
Door het landgoed: T.h.v. de bosrand met aan linkerhand SLL bord “Ravenvennen” RD, iets verder eveneens RD, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij twee grote zwerfkeien aan linkerhand LA, het pad helemaal uitlopen tot Y-splitsing voor een perceel grasland en aan linkerhand een bankje, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze Y-splitsing RA, wn route, het pad gaat iets verder door het bos.
Ga verder bij punt 3 1ste regel.
3.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn18 volg 12.
Bij kruising met “Leikoelsweg” RD, pad met SLL bord Ravenvennen, de wn route wordt verlaten.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij kruising LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, blauwe (paaltjes) route, vervolgens voor open plek aan linkerhand RA, blauwe en wn route, pad met voorbij een heuveltje een vennetje aan linkerhand.
Bij 4-sprong RD, blauwe en wn route, iets verder bij houten poort door klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts met een ven aan rechterhand en iets verder een bankje aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links weg van het ven.
Bij T-splitsing RA door klaphek, blauwe route, kn19 volg 22.
Ca. 100m voorbij het klaphek RA, blauwe route, kn22 volg 20, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, blauwe en wn route, iets verder RA, grasrijk pad met houten afsluitboom en SLL bordje, blauwe en wn route.
4.
Bij T-splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand, blauwe en wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising LA, eveneens een breed pad, kn20 volg 21.
Voorbij perceel grasland aan rechterhand RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, vervolgens bij T-splitsing LA, “Straelseweg”, wn route, de weg volgen tot grensovergang met slagboom direct na horecagelegenheid Jagersrust  aan linkerhand, iets voor de grensovergang wordt de wn route verlaten.
Direct na de grensovergang LA, het grasveldje met picknicktafel en informatiepaneel oplopen, aan achterzijde van het grasveldje het pad met de waterloop aan rechterhand inlopen.
Na ca. 120m buigt het pad naar links, even bukken onder een plak door en het pad door het grasland met aan beide zijde een afrastering volgen, voorbij het perceel weer even bukken, het pad buigt naar rechts, voorbij het perceel grasland aan rechterhand buigt het pad naar rechts hier ook weer even bukken, vervolgens buigt het pad twee keer naar links, een keer naar rechts en weer naar links, voorbij deze bocht doorlopen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
5.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
Voorbij het bos aan linkerhand het pad met fietspad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, verderop gaat het pad met fietspad over in een verharde weg met aan rechterhand een picknicktafel, de weg volgen tot T-splitsing voor SLL bord “Ravenvennen”, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 450m volgen tot 3-sprong van brede paden.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, pad met nog steeds het fietspad aan linkerhand.
Bij kruising met ruiterpad en aan beide zijde in het ruiterpad carterkillers RD, iets verder komen het pad en het fietspad samen, direct daarna bij kruising met aan rechterhand grind-/fietspad LA, kn28 volg 11, pad met houten afsluitboom en SLL bordje.
Bij kruising RD, de wn route wordt weer verlaten, pad met verderop aan linkerhand een afrastering.
6.
# Tijdelijke omleiding door ondergelopen paden in het vennengebied: Na ca. 350m RD, het klaphek aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA, iets verder rechts aanhouden de voet van de hoge heuvel volgen, voorbij de heuvel het pad volgen tot kruising voor een laagte met aan rechterhand een pad met een groen en wit routepaaltje. Ga verder punt 4 laatste regel.
Na ca. 350m LA door klaphek, het licht slingerende pad met een ruime bocht naar rechts langs de vennen richting hoge zanderige heuvel de Witte Berg volgen, smal zijpad aan linkerhand negeren.
Na verlaten van het omheind vennengebied via klaphek, iets voor de heuvel LA, het pad tussen het omheind gebied en de heuvel volgen tot kruising voor een laagte met aan rechterhand een pad met een groen en wit routepaaltje.
Bij deze kruising RA, groene en witte route, verderop buigt het pad voor grasland naar rechts.
Bij T-splitsing RA, de groene en witte route worden weer  verlaten, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, groene en wn route.
T.h.v. open plek met ven aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, groene en wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn11 volg 28, de groene route wordt verlaten, het pad volgt nog steeds de open plek aan linkerhand.
7.
Bij T-splitsing LA, rode route, de wn route wordt verlaten.
Na ca 220m bij 3-sprong RA, rode route, pad met voorbij 2de bocht naar links een ven aan rechterhand.
Voorbij het ven, bij 4-sprong RD, de rode route wordt verlaten.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met na ca. 70m een bankje aan linker- en een grasrijke open plek aan rechterhand.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, na ca. 40m buigt het pad  naar links, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn26 volg 60.
Bij kruising met aan linkerhand een pad richting een perceel grasland RD, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, pad met wit routepaaltje, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad aan rechterhand de voet van een hoge heuvel.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de voet van de heuvel verder volgen, iets verder is het parkeerterreintje met informatiepaneel “Welkom op de Ravenvennen”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein van SLL aan de Bongveldweg bij het buurtschap De Voort , Rijksstraatweg (N271), 5943 AB te Lomm. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op parkeerterrein De Voort van SLL.

Openbaar vervoer

Bushalte De Voort, Lomm.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Pad door de Schandelosche Heide Adrie: Pad door de Schandelosche Heide
het landgoed De Vleês en Dassenrijk Adrie: het landgoed De Vleês en Dassenrijk
Pad langs het Vreewater Adrie: Pad langs het Vreewater
Het Vreewater Adrie: Het Vreewater
Nogmaals het Vreewater Adrie: Nogmaals het Vreewater
Beeldje van de Gekke Maondaagvierder Adrie: Beeldje van de Gekke Maondaagvierder
Een van de Ravenvennen Adrie: Een van de Ravenvennen
Een van de grotere vennen Adrie: Een van de grotere vennen
Zo kan het ook zijn na een natte herfst en winter Adrie: Zo kan het ook zijn na een natte herfst en winter
En in de lente is het er nog steeds nat Adrie: En in de lente is het er nog steeds nat

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-ravenvennen-en-het-vreewater.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jagersrust

Straelseweg 33F
5941 NJ Velden
Bezoek website

Bauerncafé Jacobs

Grenzweg 35
47638 Straelen (Duitsland)
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)