De Putberg, Soerendonk te Noord-Brabant

24 km Wandelroute De Putberg, te Soerendonk

Wandeltocht door het Cranendonckse bos, de Molenheide, de Putberg, de Riesten in het stroomgebied van de Strijper Aa en Oude Strijper Aa, Leenderbos en de Groote Heide. Het Cranendonckse bos is een kleinschalig landschap met typische broekbossen met aan de rand het kasteeltje Cranendonck. De Molenheide is een gevarieerd bosgebied met zowel droge hoger gelegen bosdelen als nattere broekbossen met op diverse plaatsen kleine akkers in het bosgebied. Aan de rand van het bosgebied staat een waterzuiveringsinstallatie. Voor geïnteresseerde is er een wandelpad vanaf de Vloeten over het terrein van de waterzuivering. Men loopt langs een stelsel van zandfilters, vlooienvijvers, moerassloten en biotoopvijver tot aan beek de Buulder Aa. Men kan zo het proces volgen van gezuiverd rioolwater naar natuurlijk beekwater. De Putberg is een klein maar mooi heidegebied. De Strijper Aa en Oude Strijper Aa bestaan uit twee parallelle beekjes in een van oorsprong moeras- en vennengebied, momenteel een kleinschalig landbouwgebied met op diverse plaatsen grotere en kleinere broekbossen. Het Leenderbos en de Groote Heide zijn samen ongeveer 2000 hectare groot en vormen het Natuurgrenspark De Groote Heide. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-1-2011, laatst bijgewerkt op: 24-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, doorgaande weg.
In flauwe bocht naar rechts LA, “van Schaijklaan”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn91 volg 98.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA, “Van Sevenbornlaan”, de wn route wordt verlaten, de weg ca. 550m volgen tot onverhard pad aan rechterhand voor een omheind terrein met een grote metalen poort, zijweg negeren.
Bij dit pad RA, wn route, het onverhard pad volgen tot T-splitsing voor bosrand met aan overzijde een houten vlonder over een waterloop, gras-/onderhoudspaden langs een brede waterloop negeren .
Bij deze T-splitsing RD de houten vlonder over, bospad, kn32 volg 96, direct daarna bij T-splitsing RA, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Ca. 50m voorbij deze bocht RA het knuppelbrugje over, kn96 volg 76.
2.
Voorbij vlonder, bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
In bocht naar links van het doorgaande pad rechts aanhouden langs de picknicktafel richting het knuppelbrugje, kn78 volg 33.
Ruim voor verlaten van het bos LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand.
Voor grasland, bij T-splitsing RA, breed pad, kn34 volg 35.
voorbij grasland aan linkerhand LA, smal pad met bordje “Opengesteld” door de bosrand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Ca. 120m voorbij deze bocht LA knuppelbrugje over, kn35 volg 36.
Bij kruising RD, kn36 volg 37.
Voorbij brugje, bij T-splitsing RA, smalle klinkerweg, kn37 volg 29.
3.
In bocht naar links van de klinkerweg RA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, wn route.
Voorbij brugje RD, gras-/onderhoudspaden langs het beekje negeren, pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 70m LA, grindpad, kn30 volg 29, iets verder passeert men een bijenhotel en een picknicktafel, voorbij klaphek grindpad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij 2de klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, aan rechterhand passeert men de achterzijde van het kasteeltje Cranendonck en aan linkerhand de contouren van vroegere kasteel.
Bij T-splitsing RA, smalle klinkerweg, kn29 volg 93.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Cranendonck”, wn route, direct daarna voor boerderij nr.10 LA, wn route.
RD, “Van Egmondlaan”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.6, bij kruising RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn93 de wn route wordt verlaten.
4.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn95 volg 94.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, klinkerweg, “Vloeten”, wn route, de klinkerweg volgen tot bocht naar links.
# Bij deze bocht gaat de wandeltocht over het terrein van RWZI Soerendonk waterzuivering met iets voor het verlaten van het terrein een klein trekpontje, wil men dit pontje mijden of het terrein is tijdelijk gesloten door werkzaamheden op het terrein dan de klinkerweg die verderop overgaat in een verhard fietspad volgen tot 5-sprong t.h.v. bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren. Bij deze 5-sprong RA, 1ste pad aan rechterhand, onverhard pad met bosrand aan linkerhand, het pad volgen tot bospad aan linkerhand iets voorbij het waterzuiveringsterrein. Bij dit pad RD, kn61 volg 66. Ga verder bij punt 5 1ste regel.

