De Plateaux-tocht, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

17 km Wandelroute De Plateaux-tocht, te Borkel en Schaft

Wandeltocht door het Dommeldal en het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven, beide gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Voor wie "De Plateaux-grote tocht" reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken. De wandeltocht start in Borkel en direct na verlaten van het plaatsje wordt al een klein stukje het riviertje de Dommel gevolgd om vervolgens door landbouwgebied dat grenst aan het Dommeldal richting het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven te gaan. In deze wandeltocht wordt het Nederlandse deel van het gebied De Plateaux bezocht. De Plateaux bestaat uit een gebied van gevarieerd bos, heide, vennen en vloeiweiden. Op de grens met België heeft men mooie vergezichten over een weidse omgeving. De vloeiweiden in de Pelterheggen zijn voormalige hooilanden die met behulp van watersysteem bevloeid werden. In de 19e eeuw was er veel vraag naar hooi voor paarden. Om de schrale grond op De Plateaux geschikt te maken voor hooilanden bedacht men een bewateringssysteem. Na verlaten van het natuurgebied De Plateaux-Hageven wordt de Dommel weer gevolgd, het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de wandeltocht langs de korenmolen St Antonius Abt. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-6-2017, laatst bijgewerkt op: 26-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, iets verder LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand en verderop kn93 volg 25 volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn25 volg 131, de weg volgen tot 2de woning aan rechterhand direct na 2de verkeerssluis, zijpad negeren.
Voor deze woning RA, onverhard pad, wn131.
Bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand, kn131 volg 130.
2.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan rechterhand negeren, wn130, iets verder buigt het pad naar links met beemden (natte graslanden) aan rechterhand, na ca. 200m buigt het pad voor een houten afsluitboom en NM bordje “Rustgebied” naar links, men verlaat de beemden weer.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, pad met aan beide zijde bosschages, wn130.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop voor de beemden wordt het pad smaller en buigt naar links met iets verder grenspaal No.182 aan linkerhand, voorbij de grenspaal gaat het pad door een greppel en een klein stukje door de rand van een perceel grasland en buigt vervolgens met een bocht naar rechts om een waterloop, voorbij deze bocht wordt het pad breder.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn96.
Bij kruising met smalle verharde weg RD, kn96 volg 93.
Bij T-splitsing RA, wn93, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, kn93 volg 94.
3.
Voor 2de flauwe bocht naar links RA door houten voetgangerssluis, kn94 volg 52, iets verder passeert men een vlonder, verderop een houten voetgangerssluis en een hangbrugje, ca. 100m voorbij een vlonder en een kleiner brugje buigt het pad op een lage heuvel naar links, verderop buigt het pad naar rechts met grenspaal No.185 aan rechterhand, het pad verder volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand.
In deze bocht, voorbij bankje RA, breed pad door het bos met NM bordje “Plateaux”, gele (NM routepaaltje met gele pijl) route, de wn route wordt verlaten, het licht slingerende pad ca. 270m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een routepaaltje rechts van het pad.
Bij dit pad LA, gele route, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door een perceel grasland met populieren, gele en wn69 route, voorbij het perceel met populieren het pad met ondiepe greppel aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
Voorbij het klaphek RA, kn69 volg 11, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gele route, het pad met perceeltjes grasland aan rechterhand volgen tot een parkeerterreintje.
4.
Voor dit parkeerterreintje RA, gele route, kn11 volg 61, verderop voor houten poort buigt het doorgaande pad naar links.
Voor houten poort, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, gele en wn route, direct daarna voorbij klaphek LA, gele en wn route, pad met smalle waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, pad door de rand van het open gebied, gele route, kn61 volg 64, verderop na een klein stukje de smalle waterloop weer gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en gaat door het open gebied.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad, gele en wn route.
5.
Ruim voorbij bankje, bij kruising met iets breder pad met aan beide zijde een pad met NM bordje “Rustgebied” RD, gele en wn route, ca. 200m voorbij deze kruising buigt het pad naar rechts met aan linkerhand een pad met NM bordje “Rustgebied”, gele en wn route, ruim voorbij deze bocht een vlonderpad over.
Voorbij het vlonderpad, bij kruising LA, kn64 volg 21, de gele route wordt verlaten, bij deze kruising is aan rechterhand een uitkijkpunt.
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand een grenspaal LA, wn route, het pad volgen tot 4-sprong voorbij woningen, iets voor deze 4-sprong gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij deze 4-sprong RA, kn21 volg 22, verderop voorbij inrit woning nr.6 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
6.
Ca. 50m voorbij de overgang naar onverhard pad LA, wn route.
Na ca. 80m RA, kn22 volg 24.
Voor bosrand, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met NM bordje “Dommeldal” door bosrand, verderop voor de Dommel buigt het pad naar links, de Dommel aan rechterhand volgen tot 6de overstap met kn24 routepaaltje voor een bosperceel broekbos.
Voor deze overstap LA, kn24 volg 23, door de rechterzijde van het grasland lopen, vervolgens in de hoek van het grasland LA, overstap aan rechterhand negeren, wn route, de rechterzijde verder volgen.
Bij volgende hoek het grasland via overstap verlaten, direct daarna RA, breed pad, wn route.
7.
Na verlaten van het bos rechts aanhouden, pad met aan rechterhand waterloop langs het bos, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen bosrand en waterloop met waterloop nog steeds aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop verder volgen, verderop voor omheind perceel voor paarden  buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD.
Bij 4-sprong RA, pad met iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, “Bruggerdijk”, de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de Dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerken:
Groen/gele en wit/bruine markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met/zonder nummer voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel en Schaft, buurtbus rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Grenspaal No.182 Adrie: Grenspaal No.182
Hangbrugje over de Dommel Hangbrugje over de Dommel
Uitzicht over het Hageven Adrie: Uitzicht over het Hageven
Grenspaal No.185 Adrie: Grenspaal No.185
De Plateaux Adrie: De Plateaux
Uitkijkpunt op De Plateaux Adrie: Uitkijkpunt op De Plateaux
Ven op De Plateaux Adrie: Ven op De Plateaux
Het riviertje De Dommel Adrie: Het riviertje De Dommel
Een van de vele overstapjes langs de Dommel Adrie: Een van de vele overstapjes langs de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-plateaux-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BorkelErvaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 6 maart 2024 om 18:57

