De Plateaux-tocht, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

17 km Wandelroute De Plateaux-tocht, te Borkel en Schaft

Wandeltocht door het Dommeldal en het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven, beide gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Voor wie "De Plateaux-grote tocht" reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken. De wandeltocht start in Borkel en direct na verlaten van het plaatsje wordt al een klein stukje het riviertje de Dommel gevolgd om vervolgens door landbouwgebied dat grenst aan het Dommeldal richting het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven te gaan. In deze wandeltocht wordt het Nederlandse deel van het gebied De Plateaux bezocht. De Plateaux bestaat uit een gebied van gevarieerd bos, heide, vennen en vloeiweiden. Op de grens met België heeft men mooie vergezichten over een weidse omgeving. De vloeiweiden in de Pelterheggen zijn voormalige hooilanden die met behulp van watersysteem bevloeid werden. In de 19e eeuw was er veel vraag naar hooi voor paarden. Om de schrale grond op De Plateaux geschikt te maken voor hooilanden bedacht men een bewateringssysteem. Na verlaten van het natuurgebied De Plateaux-Hageven wordt de Dommel weer gevolgd, het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de wandeltocht langs de korenmolen St Antonius Abt. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-6-2017, laatst bijgewerkt op: 2-1-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, direct daarna LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg, ruim voor de kruising passeert men kn93 volg 25.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn25 volg 131, de weg volgen tot 2de woning aan rechterhand direct na 2de verkeerssluis, zijpad negeren.
Voor deze woning RA, onverhard pad, wn131.
Bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand, kn131 volg 130.
2.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, wn130, iets verder buigt het pad naar links met beemden (natte graslanden) aan rechterhand, na ca. 200m buigt het doorgaande pad weer naar links, gras-pad met NM bordje “Rustgebied” aan rechterhand negeren, men verlaat weer de beemden.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, pad met aan beide zijde bosschages, wn130.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop voor de beemden wordt het pad smaller en buigt naar links en gaat door de bosrand, iets verder passeert men grenspaal No.182, gaat door een greppel, na een klein stukje de rand van een perceel grasland gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en wordt breder.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn96.
Bij kruising met smalle verharde weg RD, rd route, kn96 volg 93.
Bij T-splitsing RA, rd en wn93 route, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, rd route, kn93 volg 94.
3.
Voor 2de flauwe bocht naar links RA door houten voetgangerssluis, pv route, kn94 volg 52, de rd route wordt verlaten, iets verder passeert men een vlonder, verderop houten voetgangerssluis en hangbrugje, ca. 100m voorbij kleiner brugje buigt het pad op een lage heuvelrug naar links, t.h.v. grenspaal No.185 buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand.
In deze bocht, voorbij bankje RA, bospad met NM bordje “Plateaux”, gele NM route, de pv en wn route worden verlaten.
Na ca. 270m LA, bospad, gele NM route, verderop voorbij en klaphek buigt het pad naar links en gaat door grasland, gele NM en wn69, het gras-pad volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
Voorbij het klaphek RA, kn69 volg 11, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gele NM route, het pad met grasland aan rechterhand volgen tot een parkeerterreintje.
4.
Voor dit parkeerterreintje RA, gele NM route, kn11 volg 61, verderop voor houten hek buigt het doorgaande pad naar links.
Voor houten hek, bij T-splitsing RA, gele NM en wn route, direct daarna voorbij klaphek LA, gele NM en wn route, pad met smalle waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
Bij splitsing met aan rechterhand een bankje LA, pad door de rand van het open gebied, gele NM route, kn61 volg 64, verderop na een klein stukje de smalle waterloop weer gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en gaat door het open gebied.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad, gele NM en wn route.
5.
Ruim voorbij bankje, bij kruising met iets breder pad RD, gele NM en wn route, verderop t.h.v. pad met NM bordje “Rustgebied” aan linkerhand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, gele NM en wn route, ruim voorbij deze bocht passeert men een knuppelbrugje.
Voorbij het knuppelbrugje, bij kruising LA, kn64 volg 21, de gele NM route wordt verlaten, bij deze kruising is aan rechterhand een uitkijkpunt.
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand een grenspaal LA, wn en witte NM route, het pad volgen tot 4-sprong voorbij woningen, iets voor deze 4-sprong gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij deze 4-sprong RA, kn21 volg 22, verderop voorbij inrit woning nr.6 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
6.
Ca. 50m voorbij de overgang naar onverhard pad LA, wn route.
Na ca. 80m RA, kn22 volg 24.
Voor bosrand, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met NM bordje “Dommeldal” door bosrand, verderop voor de Dommel buigt het pad naar links, de Dommel aan rechterhand volgen tot 6de overstap voor een wat dichter bosperceel met kn24 paaltje.
Voor deze overstap LA, gras-pad door rechterzijde van het grasland, kn24 volg 23, vervolgens in de hoek van het grasland LA, overstap aan rechterhand negeren, wn route, de rechterzijde verder volgen.
Bij volgende hoek het grasland via overstap verlaten, direct daarna RA, breed pad, wn route.
7.
Na verlaten van het bos rechts aanhouden, pad met aan rechterhand waterloop langs het bos, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen bosrand en waterloop met waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop verder volgen, verderop voor omheind perceel voor paarden  buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD.
Bij 4-sprong RA, pad met iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Bruggerdijk”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de Dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
NM route: gele en witte met pijl voor richting aanduiding.
Wandelnetwerken:
Groen/gele en wit/bruine markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met/zonder nummer voor de richting.
Gekleurde symbolen rd = rode driehoek, pv = paarse vierkant en oc = oranje cirkel voor richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel en Schaft, buurtbus rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Grenspaal No.182 Adrie: Grenspaal No.182
Hangbrugje over de Dommel Hangbrugje over de Dommel
Uitzicht over het Hageven Adrie: Uitzicht over het Hageven
Grenspaal No.185 Adrie: Grenspaal No.185
De Plateaux Adrie: De Plateaux
Uitkijkpunt op De Plateaux Adrie: Uitkijkpunt op De Plateaux
Ven op De Plateaux Adrie: Ven op De Plateaux
Het riviertje De Dommel Adrie: Het riviertje De Dommel
Een van de vele overstapjes langs de Dommel Adrie: Een van de vele overstapjes langs de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-plateaux-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BorkelErvaringen van wandelaars (7)