In deze bocht rechts aanhouden, wn route, iets verder grindpad en brugje, verderop voor 2de langwerpige waterplas aan rechterhand buigt het pad naar rechts, pad tussen de twee langwerpige waterplassen met aan einde daarvan het pontje.
Voorbij het pontje, bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn94 volg 61, iets verder rechts aanhouden langs de metalen afsluitboom, pad met waterloop aan rechterhand.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, iets verder RD, kn61 volg 66.
5.
Na ca. 250m LA, pad met houten afsluitboom, wn route.
Na ca. 70m het doorgaande pad achtereenvolgens met bocht naar links en naar rechts verder volgen, zijpaden negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna bij 3-sprong scherp RA, vervolgens bij kruising LA, pad door bosrand met landbouwperceel aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, men volgt nog steeds het landbouwperceel aan rechterhand, het pad verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, wn route, pad met open plek aan linkerhand, het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. rand bosgebied.
Bij deze 3-sprong LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn66 volg 64, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn64 volg 62.
6.
Voorbij horecagelegenheid, bij T-splitsing met aan rechterhand ingang van recreatiepark LA, verharde weg, de weg volgen tot kruising met verhard fietspad in flauwe bocht naar rechts van de weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, wn route, het pad met fietspad volgen tot kruising met smal pad direct na een met heide begroeid heuveltje ca. 110m voorbij een WOII herdenkingskruis, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, onverhard pad, direct daarna rechts aanhouden, smal bospad, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, let op het pad is tevens een ATB pad, iets verder buigt het pad met ruime bocht naar links, het pad volgen tot splitsing.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn route, men verlaat weer de ATB route.
Bij kruising met verharde weg RD, de wn route wordt verlaten, onverhard pad links van parkeerterrein inlopen, bij grasveld linkerzijde van het grasveld volgen, verderop aan einde van het grasveld het pad met bocht naar links door klaphek verder volgen, smal pad door heide richting bosperceel.
7.
Ca. 50m voorbij de bosrand RA, recht bospad.
Bij kruising met breed bospad RD.
Bij Y-splitsing LA richting klaphek t.h.v. bosrand.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voor lage heuvel met op de heuvel een picknicktafel RA door klaphek, onverhard pad door heide, kn62 volg 53, verderop het heidegebied via een klaphek weer verlaten.
Direct na dit klaphek, bij kruising RD, wn route, vervolgens voorbij smal bosperceel eveneens RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 60.
Voorbij woning nr.10 RA, verhard fietspad, “Riesten”.
# Verderop beek in bocht naar links van het fietspad wordt een gras-/onderhoudspad langs beek Strijper Aa gevolgd, het pad kan op een paar plaatsen afhankelijk van het seizoen wat drassig zijn als alternatief: voorbij de beek het fietspad met bocht naar links verder volgen, zowel het gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand als het verhard fietspad kan gevolgd worden. Ca. 70m voorbij bocht naar links RA, het pad met gescheiden verhard fietspad verder volgen, verderop gaat het pad met fietspad over in een smalle verharde weg. Ruim voor stallen, voorbij beekje LA door het klaphek. Ga verder bij punt 8 3de regel 2de deel 2 pad met het beekje aan.………
8.
In bocht naar links van het fietspad RA, gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand, verderop voorbij 2de bocht naar rechts passeert men aan linkerhand open nat grasland, de beek verder volgen tot een stuw.
Iets voor deze stuw LA smal pad door bosperceel met smal beekje aan rechterhand, na verlaten van het bosperceel de andere zijde van het beekje volgen.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek met houten poort, pad met het beekje aan linkerhand, bij rij bomen het pad tussen de bomen en waterloop volgen met de bomen aan linkerhand, t.h.v. een bankje buigt pad naar links met aan beide zijde een bosperceel, voor het beekdal buigt het pad naar rechts langs het bosperceel aan rechterhand, voorbij het bosperceel het beekje aan linkerhand volgen, verderop passeert dicht na elkaar twee smalle doorgangen t.h.v. twee metalen poorten.