  Vandaag 6 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd, geen veranderingen gezien. Vermoedelijk zijn Tonnie en Nelle te ver doorgelopen, men komt dan inderdaad bij een pad aan linkerhand dat gesloten is. Omdat er geen goede herkenningspunten zijn bij het pad na ca. 270m het routepaaltje dat t.h.v. het pad rechts van het pad staat als extra herkenningspunt vermeld. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Nelle 8 maart 2024 om 20:23

   Adri hadden we dan bij het bankje linksaf gemoeten?

  2. Adrie 8 maart 2024 om 20:41

   Nelle, in de bocht naar links bij de bosrand zijn jullie als ik het goed begrijp RA het bos ingelopen en het pad gevolgd tot een bankje dat rechts van het pad staat bij de bosrand voorbij het gesloten (rustgebied) pad. Als dit klopt dan zijn jullie voorbij dat bankje RA gegaan en de gele NM route weer gevolgd dat een klein stukje de rand van het open gebied volgt en vervolgens naar rechts buigt en door het open gebied gaat. Ruim voor dit bankje en het gesloten (rustgebied) pad is nog een pad aan linkerhand, vermoedelijk zijn jullie dat pad voorbij gelopen dat een stukje door het dennenbos gaat en bij een klaphek uitkomt.

 2. Tonnie en Nelle van Vlokhoven 5 maart 2024 om 13:17

  Deze week en vorige week deze route gelopen. Een mooie en rustige wandeltocht. Bijna niemand tegengekomen. De vogels zongen volop en we hadden prachtig weer.
  Op blad 2, 3de regel: in deze bocht, voorbij bankje RA. Na ca.270m LA bospad. Dit pad kun je niet meer in. Stiltegebied en niet betreden. Maar als je NM route blijft volgen kom je bij klaphek en kun je route vervolgen. Het was even zoeken vandaar 2x de route gelopen.