 1. Antoon en Marijke 4 april 2023 om 19:23

  Vandaag de Plateaux tocht gelopen. De regen van afgelopen dagen heeft het gebied een bijzondere aanblik gegeven. Ook de vloeiender zijn bijzonder. We zijn benieuwd naar het moment waarop de orchideeën in bloei komen.

  Reageren
 2. Adrie 2 januari 2022 om 18:10

  Vandaag 2 januari 2022 de wandeltocht samen met de 11 kilometer en de 22 kilometer lange wandeltocht gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens is het wandelnetwerk De Groote Heide verder uitgebreid en gekoppeld aan het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. Op delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de nummers van het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Roeland 20 september 2020 om 16:24

  Adrie bedankt weer voor deze mooie tocht. Wij zijn gestart bij punt 4. De parkeerplaats Plateax Hageven van Natuurmonumenten. Na een kleine 8 Km kwamen we in Borkel aan waar we lekker een terras gepakt hebben. Dat is dus een leuk alternatief voor diegene die het leuk vinden een rustpunt te hebben onderwerg.

  Schitterende wandeling mooie oude veldwegen, schitterend stuk langs de Dommel en over het Plateaux. 1 stuk asfalt is wat minder maar goed we kunnen niet alles hebben :).

  Reageren
 4. Paul 24 mei 2020 om 17:57

  Vandaag deze fijne wandeling gelopen, zeer de moeite waard. De Plateaux is erg mooi, ook het eenmanspaadje langs de Dommel -de laatste kilometers van deze wandeling richting Borkel en Schaft – vonden wij adembenemend mooi. Opnieuw compliment aan maker Adrie!

  Reageren
 5. Lenie Gootzen 24 november 2017 om 08:42

  Zaterdag 18 november 2017 deze tocht gelopen.
  Hele mooie tocht met voldoende afwisseling.
  Wij printen de routebeschrijving uit en zetten de tocht ook altijd op de gps. Bij punt 2 van de routebeschrijving stuurt de gps je naar rechts, terwijl de routebeschrijving je naar links stuurt. Wij hebben de gps gevolgd en kwamen ook bij grenspaal 182, als ijkpunt, uit. Beide zullen wel goed zijn, maar het is wel verwarrend.

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2017 om 09:42

   Lenie Gootzen bedankt voor het melden! De GPS track en de routebeschrijving nog eens goed bekeken geen fout kunnen ontdekken. Binnenkort ga ik kijken of er iets gewijzigd is in het deel voor de grenspaal.

  2. Adrie 27 november 2017 om 17:41

   Gisteren 26 november 2017 punt 2 nagelopen tevens de rest van de tocht gecontroleerd. Dat er wat verwarring geweest is kan mogelijk veroorzaakt zijn door een pad richting de beemden met bordje “Rustgebied geen toegang”. In het voorjaar was het pad door de begroeiing nauwelijks zichtbaar, nu een duidelijk herkenbaar pad. Het bordje staat een klein stukje in het pad en is mogelijk niet opgemerkt. Het betreffende pad was in de oorspronkelijke routebeschrijving niet als pad vermeld in de huidige versie wel tevens de overige regels bij punt 2 wat gedetailleerder beschreven. Lenie Gootzen nogmaals bedankt voor het melden!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)