Voorbij smalle opening links van houten poort, bij kruising RA, onverhard pad met een bosperceel aan rechterhand.
Voorbij klaphek met veerooster, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
9.
Na ca. 300m, ruim voor flauwe bocht naar links van de weg RA, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje “Het Leenderbos”, wn route.
Bij kruising RD, wn route.
Bij kruising LA, kn58 volg 5.
Bij kruising RD, wn route.
Bij kruising RD, wn route, het brede pad verder volgen tot 4-sprong met aan linkerhand uitzicht over een groot open gebied, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn5 volg 56, men passeert een oranje hogedrukleiding 2275 paal.
Bij kruising met ruiterpad RD, het pad verder volgen tot 5-sprong met smalle verharde weg en ANWB-paddenstoel 21575.
Bij deze 5-sprong LA richting “Achelse Kluis”, verharde weg, kn56 volg 57, de weg volgen tot splitsing met ANWB paddenstoel 21554, iets voor metalen afsluitboom, zijpaden negeren, ruim voor de splitsing passeert men een schuilhut met picknicktafel.
10.
Bij deze splitsing links aanhouden richting “Soerendonk”, kn57 volg 89, zowel het grind-/fietspad als het brede zandpad kan gevolgd worden, vooral in de zomer kan het druk zijn op het fietspad, een van beide paden ca. 1,1 km volgen tot pad aan linkerhand, volgt men het fietspad dan het fietspad volgen tot kruising met aan rechterhand een paal met achterzijde van SBB bordje, volgt men het zandpad dan het zandpad volgen een pad en aan linkerhand met in het pad een SBB bordje “Groote Heide” voor een zanderige plek.
Bij dit pad LA, pad door heide, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop t.h.v. een landbouwperceel buigt het pad naar rechts, ca. 300m voorbij deze bocht passeert men een schaapskooi, het pad verder volgen tot Y-splitsing voorbij een houten afsluitboom ca. 200m voorbij de schaapskooi.
11.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, breed zandpad, het pad volgen tot 4-sprong met ANWB-paddenstoel 21488.
Bij deze 4-sprong LA richting “Soerendonk”, kn89 volg 81, pad met gescheiden grind-/fietspad.
Bij 3-sprong met ANWB-paddenstoel 21354/001 rechts aanhouden richting “Gastel”, pad met verhard fietspad, de wn route wordt weer verlaten.
Na ca. 330m bij kruising LA door klaphek, pad door begrazingsgebied met verderop bosschages aan linkerhand.
Bijna aan het einde van de bosschages het pad met bocht naar links door de bosschages verder volgen, wn route, voorbij de bosschages het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
12.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Na verlaten van het “Leenderbos”, voorbij beek RD, verhard fietspad aan rechterhand negeren.
RD, “Kranenveld”, weg “Roerdomp” aan linkerhand negeren, kn86 volg 83.
Voor loods RA, iets verder bij 4-sprong RA, wn route.
Bij kruising LA, onverhard pad, “Eikenschoor”, de wn route wordt verlaten, verderop door de rand van een klein grasveldje, voorbij het grasveldje RD, grindpad met een klein bosperceel aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg.
Bij kruising LA, “Damenweg”, de weg volgen weg aan rechterhand voor een klein plantsoentje met groot Heilig Hart beeld, zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, vervolgens bij Y-splitsing rechts aanhouden richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Jan Onthoofding kerk, Dorpsstraat 25, 6027 PD te Soerendonk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat, Soerendonk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Kasteel Cranendonck Adrie: Kasteel Cranendonck
Boerderij bij het kasteel Adrie: Boerderij bij het kasteel
Kasteel Cranendonck Adrie: Kasteel Cranendonck
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide De Groote Heide
Schaapskooi op de Groote Heide Adrie: Schaapskooi op de Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-putberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SoerendonkBrasserie 't Slot