  Reageren
  1. Adrie 5 maart 2024 om 16:01

   Tonnie en Nelle van Vlokhoven bedankt voor het melden van het nieuwe stiltegebied! Binnenkort ga ik de verandering bekijken en deze wandeltocht maar ook de 22km lange De Plateaux-grote tocht hierop aanpassen. Voor wandelaars die de wandeltocht willen lopen tot die tijd het advies van Tonnie en Nelle opvolgen.

 3. Antoon en Marijke 4 april 2023 om 19:23

  Vandaag de Plateaux tocht gelopen. De regen van afgelopen dagen heeft het gebied een bijzondere aanblik gegeven. Ook de vloeiender zijn bijzonder. We zijn benieuwd naar het moment waarop de orchideeën in bloei komen.

  Reageren
 4. Adrie 2 januari 2022 om 18:10

  Vandaag 2 januari 2022 de wandeltocht samen met de 11 kilometer en de 22 kilometer lange wandeltocht gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens is het wandelnetwerk De Groote Heide verder uitgebreid en gekoppeld aan het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. Op delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de nummers van het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Roeland 20 september 2020 om 16:24

  Adrie bedankt weer voor deze mooie tocht. Wij zijn gestart bij punt 4. De parkeerplaats Plateax Hageven van Natuurmonumenten. Na een kleine 8 Km kwamen we in Borkel aan waar we lekker een terras gepakt hebben. Dat is dus een leuk alternatief voor diegene die het leuk vinden een rustpunt te hebben onderwerg.

  Schitterende wandeling mooie oude veldwegen, schitterend stuk langs de Dommel en over het Plateaux. 1 stuk asfalt is wat minder maar goed we kunnen niet alles hebben :).

  Reageren
 6. Paul 24 mei 2020 om 17:57

  Vandaag deze fijne wandeling gelopen, zeer de moeite waard. De Plateaux is erg mooi, ook het eenmanspaadje langs de Dommel -de laatste kilometers van deze wandeling richting Borkel en Schaft – vonden wij adembenemend mooi. Opnieuw compliment aan maker Adrie!

  Reageren
 7. Lenie Gootzen 24 november 2017 om 08:42

  Zaterdag 18 november 2017 deze tocht gelopen.
  Hele mooie tocht met voldoende afwisseling.
  Wij printen de routebeschrijving uit en zetten de tocht ook altijd op de gps. Bij punt 2 van de routebeschrijving stuurt de gps je naar rechts, terwijl de routebeschrijving je naar links stuurt. Wij hebben de gps gevolgd en kwamen ook bij grenspaal 182, als ijkpunt, uit. Beide zullen wel goed zijn, maar het is wel verwarrend.

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2017 om 09:42

   Lenie Gootzen bedankt voor het melden! De GPS track en de routebeschrijving nog eens goed bekeken geen fout kunnen ontdekken. Binnenkort ga ik kijken of er iets gewijzigd is in het deel voor de grenspaal.

  2. Adrie 27 november 2017 om 17:41

   Gisteren 26 november 2017 punt 2 nagelopen tevens de rest van de tocht gecontroleerd. Dat er wat verwarring geweest is kan mogelijk veroorzaakt zijn door een pad richting de beemden met bordje “Rustgebied geen toegang”. In het voorjaar was het pad door de begroeiing nauwelijks zichtbaar, nu een duidelijk herkenbaar pad. Het bordje staat een klein stukje in het pad en is mogelijk niet opgemerkt. Het betreffende pad was in de oorspronkelijke routebeschrijving niet als pad vermeld in de huidige versie wel tevens de overige regels bij punt 2 wat gedetailleerder beschreven. Lenie Gootzen nogmaals bedankt voor het melden!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)