Strijperdijk 9
6027 RD Soerendonk

Coop Sint Jan, op ca. 400m van de route

Strijperstraat 51
5595 GD Leenderstrijp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (18)

 1. Adrie 1 maart 2022 om 16:33

  27-2 de wandeltocht gecontroleerd en vernieuwd. Nieuw is een pad langs de Strijper Aa en een extra stukje langs de Oude Sprijper Aa. Inmiddels zijn ook werkzaamheden op de Groote Heide en het Soerendonks Goor ook afgerond met als resultaat een waterrijk gebied en een nieuwe vogelkijkhut bij het Soerendonks Goor. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 24 april 2021 om 14:23

  De wandelroute kan weer als vanouds gelopen worden. De graafwerkzaamheden aan de Oude Strijper Aa zijn afgerond. Er zijn op diverse plekken bomen en struiken geplant. Men is nog bezig met het plaatsen van de afrastering. Het bankje met mooi uitzicht richting Leenderstrijp staat er nog. Het kan zijn dat er nog kleine veranderingen komen zoals smalle doorgangen in de afrastering t.h.v. de twee passages over de beek. Ook is het natuurgebied De Riesten flink vernat, sloten zijn gedempt en een groot perceel verlaagd.

  Reageren
 3. Adrie 23 maart 2021 om 17:09

  Van 1 april tot 20 april 2021 is de Riesten (punt 7 2de laatste regel) tijdelijk afgesloten voor fietsers. In deze periode rijden veel vrachtwagens in die omgeving om grond af te voeren. Dit kan gevaarlijk zijn voor fietsers en wandelaars. Volg in deze periode de omleidingsroute voor fietsers. Volg vanaf punt 7 3de laatste regel de knooppunten 53 – 55 – 59 – 54 tot in het dorp vervolgens de weg “Strijperstaat” die verderop overgaat in “Heggerdijk” ca. 1,6km verder volgen tot flauwe bocht naar rechts met aan linkerhand een onverhard pad direct na een klein bosperceel ca. 200m voorbij woning “Dorpswoning Het uitzicht” nr.1 aan linkerhand omgeven door percelen grasland. In deze flauwe bocht de weg verder volgen punt 8 laatste regel.
  Voor meer informatie:Tijdelijke wegafsluiting de Riesten

  Reageren
 4. Matje 25 november 2020 om 15:03

  Prachtige en vooral afwisselende wandeling! Gisteren nog eens gelopen. De werkzaamheden bij Leenderstrijp zijn al een heel eind gevorderd. Als je niet bang bent voor een beetje modder kun je de nieuwe loop van de beek al wel volgen. Neem daar in ieder geval niet de oude loop van de beek, want die is gedempt en je zakt er tot de enkels in de modder. Bedankt voor het uitzetten van deze mooie route Adrie!

  Reageren
 5. Adrie 15 oktober 2020 om 06:49

  De werkzaamheden in het beekdal van de Oude Strijper Aa zijn inmiddels zover gevorderd dat het ook gevolgen heeft voor de wandelroute, een pad dat langs deze beek loopt kan voorlopig niet gelopen worden, in de routebeschrijving is een alternatief beschikbaar zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 6. Adrie 4 oktober 2020 om 08:30

  De Oude Strijper Aa ten zuiden van Leenderstrijp wordt op enkele plaatsen aangepast. Denk hierbij aan flauwere oevers, een hogere beekbodem, iets meer slingering of het aansluiten van een vroegere loop. Voorlopig rekening houden met werkzaamheden bij punt 8 van de routebeschrijving.

  Reageren
 7. Kris 20 april 2020 om 17:11

  Mooie route, heerlijk gewandeld. ik ben er alleen achtergekomen dat het pad net voor Soerendonk, wat uit moet komen op de eikenschoor dicht is. Dit is nu privé en je zal om moeten lopen via kranenveld.
  Dit komt overigens goed uit, want het poortje om weer uit het natuurgebied met de wilde paarden te komen is ook verplaats naar kranenveld.

  Veel plezier.

  Reageren
  1. Adrie 20 april 2020 om 17:32

   Beste Kris bedankt voor het melden! Ik ga binnenkort kijken. Voorlopig na verlaten van het begrazingsgebied het Kranenveld en Goorstraat volgen tot centrum van Soerendonk. Voor Soerendonk passeert men kn86 volg 83 en kn83 volg 91.

  2. Adrie 25 april 2020 om 07:32

   De wandelroute is iets gewijzigd, het door Kris genoemde deel door het begrazingsgebied is uit de wandelroute gehaald. Er zjn boswerkzaamheden geweest en de afrastering rond het begrazingsgebied is vernieuwd tevens het klaphek verplaatst zie reactie Kris. Op slechts een paar plaatsen is het oorspronkelijke wandelpad nog te herkennen. De wandelroute gaat nu langs het Soerendonks Goor. Veel wandelplezier!

 8. Hans Jonkers 15 maart 2020 om 12:17

  Route gelopen op 28 dec 2019. Vandaag was het erg nat, waardoor het soms wat slalommen was door de wegen. De route was verder goed te doen en erg, erg mooi! Zonder beschrijving of kaart gelopen, enkel gebruik gemaakt van de GPX op Locus Maps. Prima te doen en erg mooi!

  Reageren
 9. Katja 18 augustus 2018 om 19:15

  Vandaag deze route gelopen.erg goede beschrijving en mooie wandeling!we zijn enkele keren een verkeerd pad ingeslagen(bv omdat het bankje bij laatste aanwijzing van punt 8 niet zichtbaar was doordat onkruid er volledig wild voor groeit).maar pittige,leuke route.dank daarvoor!

  Reageren
 10. Adrie 14 maart 2018 om 18:20

  De wandelroute is vernieuwd tevens de rest gecontroleerd. In het Cranendonckse bos zijn op diverse plaatsen werkzaamheden geweest, men heeft de natuurwaarde van het natte bos en hooilanden weer hersteld. De wandelpaden zijn opgehoogd en er zijn wat langere knuppelbruggen aangelegd. De drie nieuwe knuppelbruggen zijn in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Irene 16 oktober 2017 om 19:25

  Lange en best pittige wandeling, mede door de vele onverharde paden. Maar dan krijg je ook wat. Mooie afwisseling tussen bos en open stukken. Het mooie weer van zaterdag 14 oktober 2017 werkte er zeker aan mee. Gelopen met GPS dus geen op- of aanmerkingen over de beschrijving.

  Reageren
 12. Martin en Mia 28 juni 2017 om 19:47

  Complimenten voor deze perfect beschreven en zeer mooie wandelroute. Deze route gelopen op 27 juni 2017 bij een heerlijke temperatuur.

  Reageren
 13. Anne 8 mei 2017 om 22:53

  Deze route gelopen op 12 maart 2017. Erg mooie, afwisselende route. Over het algemeen lekker rustig, alleen een deel van de hei was redelijk druk, waarschijnlijk door het heerlijke weer. De beschrijving klopte helemaal en was mooi compleet. Aan het einde van de wandeling hadden we een ijsje wel verdiend….

  Reageren
 14. Adrie 28 september 2015

  26 september de wandelroute gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 15. Wietse 27 juli 2014

  Halverwege de route een leuk terras met een heerlijke lunch en goede koffie. Woetz aan strijperdijk 9

  Reageren
 16. Lennard 4 januari 2014

  21-12 gelopen en tevens gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Het is een lange route waar je de tijd voor moet nemen. Je wordt dan wel beloond met een tocht door kleinere en grotere natuurgebieden met afwisseling tussen bos, heide en akkerland.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)